Георги Ганев: "Подстригването" на банките беше задължително

Отсега нататък всеки трябва да има предвид, че е възможно да отпусне пари на държава от еврозоната и да не си ги получи обратно

Георги Ганев:    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази нощ в Брюксел беше договорен мащабен пакет от икономически мерки, чиято цел е да спре разпространението на дълговата криза в еврозоната. Накратко: банките кредиторки се съгласяват да отпишат 50% от вземанията си от Гърция, като в замяна получават обещания да бъдат рекапитализирани със 106 млрд. евро с помощта на правителствата, ако се наложи.

До момента не са известни всички детайли - например по какъв механизъм ще стане отписването на тези 50%. За някои банки (най-вече гръцки) това би било равносилно на фалит. Не е ясно и как ще се отписват вземания на небанкови кредитори (пенсионни фондове и други), които не са страна в сделката, договорена вчера. "Капитал" потърси няколко български икономисти за техните първи коментари по договорения пакет.

Предлагаме ви мнението на икономиста Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии.

Авторът

Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София. От 2003 той е асистент в Стопански факултет на Софийския Университет. От 2005 е председател на УС на Българската Макроикономическа Асоциация.

Пълна биография и публикации може да откриете тук.

Първата ми реакция е много позитивна, но с ясното съзнание, че става въпрос за стриктно необходимо, а не за достатъчно, условие за дългосрочно преодоляване на проблема.

По-конкретно:

С решението се признават реалности, които до неотдавна или не се признаваха, или се таеше надежда, че някак ще отминат от само себе си. След като лидерите най-после познаха размера на заплахата, вече могат да започнат и да правят верните неща.

Второ, "подстригване" на банките-кредиторки беше абсолютно необходимо, за да се предотврати проблема с моралната опасност на тяхното поведение по отношение на страни-членки на еврозоната. Отсега нататък всеки трябва да има предвид, че е възможно да отпусне пари на държава от еврозоната и да не си ги получи обратно.

Трето, капитализацията на банките и дозапълването на предпазния фонд дават време за, без да гарантират, постигане на достатъчните условия.

Оттук започват всичките "ако" по отношение на тези достатъчни условия. Те са поне няколко.

Първо, не може съветът на ЕС да е мястото за преговори между задлъжнели държави и техните кредитори при фалит. Трябва, абсолютно важно е, ако механизмът ще е достоверен, да се разпише по-нормален механизъм за договаряне на фалит.

Второ, рамката на бюджетите в еврозоната трябва да се заздрави и да заработи така, че хлътвания в дългови дупки като тази на Гърция да стане невъзможно, дори големи дефицити да станат изключителна рядкост при изумителни обстоятелства за не повече от една година. Със съответни поощрения и наказания. А ако някой хлътне, да си фалира по процедурата и това да го знаят всички потенциални кредитори.

Трето, в крайна сметка нещата опират до дългосрочната конкурентоспособност на европейските държави, което, както става все по-неумолимо ясно, означава изначално преразглеждане на модела на държавата на благосъстоянието.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Като беше задължително, що не го направиха преди една година?
    Точно там е мястото за преговори при фалит на държави, в ЕС, не фалира кебабчийница нали?

    Нередност?
  • 2
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • - 1
    • + 18

    "изначално преразглеждане на модела на държавата на благосъстоянието" - дано това събуди европейските хипита, социалисти, левичари, мамини синчета, пропагандистите на ниската пенсионна възраст и кратката работна седмица, както и средностатистическия западноевропеец. стандартите на живот от времената на желязната завеса трябва да се преосмислят в глобалния свят на конкуренция не само от новите членки на ЕС, но и от азия. всеки иска да живее като западноевропеец, но проблемът е, че и самите западноевропейци не могат да си го позволят.

    Нередност?
  • 3
    h3 avatar :-|
    h3
    • - 3
    • + 3



    "изначално преразглеждане на модела на държавата на благосъстоянието"

    Даааа ето там ти е грешката ! НИКОЙ В ВРОПА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ от придобивките си ! ТЪПИТЕ ШВАБИ СКОРО ЩЕ РАЗБЕРАТ , КАКВО ИМ ПРОБУТА МАРКОЗИ !

    Нередност?
Нов коментар