Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Заключителни тези - Позицията за демонтиране на паметника води в резултата преди финалния етап

Снимка

Надявахме се на сериозен дебат, в който двете страни при равни условия да изложат тезите си, но това не се получи

Стоян Дерменджиев

"Идете да го изхвърлите навън като парцал!" - Това са думи на Георги Димитров по адрес на Петър Дертлиев, който през януари 1947 г. нарича комунистите "убийци" от трибуната на Великото народно събрание. Днес шепа последователи на Георги Димитров не могат вече да наричат свободните хора "парцали".

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Няма как да върнем времето назад, но можем да се опитаме да направим по-добро нашето бъдеще

Симеон Славчев

Умишлено не наблегнах на исторически факти, защото за мен спорът не е исторически, а принципен. Всеки има право да интерпретира българската история, както му харесва, но никой няма право да я пренаписва, още повече да отнема правото на останалите да харесват или не определени исторически събития.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

59%261 гласа
 Благодарим за вашия глас!
41%179 гласа

Люба Йорданова

Модератор
Започва финалният етап на дебата, в който участниците представят заключителните си тези, а читателите могат за последно да дадат гласа си в подкрепа на една от двете тези в анкетата. В следващия последен етап гласовете от всички фази ще бъдат събрани и така победителят в дебата ще стане ясен. Засега повече подкрепа получава позицията на Стоян Дерменджиев и инициативния комитет за демонтиране на паметника на съветската армия. След включването на втория гост участник резултатът от дискусията е 70 на 30 процента в полза на позиция "за".

В отговор на заключителната теза на инициативния комитет, в която те аргументират мотивите си за оттегляне от дискусията, трябва може би да направим няколко пояснения за формата на дебатите на "Капитал" и тяхното протичане. Дебатите са организирани в няколко етапа именно с цел да се покрият различни аспекти по даден проблем. Обикновено по въпросите на дебатите няма единствено две крайни позиции "за" и "против". Съществуват и други, различни мнения, които ние се опитваме да засегнем чрез включването на гост-експерти. Приветстваме всякакви смислени алтернативни решения на въпросите и ги включваме по време на дебата, включително като примери в модераторската позиция. По тази начин са се провеждали всички дебати на "Капитал" досега, а моделът им е подробно описан на capital.bg. По време на дебата "Капитал" е само модератор, предоставя платформа за развитие на дискусията и не заема никоя от позициите, изразени от участниците. 
Снимка

Надявахме се на сериозен дебат, в който двете страни при равни условия да изложат тезите си, но това не се получи

Стоян Дерменджиев

Позиция Да
"Идете да го изхвърлите навън като парцал!" - Това са думи на Георги Димитров изречени по адрес на д-р Петър Дертлиев, който в средата на януари 1947 г. нарича комунистите "убийци" от трибуната на Великото народно събрание.

Днес шепа последователи на Георги Димитров не могат вече да наричат свободните хора "парцали". Днес отново се устройват манипулирани, псевдодемократични процеси, където привидно се дава равна възможност на двете страни да докажат правотата си. В контролирана обстановка се имитира свобода на изразяването, докато канят съветници на президента Г. Първанов (човек с паралелна биография и принадлежност към комунистическите тайни служби, от която той никога не се разграничи), които любезно да ни съветват как да се отнасяме към окупаторите на страната ни.

Оттеглянето на ИК от дебата в сайта на "Капитал" беше знак, че не вярваме в балансираността на организаторите на дебата. Инициативният комитет "ЗА" демонтиране паметника на окупаторската съветска армия изразява недоумението и разочарованието си от разигралия се фарс, с явната цел да дискредитира гражданската инициатива, като покани за гост-експерти хора с абсолютно неадекватно поведение. Недопустима е намесата на "уж" независимата медия в дебата с лансирането на тезата на Павел Янчев от самата модераторка Люба Йорданова, обвързано с насочване директно към неговия блог. Ако искахте да има трета страна в този дебат, защо не бяхме уведомени и не беше включен г-н Янчев с неговата теза предварително, за да има равнопоставеност? Така и не получихме от Вас адекватен отговор как е възможно в дебат "ЗА или ПРОТИВ" да има трета страна!

Съжаляваме наистина, но следва да отбележим, че нашите подозрения и основания за оттеглянето ни се оправдаха напълно. Неадекватността на избраните от медията "експерти" беше многократно засвидетелствана от самите тях. Предложенията им бяха отнесени извън контекста на дебата, измисляйки някакви своеволни алтернативи.

1. Антоний Тодоров – Цитат: "Накратко аргументите на онези, които искат да бъде разрушен паметника се свеждат до мнението, че това е типичен комунистически паметник в стилистиката на 1950-те години, че възхвалява чужда армия, която всъщност е наложила комунистическия режим в България и че дори е неестетичен, направо грозен, най-вече защото демонстрира размахан автомат "Шпагин" високо над София."

Ако беше се поинтересувал или поне прочел встъпителната теза на Ст. Дерменджиев, както и многобройните коментари на участниците в дискусията, щеше да знае че думите "да бъде разрушен паметника" не са употребени никъде, напротив, нашата теза е да бъде съхранен в музей на комунизма. Цитат: "И двете страни имат солидни аргументи, значи въпросът е политически и решението му ще бъде политическо, независимо какво е то." Така обаче и не посочи тези "солидни аргументи" на противниците на инициативата. Позволи си да политизира една гражданска инициатива и то при положение, че в ИК няма нито един политически обвързан човек.

2. Чавдар Стефанов – неговите коментари на моменти гарнирана с изблици на агресия и цинизъм, потресоха всички участници в дебата. Позволи си лични нападки и подигравки, асоциации и намеци с абсолютно никакви доказателства и без никакво основание.

Цитати от неговите коментари: До "gradinko":  "… самоуки градинари, които следват Мичуринските напътствия. Дерзайте, Градинко, един ден по вашия почин в България ще растат банани със свински бутчета..."

До коментар от "hris_ti":  "А къде е правдата на шопите, които там, преди тази изктуствена градинка, си пасяха стаздата по ливадите? Чисто и екологично!"

До коментар от "katiya": "Поканен съм точно толкова, колкото и вие - има свободен форум за свободни мнения. За вас нищо не знам освен, в стила на написаното от вас, че като прочетнох мнението ви асоциирах името ви с една песен, дето разцветали яблоки и круши и се появила на брега на реката девойката Катюша /Катя/. Не винете модераторите от Капитал. Дайте аргументи, не лозунги, Катя."

Като в един момент обърна дебата на закачки: "Хайде, българи - готов съм да отговарям на всичките ви въпроси, шеги и закачки."

Спираме до тук, защото наистина сме меко казано озадачени от неадекватното поведение на "гост-експерта", явно дошъл, за да си прави шеги и закачки. Надявахме се на един наистина сериозен дебат, в който двете страни при равни условия да изложат тезите си, без самата медия да взема страна. Това за жалост не се получи.

Въпреки тенденциозно подбраните коментатори, читателите на сайта имаха свободата да изразят мнението си и да дадат гласа си.

Хората са дошли в този дебат, за да обсъждат една наистина много сериозна тема. Някои от тях са изгубили свои близки през комунизма и съвсем, ама съвсем не им е до шеги и закачки. Това е обидно и понеже не очакваме изблици на достойнство у Стефанов, се надяваме да получим всички ние извинение от медията, която организира този дебат.

Накрая един откъс от стенограма на Великото народно събрание от 1947 г.:
Никола Петков: И днес, и утре ще се боря за свободата, и при вас, и при други. Ще се боря против всеки, който отнеме свободите на българския народ.
Министър-председател Георги Димитров (към Никола Петков): Можеш за последен път да бъдеш словоохотлив. Това е ваша последна дума тук, затова сте словоохотлив. (Ръкопляскания от мнозинството.)
Никола Петков: И последната ми дума като човек ще бъде: "Да живее свободата!"
(Никола Петков е обесен от комунистите на 23 септември 1947 г.)

От Инициативния комитет
Снимка

Няма как да върнем времето назад, но можем да се опитаме да направим по-добро нашето бъдеще

Симеон Славчев

Позиция Не
В моята основна теза умишлено не споменах и не наблегнах на исторически факти и събития, защото за мен спорът не е исторически, а принципен.

Всеки има право да интерпретира българската история, както му харесва, но никой няма право да я пренаписва, още повече да отнема правото на останалите да харесват или не определени исторически събития.

Основната теза на т.нар. инициативен комитет е, че паметникът на Съветската армия е символ на някаква лъжа и именно затова той трябва да бъде демонтиран.

Нима всички ние българските граждани не живеем вече повече от двадесет години в лъжа?

Трябва ли да разрушим или демонтираме всичко, което е построено за тези двадесет години?

Ако следваме логиката на защитниците на тезата, че паметникът трябва да бъде демонтиран, да, но това ще върне ли времето на назад, ще започнем ли да живеем на чисто, ще бъдем ли с по-чиста съвест....

Отговорът тук е ясен – не, защото няма как да върнем времето назад, колкото и на всички нас да ни се иска. Можем обаче да се опитаме да направим по-добро нашето бъдеще.

Въпреки политическите и идейните си различия можем да изградим стабилна принципна основа, върху която да построим бъдещите си отношения, както помежду си, така и за подобни спорове.

Тогава няма на определен период от време да се появяват някакви инициативни комитети и да повдигат въпроси за демонтирането, събарянето, взривяването и разрушаването на който и да е построен през годините паметник в България.

Тогава всеки един от нас ще почита тази част от българската история, която му харесва и няма да отнема правото на останалите да го правят.

Тогава всеки български гражданин сам ще избере на коя историческа дата и на кой паметник ще заведе своите деца и какво ще им разкаже.

Тогава ще можем да се поучим от българската история и няма да повтаряме неща, които смятаме за грешки в нея.

В основната си теза изразих моята гражданска позиция, въпреки че съм политическо лице и представлявам политическа партия.

Направих го, първо, защото не исках спорът да се политизира и второ, защото си мислех, че срещу моята теза ще стои гражданска такава.

Оказа се, че моята позиция всъщност е гражданска, а гражданската позиция – политическа.

Темата за паметника на Съветската армия в София не е в дневния ред на българското общество.

Когато държавата се тресе от постоянни корупционни скандали, когато българската икономика и бизнес са в канала, когато безработицата в страната расте, когато всеки български гражданин е подслушван незаконно, когато контрабандата е най-висока за последните двадесет години, когато записи от СРС-та се подмятат навсякъде и герой в тях е дори министър-председателят на България, когато специалните служби се използват с репресивна и политическа цел, да се повдига въпросът за демонтирането на паметника на Съветската армия е най-малкото несериозно и безотговорно.

Гражданите, които сформират подобни инициативни комитети, трябва да си дават ясна сметка, че в динамиката съществува трети закон на Нютон, който казва "На всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие".

Ако целта на инициативния комитет е да отклони общественото внимание от реалните проблеми в държавата, да се направи политически пиар или да се вклини омраза между българските граждани, то тя е неуспешна.

Ако се търси реално разрешаване на спора, то със сигурност има по-добра форма от сформиране на каквито и да било инициативни комитети и реализирането на медийни акции и кампании чрез тях.

Завършвам с това, с което започнах и моята заключителна теза, а именно, че спорът не е исторически, а принципен и от двете страни зависи как ще завърши той.

Аз залагам на диалога и казвам НЕ на омразата и противопоставянето, защото съм убеден, че можем да намерим допирни точки помежду ни, както стана видно и от водената тук на сайта на в-к Капитал дискусия.

Резултати от гласуването на този етап

59%261 гласа
 Благодарим за вашия глас!
41%179 гласа
Този етап е приключил

479 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:03 1
- +Оценка
-15 +51

Г-н Славчев продължава да се прави на разсеян и да "дава свобода" на хората да "интерпретират". Има разлика между освобождение и окупация, и тя не е въпрос на интерпретиране, а е съвсем обективна.

Червената армия влиза в България, след като СССР е обявил война на България. Това не е освобождение, както пише на "паметника", а окупация. Последвалите преследвания на хора, извършени с активното участие на Червената армия го потвърждават. Освободителите не изнасилват, не грабят и не убиват освобождаваните от тях.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:05 2
- +Оценка
-14 +41

"Трябва ли да разрушим или демонтираме всичко, което е построено за тези двадесет години?" -- Г-н Славчев, вие знаете ли кога е построен този паметник изобщо? Проявете поне малко уважение към читателите на Капитал и към самия екип на Капитал. Като са ви поканили едва ли са очаквали, че ще пишете подобни глупости.

 
Преглед на профил Станислав Атанасов (Lucifer) Рейтинг: 62 Неутрална
19 яну 2011 15:07 3
- +Оценка
-5 +45

Този, който не помни историята си е принуден да я преживее отново ...

_____

Let the darkness around you, not in you!
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:07 4
- +Оценка
-6 +40

"Тогава всеки един от нас ще почита тази част от българската история, която му харесва и няма да отнема правото на останалите да го правят.

Тогава всеки български гражданин сам ще избере на коя историческа дата и на кой паметник ще заведе своите деца и какво ще им разкаже.

Тогава ще можем да се поучим от българската история и няма да повтаряме неща, които смятаме за грешки в нея."

Тогава ще престанем да бъдем едно общество. Очевидно БСП за това се бори, включително и на политическо ниво.

 
19 яну 2011 15:11 5

Този коментар беше изтрит в 15:11 на 19/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 15:12 6
- +Оценка
-8 +21

До коментар [#3] от "Станислав Атанасов (Lucifer)":

също така
"по-трудно е да се съгради, отколкото да се руши"
и
"не можете да изтриете минало"

Знаем ги наизуст :)
Оп, забравих култовото "това е част от историята"..

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:13 7
- +Оценка
-5 +29

До коментар [#6] от "Сашо":

Можем да изтрием лъжата за миналото.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 15:17 8
- +Оценка
-50 +19

Ако сринем със земята всичко, построено от комунистическия режим, и то само поради тази причина, то в България ще останат всичко на всичко 1000 кооперации, 6 мола и 70 км магистрала. Но пък ще сме горди със себе си! Ех, как ще сме горди!

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил selqnin Рейтинг: 2383 Неутрална
19 яну 2011 15:18 9
- +Оценка
-15 +46

Паметника трябва незабавно да се демонтира и да се експонира в бъдещ музей на тоталитаризма в България.Паметника с "Шпагин"-а няма място в центъра на суверенна България, пълноправен член на Европейският съюз!!!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 15:21 10
- +Оценка
-13 +23

До коментар [#8] от "80286":

Кой говори за "СРИВАНЕ" на всичко, построено за 45 години бе, мозък ??? Все едно баба ми слушам.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:22 11
- +Оценка
-8 +25

До коментар [#8] от "80286":

Никой нищо няма да срива.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 15:37 12
- +Оценка
-37 +16

До коментар [#11] от "maramot":
Дано си прав. Аз се опасявам, че събитие от такава величина няма да остане изолирано, а ще стане тенденция. Утре някой друг паметник ще бръкне на шоплука в едно много лично място и ще викнат и него да... "демонтираме". Поне паметници на съветската армия - бол. Има да демонтираме доста време.
А мъртвите няма да се върнат.
Продължавам да смятам, че ако това се случи (в което се съмнявам), това ще е поредната ни криворазбрана рехабилитация, поредната туземска проява.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 826 "Не"
19 яну 2011 15:48 13
- +Оценка
-49 +14

Паметникът на Съветската армия трябва да си стои AS IS WHERE IS най-малкото за да напомня на хората с къса памет, за освобождението на България от гешефтарите-фашаги дето обявиха война на САЩ и Англия 13.12.1941, присъединиха страната към Хитлер 01.03.1941 и активно му помагаха, окупираха големи части от Гърция и Югославия, преследваха евреите, част пратиха в хитлеристките лагери, част Екзарха едва спаси, изселиха евреите и им взеха бизнеса, воюваха с партизаните-съюзници на Великите сили, измислиха ЗЗД където и деца могат да се разстрелват (Константин Партов) и се плащаше на ловните дружини на отрязана глава.....
----------------------------------------
За всичките горни простотии Великите сили в Техеран 1943 решиха че народите страдащи от хитлеро-фашизма и японският милитаризъм трябва да бъдат освободени, а извършителите на простотиите съдени и наказвани.... Де Гол в около 20000 случая мина и без Народен съд...
----------------------------------------
Тъй като наследници на гешефтарите-фашаги ОТ 1941 още се въдят, ПАМЕТНИКЪТ ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ Е ПОЛЕЗЕН....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
19 яну 2011 15:48 14
- +Оценка
-32 +14

По стара българска традиция защитаването на една теза минава през множество обвинения към други хора и търсене на виновника не в деструктивността (или грешната формулировка) на собствената теза, ами в обществото и средата. Отново врагоманията, за която говорих в един от предишните дебати, е в действие. Мернах, че името ми присъства някъде горе из дъжда от обвинения, но не мисля да обръщам внимание.

Дано от дадения дебат участниците са научили малко повече за заобикалящия ги свят и следващия път по-адекватно да поставят целите си, враговете си и себе си в него.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 15:48 15
- +Оценка
-15 +29

До коментар [#12] от "80286":

Ще демонтираме не само паметници на СА, ами и безумия тип "летящата чиния на Бузлуджа". Нормалното демократично общество отрича тоталитраното си минало и се разграничава от него. Както Германия премахна всичко, напомнящо за нацизма. Както нормалните страни в източна Европа премахнаха подобните на съветския паметници.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:49 16
- +Оценка
-6 +22

До коментар [#12] от "80286":

По принцип това е тема за отделен разговор. Лично аз смятам, че тези неща трябва да стават постепенно, а не "революционно".

Паметниците на-незнайно-какво в България са много. Ненормално много. Без да броим тези на Ленин, на "българо-съветската дружба", Маркс, Енгелс, Димитров, на "Септемврийското въстание" от 1923 г., на отделни партизани, "на 9-то септвмерийското въстание", у нас само паметниците свързани с Червената (сл. 1945 г. - Съветската) армия са около 400. Както виждате, предостатъчно за отделен музей.

Какво ще се демонтира и какво не, това ще решат институциите, които стопанисват паметниците. Гражданите могат само да оказват натиск.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 15:50 17
- +Оценка
-4 +23

До коментар [#13] от "boby1945":

Стига сте paste-вал един и същ коментар, не е това предназначението на тази функция на сайта. Омръзнахте ни вече.

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 Неутрална
19 яну 2011 15:54 18
- +Оценка
-5 +32

Уважаеми г-н Славчев, според мен въпросът Ви "Нима всички ние българските граждани не живеем вече повече от двадесет години в лъжа?" не е риторичен!
Зато много държа да Ви отговоря - аз лично (не мога да говоря от името на всички български граждани) не съм живяла в лъжа през последните 20 години! Партията, към която се числите до момента не е успяла да ме излъже с нищо.
Затова Ви призовавам и Вие и партията Ви да спрете с лъжите и най-накрая да запчнете да говорите истината - за т.нар. партизанско движение в България, за убийствата след 1944, за ролята на СССР в унищожаването на българщината в Македония, за лагерите и преследването на всяка наченка на свободна мисъл. Крайно време е Вашата партия да поеме вината за тези престъпления и да се извини на българския народ. Докато това не се случи българското общество ще остане разделено. Оставането на паметникът на СА на сегашното му място всъщност легитимира престъпленията на бившия режим като част от "освобождението" на България

 
Преглед на профил ajsajder Рейтинг: 218 Неутрална
19 яну 2011 16:02 19
- +Оценка
-27 +7

По принцип малоумниците са винаги повече от разумните и хората отиващи на концерт на Бетовен,са много по-малко от чалгаджиите..
Що се отнася до демонтажа-ами да съберат пари,да построят "Музей на тоталитаризма" за който стана реч,да наемат мобилен кран+кранист и да демонтират паметника..мене кво ме занимават?
Да плащам и аз?..за инициативите на агента на 6-то, Иво Инджев?!

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 225 "Да"
19 яну 2011 16:05 20
- +Оценка
-7 +27

На кого са нужни паметниците на съветската армия в България, др. Славчев? На всички българи или само на част от българите? Ще ви кажа направо такива лъжливи паметници са нужни на онези, които ни навряха в нужника и които не искат равнопоставеност, а реват: "Никога на колене пред фашистките свине!" И тези "юнаци" са от БСП и сие. Нейната задача като управляваща след 1944 г. пряко или с протежета партия е да решава изброените от вас соцални, здравни, подслушмателски проблеми, а ролята на гражданите е да изразяват своето мнение, както в случая правят членовете на групата За демонтиране на паметника на съв. армия окупаторка. Вие какво искате - ИК за демонтажа на паметника да се захване с всички проблеми, е, ама голям веселяк сте, няма що! Паметникът трябва без отлагане да бъде преместен другаде, той няма място в центъра на европейска столица като София. Никой не ни е освобождавал на 9 септ. 1944 г. и няма защо да му се издигат паметници.

 
Преглед на профил Никола Йорданов Рейтинг: 1611 Неутрална
19 яну 2011 16:09 21
- +Оценка
-5 +18

Да поканим Христо Явашев да го опакова за постоянно. Ако ще излезе по-евтино, да опакова и паметника пред НДК. Да се даде цялата субсидия за кино за една година на някой като Вим Вендерс или Милош Форман да направи филм (дори и кратък документален) за паметника и да се направи годишен фестивал за дегустация на вино (предимно българско) - аз бих предложил ракия, ама да не станем алкохолици.

_____

Никола Йорданов
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:10 22
- +Оценка
-5 +22

До коментар [#20] от "opashatko":

Той черно на бяло предлага да се разделят българите и всеки да ходи на неговия си паметник. В един по-краен вариант, това се е случило в Корея, отново с нечие "съдействие" и "братска помощ".

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:16 23
- +Оценка
-5 +31

В досегашната дискусия по няколко пункта има пълно единомислие:
1. Към момента на нахлуване на червената армия в България правителството е демократично, а съюзът с Германия е прекратен. Фашистко управление у нас няма.
2. Съветската армия навлиза в България след едностранно обявяване на война, без да е предизвикана и без да са били нарушени дипломатическите отношения от наша страна. По международното право това е агресия.
3. В България се установява превратаджийски режим, станал възможен единствено поради присъствието на въпросната чужда военна сила.
4. Жертва на този режим става цветът на дотогавашна България.
5. Паметникът, който коментираме, е издигнат от подлогите на този режим в признателност на окупаторската армия, дала му властта в ръцете.

След като всичко гореизброено е всеизвестно и всепризнато, демонтирането, което се предлага, е именно с цел запазването на народностната ни историческа памет чрез съхранение в музей. За поколенията трябва да е изяснена грабителската и антибългарска роля на червената армия. Чрез най-големия паметник в центъра на столицата ни, окичен с манипулативен начин, това не става ни най-малко ясно. Именно в тази посока са насочени услията на ИК и всички честни, можещи и мислещи българи застават зад тях.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
19 яну 2011 16:19 24

Този коментар беше изтрит в 16:31 на 19/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 16:20 25
- +Оценка
-20 +9

До коментар [#15] от "Сашо":
Ами точно това е притеснителното. Че продължава да се пише равно между купчина бетон и обществен строй.
Какво ти е направила чинията на Бузлуджа? Там бил ли си? Защото аз имам подробни впечатления от целия комплекс. Видях всичката разруха отвътре и в детайли. Аз не робувам на тоталитарни призраци - просто мястото наистина спира дъха. Който е бил там и каже, че не му е паднало ченето или е невменяем, или лъже най безочливо. Ами сложете Дякона вместо омразната петолъчка, изчегъртайте гнилата символика, направете го музей на Шипченската епопея!
Ама не - комунистическо е - значи, майната му на уникална архитектура и всичко, повече не може да се ползва (защото е комунистическо, ако има неразбрали). Бутаме! Ей това ни е на нас цялата трагедия.
Още нещо - нормалното демократично общество ПРИЗНАВА тоталитарното си минало и се разграничава от него. Виж, нашето демократично общество е съвсем друг въпрос. Само ние отричаме миналото си и воюваме с паметниците му. От главите на червенигите, оттам как ще демонтирате комунизма, Дами и Господа?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
19 яну 2011 16:22 26
- +Оценка
-8 +25

До коментар [#8] от "80286":

Искате или не, "със земята се срива всичко, построено от комунистическия режим", което е безсмислено и изградено само по причина пропаганда. Ето примери - "Червена могила" Радомир, Кремиковци (големи мъки бяха да го закрепят, но в крайна сметка се срути), "Плама - Плевен и сигурно още много безумия на "инженерната" мисъл на пролетариата, образовал се в школите на СССР. Всички тези "творби" бяха изградени заради пропаганда, без да е вложен капчица здрав разум. Така, че аз въобще няма притеснения, че паметника на СА ще си отиде, може и да не е сега, но ще си отиде от центъра на столицата на европейската държава България. Историята все пак е обективна наука.

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 Неутрална
19 яну 2011 16:22 27
- +Оценка
-25 +12

Г-н Дерменджиев, как да Ви покрепя като от Вас прелива обремененост и силна неприязън, да не кажа ормаза, към другите. По принцип съм дясно мислещ човек, но не бих си затворил очите и ушите за тези, които не са като мен.
Решението дали да се премести или разруши един паметник не може да не бъде политическо, защото почти всичко в тази страна опира до политика, тъй като явно все още не сме преживели миналото си. Представете си, че паметникът бъде преместен... едва ли медиите и политиците няма да го обърнат на политически въпрос и решение.
Разбирам, че искате да премахнете всичко, свързващо ни с комунистическия режим, но според мен е по-добре да има едно по-задъбочено мислене затова дали наистина абсолютно всичко през този период от историята ни е било ужасно и нечовешко. Въпреки че не съм живял тогава, знам, че примерно е имало много повече ред (най-вече по улиците) и хората са спазвали много повече правилата и законите, а престъпността не е била толкова висока. По-добре би било ако тези неща не се забравят и хората все пак да си кажат, че демокрацията, на която се радваме днес, не е само свобода (понякога граничеща с анархия), която идва даром, но и отговорност. Бях чувал едно мнение, че след '89 сме наследили лошите неща от комунизма и сме приели лошите неща от демокрацията. Като познаваме историята, и то по един наистина независим и необременен начин, може и да се замислим върху това.
Накрая, колко демократично е от Ваша страна да се отнасяте с...

Прочитане на целия коментар
пренебрежение към онези, които не споделят Вашите виждания? Демокрацията не е ли именно сблъсък на мнения и идеи и евентуално постигане на консенсус, който да доведе до максимално положителен резултат? Не бива да поставяте всички, които са настроени положително към социализма или лявата идея (както и всички, които са били от ДС) под общ знаменател.

 
Преглед на профил бат Здравко Рейтинг: 877 Неутрална
19 яну 2011 16:28 28
- +Оценка
-15 +11

Тва ми са вижда насосано, в друг сайт гласуването беше обратната

_____

Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 16:30 29
- +Оценка
-7 +18

До коментар [#27] от "N.Yo.":

Едно време е имало ред по улиците, за това не трябва да махаме паметника, така ли ?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:32 30
- +Оценка
-8 +25

До коментар [#27] от "N.Yo.":

България е на дъното през 1989 г. Доведена е дотам от БКП. По-малко престъпност по улиците? Престъпленията се планират и провеждат в Партийния дом.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 442 Неутрална
19 яну 2011 16:35 31
- +Оценка
-22 +10

Само демонтиране ви дай на вас... Ами и египтяните да вземат да махнат пирамидите - вие фараона знаете ли колко е бил лош? Само панелки да останат навсякъде, не ни трябва история. И Азис да гърми отнякъде, и ако може и кебапчета да има (с поне малко месо в тях) и сме щастливи, нали?

_____

http://ide.li/
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 "Да"
19 яну 2011 16:36 32
- +Оценка
-6 +20

До коментар [#13] от "boby1945":

Фасулчо1945 , други неща по-лесно влизат , ама как да ти се вкара акъл в черепната ти кутия , като се има предвид напредналата ти възраст – доста трудна задача.
Ето защо ще ти обясня някои прости неща , като на не особено „бързоразвиващ се”:
1„Паметника” е създаден , както и на други места , по заповед от Москва , за да напомня на българите , кой е истинският господар в страната ни. Посланието , което е трябвало да носи е просто – страхувайте се от Червената армия , защото пак може да дойде при вас /справка – ГДР , Унгария , Чехословакия/.
2.Вие комунягите не се итересувате да ли ви уважават , симпатизират или ви искат - вие се интересувате само от едно – да ли се страхуват от вас. Но вие самите изпадате в ужас , когато разберете , че вече никой не се страхува от вас – спомням си как изглеждахте през 1990 и 1991 – като смачкани домати бяхте. Всъщност такива сте и сега.
3.Любимото ви и „могъщо” СеСеСеРе се разпадна и отиде ........... .. не ми е удобно , да ти кажа точно къде .
В момента - ДНЕС , Русия е жалка картинка в сравнение с вашето СеСеСеРе , което беше заличено от картата на света и чиито грозен символ е този "Паметник". Днес Русия вече никого не стряска.
И няма кой вече да спре напълно естествения ход на събитията – всички остатъци от развалините на рухнали империи , „родини на комунизЪма” и прочие идеолигически...

Прочитане на целия коментар
боклуци , се отправят към бунището на Историята.
4.Така е фасулчо1945 – времето ви изтече , силиците ви и те.
Иди да поплачеш на рамото на Станишев. 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 16:36 33
- +Оценка
-20 +8

До коментар [#29] от "Сашо":

Мисълта ми е, че трябва да си познаваме историята и да си взимаме поуки, а един паметник може да служи за това

 
Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
19 яну 2011 16:36 34
- +Оценка
-27 +10

Паметникът не трябва да бъде демонтиран. Той е част от историята ни, добра или лоша, е без значение. Предлагам паметника да си остане, само надписът му да бъде променен, да стане паметник на руската армия - освободителка, а не на съветската, щото съветската от нищо не ни е освобождавала, за разлика от руската.

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 16:39 35
- +Оценка
-26 +7

До коментар [#32] от "Николай_1":
Ето типичен пример за фанатик. Дори и през комунизма не можеха толкова добре да промиват мозъци!

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:39 36
- +Оценка
-10 +27

До коментар [#25] от "80286":

Архитектурата на Бузлуджа не е уникална с нищо, освен с разточителната си соц-грандоманщина по сталински пример. Единствената и цел е да може да се вижда от сто километра и да излъчва същото послание, както и ПСА - СТРАХ! Специално на вр. Бузлуджа вероятно е загинал войводата Хаджи Димитър - един истински Българин, дал живота си за свободата ни. От негов паметник няма помен. Въпроса тук е, че комунистическото изкуство и архитектура са толкова уродливи, че за тях друго приложение просто НЯМА. Гавра с паметта на Левски или Х.Димитър би било пригаждането на соц-монументи в тяхна почит. Да не говорим за фалшификациите по села и паланки, където старите красиви и в повечето случаи скромни, но достойни войнишки паметници на жертвите за свободата и обединението на България са заличени и заменени от соц-уроди, възпяващи шумкари и откровени криминални престъпници. С тази подмяна в България не трябва да израства нито едно поколение повече!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 16:40 37
- +Оценка
-19 +8

До коментар [#30] от "maramot":

Мерси за изкривяването на думите. Говоря за "улицата", а не в Партийния дом (или Парламента). За това, дали всеки ден ще ставаме свидетели на това как хората си хвърлят боклуците през прозорците на колите и домовете, за това, че със съседите се мразим и не се разбираме (поради често някакви смешни причини) или пък, че са ни откраднали колата или някое друго имущество и т.н. ...

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 16:40 38
- +Оценка
-8 +22

До коментар [#33] от "N.Yo.":

Паметниците представялват оценката на обществото към дадено историческо събитие. Демократична България не споделя мита за "освобождението" от 1944. ТОЕСТ:
Паметникът ще служи за познание на историята и поуки в музей, а не в сегашния си вид и на това място.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 16:42 39
- +Оценка
-8 +19

До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

Ей това вече ме уби ! Съветите не са ни освободили, за това да го направим на руснаците ?!
А защо да не го направим на българската армия .??? Не би ли трябвало това да ти е първата логична мисъл?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 16:43 40
- +Оценка
-17 +8

До коментар [#36] от "vgdontschev":
Ти архитект ли си, та така смело бръщолевиш? Или само да се намираш на приказка?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
19 яну 2011 16:48 41
- +Оценка
-7 +23

До коментар [#31] от "pavka14":

Извинявайте, ама Вие знаете ли от кога датират пирамидите? По-новите :) са построени някъде около второто хилядолетие преди новата ера. Редно ли е да сравняваме нравите и морала на хората от 20 век с този на техните предшественици, живели поне 4 хилядолетия по-рано? Освен това паметника на СА не е историческа и културна забележителност от ранга на пирамидите, която ще просъществува през вековете :). Нито е противовес на чалгата и простащината в страната.

 
19 яну 2011 16:49 42

Този коментар беше изтрит в 16:51 на 19/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
19 яну 2011 16:50 43
- +Оценка
-21 +9

До коментар [#39] от "Сашо":

Знаеш ли, прав си. Не трябва да е на Руската армия. Най-добре да го превърнем в паметник на храбрият натовски войник. Или американски такъв? Найс, а?

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:50 44
- +Оценка
-4 +20

До коментар [#40] от "80286":

Да, архитект съм. Май бръщолевиш само ти.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 16:52 45
- +Оценка
-19 +11

До коментар [#38] от "Сашо":

Мислиш ли, че в един музей за комунистическото ни минало би оцелял един такъв паметник. Може би от време на време да го посети някой заблуден турист, защото едва ли ще са много учениците и организираните от училищата посещения (откъдето да идват приходи), тъй като в училище дори не се изучава този период от историята ни. Накрая ще трябва да се поддържа от нашите данъци.
Според мен паметниците олицетворяват различните периоди, през които е минала една страна и ни карат да не забравяме. Аз лично този паметник, за който говорим, не го възприемам като нищо специално, нито ме потиска, нито нищо... просто един паметник от недалечната ни история. Не бива да представлява някакво особено отношение и оценка. Разбирам ако беше паметник на Сталин, защото ако беше така, определено щях да съм не за преместването му ами направо за цялостното му унищожаване.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 16:53 46
- +Оценка
-6 +21

До коментар [#43] от "VеnRus 2008":

Защо да не е на българската армия? Защото комунистите са българофоби, което стана ясно от стотиците приведени примери и цитати.

Българската войска участва в 4 войни за национално обедиение. За 45 години комунистите не само не построиха нито един мемориал в тяхна чест, а нарече националната ни кауза "империалистическа" и "агресорска" и направи всичко по силите си да заличи колкото може повече български паметници и да ги замени със съветски такива. От комунисти мнение за бъднините и доброто на България не желаем!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 16:53 47
- +Оценка
-5 +22

До коментар [#25] от "80286":

Тя е символ на мегаломанията на комунистическият режим. Сградата е "Дом-Паметник на партията" - каквото и да означава това. Напълно несвързана с битката на четата на Хаджи Димитър която се води там.

Да съгласен съм че сградата е уникална, но в момента е пред тотално разпадане. Тъй като се използва само от БСП(К) най-добре се организирайте с тях и я поправете на доброволни начела. Ако е възможно де, защото като гледам май трябва да се бутне първо и да се изгради наново.

По-добре да се събори, околкото да грози природата. Паметници на Левски и Шипка си има вече, не ни е нужна летяща чиния.

 
Преглед на профил nemak_3333 Рейтинг: 8 "Да"
19 яну 2011 17:00 48
- +Оценка
-3 +22

Вече писах, питайте Русия колко пари иска, платете и те сами ще го демонтират ! Там всичко се продава.

 
Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
19 яну 2011 17:00 49
- +Оценка
-21 +5

До коментар [#46] от "vgdontschev":

Добре де, нека да е на Българската. Или на която си щете армия, стига само паметника да не се събаря. Лесно да се руши, а много по-трудно - да се гради и създава.

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 17:02 50
- +Оценка
-5 +18

До коментар [#45] от "N.Yo.":

Защо да не оцелее? Който иска ще отиде да го види, който не не. Свободна страна сме все пак - няма да ни водят под строй като едно време я.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 17:03 51
- +Оценка
-8 +15

До коментар [#49] от "VеnRus 2008":

Никой нищо няма да руши.

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 17:05 52
- +Оценка
-15 +3

До коментар [#50] от "ventsy":

Именно, няма да са много тези, които го посещават и накрая няма да оцелее, а с него и споменът за миналото ни

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 17:10 53
- +Оценка
-6 +16

До коментар [#49] от "VеnRus 2008":

Никой тук не иска да руши, става въпрос за демонтиране на всички бронзови фигури и заличаване на манипулативния надпис. Постамента може да бъде използван за паметник на славата и победите на Българската войска 1877-78; 1885; 1912-12; 1915-18

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 17:10 54
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#52] от "N.Yo.":

Как пък реши, че няма да са много ? Всичко опира до изпълнение и реклама.
Унгарците как могат - http://izsofia.blogspot.com/2009/05/blog-post_31.html ?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
19 яну 2011 17:14 55

Този коментар беше изтрит в 13:27 на 20/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 "Да"
19 яну 2011 17:15 56
- +Оценка
-4 +21

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
19 януари 2011 15:48

Правителството обяви 1 февруари за Ден на жертвите на комунизмаПредложението бе направено от президентите Желю Желев и Петър Стоянов

сряда, 19 януари 2011 16:18vsekiden.com

Кабинетът обяви 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Решението е взето по предложение на президентите на България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

В мотивите се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, обществени, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд. Той става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ.

„Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна”, посочват в писмото си до министър-председателя Бойко Борисов президентите Желев и Стоянов.

.Последна актуализация: 19 януари 2011 16:18
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 17:15 57
- +Оценка
-15 +3

До коментар [#54] от "Сашо":

Значи унгарците си уважават историята, а не само части от нея, които смятат за положителни за страната

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
19 яну 2011 17:19 58
- +Оценка
-17 +2

До коментар [#55] от "vgdontschev":

Ами мен лично не ме изплашва като го видя. А и това "над града", все едно говорим за телевизионната кула...
"А споменът за миналото ни е в книгите на великите Българи" - всеки може да си пише както си иска и никой не е защитен от предрасъдъци и гледни точки

 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 487 "Да"
19 яну 2011 17:21 59
- +Оценка
-3 +24

Доц. Вили Лилков: Има и друг разговор за вашия паметник, господа леви интелектуалци!, в-к "Седем", 19.01.2011

През изминалата седмица на пресконференция в БТА група леви интелектуалци защитиха паметника на съветската армия: „Председателят на Съюза на българските писатели окачестви посегателството върху него като атака, която иска да покаже, че фашизмът не е толкова лоша идеология и цели да се прекъснат всякакви емоционални българо-руски връзки... Председателят на Съюза на българските художници заяви, че не бива при никакви обстоятелства да се посяга на това произведение на изкуството, а председателят на Съюза на българските журналисти посочи, че историческият нихилизъм е бумеранг, който ще се отрази на следващите поколения...”

От пресконференцията разбрах, че фашизмът е нещо много различно от идеологията, довела съветските войски у нас, че паметникът е произведение на изкуството и символ на българо-руската дружба (нищо че е съветски!), че е украсил града ни и около него е възникнала градината и това не подлежи на промяна, защото ще пострадат поколенията. По въпроса за фашизма и съветската идеология историята се е произнесла и аз няма какво да добавя, но се чувствам длъжен да напиша нещичко за откраднатата от софиянци Княжеска градина и правото на всяко поколение да развива и придава модерен смисъл на градските пространства.
До Освобождението мястото на бъдещата Княжеска градина е ливада, заблатявана от водите на...

Прочитане на целия коментар
"Градската вада" (Крива река). Тази река е идвала откъм ул. "Солунска", наводнявала е блатата около Народния театър и се вливала в Перловската река. През зимата ливадата замръзвала и за изумление на местните шопи семействата на първите дипломати в София и по-първите софиянци организирали музикални увеселения и пързаляне с кънки. По идея на княз Батенберг градският градинар Карл Бетц създава на това място първата зеленчукова и овощна градина и построява четири павилиона за цветя, а десетина години по-късно тя е оформена като Ботаническа градина. С пристигането на княз Фердинанд градината става център за култивиране на нови растителни видове и блестящи градинари и ботаници като Люсиен Шевалас, Жул Лошо, Йосиф Фрай, Жан Моризе, Антон Краус, Йосиф Цоликофер и Йохан Келерер я развиват и създават първия алпинеум с няколко хиляди редки видове.
От 1891 г.със средства на княза в градината се организира зоопарк. Две години по-късно арх. Фр. Грюнангер я дообогатява с цветни оранжерии, а арх. Г. Фингов построява ограда от лети чугунени решетки и каменни стълбове в стил сецесион.
Проектът на великолепния български архитект Н. Лазаров за изграждането на царски дворец в градината и доосмисляне на нейното пространство не е реализиран, поради избухването на Първата световна война.
През 1936 г. със средства на царското семейство арх. Л. Нейков и арх. Т. Горанов изграждат там "царска детска градина" с лабиринт, басейн, летен и детски театър за 600 деца, малък медицински пункт, с алпинеум и цветен кът с цветя от Мала Азия, Кавказ, Пирин, Рила и Родопите.
Две великолепни къщи (на Яблански и Сармаджиев - понастоящем сграда на турското посолство), увенчават осите на основните алеи на Княжеската градина. Те заедно с мавзолея на княз Батенберг и градината пред него формират онзи паметен израз на градската модерност, на който Европа години наред отговаря със симпатия.
Както виждате, господа леви интелектуалци, тази градина има друга история и всяко поколение е внасяло по нещо ново, ценно, европейско по смисъл. С много труд и фантазия е оформено уникално градско преддверие, което снема Витоша при входа на София; Сривът в паметта и историята, които призовавате, започва със съветската зенитна батарея, разположена в градината, откъдето с халосни залпове отбелязва победите на Червената армия. Разрушена е и оградата, за да се появи по-късно като ограда на резиденцията в Лозенец. Когато е обявен конкурс за паметник, идеята е да се изгради арка на победата и спечелилият проект (който познавам) е изцяло в европейски стил и дух, но отново нещата са подменени, конкурсът е анулиран, за да се възложи изграждането на настоящия паметник. Подменено е и името на градината, която вече дори в карти на София се отбелязва като Градина на паметника на съветската армия, а нейните входове и алейното разположение са изцяло подчинени на него. С огромните си плочници и размери паметникът е смачкал всичко наоколо и ако се вгледате по-внимателно, ще видите, че днес през градината хората само преминават, бързайки да излязат от тежката му сянка.
В крайна сметка паметникът не само превзе и ограби градината, но раздели и обществото ни, а обществените пространства по замисъл събират и привличат хората, а не ги разделят и подчиняват. Затова е необходим разговор за съдбата на градината, а тази на паметника ще се определи от това как искаме да изглежда тя. Явно е, че пространството все още диша, защото в него има растителни видове и следи от миналото великолепие. То продължава да се съпротивлява, като с надежда за ново начало е "повикало" скейтърите, които се пързалят, без да забелязват паметника натрапник. Възвръщането на името на градината - Княжеска, е първата вярна стъпка за нейното възстановяване, защото казват, че името предопределя съдбата. Ще опитаме!

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 17:24 60
- +Оценка
-4 +19

До коментар [#58] от "N.Yo.":

"Над града", защото е по-висок от всичко в историческия център на града, в който се е намесил агресивно - от Софийския Университет, от Народното Събрание, от БАН, от паметника на Цар Освободител. Всеки решава за себе си кой българин смята за велик и кой не. По същия начин гражданите решават кой заслужава национална памет и признателност и кой не. Окупаторите и престъпниците определено не я заслужават. Именно затова сме се събрали да дискутираме тук с вас, привържениците им.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Анна Тодорова Рейтинг: 768 "Не"
19 яну 2011 17:24 61
- +Оценка
-21 +4

Това не е темата на нашият ден.Считам,че не аз или ти,който си на отсрещната позиция сме тези,които ще изберем какво да има в миналото или историята на България.Не можем нито да я променим,нито да я подменим,а не считам,че е и нужно.Имаме я такава,каквато е.По-добре да погледнем напред и да се постараем да напишем своите два реда (градивни) за нашето време,а да не оставяме белези,като след тазманийски дявол. Да не бъдем "талибани" умеещи единствено да рушат.
Трябва поколенията след нас да имат представа за това, което е било -добро или лошо. Народ без памет... казано е достатъчно ясно..
Хабене на енергия е да се занимаваме с това какви паметници да има в БГ. България се слави с това,че има толерантност и търпимост(етническа,религиозна и т.н) и аз се гордея с това.
Хората имат памет,независимо и напук на всичко и всички. Не,че правя паралели,но зная, защото скоро бях в Израел:)))

А по отношение това,къде да се намира един паметник,то това не може да бъде решение на един кмет или ОС(те се менят,знаем).
Кой според вас трябва да вземе такова решение-????Ако ми кажете,че е премиерът-ще умра от смях:)))

_____

bravy
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 17:28 62
- +Оценка
-4 +28

Госпожо Тодорова, повтарям за хиляден път:
-никой не иска да променя историята
-никой не иска да подменя историята
-никой не иска да руши
-съгласни сме, че поколенията трябва да помнят
Това са доводите ни паметникът да бъде демонтиран. В сегашния си вид той е този, който променя история.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил дон Клеменца Рейтинг: 8 "Да"
19 яну 2011 17:29 63
- +Оценка
-6 +22

1.Това е един от най-големите паметници в България. По същия повод в страната ни има още много и все големи паметници. Излиза, че това събитие (влизането на съветски войски в България) е най-важното положително събитие в историята ни. Това не е вярно.
2.Паметникът не е естетически издържан. Има двигатели с вътрешно горене. Закрива Витоша. Разположен е на голяма площ. Това е цял комплекс. Това не е хубаво.
3.По принцип един малък и художествено издържан паметник на загиналите българи във войната срещу нацизма трябва да има. Това е задължително.
4.Би могло да има и един паметник на съветската армия (малък и художествено издържан). Той би могъл да се съчетае с цитирания по-горе.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
19 яну 2011 17:29 64
- +Оценка
-18 +7

До коментар [#36] от "vgdontschev":

В не едно и две архитектурни списания е представяна сградата на Бузлуджа, както и други паметници. Паметниците от тоталитарния режим остават архитектурно наследство. Така че слава богу не е нужно да оставяме на вас, очевидно нямащи никакво отношение към архитектура, да я оценявате. Архитектурата на Бузлуджа е част от брутализма, чийто архитектурни примери можем да види реализирани по същото време в Англия, Франция, Щатите и Бразилия.

Ето две статии примери как отвън се оценяват българските паметници и как смятат това наследство за безценен и неизползван потенциал за туризъм.
http://www.archdaily.com/86986/the-challenges-of-abandoned-architecture-buzludzha-monument-gueorguy-stoilov/
http://www.archdaily.com/101626/forgotten-monuments-from-the-communist-era-in-bulgaria/

Пази Боже сляпо да прогледа

 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 17:32 65
- +Оценка
-4 +22

До коментар [#61] от "Анна Тодорова":

Никой не предлага историята да се прииначава или изтрива. Просто не му е мястото там на паметника да възвеличава инструмента на един тоталитарен режим.

Точно кмета и общината трябва да решат къде да бъде паметника. Те са представители на живущите, хората които имат най-голямо право да решат. По твоята логика никой няма право да реши - тоест никога няма да се намери място за нов паметник.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 17:33 66
- +Оценка
-18 +3

До коментар [#44] от "vgdontschev":
Архитект и половина си явно!

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
19 яну 2011 17:39 67
- +Оценка
-23 +5

Любимият ми довод е "Паметникът не е естетически/художествено издържан".

Остатък от комунистическо мислене (вероятно и документи), когато всяко произведение на изкуството е било подлагано на комисия, която е решавало неговите естетически качества. И когато комисията не го е харесвала е казвала, че "не е естетически издържан".

Слава богу това време отдавана отмина и сега всеки гражданин е оставен сам за себе си да реши какво е естетическо и какво не сам за себе си. Но привикналите към тоталитарните порядки не биха ни оставили сами да решим, защото искат те да ни кажат какво да харесваме и какво не.

 
Преглед на профил kostenlos Рейтинг: 8 "Да"
19 яну 2011 17:43 68
- +Оценка
-4 +22

Аз съм ЗА премахването (разрушаването, демонтирането) на паметника!
Паметник на една окупаторска армия не ние е нужен на нас в София нито в останалата част на България!

 
19 яну 2011 17:43 69

Този коментар беше изтрит в 17:46 на 19/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Rorschach Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 17:43 70
- +Оценка
-4 +20

Г-н Славчев, ако вкарате още малко риторика и поетичност в думите си, може и да заизглеждате малко по-интелигентен. Уловете сам сарказма. Чак съм изумен как не завършихте речта си с някой гръмкословен лозунг. Досега в дебат на Капитал не бях виждал някой, който да разтяга толкова локуми с безсмислени, необосновани и на места откровено малоумни думи в позицията си. От друга страна г-н Дерменджиев се оттегли от дебат, който очевидно печели, и който водеше срещу очевидно малоумен опонент, от чиито изказвания може и да се въодушевят няколко възрастни софийски тетки, още блуждаещи в дилемата на "Днес коя по-точно петилетка сме?", но не и някой с надсредна интелигентност. Равносметката е - поетични миротворци и ощипани госпожички, доста ясно публично мнение, но безрезултатно - паметника ще си седи. Този дебат наистина е фарс. Изтрийте го преди да го видят още хора...

_____

If you’re too open-minded, your brains will fall out.
 
Преглед на профил avdjiiski Рейтинг: 8 "Да"
19 яну 2011 17:46 71
- +Оценка
-3 +24

Паметникът прикрива много престъпления и рано или късно ще бъде домонтиран. По-добре рано :).
А, за да не бъде забравен позорният момент, когато българи са го поставили, е предложено паметникът да бъде изложен в музей на тоталитаризма. Така и опасенията за изтриване на българската история ще бъдат разсеяни.
Да, включването на "независимите" експерти бе "неадекватно".

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 17:54 72
- +Оценка
-3 +20

Уважаеми Г-н Славчев,

Казвате, че никой няма право да пренаписва историята. Но историята, както знаем, се гради на източници и факти. Какво се случва, когато голяма част от фактите се крият? Получава се полуистория, полуистина - по-опасна и от най-чистата лъжа.

Ако приемем твърдението ви за вярно, то трябва ли да продължаваме да вярваме, че аварията в Чернобил е била безобидна и не е имало радиационно замърсяване, каквато беше "историята" благодарение на престъпно-укриваните факти до 89 г.? Или трябва да отчетем ново-известените факти и да преразгледаме историята на този инцидент?

Подобно е и положението с "историята" на България в периода 1944 г. - 1947 г. Днес разполагаме със сравнително нови и много сериозни източници, които ни показват доста по-различна картина, от тази, която ни беше показвана в продължение на половин век.

Например, научните трудове в периода до 1989 г. непрестанно повтарят за неоценимата помощ, която ни е оказал СССР, за дарените локомотиви, вагони, машини и т.н. Но и дума не се споменава, че същите тези машини преди това са били заграбени от българските предприятия. И дума не се споменава за колосалната икономическа тежест по издръжката на СА (в размери хилядократно-надвишаващи т.нар. ответна "помощ"), и дума няма за десетките хиляди загинали българи (повече по брой от загиналите през Априлското въстание), и дума няма за унизителното ни положение спрямо армият...

Прочитане на целия коментар
а-окупатор т.н и т.н.

В светлината на всички тези събития и попълването (не пренаписване, а попълване) на това бяло петно от историята ни, този паметник се превръща в символ на националното ни унижение, символ на лъжата и цинизма. Има граници на цинизъм, които можем да приемем, но този паметник, предвид размерите и разположението си, просто няма как да бъде преглътнат.

Функцията на паметниците, съгласете се, е не да разделят, а да обединяват. Да са символ на националната ни идентичност. Да ни карат ЗАЕДНО да се чувстваме горди, че сме българи. Да ни просълзяват ЗАЕДНО. Такива паметници има много - на Апостола, на Незнайния воин, Костницата в Батак.

Този на съветската окупаторска армия не е такъв.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 Неутрална
19 яну 2011 17:58 73
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#64] от "Павел":

В най-различни архитектурни списания са представяни най-различни проекти. Смятам за ясно, че това далеч не им дава каквато и да е стойност по презумпция. Не се чувствам длъжен като архитект да се възхищавам от стила "брутализъм". Пази Боже вие или който и да е от вас да коментира професионалните ми качества или ангажираност според изказаното ми мнение за безумието на Бузлуджа.

До коментар [#66] от "80286":

Може би пък съм двама или трима архитекта наведнъж :D

До коментар [#67] от "Павел":

Като за комунисти, ще се наложи за 10-ти път да ви бъде цитирано мнението на великия скулптор Л.Далчев:

Позиция на един отсъздателите на паметника-световно известният български скулптор, проф. Любомир Далчев: "Редно ли е на нашата българска земя да стърчат паметниците-жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да приеме такава гавра- да търпи паметници за възхвала на своите поробители...
Пребоядисаните комунисти с непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици."
В."Труд",28 юли,2004 г., "Жалоните на поробителя"

Или...

Прочитане на целия коментар
може би разбирате от скулптура повече, отколкото от архитектура...

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 "Да"
19 яну 2011 18:01 74
- +Оценка
-3 +17

Симеон Славчев:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Няма как да върнем времето назад.........................
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Даа........ таке е. Но и никой не може да го спре.
А "Паметникът" е знак и символ от ВЧЕРАШНИЯТ ден и запазвайки го и по какъвто и да е начин , такива като Славчев искат да спрат ВРЕМЕТО. А времето се надсмива над всичко .
Отдавна един ваш любим поет Славчев , искаше да спре времето:
...............................................
И нека ни хулят
и нека се пенят
такъв е законът на нашите дни-
който на теб СССР измени,
той на великата правда изменя!
..............................................................
Виж Славчев , колко са смешни и жалки ДНЕС тези глупави думи!

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 18:05 75
- +Оценка
-22 +4

Също толкова смешни и жалки, колкото например "ти си земен рай" ли?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:09 76
- +Оценка
-3 +20

Ако не намираш разлика между национален химн и сервилно-поетична помия,значи яко ти куцат възприятията,драги 80286...
Надявам се цифрите да не са затворнически номер! :)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
19 яну 2011 18:13 77
- +Оценка
-18 +7

До коментар [#73] от "vgdontschev":

Архитектурните списания не значат стойност, а по-скоро определен засилен интерес на хора, които са нямали възможноста да видят подобни обекти в живота си. И които вие искате да премахнете :-)

Вие не е нужно да се възхищавате на абсолютно нищо, никой не ви задължава. Само споменавам, че в цивилизиваните държави брутализмът и примерите му се третират като архитектурно наследство и се пазят.

И един вид скулптурът Далчев като е изказал мнението си и ние трябва веднага да се съгласим с него и да го произведем за неоспорима истина, така ли? Както оаквате да направим и с всички ваши аргументи. Е, молим за вашето позволение да имаме различно мнение.

И като говорим за скулптури пък един друг велик български скулптур Валентин Старчев, проектирал паметника 1300 години България казва:

"Независимо какви са били режимите и времената, цял свят си запазва архитектурата и пластичните изкуства, защото от тях черпи данни какво е било през вековете, каква е била историята, през какви перипетии или величествени моменти е минала една държава. Защо сега археолозите хвърлят толкова усилия да намерят нещо, което да им даде някакви данни за миналото на тези земи - добро или лошо?! А ние бързаме - сякаш преди нас няма нищо, от нас започва всичко. Това е неморално поведение към историята. Например, събориха мавзолея. Да той е свързан с...

Прочитане на целия коментар
едно време и с определена личност, но това е сграда, правена от прочутия арх. Рибаров. В нея имаше мозайки от Дечко Узунов, които бяха ликвидирани. Вратите ги моделирахме аз и покойният скулптор Иван Нешев - целите в орнаменти, отлети във Виена... Изчезнаха. Всичко това можеше да се ползва, вместо да се руши. Отдолу мазетата бяха с климатични инсталации, а Националната художествена галерия отсреща няма депа за съхранение на картините. Да си беше пренесла фондовете там. След едно-две поколения никой нямаше да свързва зданието с тоталитаритаризма. Те и днешните деца вече не знаят кой е Георги Димитров и що е то мавзолей. А сега какво? Събориха солидната сграда и остана една невзрачна градинка. И няколко кафенета. Но политическите амбиции не прощават. Още в първите дни на демокрацията всички статуи зад царския дворец на пл. "Батенберг" бяха съборени. На Владимир Димитров-Майстора му бяха боядисали брадата със зелена блажна боя. Какво им беше сторил кроткият живописец на новоизлюпените революционери, какви идеологически обиди решиха, че им е нанесъл, не е ясно. Въобще тая неконтролируема еуфория при идването на демокрацията отприщи енергията на лумпена. Така че тези емоционални моменти за в бъдеще трябва да се овладяват от културните среди. Безразсъдно погубеното се възстановява много трудно. Ето че днес просто нямаме пари за нови скулптурни проекти. Едно време всяко селце искаше да си има паметник на свой виден жител. Днес никой не инициира изграждането на нови монументални произведения, което е другата крайност. Може ли в София да нямаме паметник на хан Аспарух, на цар Борис... По парковете стърчат единични бюстове на Ботев и Вазов - и толкоз. Като реши въобще да построи нещо декоративно, ей така за радост на окото, общината какво изгражда? Чешмички! За друго не се сеща."

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 18:18 78
- +Оценка
-22 +4

До коментар [#76] от "dante":
Разликата е от небето до земята, драги данте. Притеснителното е, че се открива прилика. Именно в това как времето очевидно осмя и двете. И ако за едното пет пари не давам, то за другото ме боли много. Очаквам някой да ме попита кое имам предвид...

Както и да го увъртате Господа, не можете да избягате от истината, събрана в няколко думи, не повече:

Искате да махнете паметник, построен от хора за хора. Защото не ви харесва на вас, а мнението на останалите няма значение - те са комунисти.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил politika Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 18:20 79
- +Оценка
-5 +22

Имаше мавзолей сега няма и никой не плаче.Същото ще е и с паметника..рев 2-3 дни и толкова,затуй смело напред!

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
19 яну 2011 18:24 80
- +Оценка
-4 +18

До коментар [#78] от "80286":

Този паметник е построен по заповед на Москва от сложените да управляват България руски наместници.
Толкова за "народният характер" на ПСА.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:26 81
- +Оценка
-3 +17

80286,съвсем не си разбрал явно какво е това,което искаме да се махне от сегашното му местоположение!По логиката ти не биваше да се събаря и откровено провокативната и кичозна "творба" на клоуните братя Юзеирови,защото тя също е построена от хора за хора?Хайде обаче да уточним и за двата паметника-от какви хора и за какви?Много е важно да се отговори на това,защото всичко построено на тази планета е ОТ и ЗА хората,и като така не е бивало да бъдат събаряни или демонтирани и паметниците на Хитлер,определен за законен син на лукавия от победителите в последната световна война...В този смисъл ти против ли си това премахване на паметници на фюрера след войната?А на Сталин?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 18:26 82
- +Оценка
-13 +4

До коментар [#80] от "kalva4":
Точно така, те бяха роботи, моя грешка.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 18:29 83
- +Оценка
-3 +21

До коментар [#78] от "80286":

От кои "хора" за какви "други хора" е построен бе, Боже Господи ... да се смеем ли или да плачем ?!? Хубаво направиха хората от ИК, че не се занимават повече с тва нещо, наречено "дебат". То не бяха цитати от книги, то не бяха исторически факти, не беше "правим го, ЗА ДА ПАЗИМ историята", то не бяха давани за примери унгарци, чехи, поляци.... квото и да говорим отрсреща те гледат тъпо и ти казват "кво не ви кефи паметника бе, седесарчета?!"
...

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:33 84
- +Оценка
-20 +5

Ако румънците бяха разсъждавали като някои сини хорица, днес замъкът на Дракула щеше отдавна да е забравен, а не най-популярната туристическа забележителност на страната. Днес Колизеумът в Рим е световно чудо, а какво символизира - садистични забавления, жестокост и безчовечност. Пирамидите на ацтеките и маите са били същински кланици, омразни и на местни и на завоеватели. Колко ни е жал, обаче, защо толкова малко е запазено, нали?

Историята трябва да се пази. Нека да се строят нови паметници, но да не се унищожава историческото наследство.

И след още 20 години никой няма да разбира защо ме били толкова глупави да рушиме за пореден път историята си, както правеха онези, които уж отричаме.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:34 85
- +Оценка
-4 +13

И още нещо,80826-какво точно те притеснява в думите на химна ни "ти си земен рай"?Според теб какво изразяват тези слова,и какво е противоречивото между тях и сегашната ни действителност?Земен рай означава ли непременно висок жизнен стандарт или се търси друга алегория?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 18:36 86
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

Категорично не съм съгласен, че паметникът бил част от историята ни. Не се заблуждавайте!

Може би паметникът е част от историята, такава, каквато ни е била поднасяна до 89 г. (и като такъв се явява част от историята на БКП), но е в диаметрално цинично и обидно противоречие с историята на България от този период, такава, каквато я познаваме вече днес.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:39 87
- +Оценка
-4 +16

Weinlock,именно и ние,"сините" хорица,сме за запазването на историята чрез нейните материални въплъщения в качеството си на паметници,и точно заради това НЕ искаме унищожаването на тази кичозна скулптурна група,а нейното ДЕМОНТИРАНЕ!!!
П.П. Извини ме за главните букви в определени думи,но май има смущения по трасето вече четвърти ден и нещо не се чуваме добре,та затуй викам на моменти при важни места в повествованието,оставащи неразбрани...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 18:40 88
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#84] от "weinlock":

Никой не говори за унищожение на историята. Поинтересувайте се малко преди да ни заливате с помия.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:41 89
- +Оценка
-18 +5

Как да не е част от историята? Абсолютно всичко е част от историята. Този паметник е част от ярък 50 годишен исторически период, колкото и погрешен и отричан да е, това са си 50 години, една цяла епоха, оставила мощен обществен и културен отпечатък, това ако не е история, то кое?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:42 90
- +Оценка
-3 +14

Ха сега?Кой каза,че не е част от историята?
:):):)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 826 "Не"
19 яну 2011 18:45 91
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#17] от "maramot": е обучението е трудна и нудна работа, бавно учете някои, трябва да ви се донабива в капацините "лъжци на миналото" ....

До коментар [#23] от "vgdontschev": и фашагите от 1944 разсъждаваха като тебе, проблемът ви е че великите сили мислеха по друг начин, нефашистки....

До коментар [#26] от "katiya":тези обекти се построиха за да има къде да работят хората, в Кремиковци 15000, в Плама 2500, работеха а не ровеха по кофите, не се занимаваха с далавери.....


До коментар [#32] от "Николай_1":


До коментар [#32] от "Николай_1":

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:45 92
- +Оценка
-14 +4

Разбирам, демонтиране, и гранитите ли ще бъдат демонтирани, заедно със скулптурните групи?

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 "Да"
19 яну 2011 18:46 93
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#90] от "dante":

А времето се надсмива над всичко и най-много над всички онези , които искат да го спрат:

http://www.youtube.com/watch?v=HZhiQE5nGiU
Това е вече края
на дългата измислица
че сме живели в рая
на всички времена.
Това е вече края
на тази сива приказка,
която ни остави
на края на света.
Отлетелите мечти
връщат се при нас.
Вдигни очи,
вдигни очи...

Вдигни очи,
виж този свят,
животът днес върви
напред, а не назад.
Вдигни очи,
светът е с нас!
Вдигни очи и
знай, ти имаш шанс.

Реката виж - и тя върви -
по своя път, край своя бряг.
И бентът се руши и днес,
днес няма път назад.
Отлетелите мечти
връщат се при нас.

Вдигни очи и
знай светът е с нас

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
19 яну 2011 18:48 94
- +Оценка
-15 +5

До коментар [#92] от "weinlock":

Толкова специфични и конкретни отговори не искай от тях, не можаха да кажат за 4 дни нищо конкретно с това какво ще се случва с мястото, кое точно ще се премахва, кое ще остава, къде ще отиде и т.н.

Не било тяхна работа. Те са само по демонтажа на нещо, неясно точно какво.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:49 95
- +Оценка
-3 +19

Което позволява техниката,ще бъде демонтирано.Едва ли мислиш за възможно и пренасянето на дърветата около паметника в музей заедно със самия паметник,защото и те са част от пейзажа:)Става въпрос за скулптурата,известна сред народа като "тримата глупаци"-онази с трите фигури и автоматичното оружие "сделано в СССР",което се извисява най-горе,за да напомня на раята какво я чака,ако пак се размърда...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил 1a2b3c4d5e_xix Рейтинг: 1348 "Не"
19 яну 2011 18:50 96
- +Оценка
-23 +5

Не, не трябва да бъде демонтиран. Много западно европейски държави имат подобни паметници, в чест на Съветската Армия, но не са се засилили да ги махат. За разлика от бившите соц. държави, дето искат да се изкарат по-католици и от Папата.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:50 97
- +Оценка
-20 +4

Де факто, борбата е дали да префасонираме това представително място на София съобразно новите идеологически клишета или не. Аз твърдя, че паметникът дава облик на града и е негова първостепенна историческа и от там туристическа забележителност.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 18:51 98
- +Оценка
-16 +4

До коментар [#81] от "dante":
Данте, съвсем ясно знам какво е това, което искате да се махне.
От първият си коментар искам да кажа само едно, и нищо повече:

Именно, че е нужно голямо благородство и малко познания в тази историческа област, та човек да види зад (или по-скоро над) конкретният повод, конкретният политически и пропаганден товар, вложен в паметника от създателите му. Опитвам се най-миролюбиво да кажа, че човек навсякъде може да открие повече от един, повече от очевадния символ. Ако само се загледа. Защо вие, Господа искате да унищожите това което аз (имам предвид не само себе си естествено) виждам в този паметник? Аз пък не гледам с вашите очи на него! И по-лошото - защо безплодно се мъчите да ме убедите колко сте прави и как този паметник е 100% чисто зло и нищо друго? Хванете, прочете!

Хитлер и Сталин са изверги, изтребили милиони, въобще не говорим по тази тема! Ако монументът беше на някой от тях, щях да съм с 8 ръце за! Но аз продължавам да виждам в този монумент само милиони изтребени...

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 18:52 99
- +Оценка
-5 +13

До коментар [#97] от "weinlock":

Първостепенна забележителност?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:52 100
- +Оценка
-17 +5

До коментар [#95] от "dante":

Ето, де факто искате да бъде разрушен паметника, пък каквото остане - да бъде забито в някой заден музеен двор. Това е истината, останалото е лицемерие, за търговски вид.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
19 яну 2011 18:55 101
- +Оценка
-3 +18

Др. Славчев казва:

"не исках спорът да се политизира"

И след това пише цял абзац против сегашното правителство с обичайните на дневния ред обвинения:

"Когато държавата се тресе от постоянни корупционни скандали, когато българската икономика и бизнес са в канала, когато безработицата в страната расте, когато всеки български гражданин е подслушван незаконно, когато контрабандата е най-висока за последните двадесет години, когато записи от СРС-та се подмятат навсякъде и герой в тях е дори министър-председателят на България, когато специалните служби се използват с репресивна и политическа цел, да се повдига въпросът за демонтирането на паметника на Съветската армия е най-малкото несериозно и безотговорно."

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 18:56 102
- +Оценка
-15 +4

До коментар [#99] от "Сашо":

Със сигурност е първостепенна забележителност. Това е маршрутът на всеки посетител на града. Дискусията кои са били добрите и кои лошите се води на друго място, аз говоря за културно-историческа стойност.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:56 103
- +Оценка
-3 +18

80826,изтребени,а от кого?За теб този паметник е на милионите жертви на СССР,така ли?Ами чети ти,друже,и виж какво е посланието долу-"на съветската армия-освободителка,от признателния български народ"!!!Къде видя посвещение на "милиони изтребени" тук,в тези думи?Аз наистина виждам друго в тези думи,и то е "на убиеца от признателната жертва"...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 18:56 104
- +Оценка
-4 +20

До коментар [#100] от "weinlock":

1) Не искаме в центъра на столицата огромен паметник на армия-окупатор.

2) За да се помни бруталното потъпкване на националните ни суверенитет, ценности и идеали, искаме паметникът да бъде част от музей на комунизма.


Кое не разбирате?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
19 яну 2011 18:58 105
- +Оценка
-4 +14

Ще ме извините, че политизирам дискусията, другарю Славчев, но искам ясно да са напише вашите бръщолевения за лошия Бойко, който ни докара и Костов и удряше самолети с брадви и прочее:

"българската икономика и бизнес са в канала"
"безработицата в страната расте"
"всеки български гражданин е подслушван незаконно"
"контрабандата е най-висока за последните двадесет години"
"записи от СРС-та се подмятат навсякъде"
"специалните служби се използват с репресивна и политическа цел"

Ахахахахахахахахаха... о божеее


 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 18:59 106
- +Оценка
-4 +15

Не,Weinlock,искаме паметника да бъде демонтиран и преместен в музей НЕПОКЪТНАТ,със всичкия си абсурд на внушението,което са опитали да постигнат чрез него творците му.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:05 107
- +Оценка
-19 +4

До коментар [#104] от "Сашо":

1. Била е армия окупатор за половината български народ, за другата е била освободител. Въпросът ще остане спорен завинаги. Не отричам спора, но вие го отричате, за вас той е решен категорично и безусловно. Само че този паметник има много поддръжници. Значи спорът не е решен. Само това е достатъчно за да нямате право да го демонтирате и де факто - разрушавате.

2. Да, скултурата ще я сложите нейде там, далеч от погледите. Всичко останало ще иде на сметището за твроителни отпадъци и за претопяване - това искате.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 19:08 108
- +Оценка
-3 +16

Дали не бъркаме,като започваме с обясненията си от паметника,а прескачаме онова,което е породило направата на паметника?Може би е нужно в началото да се опитаме да изясним с нашите опоненти какво е СССР,какво е армията на тази държава и как тези двете са се отразили на нашата държава...С риск да се повторя,ето отново линкове към отговора на първите два въпроса,касаещи същността на СССР и неговата военна машина:

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5742

http://www.extremecentrepoint.com/?p=560

http://www.extremecentrepoint.com/?p=234

http://www.extremecentrepoint.com/?p=3485

Вижте материалите,господа от червения сектор тук,и ще получите огромна част от отговорите,които изисквате от нас...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:12 109
- +Оценка
-18 +3

До коментар [#106] от "dante":

Стига лицемерие, никой няма да препострои паметникът където и да е, това е ясно. Но въпросът е първостепенно дали да се маха той от облика на София. Дали София да демонстрира, че е била 50 години столица на социалистическа държава под съветски контрол или тотално трябва да бъде измита от следите на този позор.

Както казах - не, дори по чисто комерсиални причини. Злите символи привличат повече интерес от добрите. След 50 години всичкото противоречие ще е забравено, а паметникът ще бъде само историческа забележителност.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:16 110
- +Оценка
-17 +3

До коментар [#108] от "dante":

Както казах, ако се разсъждаваше по този начин, на какво е символ паметника, то безценна част от световното наследство трябваше да е отнесено от вихъра на отрицанието. Всъщност, добре че конкистадорите не са разполагали с повече средства и желание, камък върху камък нямаше да е останал сега от ацтеки, маи и инки.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 19:17 111
- +Оценка
-3 +14

Weinlock,очевидно нещо не схващам мисълта ти-искаш да кажеш,че ако паметника остане,това ще е измиване на следите от позора на съветското военно присъствие,а ако бъде махнат,това ще е демонстрация на половинвековното социалистическо минало?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 19:20 112
- +Оценка
-3 +14

Може би по твоята логика древните евреи трябваше да запазят златния телец,за да помнят позора си?Явно Мойсей е бил на нашия акъл тогава...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил nage Рейтинг: 556 Неутрална
19 яну 2011 19:20 113
- +Оценка
-9 +5

Доста е тъпо страни в този спор да са представител на БСП и някакъв анти-комунист (каквото и да означава комунист и анти-комунист в България, където комунизъм никога не е имало).
Трябваше да поканите независими специалисти по градска среда, архитекти, а не обременени хора.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 19:21 114
- +Оценка
-4 +16

Аз не разбрах друго. Значи в центъра на града, в окаяно състояние, без табели за обяснение привлича потоци туристи...А ако го сложим в музей, който ще се рекламира като такъв, никой няма да отиде, така ли?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 19:23 115
- +Оценка
-4 +17

Иска да обобщя и отговоря на аргументите на защитниците на ПСА.

1. Паметници не трябва да се унищожават, а хората оставени свободно да решават коя част от историята да харесват и коя не.

- Никой не предлага ПСА да се унищожи. Предлага се да бъде демонтиран и поставен в музей за да могат който иска да отиде и да го види, а същевременно да не се натрапва на (голяма) часта от населението която мисли че той е обиден.

2. Историята не бива да се пренаписва и прииначава.

- Макар че е доста спорно от какво точно ни е освободила СА (май само от боржуазията понеже немски войски не е имало в България) никой не предлага пренаписване на истоята. Паметник на жертвите от Втората световна война е нужен (не само за съветските жертви), но ПСА не е такъв паметник. Историята трябва да се тълкува по фактите. Никой не се опитва да пренапише фактите, въпроса е че доста хора ги тълкуват различно от официялните тълкувания на БКП. Разбира се всеки има правото да го направи за себе си.

3. ПСА трябва да се остави за да възвеличава СА

- Защо? Да СА дава много жертви във войната но не и в България. Ако е нужен такъв паметник той трябва да е на жертвите дадени от всички съюзници, включително и България. СССР дава начало на войната след като си разделя Полша с Германия, така че и те не са напълно невинни.

4. Не е нужно да се връщаме назад за да започне на чисто. Трябва да гледаме напред. Все пак...

Прочитане на целия коментар
живеем в лъжи вече 20 години. (Симеон Славчев)

- Един народ който не познава собственната си история и не се е поучил от нея ще повтори грешките си. Така че аз мисля че истината трябва да бъде извадена наяве, а не един тоталитарен режим да бъде възхваляван. Това сме живяли в лъжа толкова години не означава че трябва да продължаваме да го правим. Трябва да се разровим из багажа от последните 100 години, да извадим на яве всички мръсотии и да ги приемем за да можем да продължим напред необременени. Алтернативата е да продължим да се каляме с досиета и прочее компромати още 100 години.

5. Има други по-важни проблеми, въпроса с ПСА трябва да бъде решен след тези проблеми. (Симеон Славчев)

- Има по-важни проблеми - вярно е. Но това не означава че не трябва да правим нищо друго докато те не се решат. Освен това аз мисля че опознаването на Българската история такава каквато наистина е била и приемането и е една от най-важните задачи на обществото като цяло.

6. Ще ядосаме Русия.

- Ние сме суверенна държава, неможе да не отдадем нужното на нашата история за да се угодим на Русия. Освен това Русия няма право да ни се сърди. Те са отговорни за тоталитарния режим над половин Европа и трябва да го осъзнаят. Това не е неуважение към Русия, просто премахване на един тоталитарен символ на нашата зависимост от СССР и поставянето му в музей където му е мястото.

7. Другите народи си пазят всички паметници.

- Никой не възвеличава отминали тоталитарни режими. Почти никой не е оставил статуи на Хитлер, Ленин, Сталин или който и да било тоталитарен режим. Това е подигравка с жертвите на този режим.

8. Трябва първо да се реши какво да се прави с мястото.

- Това е глупаво. Първо трябва да се вземе решение че паметника ще бъде демонтиран и чак след това да се мисли какво да се направи на негово място. Мисля че всички са загрижени мястото да не запустее, да не стане паркинг или мол.

9. Премахването на ПСА ще доведе до омраза между хората. (Симеон Славчев)

- Май такава вече съществува. Важно е да има дебат (има го) и да се стигне до компромисно решение - паметникът да бъде преместен в музей. (Отново не говорим за "премахване" а за преместване).

Благодаря за търпението към пре-дългият ми коментар.

Венци Велев

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:26 116
- +Оценка
-16 +3

До коментар [#111] от "dante":

Данте, искам да кажа, че ако остане, това няма да бъде реабилитация на позора, а съхранен ценен отпечатък от този период, с цялата му културна символика. А ако бъде махнат, това ще е деомнстрация, че поуката от половинвековното социалистическо минало изобщо не е достигнала до нас и пак сме в обятията на черни страсти, както преди 50 години.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 19:29 117
- +Оценка
-4 +14

Именно затова искаме паметника да бъде запазен в музей,където да бъде посещаван от туристи и местни жители,едните-да видят прелестите на оная система,другите-никога да не ги забравят...Кое от тази теза е несъгласно с твоите желания до тук?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:48 118
- +Оценка
-16 +4

До коментар [#115] от "ventsy":

По т.1 Не е разумно да се предлага нещо невъзможно, паметникът не може да бъде съхранен дори на 30 % след демонтация, особено този, камо ли да се намери място за препострояване и т.н. Второ, да се натрапва на "голямата" част, тук грешката е в думата голяма. Вестник "Капитал" е десен вестник и не може да възприема като представително социологическо проучване.

По т. 2. Да, именно за това да оставим тълкуванието на поколенията, а не да им натрапваме нашите.

По т. 3. Има разбира се хора, които още милеят за добричката съветска армия, повечето които защитават паметника обаче милеят предимно за облика на града, който обичат.

По т. 4. Никакво разграничаване от миналото не е рушенето на паметници. Низките страсти по заличаване на символика не са никакво късане с миналото.

По т. 6. Русия няма значение, значение има дали ще надмогнем миналот или ще си останем в него завинаги.

По т.7. Наистина, в България рушим прекалено старателно паметниците си. После се налага да си измисляме история и да си препострояваме паметниците, за да има какво да видят туристите.

По т. 8. С паметника мястото е по-красиво. Като махнаха мавзолея какво стана? Дупка. Преди да рушите вземете да сложите нещо стойностно там.

По т. 9. Въпросът с омразата стои и точно настоящия дебат го...

Прочитане на целия коментар
показва. Демонтажа е равен на разрушаване, а да се твърди обратното е наивност или лицемерие. Става дума за паметника на конкретното място, съхранен доколото е останало, съоръжен с надписи и естетика за пред чужденците.

 
Преглед на профил weinlock Рейтинг: 225 "Не"
19 яну 2011 19:52 119
- +Оценка
-17 +3

Най-добре Паметникът да бъде поправен, лъснат и всички скултурни групи да бъдат придружени с разяснителни табелки за символиката и противоречието, която съдържат. Има достатъчно материал за една туристическа група да щрака и зяпа поне 30 мин.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 19:56 120
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#118] от "weinlock":

http://www.lostbulgaria.com/pic/1854.jpg

Това трябваше ли да го оставим на мястото му ?
/щото е паметник, история и т.н., знаеш../

А петолъчката на "партийния дом" ?

А това трябвало ли е да го махат немците?
http://www.thirdreichruins.com/luftminvolkheimat.jpg

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 20:28 121
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#118] от "weinlock":

1. Не съм музеен специалист, но не виждам причина защо не. Дискусията е да бъде ли паметника преместен в музей или не. Ако твоят аргумент е "не защото не може да бъде съхранен в музей" трябва да представиш доказателства. Колко хора са за преместването на ПСА не знам, но мисля че ще се съгласиш че става дума за значителен брой хора.

2. Поколенията пак могат да си тълкуват историята както си искат, няма нужда от паметник в средата на столицата за това. Никой не иска да изтепоса пречупен кръст в София за да може да се даде на поколенията право да решават нали? Струва ми се че повечето хора ще се съгласят че комунизма беше тоталитарен и репресивен строй. Ако не беше, защо не го следваме още?

3 & 8 За облика на местото ще се мисли когато е взето принципно решение ПСА да бъде преместен. Не е задължително без него София да стане по-грозна.

4 & 7. Не става дума за рушене. Не става дума и за разграничаване с миналото. Става дума за искренно разглеждане и осъзнаване на историята такава каквато е.


9. Преместването в музей не е равно на разрушаване. Ако не си съгласен представи ми доводите си. Но неможе да вземаш тази теза за даденост просто защото ти утърва.

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 538 "Да"
19 яну 2011 20:56 122
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#27] от "N.Yo.": И в кои точно думи я виждате тази обремененост, защото пишете, а не давате пример?
Цитат: "Въпреки че не съм живял тогава, знам, че примерно е имало много повече ред (най-вече по улиците) и хората са спазвали много повече правилата и законите, а престъпността не е била толкова висока."
Ами като не сте живяли, не пишете глупости! Престъпността не е била по-малка, просто е била издигната в ранг на държавна политика и съответно не е била преследвана от закона. Престъпления като кражба на държавна собственост, злоупотреба с власт, корупция, преследване на хора по етнически и политически принцип, престъпления против личността, тероризъм, преследване и убийства на български граждани. Да ви обяснявам ли, че от заводите и предприятията се крадеше поголовно, всички от директора до метача, че се наливаха пари в подкрепа на терористични организации като ПКК, че за всяко нещо което администрацията ни дължи като услуги трябваше да се плаща подкуп, че за да си купиш кока-кола или банани и мандарини трябваше да имаш "връзки", че се даваха милиарди за издръжка на многохилядния апарат на ДС за да преследват и убиват български граждани емигрирали в някоя западна държава? Всичко това са престъпления в нормалните държави .... не и в комунистическата.

Цитат:"Накрая, колко демократично е от Ваша страна да се отнасяте с пренебрежение към онези, които не споделят...

Прочитане на целия коментар
Вашите виждания? Демокрацията не е ли именно сблъсък на мнения и идеи и евентуално постигане на консенсус, който да доведе до максимално положителен резултат?"

Не, демокрацията е ред и осъждане на престъпниците. А комунистите са извършили многобройни престъпления, тяхната идеология трябва да бъде забранена със закон, паметниците им също, а те самите да бъдат лустрирани от държавната власт, за да тръгне тази държава напред, към своето бъдеще в Европейския съюз, а не да продължава да стои в своето минало - Съветския съюз.
ако беше както вие казвате и досега в германия да се развяваха знамена със свастики и да се извисяват статуи на хитлеристки орли! А децата на Химлер и Гьоринг да са евродепутати или членове на Германския конституционен съд! Айде със здраве и на друг разправяйте колко сте десен, не на нас. Писано е в Светото писание "По делата им ще ги познаете"!_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 538 "Да"
19 яну 2011 20:58 123
- +Оценка
-2 +15

До коментар [#119] от "weinlock": Това може да стене и в музея, а туристическата група да си плати 3 лева за билетче и да влезе да се щрака колкото си иска. Така е в нормалните държави.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 21:03 124
- +Оценка
-18 +2

Като цяло напразно му казвате "дебат" на това тук. Защо далновидно премълчавате каквото ви е неудобно? Веднага примери:

Говорите за огромни грозни паметници на пъпа на града, които толкова много ви бъркат в нежните столични очи. Но ужасилището до НДК въпреки, че печели безапелационно и по трите точки някак си го пропускате.
Говорите за национално предателство, позор и лъжа, а един столичен булевард и прилежащата му метростанция гордо носят името, на една от най-жалките гниди в новата ни история.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
19 яну 2011 21:11 125
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#124] от "80286":

"Говорите за огромни грозни паметници на пъпа на града, които толкова много ви бъркат в нежните столични очи. Но ужасилището до НДК въпреки, че печели безапелационно и по трите точки някак си го пропускате."
Идеята не е да се премести паметника на Съветската армия, защото е "грозен".

"Говорите за национално предателство, позор и лъжа, а един столичен булевард и прилежащата му метростанция гордо носят името, на една от най-жалките гниди в новата ни история."
За Г.М. Димитров ли говориш?

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 21:17 126
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#124] от "80286":

"Говорите за огромни грозни паметници на пъпа на града, които толкова много ви бъркат в нежните столични очи. Но ужасилището до НДК въпреки, че печели безапелационно и по трите точки някак си го пропускате.
Говорите за национално предателство, позор и лъжа, а един столичен булевард и прилежащата му метростанция гордо носят името, на една от най-жалките гниди в новата ни история. "

И бием негрите. Не забравяй.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 21:21 127
- +Оценка
-3 +12

Онова чучело в градинката пред НДК само си пада вече,не е нужно да се бута,така че този проблем се решава от само себе си.
Ако имаш предвид булевард и метростанция "Г.М.Димитров",то тук съм съгласен с теб,защото и според мен това е национален предател,изнасял информация за съюзниците по време на война с тях!Против съм булеварда и станцията да носят това име,но това е тема на друго обсъждане...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 22:22 128
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#27] от "N.Yo.":

Цитат:
"..как да Ви покрепя като от Вас прелива обремененост и силна неприязън, да не кажа ормаза, към другите".

"N.Yo", е къде я видяхте тази омраза да прелива у мен, бихте ли ми я посочили конкретно, към кого точно? Или явно лично сте засегната щом отправяте подобни критики към мен? Или може-би упрека ви се състои в това, че подкрепям една хуманна демократична гражданска инициатива, по съвсем цивилизован начин, съобразно европейските демократични правила и закони - нима видяхте някакво нарушение в това, посочете ми конкретно?

