🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Казуо Уеда, управител на Японската централна банка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската централна банка (BoJ) сложи край на ерата на отрицателните лихвени проценти, като през тази седмица повиши разходите по заемите за пръв път от 2007 г. Това е историческа промяна, тъй като страната най-накрая се справи с десетилетията на дефлация. Управителят Казуо Уеда прекрати продължилата повече от десетилетие крайно разхлабена парична политика. BoJ реши овърнайт лихвеният процент да бъде в диапазона от нула до 0.1% и така стана последната централна банка, която прекрати използването на отрицателни лихви като инструмент на паричната политика. Преди това нейният референтен лихвен процент беше минус 0.1%.

Въпреки връщането към положителни лихви BoJ не смята, че първото увеличение е сигнал, че бързо ще последват нови. Финансовата институция обяви, че ще запази политиката си за изкупуване на японски държавни облигации на стойност около 6 трлн. йени (40 млрд. долара) месечно - обещание, което подчертава продължаващите затруднения на икономиката, тъй като потреблението на домакинствата остава слабо. Но ще преустанови покупките на борсово търгувани фондове и японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар