🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лъчезар Богданов: Европа разбра, че директното наливането на пари не работи

Печатането на пари е лоша идея и ще застраши икономиките повече, отколкото ще ги подпомогне

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в компанията за анализи Industry Watch
Лъчезар Богданов, управляващ партньор в компанията за анализи Industry Watch
Лъчезар Богданов, управляващ партньор в компанията за анализи Industry Watch    ©  Красимир Юскеселиев
Лъчезар Богданов, управляващ партньор в компанията за анализи Industry Watch    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът

Лъчезар Богданов е роден в София през 1976 г. Учи в Софийска математическа гимназия и Университета за национално и световно стопанство. От 1996 г. работи като изследовател и икономист в Института за пазарна икономика. Основните области на анализ, в които работи, са публичните финанси, макроикономическата политика, ефективност на публичните сфери като образование и здравеопазване. Участник е в редица проекти и инициативи за подобряване на бизнес средата чрез намаляване на административните бариери. От 2004 е управител и икономически анализатор в Industry Watch.

Тази нощ в Брюксел беше договорен мащабен пакет от икономически мерки, чиято цел е да спре разпространението на дълговата криза в еврозоната. Накратко: банките кредиторки се съгласяват да отпишат 50% от вземанията си от Гърция, като в замяна получават обещания да бъдат рекапитализирани със 106 млрд. евро с помощта на правителствата, ако се наложи.

До момента не са известни всички детайли - например по какъв механизъм ще стане отписването на тези 50%. За някои банки (най-вече гръцки) това би било равносилно на фалит. Не е ясно и как ще се отписват вземания на небанкови кредитори (пенсионни фондове и други), които не са страна в сделката, договорена вчера. "Капитал" потърси няколко български икономисти за техните първи коментари по договорения пакет.

Предлагаме ви мнението на икономиста Лъчезар Богданов, управляващ партньор в компанията за анализи Industry Watch.

1. Противно на всеобщия скептицизъм, мисля, че последният месец отбеляза значителен напредък. Прогресът е в това, че политиците вече разбраха, че Гърция е само ранният предупредител на проблеми, характерни за еврозоната като цяло. А те са раздути публични разходи, абсолютно неусточиви в дългосрочен план социални системи, високи дефицити, голям публичен дълг, твърде големи банки с малко собствен капитал и експонирани силно към държавни облигации.

Пределно ясно е вече, и това е основният сценарий, че спасяване с трансфер – т.е. наливане на пари от тези, които са платежоспособни към неплатежоспособните – не може да работи, защото няма кой да спаси Испания, Италия (и Франция).

2. Наложи се правилното в дългосрочен план разбиране, че печатането на пари е лоша идея и ще застраши икономиките повече, отколкото ще ги подпомогне. Провалът на френската позиция, според която ЕЦБ трябваше активно да монетизира държавни и банкови дългове, е успех на здравия разум.

3. Няма да се размине без признаване на банкови загуби. Идеята, че ако проблемът се отлага, той ще се разреши без да се отчитат загуби – каквато беше политиката до това лято – отива на заден план. Всъщност загубите не се появяват сега – те са били на балансите на банките още когато безрасъдно са финансирали лоши длъжници от частния сектор или безотговорни правителства като гръцкото и италианското.

4. Съвсем ясно е, че който плаща сметката, ще диктува реформите. Изказването на Меркел, според което проблемите ще се решат не с траншове от ликвидност или спасяване на банки, а с реформи в публичния сектор и бизнес регулациите, подсказва каква ще е позицията на Германия и на ЕЦБ. Италия ще трябва да започне дерегулация на трудовия си пазар и реформа на социаллното осигуряване, за да получава подкрепа от ЕЦБ – в противен случай пазарите незабавно ще наложат наказание и страната ще стане неплатежоспособно точно като Гърция.

5. Банките ще трябва да намерят частни източници на допълнителен капитал. В тази среда, с толкова влошено качество на активите, вероятно новите инвеститори ще поискат значителни отстъпки, т.е. да купят новите емисии акции на значително по-ниска цена от тези от миналата година или отпреди 2008 г. Новите акционери ще поискат и повече място в управлението на банките. Със сигурност старите акционери ще се опитат (чрез лобиране, най-вече) да избегнат това – всъщност точно тяхната кауза бранеше Саркози с идеята си банките да се капитализират от ЕСФС. Но те трябва да понесат заслуженото си наказание заради лошото управление и поемането на високи рискове.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gg.bg avatar :-|
    gg.bg
    • - 4
    • + 3

    Много добър коментар според мен! Но трябваше ли да се изчака година и половина, за да "узреят" ръководителите на Германия и Франция за тези решения /както и да се налеят неефективно милиарди евро в "каца без дъно"/!

    Нередност?
  • 2
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 4
    • + 3

    "Провалът на френската позиция, според която ЕЦБ трябваше активно да монетизира държавни и банкови дългове, е успех на здравия разум."

    МНОООГООООО си далече от истината ! От къде ще дойдат останалите 750 МИЛИАРДА ЕВРО за ЕФСФ фонда ??? От Китай ? От КЪДЕ ?

    Франция е в рецесия ! Скоро ще се раздели с едно А от рейтинга си . Само след 6 месеца положението ще е още по-зле ! Пазара очакваше новина и такава му се сервира. Скоро шорт коверинга ще свърви и ....
    Освен печатане НЯМА друга възможност за ЕВРОПА ! Това ТЪПИТЕ ШВАБИ ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ ЕДВА КОГАТО ОСТАНАТ ЕДИНСТВЕНИТЕ НА КУКАТА !



    Нередност?
  • 3
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 3
    • + 3

    " Италия ще трябва да започне дерегулация на трудовия си пазар и реформа на социаллното осигуряване, за да получава подкрепа от ЕЦБ – в противен случай пазарите незабавно ще наложат наказание и страната ще стане неплатежоспособно точно като Гърция. "

    УМОРИ МЕ ОТ СМЯХ БЕ ПИЧ ! Колкото Гърция толкова и Италия ще изпълни нещо ! КАК ЗАСТАРЯВАЩА Италия ще направи РЕФОРМА в соц. осигуряването ??? Пенсия на 100 години ха ха ха БЛАЖЕННИ СА ВЕРВАЩИТЕ !

    " Банките ще трябва да намерят частни източници на допълнителен капитал."

    ТОВА ПОСЛЕДНОТО Е ШЕГА НАЛИ ??? Кой ще купи акции в институции дето са ФАЛИРАЛИ ? Дори CDO хеджовете им нулираха ха ха ха ....

    Европа в свършена !!!!

    Нередност?
  • 4
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 4
    • + 3

    If a similar loan programme to those agreed with Ireland and Portugal (which takes those countries out of the market for around three years) were to be extended to Italy and Spain, more than an additional €1trn in loans would be needed (Italy’s financing needs up to and including 2014 are about €650bn, while the equivalent amount for Spain is around €450bn). While the IMF would likely provide an additional 50% to the European commitments, the combined funds would still only amount to around half of the requirement, leaving no available funds for bank recapitalisations, for example.

    КОЙ ЩЕ УСИГУРИ ОСТАНАЛИТЕ пари ?

    Нередност?
  • 5
    twe38546258 avatar :-|
    Vency Mirchev
    • - 3
    • + 1

    "– т.е. наливане на пари от тези, които са платежоспособни към неплатежоспособните – не може да работи, защото няма кой да спаси Испания, Италия (и Франция)."
    Но пък ще спаси Гърция което в момента е актуално. Испания, Италия или Франция в момента нямат нужда от спасяване и едва ли ще имат някога.

    Нередност?
  • 6
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 2
    • + 2

    ХА ха ха Италия е следващата и ПОСЛЕДНА сцена от тази ЕВРО ТРАГЕДИЯ !

    The 120 percent debt-to-gross-domestic-product goal for 2020 assumes that Greece will be generating a budget surplus equal to 4.5 percent of G.D.P. by 2014, and that the Greek economy will be growing at 3 percent annually by 2016

    Нередност?
  • 7
    twe38546258 avatar :-|
    Vency Mirchev
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "h3":


    [quote#2:"h3"]Франция е в рецесия ![/quote]
    Франция не е в рецесия!
    За 2-3 години тук се напълни с глупаци като теб!!! Направо ми се уби желанието да пиша коментари. Къде изчезнаха интелигентните хора от които научих толкова много нови неща, й от коментари на които се възхищавах в ???

    Нередност?
  • 8
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 2
    • + 3

    Да бе да Франция не е ха ха ха

    In 2011 Q2, French GDP levelled off (0.0%), after a sharp increase in Q1 (+0.9%)

    С French national debt is now 83% of GDP и дефицит от 6% ( ще е повече вервай ми ).

    Умната и успех ! :) явно не знаеш кой съм ха ха ха

    Нередност?
  • 9
    drake avatar :-|
    drake
    • - 1
    • + 3

    Всъщност знаем следното:
    1. Меркози ( Меркел+Саркози) имат достатъчно основания за да искат сделка. Предстоят им избори, а какво ще става после е нечий друг проблем.
    2. Приказките са китайските пари са хубаво нещо , но са пожелания. Китайците имат достатъчно пари, но и достатъчно ум ,за да не ги влагат в западащи икономики ( парен каша духа както се казва, тази поговорка сигурно я има и на китайски като "парен патица по пекински духа").
    3. От всичките сметки които се правят излезе, че на Гърция ще трябват още 15 млрд. евро ако предположим ,че всичко останало е същото. Откъде ще дойдат тези пари и знаят ли германските данъкоплатци ,че и това ще плащат.
    4. Всички сметки са правени без да се отчита възможността за външен шок от различно естество. Ами ако се случи подобен шок?
    5. Много хубаво се говори за рекапитализация на банките, но ако банките трябва да увеличат капиталовата си база как ще се отрази това на кредитирането? Ами...ще се намали. А как ще се отрази това на икономическия растеж? И той ще стане още по-анемичен. А как се плащат дългове и се намалява бюджетен дефицит в условията на анемичен растеж? И за какво излизане от рецесията си говорим тогава? И как изобщо ще се реализират приказките за връщане към нормалността и 60% дълг/ БВП както разправят еврочиновниците? И те вярват ли си на това?
    Цялото упражнение е за печелене на време и избори. И за спасяването на Меркози и Берлускони ,който в момента е в състояние на политически ступор. А кой ще плаща? Европейските данъкоплатци. Които ще забравят за социалната държава защото това е цената ,която ще платят за излизането от тази каша.

    Нередност?
  • 10
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#9] от "drake":

    Това дето го пишеш е вярно,но даваш ли си сметка че сладури като горният НЕЩЪТ да четат ТАКАВА ИСТИНА !

    СОЦ проекта в застаряваща Европа е до тук ! И това е САМО началото. След година - две когато пик ойл ни налегне такъв ръст на икономиките ще има че на много хора ще им стане лошо ха ха ха....

    Успех и поздрави . Радвам се че в БГ все още има мислещи хора .

    Нередност?
Нов коментар