За разлика от десетки други бивши соц страни, където не бе осъществен обществен дебат, а след краха на човеконенавистния социалистически (или комунистически) режим, съвсем по диктаторски, бяха премахнати до един всички негови комунистически и съветски символи - паметници?

През комунизма нямаше да имате възможност свободно да си говорите по форумите и на улицата за политика, камо ли да имате каквито и да е граждански права, да се сдружавате или обединявате в различни от идеологитята на БКП идеи и цели (освен ако не сте били част от тогавашния елит - логично нали) - самия народ беше враг на управляващата така наречена комунистическа върхушка и нейната тайна полиция ДС. Истински реализиран комунизъм в България е нямало, а обратното тероризъм. А може и сам да почерпите богата информация в...

Прочитане на целия коментар
бездънното море на интеренет, слава Богу днес тайни и забрани няма! Тук темата е "ЗА" и "против" демонтиране на ПСА.

Цитат:
"Въпреки че не съм живял тогава, знам, че примерно е имало много повече ред (най-вече по улиците) и хората са спазвали много повече правилата и законите, а престъпността не е била толкова висока".

Е не сте живял а пък знаете - малко смешно звучи не мислите ли..

И за да не словославят комунизма и други (чули недочули - или знаят много добре ама се правят на недочули, или защото така им отърва) като вас например "десния", ето аз затова подкрепям с две ръце мерките на българското правителство, конкретно в частта мерките предприети от страна на министър Н.Младенов, "Забрана на отричането на престъпленията на комунистическите режими".

Който закон мисля че за България е наложителен, все още е във дебат, и се надявам час по скоро да бъде подкрепен от ЕК. А в някой страни индивидуално е приложен, като в Полша например с указ на президента им.

-------------------------------------------------------------------------------------
Шест страни искат ЕС да забрани отричането на комунистическите престъпления

Шест бивши комунистически страни призоваха Брюксел да предложи общоевропейска забрана на отричането на престъпленията на комунистическите режими. Според тях жертвите са забравени от западните страни, съобщава АФП.

„Принципът на правосъдието трябва да осигури равното отношение към жертвите на всеки тоталитарен режим", се казва в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Румъния.

В писмото до комисаря по правосъдие Вивиан Рединг, Николай Младенов и колегите му заявяват, че „публичното опрощаване, отричане или грубо тривиализиране на тоталитарните режими", трябва да бъде криминализирано, независимо за какъв режим става дума.

Отричането на Холокоста вече е забранено в много европейски държави, но шестте страни искат такова законодателство да покрие и престъпленията на Съветския съюз и сателитите му.

„Отричането на всяко международно престъпление трябва да бъде третирано по еднакви стандарти за да не се допусне създаването на благоприятни условия за реабилитацията и възраждането на тоталитарни идеологии", се казва в писмото.

http://www.europe.bg/htmls/page.php?category=5&;id=33923


 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 225 Неутрална
19 яну 2011 22:34 129
- +Оценка
-2 +16

До коментар [#25] от "80286":

Тази чиния на Бузлуджа е строена с народни пари и там има загинали трудоваци. БСП управлява след 1989 г. персонално или с протежета. Богаташите са от тази партия. Защо тогава не се грижатбесепарите за тези свои лъжливи паметници, ами пак от празните кесии на хората ще се искат пари за поддържането и на чинията и на др. подобни. Такива разходи край нямат - всъщност имат - премахване на тия паметници.

 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
19 яну 2011 22:39 130
- +Оценка
-12 +4

До коментар [#103] от "dante":
Е това е вече нещо съществено. Написаното е унизително за нас и трябва да се промени.
Но не е причина да се махне всичко. По никакъв начин. Освен това кой каквото ще да обяснява сега, както често става у нас никой няма никаква идея какво ще цъфне там след година две. Или след три месеца. За сигурност пък въобще не говорим. Някой ще тропне нещо обаче.
А идеята, че паметниците се оставят за идните поколения не ви ли замисля над това че няма да сме тук 1000 години и вместо тези след нас да имат в културно-историческото си наследство паметник от дълъг, тежък и показателен период в страната си, ние ще им оставим... грънци.

И в учебниците пак ще пише за паметника повече, отколкото за тези, дето го махнали, защото им пречи. И как следващото лято там е станал як бирфест. Или предизборен концерт - направо идеално лепва.
Това ще е така, защото продължавате да се конфронтирате с паметниците (то по-лесно - не мърдат, не отвръщат), а не с живите последователи.

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 22:40 131
- +Оценка
-4 +12

До коментар [#129] от "opashatko":

Ами защото тогава тези паметници са били правени да възвеличат тяхния режим и в случая на "летящата чиния" да бъдат използвани от тях, но както каза с народни пари.
Сега трябва да дадат тяхни лични пари а благата да се ползват от всички (защото в крайна сметка летящата чиния е държавна колко и смешно да звучи - държавна летяща чиния) и никой не иска да го направи.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 22:41 132
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#124] от "80286":

Паметникът "1300 години България" до НДК наистина може и да не е особено красив, но поне не е ОБИДЕН и ЦИНИЧЕН, както този на СА.

Нека се придържаме към главната тема на дискусията все пак, ясно е, че има много други проблеми, които бихме могли да обсъждаме в момента.

 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
19 яну 2011 22:45 133
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#130] от "80286":

Да се променят паметници е много по-лошо. За загиналите във Втората световна война (не само руснаци ами всякакви) трябва да се направи паметник безспорно, но е гавра да се прииначава историята и ПСА да бъде "модернизиран". Той трябва да се запази такъв какъвто си е за да може идващите поколение да го видят и преценят в истинският си вид.

Ако се промени надписа, след 50 години надали някой ще помни какво е било написано оригинално и по този начин се губи историята. Отделно че за доста години за едни това ще е паметник на жертвите на войната, а за други паметник на СА.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 22:45 134
- +Оценка
-3 +16

80826,за 50-и път те уверявам-не искам да се руши тая гнусотия,а да се постави в нарочно за целта местенце далеч от градския център,както са направили братята маджари в Будапеща.Това искат и огромното мнозинство от моите съмишленици тук.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 877 "Да"
19 яну 2011 22:47 135
- +Оценка
-5 +14

Явно дискусията беше успешно осрана от експерти и модериране. Жалко за което... имах друго мнение за Капитал...

Докато едната страна дава обективни факти и се аргументира с тях, другата ползва хвърчащи нищо не значещи фрази в стил Гоце Фон Три Пера... и накрая първите били политизирани, щото видиш ли защитавали тезата, че този паметник не трябва да е на това място, а вторите не, просто защото нищо конкретно не казват.

Ами аз още в първото обсъждане писах, че проблема на този етап е ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, защото за г-н Славчев и поддръжниците му това е символа на едно славно минало, в което някои хора са били по-равни от всички равни. След като има хора като г-н Славчев, които изпитват носталгия по времената на развития цоциализъм, след като същите хора гледат паметника с умиление и се надяват някой ден пак да ни "освободят" от разните му там демократи и европейски ценности, та "нашите хора" да вземат властта отново... тогава не може да не говорим за политика! НЕ МОЖЕМ!!!

Изключително съм разочарован от начина, по който т.нар. "експерти" не казаха нищо съществено и замазваха тенденциозно очите на читателите, а модератора се прави на "ни лук ял, ни лук мирисал". Ако ще я карате едностранно защо въобще ви е дебат? Или направо можете да цензурирате мненията, които не ви устройват...

ПОЗОР!!!

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 22:55 136
- +Оценка
-5 +14

До коментар [#58] от "N.Yo.":

Понеже сте се загрижили непременно ПСА да не се премества в музей на комунистическото минало, но не давате аргументи защо (поне да бяхте си направили труда да почерпите инфо от предните три етапа на дебата - където хвала Богу има изчепателна основателна информация за демонтажа на ПСА) - кажете ни, зарежда ви с енергия ли, щастлив ли ви прави, късмет ли ви носи - тъй като в никоя европейска страна няма подобен парадокс общество да издига мегаломански паметник с собствени сили и средства на армия окупатор - при това през 20 век, с робски безплатен труд, по нареждане точно на садиста и сталинския верен школник Вълко Червенков, когото дори самите комунисти след 54 г. отхвърлят и зачеркват напъно?? Ха сега ни отговорете повече :)Хайде сега да ви изпробвам и колко сте родолюбец, става ли?

Нима твърдите че подкрепяте да имате мегаломански 50 м висок паметник, на варварска червена армия окупатор, олицетворяващ червеноармееца Сталин с автомат Шпагин, над вашата глава, и над главите на свободолюбивото демократично гражданско население, и армия харизала незаконно властта на БКП и сродните й терористичните съюзи като РМС и ОФ ---- пред паметта на избитите стотици хиляди знайни, незнайни (оцелели от ком терор) сънародници жертви на комунистите??

На кое давате приоритет да имаме непременно паметник на окупатор с автомат Шпагин,...

Прочитане на целия коментар
олицетворяващ избиването на 300 хиляди съграждани антикомунисти --- или 300 хиляди живи съграждани с които бихме живяли в мир и разбирателство, и без да ни се натрапва окупаторска армия и окупаторски паметник??

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 22:57 137
- +Оценка
-5 +15

До коментар [#94] от "Павел":

Не очаквах, че ще опрете дотам да лъжете в прав текст! Намирам поведението ви за крайно неуважително. Изглежда наистина имате някакъв проблем със зрението, след като не сте забелязал десетките предложения, които дадохме за бъдещето на това място (които в голяма степен съвпадат и с идеите на Столична Община по въпроса). Ако толкова бяхте загрижен да бъдещето на града, щяхте да сте в течение с тях.

На други места също манипулирате читателите, пишейки дословно, че "на мястото на мавзолея сега има паркинг". За ваше сведение паркингът е в пространството, което се намираше пред мавзолея (лесно може да бъде разпознато по жълтите павета). Докато на мястото на самия мавзолей има малка "градинка на ООН" и продължение на градината, където децата лятно време играят, а от градината се вижда прекрасно двореца. Но вие, предполагам си предпочитате изподраскания и опикан мавзолей, издигнат в памет на националния предател Георги Димитров?

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
19 яну 2011 22:58 138
- +Оценка
-4 +16

До коментар [#91] от "boby1945":

Предполагам, че е вярно че в някакъв момент в Кремиковци и в Плама са работили толкова много хора, но 8 милиона българи са плащали за това те да имат осигурена работа. Една от големите заблуди на комунизма е, че всеки трябва да получи работа само защото има нужда от нея. Затова способностите и таланта нямаха никакво значение близо 50 години. С идването на СА в България беше създадена "аристокрацията на връзките". Важно беше не какво можеш и какви знания имаш, а кого познаваш. Неграмотни и примитивни хора бяха поставени (от СССР) на най-високи постове в държавата, само защото бяха готови безпрекословно да служат на чуждата окупаторска държава. Способните, интелигентните, образованите хора бяха натикани в ъгъла. За какво трябва да сме признателни тогава на Съветската армия? Че ни освободи от способните и можещите хора и насила постави начело на нашата държава утайката на обществото?

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 225 "Да"
19 яну 2011 23:00 139
- +Оценка
-4 +16

относно тезата на Славче:

"Тогава няма на определен период от време да се появяват някакви инициативни комитети и да повдигат въпроси за демонтирането, събарянето, взривяването и разрушаването на който и да е построен през годините паметник в България.

Тогава всеки един от нас ще почита тази част от българската история, която му харесва и няма да отнема правото на останалите да го правят".

Виждате ли от какво ги е страх? От това да има и други инициативни комитети, от "случайни граждани", които да питат, да човъркат и да търсят правата си. Следващия абзац няма нужда от коментар, той, както и цялата теза е абсолютно безсмислен. Именно този паметник е това, което отнема правото ни почитаме българската история такава каквато е.
И понеже Славчев /не знам какво обръщение да му сложа пред името, затова карам направо/ казва Не на омразата предоставям ви едно видео, което скоро ще бъде дадено на прокурор: клипче, с което всички участници в единственото законно проведено събитие на 9 януари тази година пред паметника биват изпратени в Белене, Ловеч и Скравена и накрая гори знамето на ЕС. ако ако още някой не го е гледал, нека го види.
http://www.youtube.com/watch?v=563JXhSlruI

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 23:07 140
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#91] от "boby1945":

Кога пък в България изобщо е имало фашизъм (преди нахлуването на СА)? Или викаш сме били толкова големи фашисти, та... сме си спасили евреите.

Относно "Кремиковци" и другите предприятия, тровили ни с десетилетия и обезлюдили селата. Мислиш ли, че ако земята и животните на хората не беше отнета насилствено и не бяха докарани до просешка тояга от паричните реформи след 1944, целящи единствено ограбването на хората, те щяха да зарежат бащините домове толкова бързо?

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
19 яну 2011 23:17 141
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#107] от "weinlock":
Точно защото въпросът е спорен, ПСА трябва да бъде демонтиран, тъй като БългарскиЯТ народ не е признателен на съветската армия. Вярвам, че някои хора може и действително да са признателни на СА (например тези, напуснали села като Сирищник и отишли да работят "директор на водопад" - всякакви партийни апаратчици). Дори да допуснем, че голяма част от българското общество е признателна (което съм сигурна, че не е вярно) тази част няма никакво право да говори от името на целия народ. Със сигурност има няколко стотин хиляди български граждани, които не само не са признателни на СА, но директно свързват най-тежките и тъжни моменти от семейната си история с нахлуването на СА на българска територия. С какво право ще се благодари тогава и от тяхно име? Най-малко заради жертвите на комунизма този паметник трябва да бъде демонтиран, тъй като липсва консенсус за ролята на СА в историята на България. Ако Вие лично чувствайте някаква признателност към СА, ами намерете начин да я изразите без да ме принуждавате и аз да съм признателна заедно с Вас! 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 23:40 142
- +Оценка
-4 +13

Да обобщим до момента какво се опитват да ни внушат противниците:
1.Искаме паметника да остане,защото така трябва.
2....защото 20 години само се руши,а нищо не се гради.
3....защото всички страни в Европа имат такива паметници и не ги махат.
4....защото не можем да изтрием историята,колкото и на вас да се иска.
5,6,7 и т.н.,все в този стил на многоговорене и нищоказване,като гвоздея принадлежи на Weinlock с този му коментар:
"Преди да рушите вземете да сложите нещо стойностно там",тоест първо пий от празната чаша,пък после я напълни...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
19 яну 2011 23:42 143
- +Оценка
-3 +15

До коментар [#27] от "N.Yo.":

Ред и по-малко престъпност с цената на хиляди жертви, стотици хиляди минали през лагерите (някои останали доживот там, станали буквално храна на прасетата)? Не, благодаря!

Аз, за разлика от теб, съм имал щастието да живея и тогава (макар и предимно през детските си години) и като изключим опашките за банани и кока-кола, дългогодишното чакане за нов Вартбург и т.н., две неща са останали много ярко в съзнанието ми от тези години - разказите на баба ми за това как на Великден е пристигала конна полиция, за да бие и разпръсква хората, събрани около храмовете, и предупреждението да пазя в тайна това, че семейството ни се събира за Бъдни вечер и празнува Коледа. Да не споделям с децата това.

Разбираш ли какъв режим ни е бил натрапен?

Впоследствие осъзнах, че животът и развитието в кариерата и на двамата ми родители е бил белязан и донякъде обречен, заради това, че те упорито са отказвали да станат членове на партията. На дядо ми е било забранено да практикува адвокатската си професия и му е отнето имуществото. Изгонен е от града. На баща ми така и не му връщат отнетото софийското гражданство.

И това не е нищо в сравнение с ужасите, които са преживели хората лежали по лагери, унижавани в нечовешки условия, загубили свои близки.

За всички тях, както и за мен самия, минаването в близост до този паметник (а той е с...

Прочитане на целия коментар
такива размери и на такова място, че е в много случаи е трудно да го заобиколиш), носи винаги отрицателни емоции и горчивина. И би трябвало да е така за всеки българин, запознат с ужасите и разорението, което ни е довела съветската армия.

Защо трябва да продължаваме да търпим този паметник и да страдаме тук и сега? В името на какво? Историческата памет можем да си я имаме и в музей, без да се чувстваме изнасилени ежедневно.

Аз лично не бих защитавал какъвто и да е паметник, който разединява нацията ни и който обижда толкова много българи. Защо държите това да продължава?

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
19 яну 2011 23:44 144
- +Оценка
-3 +14

До коментар [#116] от "weinlock":

Цитат:
"Данте, искам да кажа, че ако остане, това няма да бъде реабилитация на позора, а съхранен ценен отпечатък от този период, с цялата му културна символика. А ако бъде махнат, това ще е деомнстрация, че поуката от половинвековното социалистическо минало изобщо не е достигнала до нас и пак сме в обятията на черни страсти, както преди 50 години".

