🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски компании се насочват към нелегално финансиране на сделки с Русия

Причина за промяната е отдръпването на банките от разплащанията заради опасността от санкции

Почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март.
Почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март.
Почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март.    ©  Reuters
Почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Големите китайски банки се отдръпват от финансирането на транзакции, свързани с Русия, заради опасността от санкции.
  • Това кара китайски износители да се обръщат към малки банки на границата и към нелегални канали за финансиране.
  • Извършването на плащания в криптовалути, забранени в Китай от 2021 г., може да се окаже една от малкото останали възможности.

Производител на електроуреди в Южен Китай изпитва затруднения да доставя продуктите си в Русия, но не поради проблеми с продуктите, а защото големите китайски банки ограничават плащанията по такива операции поради опасения от американските санкции. Базираната в Гуандун компания обмисля да използва услугите на валутни брокери, работещи по границата на Китай с Русия, за да урежда плащанията за своите стоки, заявява пред Reuters основателят на компанията Уанг, който поиска да бъде посочен само с фамилията си.

САЩ наложиха редица санкции на Русия и руските компании, откакто страната нахлу в Украйна през 2022 г.

Сега заплахата от разширяването им към банките в Китай, който е обвиняван от Вашингтон че "захранва" военните усилия на Москва, охлажда разплащанията, което се отразява и на търговията от Китай към Русия с невоенни стоки. Това представлява все по-голям проблем за малките китайски износители, твърдят седем търговски и банкови източници пред агенцията, запознати със ситуацията.

Тъй като големите китайски банки се отдръпват от финансирането на транзакции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малки банки на границата и към нелегални канали за финансиране като валутни брокери - дори към забранена криптовалута - казват източниците пред Reuters. Други са се оттеглили изцяло от руския пазар, твърдят източниците.

"Просто не можеш да правиш бизнес правилно, използвайки официалните канали", казва Уанг, тъй като на големите банки вече им отнема месеци, а не дни, за да изчистят плащанията от Русия, което го принуждава да използва нестандартни канали за плащане или да свие бизнеса си.

Нелегални канали

Управител на голяма държавна банка, която той използвал преди, казал на Уанг, че кредиторът се притеснява от възможни американски санкции при сделки с руски клиенти. Банкер от една от четирите големи китайски държавни банки заяви, че тя е засилила контрола върху свързаните с Русия бизнеси, за да предотврати риска от санкции. "Основната причина е да се избегнат ненужни проблеми", каза банкерът, който помоли да не бъде назоваван.

От миналия месец насам китайските банки са засилили проверките си на плащания, свързани с Русия, или са спрели изцяло тази си дейност, за да избегнат попадането под ударите на американските санкции, твърдят източниците.

"Сделките между Китай и Русия все повече ще се осъществяват по нелегални канали", казва ръководителят на търговска организация в югоизточна провинция, която представлява китайските предприятия с руски интереси. "Но тези методи носят значителни рискове."

Извършването на плащания в криптовалути, забранени в Китай от 2021 г., може да се окаже единствената възможност, твърди базиран в Москва руски банкер, тъй като "е невъзможно да се премине през системата KYC (know-your-customer) в китайските банки, големи или малки".

Източниците са говорили при условие за анонимност, позовавайки се на чувствителността на темата. Журналистите от Reuters не са могли да определят размера на трансакциите, които са се прехвърлили от големите банки към по-неясни маршрути.

Министерството на външните работи на Китай не е запознато с описаните от бизнесмените практики за организиране на плащания или проблеми при уреждане на плащания чрез големи китайски банки, заяви говорител на ведомството, който препрати въпросите към "съответните органи". Китайската народна банка и Националната администрация за финансово регулиране, която е регулаторът на банковия сектор в страната, не са отговорили на исканията на агенцията за коментар.

Предупреждение за санкции

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като разговаря с китайския първи дипломат Ван И в продължение на пет часа и половина в Пекин, заяви, че е изразил "сериозна загриженост", че Пекин "подкрепя бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна". Все пак посещението му, което включваше и среща с президента Си Цзинпин, беше последната от поредица стъпки, които намалиха напрежението, довело отношенията между най-големите икономики в света до исторически най-ниско ниво през миналата година.

Макар че официални лица предупредиха, че САЩ са готови да предприемат действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки с двойна употреба и военно приложение, и САЩ предварително обсъдиха санкции срещу някои китайски банки, американски служител заяви пред агенцията, че Вашингтон все още няма план за прилагане на такива мерки.

Говорителят на китайското външно министерство заяви: "Китай не приема никакви незаконни, едностранни санкции. Нормалното търговско сътрудничество между Китай и Русия не подлежи на нарушаване от която и да е трета страна."

Говорител на Държавния департамент, запитан за разкритията на Reuters, че китайските банки ограничават плащанията от Русия и за въздействието върху някои китайски компании, заяви: "Подхранването на руската отбранителна индустриална база застрашава не само сигурността на Украйна, но и на Европа.

"Пекин не може да постигне по-добри отношения с Европа, докато подкрепя най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на студената война", каза говорителят. Блинкен ясно заяви на китайските официални лица, "че гарантирането на трансатлантическата сигурност е основен интерес на САЩ", каза говорителят. "Ако Китай не се справи с този проблем, Съединените щати ще го направят."

Почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март, каза мениджър в регистрирана на борсата компания за електроника в Гуандун. Някои от най-големите държавни кредитори съобщиха за спад в бизнеса, свързан с Русия, което обърна тенденцията на нарастване на активите след руската инвазия.

Сред "голямата четворка" China Construction Bank отчете 14% спад в активите на руското си дъщерно дружество през миналата година, а Agricultural Bank of China - понижение от 7%, според последните им документи. За разлика от тях Industrial and Commercial Bank of China - най-големият кредитор в страната, отчете 43% скок в активите на руското си подразделение. Bank of China - четвъртата по големина, не предостави разбивка. Четирите банки не са отговорили на исканията на агенцията за коментар относно руския си бизнес или въздействието върху китайските компании.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    И кое е легално и кое не? Кой определя това?

    Нередност?
Нов коментар