"weinlock", именно като отиде в тоталитарен музей, тогава става и разграничаването от онова репресивно минало, там правилно надписан, описан (от кого на кого, кога и т.н.) от музейни уредници и историци. Така като стои никой нищо не разбира за него, а младите пък хич, по този начин помага да се забрави комунистическия престъпен режим. Разходете се из бившите европейски соц страни, и разгледайте къде и как цивилизованите общества съхраняват топонимите на "светлото бъдеще" :)

А знаете ли и една друга истина, четирите паметни мамореали-войнишки гробници в Берлин и Виена на СА (по скоро на червената армия освободителка) дори са финансирани, не от германския и австрийския народ, ами от сталинското комендантство, с участието на сталински архитекти, и построени веднага след разгрома на хитлеровия НЕ фашизъм - а национал-социализЪм! Ето тези неща също трябва да се знаят! Но при тях за ралика от случая в България, същите тези мемориали-гробници на ЧА (след 1946 г....

Прочитане на целия коментар
преименувана на СА) те там наистина изпълняват фукцията на паметници - докато при нас те са една идеолигизирана комунистическа пропаганда, защото при нас не е паднал нито червеноармеец в бой за никакво освобожение, най малко у нас се е водила някаква военна съпротива, ето това е космическата разлика - оттам и странния парадокс!

И в един момент човек си задава въпроса, толкова ли богата е била през епохата на комунизма България та да е влагала невероятна енергия и луди средства в издигането на комунистически митове - та Бога ми това са хиляди съветски и комунистически паметници из цялата страна, което го няма в никоя друга бивша соц страна - а ние недоумяваме, та дори водим дебат за това да демонтираме или не??

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
19 яну 2011 23:46 145
- +Оценка
-4 +14

"Защо трябва да продължаваме да търпим този паметник и да страдаме тук и сега? В името на какво? Историческата памет можем да си я имаме и в музей, без да се чувстваме изнасилени ежедневно.

Аз лично не бих защитавал какъвто и да е паметник, който разединява нацията ни и който обижда толкова много българи. Защо държите това да продължава?"

Тези 5 изречения казаха всичко. :)

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 23:47 146
- +Оценка
-4 +12

А ето я и приемницата на СССР,където човешките права вече се спазват:

http://news.ibox.bg/news/id_456114216

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил nmsofia Рейтинг: 0 "Да"
19 яну 2011 23:50 147
- +Оценка
-3 +19

Желая центъра на моят град (и този на моите деца) да бъде доминиран от храма Св.Ал.Невски, Народния Театър, Руската Църква, двореца...а не от развята победоносно картечница.
Нека отиде в някой парк, нека не бъде забравено колко зло донесоха комунистите на България, но не на най-личното място в града.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
19 яну 2011 23:53 148
- +Оценка
-4 +15

Ами точно това пък картечарите не искат,nmsofia!Колко труд хвърлиха да взривяват църкви,та да стърчат картечниците над кръстовете...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 00:06 149
- +Оценка
-14 +6

До коментар [#137] от "Sioux":

Вече толкова често ме наричат лъжец и манипулатор тук, че ще взема да свикна да водя дискусия с обиди. Наистина имам проблем със зрението, но не очаквам някой да се подиграва с това по форумите. Явно това е маниера на разговор.

Припомнете ми, моля, за какви точно изпълними "десетки предложения, за бъдещето на това място които в голяма степен съвпадат и с идеите на Столична Община по въпроса" сте дали. Аз лично не съм чул СО да има планове за това място с изключение на акта за демонтиране от '93-та, който размахвате.

Казвате ще се въстанови княжеската градина - вие вярвате ли си, че някой ще го направи? По-скоро ще дадат мястото на концесия както направиха със Западен парк, за да не го поддържа общината. Някой по-горе писа, че да се мисли за бъдещето на мястото било "глупаво" - това даже не смятам да го коментирам при съвременното мислене и планиране на бъдещето на градовете по света.

Вие казвате, ще го премести - вие наистина ли си вярвате, че някой ще препострои този паметник някъде другаде. Тогава сигурно ще се пркне някой инициативен комитет да протестира срещу това, а настоящия едва ли ще се грижи за изграждането.

Градинката на ООН също няма да я коментирам - сигурно само аз, вие и още 5-ма знаят, че тази градинка е на ООН. Да не говорим, че в тази градинка никой никога не седи - място обречено...

Прочитане на целия коментар
на пустота от началото на съществуването му. А градинка с паркинг до нея е най-хубавата градинка :-) - привлекателна и пълна с народ. За мавзолея - писал съм достатъчно за какво може да се използва - сега вие сложете очилата.

Кога ще разберете, че комунизма не се крие в сградите и съоръженията му, а в хората които го поддържат и действат с методите и принципите му. Борете се с тях по-добре, а сградите и паметниците ще бъдат използвани за каквото хората решат.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
20 яну 2011 00:07 150
- +Оценка
-4 +16

Шифрована телеграма на министъра на външните работи проф. Петко Стайнов до българското политическо представителство в Москва:

No. 1092, София,
21.06.1945 г.

"Съюзната контролна комисия е поискала да се доставят за съветските войски в България за юний и юлий хиляда и четиридесет тона месо. Ние предложихме по двеста тона на месец, всичко 400 тона, като заявихме, че ние вече сме ограничили извънредно много снабдяването с месо на нашата армия, а населението вече втори месец не получава никакво месо. Съюзната контролна комисия отговори днес, че не удовлетворява нашето искане да се намали доставката на месо, а изисква пълното количество. Това създава голямо затруднение за правителството, което за да удовлетвори съветските войски ще се принуди да започне клане на работен добитък. Ако Генерал Бирюзов е още там, срещнете го по този въпрос, по който той е в течение и му изтъкнете загрижеността на Българското правителство. Ако не е там, съобщете тази наша загриженост в Наркоминдела."

Стайнов

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
20 яну 2011 00:12 151
- +Оценка
-6 +13

До коментар [#149] от "Павел":

Кметът на район "Средец", Маргарита Гутева, се изказа на няколко пъти по темата за мястото на паметника. Спомена скейт-парк или концертна зала. Устройва ли те?
А защо повтаряш "препострои" ? В музея ще се поставят само фигурите, едва ли някой ще прави наново 20 метровата основа.
Кво друго...мавзолея ? Паркинга е удобен, градинката може и да е по-хубава...ще стане по-хубава някой ден.Със сигурност е 1000 пъти по-ведро мястото, отколкото ако стоеше там гробница.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил truth_hurts Рейтинг: 442 "Не"
20 яну 2011 00:13 152
- +Оценка
-17 +11

Тъпаци, стига сте дрънкали глупости. Боко продаде държавата, тея тръгнали да събарят паметници! Ае, сектир!

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 00:35 153
- +Оценка
-10 +7

До коментар [#151] от "Сашо":

Еми казвам "препострои", защото вие казвате "демонтира и премести", а това значи "препострои". Другото си го наричайте разрушаване, щото е такова.

А между скейт парк и концертна зала има доста голяма разлика. Едното си е застрояване на градината. Редно е да има ясен план какво точно се маха, какво остава и какво се случва след това. А някакви неясни демонтажи, клатени от нечии емоции и срам, след които остават калища, безлюдни и пусти градинки или паркинги с неясно бъдеще не искам и не подкрепям. И не, не ме устройват думи хвърлени в някоя медия. Гутева е добър кмет, но като предлага махане на нещо, да се ангажира с план за реабилитация на мястото. Така се прави.

 
Преглед на профил jenia1 Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 00:38 154
- +Оценка
-3 +19

Ха, оставаше да няма привърженици тоя "паметник". Та нали докато стои той, могат да заобикалят факта, че комунизмът е осъден. Е, осъден е - ама - кой ти гледа - същевременно е възхваляван - и това се гледа /вижда/ ежедневно, ежеминутно, ежесекундно в центъра на столицата на България. Значи няма нужда да се замисляме за нищо от това, което направихме.
Да, разкаянието е тежко - /макар и здравословно за самия човек и за потомците му и за потомците на жертвите и за контекста, в който живеем днес / чувство.
В селото на свекъра ми заведох една моя позната, чийто брат на дядо и е бил свещеник там. Тя искаше да научи нещо повече за смъртта му. Да види църквата, в която е служил. Извели са го веднага след т.нар. светла дата 9.9. Заедно с още няколко човека. Едната - жена. Отрязали са им главите в една местност, наричала се Сечен камък.
Главата на жената са я "упущили" - тя преминала по реката през цялото село. Тази река върви до къщата ни.
И до ден днешен, колчем се сложи кръст на Сечен камък - ходят и го махат.
Поканих една роднина на обезглавената жена за да поговори с нея приятелката ми. Но докато слагах масата, дойде една съседка и и казах на кого е роднина гостенката ми и защо е тук. Видях че и се издължи физиономията, но не можех и да си помисля, че ще си позволи да започне, така както си седеше на масата, обръщайки се към приателката ми, преставете си как: "Ми той, попа, си го заслужаваше."

Не...

Прочитане на целия коментар
въобразимо е това.

Както и че после, тази жена има очакването да сме си най-добри съседи.

Не я изгоних тогава.
Видях, че моята приятелка има силата и търпението да преглътне това /малко ли е пръглъщал целият и род/ и иска да чуе като с какво си го е заслужавал свещеникът.
Последваха от десет дерета вода, изказани с най-сериозен тон - като че ли те са убедителни, че ... си заслужавал човекът да му отрежат главата. Бил млад, жена му била хубавица. Не ви се вярва , нали ... но с това започна "обосновката". Боравел с шеги и бил "подигравчия". Както, като попитах по-подробно, се оказа - към хората, които идват на църква по инерция - там вече се чу една конкретна негова реплика- изключително находчива и с добро чувство за хумор и показваща колко е бил на мястото си като свещеник , отправена лично към тази жена и нейните приятелки, когато са били момичета, отишли на църква, но мислещи си за други неща...
По онова време цялото село е ходело на църква. С изключение на двама братя и техните семейства, които демонстрирали комунистическите си убеждения. До такава степен не са се криели, че са партизански ятаци, че по едно време властта сложила войник пред къщата им да стои денонощно - за да престанат да дават храна на шумкарите.
Обаче, видите ли - версията, както се оказа е, че свещеникът ги бил издал. И как ги издал - ами били го питали от полицията идват ли тия хора на църква - и той казал, представете си, че не идват.

Та, няма значение колко е плитка версията, че техните жертви са си "заслужавали", важното е да се крепи. Обратното би означавало да се конфронтират с реалността, че са насилници, или са били цял живот на страната на насилници, дали път на най-низките си страсти, превъплатили ги в произвол и нечовешки дела.

Този паметник и подобните му са тези, които крепят версийките им.

Които съдействат на тези хорица и до ден днешен да правят избора да се идентифицират с насилниците.

А хора като моята приятелка и като другата женица, която дойде по-късно - да не могат, дори сега, да се освободят от изискването да са винаги силните, надмогващи болката, потискащи я в себе си, съобразяващи се с тях - другите. Дори жалещи ги.
Когато на следващата година тази съседка отново се натрапи - този път у роднината на обезглавената жена и аз в един момент и казах, че виждам, че сега в селото нямат свещеник и че не трябва да имат, докато селото им не се покае за убийството на свещеника си, тя ми заяви: Имаме си свещеник ние. /отвреме на време идва свещеник от друго село/. Казах и че знам това - и че не би трябвало и това да имат. Но че така или иначе, сега на Голяма Богородица няма да имат.
Това заслужават.
А през това време - домакинята ми правеше жестове - че ще взема да я разстроя тази жена и да не може да спи тази нощ. Тази същата жена, я беше лишила на времето и от пенсия за починалия и съпруг. Като и я отпуснали, отишла и казала - ама как може, тя е роднина на врагове. И и спряли пенсията.
Ние трябва да ги жалим, ние трябва да ги мислим, да не им разбутваме съвестта - и най-мъничко. Да се съобразяваме с тях. Трябва да слушаме, как роднините ни са заслужавали да бъдат убити по зверски начини, защото са били "подигравчии" - и какво ли не - само и само да не би да не спят те спокойно някоя нощ.
Това е положението 20 години след промените. Това е отровно за нашия контекст и за нашето бъдеще.
Този паметник е базата, на която е възможна тази отрова.

Дайте си сметка, че когато заявявате, че е спорен въпросът, че "паметникът" си имал привърженици - това не е основание той да стои. Говорим за паметник - спомнете си какво значи тази дума - паметниците се издигат не за спомен, а за да отличи един народ най-важните, безспорни събития и хора за своето развитие - да им отдаде почит и възхвала. Консенсусът, безспорността за народното съзнание са задължителни за да има основание да има паметник на дадено събитие. Щом е спорен - точно това е основанието да се демонтира. Особено пък - когато се отнася за центъра на столицата ни - там изискването за предстваителност спрямо общественото съзнание е с още по-голяма сила.
Тук хора ви заявяват, не само че не са съгласни, че изпитват срам, че изпитват болка, че това е продължение на гаврата с жертвите и потомците им. Че им причинява страдание. И какво всъщност ни казвате ние: не ни интересувате - търпете. Вас ви няма. Вие не сте част от българите. Вие не участвате в консенсуса.
И малка да е частта от хората, които страдат от този обратното на паметник - фалшификатор на историята, няма консенсус - не може да има паметник.
Но, ако погледнете гласуването - никак не е малка тази част.
Обаче малцинството продължава да си мисли по маниера, че то може да се налага на мнозинството. Че то е народът. Точка.
В музея - да - и ние искаме да се запази. Като свидетелство. За това какво беше комунизма - сравним само с наглостта на група изнасилвачи, които казват: Накарай я, да каже, че го иска.
Нея - в случая: България.

Моето извинение към България, че този т.нар. "паметник" все още стои.
Моето възхищение към потомците на жертвите, благодарността ми за това, което получавам, когато имам възможност да съм в контакт с човешки същества, способни на такова достойнство, сила и благородство. Моето извинение към тях за личния ми мъничък принос за това, че този фалшификатор на паметта още стои.
Щом стои, всеки от нас има принос.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
20 яну 2011 00:39 155
- +Оценка
-1 +10

До коментар [#153] от "Павел":

Значи ти си за преместването на паметника в музей, ако от общината се каже какво ще се прави на мястото и си съгласен с него?

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 00:49 156
- +Оценка
-3 +13


Цитат на Симеон Славчев лидер на МО на БСП:
"Тогава всеки един от нас ще почита тази част от българската история, която му харесва и няма да отнема правото на останалите да го правят".

Славчев, имайте елементарното достойнство, историята е една, нямаме нужда от 2 или 3 истории, и тя е истинската българската некомунистическата, колкото и неудобна да бъде за едни или други - това не ви е онова тоталитарно време, когато както си искате така да си я манипулирате. Мястото на комунистическите идеологизирани топоними е, изолирани и далеч от площада - в музей, защото целия ви режим е обявен за престъпен! Ето очеваден пример кои се обявяват против демонтажа на паметника на окупаторите червеноармейци, и против гражданските инициатив (понеже през комунизма нямаше граждансо общество) - те си откроиха лицата.

И ако се считате за част (не от "съветската" или Русия, понеже често споменавате за Москва), а от българската общност, и вместо наистина да помислите как обществото ни да се обединява в общи каузи, вие гледате всячески как да насаждате още-повече разцепление, гнет и омраза, като казвате:
"всеки един от нас ще почита тази част от българската история" - никой досега не чу от вас да се спомене, вместо в демократични условия да имаме паметници на символи обединяващи цялата нация, в, вие продължавате да пропагандирате и насаждате уважаваните от вас сталински и съветски митове - разединители! Там във...

Прочитане на целия коментар
вашата партийна централа, може да си сложите ако искате и мумията на националния предател Г. Димитров, или портета на кръволока Сталин, или скулптурата с автомат Шпагин - ама не да ни натрисате на целия демократичен народ съветски паметници! Няма подобни правила в демократичния свят, тези ваши привилегии бяха до преди 22 г.


Това ваше твърдение да се обединим го приемам вече за лицемерие и обида, като вземем предвид че българските масмедии гръмнаха на 9-ти Яну, че МО на БСП съвместно с (световно познати като) терористичните Че Гевара България, РМС и други сродни съюзи организират антишествие срещу мирно гражданско шествие, с обиди, със закани, и заплахи и т.н.?? Бихте ли посочили в коя нормална цивилизована страна биха толерирали одобно склоняване към насилие и саморазправа - няма поне в Евопа такава страна! Така че, каквото и да било гражданско шествие, стремете се следващия път да се дитанцирате да манипулирате вашите чегеваристки и ремсистки съюзи към подобни насилнически действия!

И докато БСП не се раздалечи от миналото си, и не спре да се ръководи от комунистически - ами от европейски политики и принципи - ето за това на вас хората ще гледат с презрение и ненавист.

Славчев, помислете по-скоро за изграждане на един мемориал или музей в памет на избитите 300 хил български жертви на вашия комунистическия терор, от вашите бивши партийни функционери - ей там ви е силата! Всички сме на мнение че тяхната памет и техните близки заслужават съвсем достойно едно елементарно подобно уважение!

 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 551 "Да"
20 яну 2011 00:52 157
- +Оценка
-2 +15

Всичко е казано ясно - аргументите да го има ПСА не съществуват! Има басни, съчинени /без извинение от малоумни фанатици/, поклонници на /цитирам един приятел/ "садистичната концепция за душата на човека". Фактите на окупацията бяха изложени, отвратителното влияние върху нашето общество на СА и ПСА също. Браво на ИК, не ги познавам лично, но ми харесва, че в България има много хора, работят истината да стане известна. Каузата си струва.
Робе, др. Славчев, незнаещ цената на свободата:
1. "за мен спорът не е исторически, а принципен" - спорът е принципно исторически, става въпрос за паметта на десетки хиляди българи, убити при Драва и Балатон, зачеркнати и предадени от СА, паметта им унизена с паметник на предателя, срам и низост, която лично аз не мога да приема.
2. "Всеки има право да интерпретира българската история, както му харесва" - НЕ! др. Славчев - историята, никой няма право да я интерпретира както му харесва! Само истината е важна, ще трябва да я приемете, единствения избор за Вас е с достойнство или с падение!
3. "Ако следваме логиката на защитниците на тезата, че паметникът трябва да бъде демонтиран, да, но това ще върне ли времето на назад, ще започнем ли да живеем на чисто, ще бъдем ли с по-чиста съвест...." - Да, точно това ще стане, свидетелите на тази история ще научат истината, ще спим спокойно, че сме премахнали един от символите на нихилизма, ще се дистанцираме от предателството над...

Прочитане на целия коментар
българите, предадени за курбан на Фронта и на Народния съд под опеката на СА и Вашата партия и демагогия, нещо, което тежи на поколения българи! ... Но ако имате съвест, ще тежи на поколения комунистически отрочета!
4. "Тогава всеки български гражданин сам ще избере на коя историческа дата и на кой паметник ще заведе своите деца и какво ще им разкаже." - Не, ще се постигне консенсус около истината, която няма нужда от интерпретации, а поколенията сами ще мога да решат какво им харесва и какво не, защото ще правят информиран, а не кланов избор, и няма да изпитват срам, когато посрещат европейци, да отговарят на въпроса "Ама това как още не сте го махнали?"
5. "Темата за паметника на Съветската армия в София не е в дневния ред на българското общество." - Напротив, злободневна тема е - защото в БГ няма З-н за лустрацията, защото и днес половината дипломати са бивши съветски агенти, защото и днес пропастта между Държава и Общество е огромна, в резултат на принципите и методите на работа на "Съветския ботуш", налагани насилствено половин век.
6. "Аз залагам на диалога и казвам НЕ на омразата и противопоставянето" - И аз залагам НЕ на омразата, но съм ЗА противопоставянето - в спора се ражда Истината, която Вие няма как да не мразите, защото Вашите убеждения са върху фундамента на Лъжата. Съчувствам Ви, не Ви е лесно...
7. "Въпреки политическите и идейните си различия можем да изградим стабилна принципна основа, върху която да построим бъдещите си отношения, както помежду си, така и за подобни спорове" - Единствената принципна основа е ИСТИНАТА, за която нашето общество е дало десетки хиляди жертви. 45г комунизъм + 20г демокрация + 1925г. /атентата Св. Неделя/ + 1940г. /Крайова/ + Нар. Съд - не стигат да изтрият обществената памет за Тоталитаризма, наложен чрез официалната доктрина за "Износ на революция" на СССР, с основен гарант - Съветската армия.
8. "В основната си теза изразих моята гражданска позиция, въпреки че съм политическо лице и представлявам политическа партия." - Не, Вие изразявате тесногръдата си политическа позиция, с надеждата да стане гражданска, но за късмет "чл.1. " вече го няма. В 21в. в ЕС, вашата теза е подкрепена единствено от движение на чегеваристи - това ли Ви е гражданската позиция?
9. "Ако се търси реално разрешаване на спора, то със сигурност има по-добра форма от сформиране на каквито и да било инициативни комитети и реализирането на медийни акции и кампании чрез тях" - какво например - Народен съд, партийни официози, унищожаване на документи и архиви, поръчково и властолюбиво изкуство, злоупотреба с историята..., или дебати, референдуми, обществени дискусии? Вие питайте "вожда", аз имам собствена позиция, нещо, което Вие едва ли ще имате някога...

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 660 "Не"
20 яну 2011 00:54 158
- +Оценка
-15 +4

Sioux е прав! Българите са търсели и получавали, с малки изключения, помощ основно от Москва! И за освобождението от Турско робство, и запрекратяване на бомбондировките над страната през ІІ световна, и за намаляване на репарациите след нея и най-вече за запазване на териториалната и цялост! Това обаче не е нищо ново!

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 Неутрална
20 яну 2011 01:00 159
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#158] от "belalov":

"запрекратяване на бомбондировките над страната през ІІ световна"
Каква заслуга има "Москва" за прекратяването на бомбардировките? Че ни окупира?

"за намаляване на репарациите след нея"
Дай източника, от който черпиш тази информация!

"най-вече за запазване на териториалната и цялост"
Беломорка Тракия и Македонско не са ли в тази териториална цялост?

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
20 яну 2011 01:08 160
- +Оценка
-4 +10

belalov има предвид доста известния мит, че ако Сталин не се бил застъпил за нас, гърците са щели да вземат земи на север едва ли не до Пловдив. Болшевишка измислица, разбира се.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 660 "Не"
20 яну 2011 01:10 161
- +Оценка
-13 +4

Г-не kalin_m, вие очевидно считате, че е предателство български войници да загинат за каузата за която са загинали милиони англичани, руснаци, американци, африканци, азиатци от десетки страни в света. Могло е тихо и кротко да си останем верни на хитлеристката коалиция и да чакаме милоста на победителите. Това също е позиция, която обаче не приемам, макар, че сред пострадалите имам и свои близки. Установявам, че и вие като други бивши агенти и партийци /напр.Иво Инджев/ по навик употребявате обращението другарю! Явно сте в плен на старите клишета и когато в главата ви е объркано нито липсата, нито наличието на някой паметник ще ви помогне!

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 01:17 162
- +Оценка
-2 +10

Ето как тука другаря Славчев лидер на МО на БСП призовава българите към обединение и разбирателство!


Това прилича ли на национален символ обединител - или разединител? На европейска държава или от комунистите окупирана поробена държава - и иска ли повече дебат?! Разединителния окупаторски червеноармеец с картечницата Шпагин натрапен (с народни средства и сили) на инат от комунистите на българското общество, в центъра на българската столица - трябва незабавно да бъде демонтиран и иде в музей! Без повече дебат според мен!


Митинг "за" и "против" паметника на Съветската армия коментари/17
9 януари 2011, 15:23


Антикомунисти и червени протестиращи се срещнаха пред паметника на Съветската армия в София.
Със знамена на Че Гевара, сърп и чук, яйца и дори чучело, симпатизанти и членове на движение "Че Гевара" посрещнаха около 200 митингуващи антикомунисти.

Близо 30 полицаи охраняваха протестиращите, като не допускаха движението на хора от едната към другата група пред паметника.

Левите защитници развяваха червени знамена с лика на Че Гевара и скандираха "Никога на колене пред фашистките свине". Според тях този паметник не е комунистически символ, а антифашистки. Те смятат, че съоръжението трябва да остане на мястото си.

Те бяха монтирали чучело в едно от кошчетата за боклук, което започнаха да обстрелват с яйца....

Прочитане на целия коментар
Куклата бе кръстена на журналиста Иво Инджев, заради изразената от него позиция, че паметникът трябва да бъде демонтиран. Според него монументът е "срамен, защото олицетворява управлението на комунистическата държава, която е смазвала своя народ". Червените симпатизанти отговориха със залп от яйца по чучело на бившия водещ от bTV.

Защитниците на идеята да бъде демонтиран паметникът държаха лозунги с надписи: "Не сме русофоби, но не сме и роби", "Ние сме антифашисти, но не и комунисти", "Когато цървулите дойдат на власт стават ботуши", Антикомунисти срещу фашизма на комунизма", "Да демонтираме паметника на лъжата", "Не на комунистическия фетишизъм".

http://bg.time.mk/read/bae9e26053/f6577631e8/index.html

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 660 "Не"
20 яну 2011 01:19 163
- +Оценка
-12 +3

За хора, които не познават историята, нито Гърците, нито СРЮ никога не са проявявали интерес към български територии и особено Македония?!? Не мога да ви помогна! А си мисля, че е твърде нахално след като си се бил на страната на загубилите войната да искаш от победителите, като придобивка Беломорска Тракия и Македонско! Очевидно е, че при липса на здрав разум и минимум познания по история трудно се води смислен диалог.

 
Преглед на профил Автокомфорт Магазин Рейтинг: 388 "Не"
20 яну 2011 01:19 164
- +Оценка
-13 +5

Много се радвам, че у нас има хора като г-н Славчев, които да разсъждават без емоция и с аргументи. Лайтмотива на неговата позиция е толерантността, а тя, скъпи инициативни приятели, е един от основните крепители на модерната европейска, а и световна цивилизация.
Едните казвате - това не е освобождение, а окупация, другите казват - това е освобождение от фашизма. Аз казвам, че няма една истина и тя е различна за различните ценности. За някои фашизма е върховно зло и празнуват освобождението от него, за други комунизма е върховно зло и т.н. За хората, които са били големи фенове на Османската империя (сигурно е имало и такива спесимени), сигурно и Освобождението са виждали като руска окупация. Все пак, за щастие, свободата е универсален идеал и никой не спори за значимостта на Освобождението ни от Турско робство.
Е, идеологически обаче се различаваме, но можем да се обединим в толерантността си и уважението към другия, както казва г-н Славчев. Мислете малко, от тези емоции за това сме на този хал - безкрайни преходи и люшкания в крайности, без да градим нищо.

 
20 яну 2011 01:28 165

Този коментар беше изтрит в 01:29 на 20/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
20 яну 2011 01:37 166
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#163] от "belalov":

Страшните познания по история дето имаш ти. Кой точно ще пита гърците какво искат ? Или нас? Всичко се е решавало между СССР, САЩ и Великобритания. Ако не бяха дошли съветите, демокрациите щяха да се застъпят за нас. Това да не са ти договорите след Първата световна, когато се реже на месо...

До коментар [#164] от "marin8":

Явно нищичко от коментарите в сегашния и в предните етапи не сте прочели. Така че....четете :) Всичко е изписано. Наблягайте на мнения в тъмно синьо.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил velbg Рейтинг: 442 "Не"
20 яну 2011 01:41 167
- +Оценка
-10 +4

Много далеч съм от това да почитам съветската армия, но подобни неща не трябва да бъдат забравяни. Примерът с паметника на съветската армия във Виена е показателен. Също така считам, че начинът, по който Берлин помни своите черни страници от историята е изключително ефективен. Маркировка трасира стената, а кръстове показват местата, където някой е бил застрелван при опита си да я прескочи. Църква, разрушена през войната не е реставрирана, а консервирана полу-руина, за да е нагледна памет. Нужно ли е да отварям темата за концлагерите?

Крайно време е да спрем да се лутаме в крайности. Позитивно решение в случая би било да се обсъдят конкретни проекти. Според мен трябва да се направи всичко възможно този паметник да се вижда и да напомня за тези мрачни години. Драматично художествено осветление също не би било излишно.

А ако ви се руши или демонтира, "Капитал", моля стартирайте дебат за бъдещето на нещото пред НДК. Убеден съм, че там подкрепата за неговото заличаване би била 99.9%.

 
Преглед на профил jenia1 Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 01:42 168
- +Оценка
-1 +11

Абе, Марине8, както казваш ти: мислете малко! Слагаш свободата като универсален идеал - а пък го прилагаш само към едното от събитията за които говориш. Ние просто го прилагаме и към двете - защото това значи универсален идеал.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
20 яну 2011 01:45 169
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#167] от "velbg":

Повярвай ми, никой не иска да бъдат забравяни най-черните страници от най-новата ни история. Паметникът във Виена е мемориал на загинали войници, няма нищо общо с нашия. Концлагерите в Германия са превърнати до един в музеи, така трябва да стана с Белене, Ловеч и другите места, това няма пряко отношение към паметника.
Когато под "крайност" се разбира "крайно отричане на тоталитарен режим във всичките му форми и прояви", тогава крайността е нещо хубаво.
Друго?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 Неутрална
20 яну 2011 01:49 170
- +Оценка
-2 +10

Някой има ли обяснение защо страницата на С. Славчев показва, че е гласувал по няколко пъти?

http://img337.imageshack.us/img337/1086/sslavchev.jpg

http://id.capital.bg/sslavchev

Някакъв бъг ли има при показването?

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 497 "Да"
20 яну 2011 02:02 171
- +Оценка
-1 +13

" за мен спорът не е исторически, а принципен.", казвате Вие, г-н Славчев. За мен обаче принципите, поне в този случай, няма как да плуват в безвъздушното пространство, отделени от контекста на историята и на днешния ден. Защото именно в историята са корените на нашия дебат.

"Всеки има право да интерпретира българската история, както му харесва, но никой няма право да я пренаписва, още повече да отнема правото на останалите да харесват или не определени исторически събития."
Да, историята не бива да се пренаписва, преиначава и тълкува превратно. Кой обаче ни поднасяше именно пренаписана, подправена история? Кой наричаше и, както чета, все още нарича една окупация, довела до монтирането на един насилствен режим и чужд диктат, кой нарича всичко това Освобождение? Защото тук не става дума за харесване "или не определени исторически събития", а за исторически факти. Иначе, на Вас, Вашите приятели, или близки те може и да Ви харесват, нищо против. Не ги отричайте, обаче. Няма две истини, има само два различни типа отношение към Истината.

Не ми стана ясно какви ще са според Вас устоите на принципната основа, върху която ще градим бъдещите си отношения, но ме озадачи ей тази фраза: "Тогава всеки един от нас ще почита тази част от българската история, която му харесва и няма да отнема правото на останалите да го правят." Какво ще рече това? Избираме си от историята онова, което ни харесва и забравяме за...

Прочитане на целия коментар
другото, че е било? Че то по някакъв начин предопределя и това, което е днес? Изхвърляме причинно-следствената връзка и се реем по островчетата на харесваното? Историята не е за да се почитат отделни нейни епизоди, тя трябва да се познава такава, каквато е била.
Казват, че народ, който не помни миналото си, няма бъдеще. Аз вярвам в това. Този паметник непрестанно ни напомня за една окупация, променила драматично съдбата на народа ни. Нека продължи да го прави, но вече в музей. Историята се изучава в музеите и историческите книги. Не редно паметникът на окупатора ни да размахва и днес оръжие над главите ни. Никой народ не възхвалява окупаторите и поробителите си. Няма народ от мазохисти. И ако до преди 21 години не беше възможно да се иска демонтирането на "Шпагина", необяснимо е как толкова време оттогава това чудовище продължава да свидетелства за позорното преклонение пред една чужда сила._____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил jenia1 Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 02:18 172
- +Оценка
-1 +14

До коментар [#130] от "80286":

"Това ще е така, защото продължавате да се конфронтирате с паметниците (то по-лесно - не мърдат, не отвръщат), а не с живите последователи".
"Живите последователи" се хранят от този "паметник".
Не схващате това, нали?
Еми, няма да Ви го обяснявам.

Вижте какво, няма да живеем в шизофрения - хем сме осъдили комунизма, хем възхваляваме СЪВетската армия - понятие от 1946г. - т.е. жандарма на комунизма по това време.
Или едното - или другото. Ако тази страна ще си стои при възхвалата на комунизма - да има достойнството да излезе от ЕС. Но да потапяме децата си в контекст, който бълва разкъсано мислене - няма да стане.

Ауу, ми какво ще има на това място. Страх ви е от каквато и да било промяна. Това си го прилагайте в лчния си живот - дръжте си подредбата от времето на баба си, ако искате, и леглото и, печката и хладилника от нея, и картинката с мечетата на стената, и тапетите, и всичко - да видите докъде ще го докарате. И ще го търпи ли мъжа ви, децата ви - като станат достатъчно големи.
Но не искайте от нас да търпим последствията от неофобията ви
в общественото пространство.
Промяната е неизбежна.

 
Преглед на профил jenia1 Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 02:23 173
- +Оценка
-1 +13

Всеки има право да интерпретира историята, както си иска казва др. Славчев,
само че "нашата" интерпретация да се извисява в центъра на столицата на страната ни.
Е те това е.

 
Преглед на профил jenia1 Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 02:46 174
- +Оценка
-1 +13

А, и още нещо,

Всеки има право да интерпретира историята, както си иска казва др. Славчев,
само че "моята" интерпретация да се извисява в центъра на столицата на страната.
И това е, което ни се дава като пример на толерантност от един от коментиращите - ценност на която се крепи, казва той европейската цивилизация.
Мале...., ама знаете ли че те си го вярват това, - че това е толерантност. Страшничко е.

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 02:53 175
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#167] от "velbg":

"velbg", а мога ли да те питам, ти можеш ли да направиш разлика между войнишки мемориали на паднали в освобожденска битка (гробници и костници) - и паметник на СА , какъвто е парадокса у нас пред СУ, понеже преди 9-ти не сме поробени за да ни освобождават червеноармейци - а сме имали свободен политически и икономически обмен с Европа?

По 100 пъти повтаряме едно и също нещо. Хайде сега иди до Виена и до Берлин да видиш как са надписани техните памет-ници мемориали. И тогава заповядай да пбсъждаме. А за разрушената Гедехнис-кирхе на Ку -дамм следващия път ще говорим, става ли :)


За незнаещи:
В Берлинската стратегическа настъпателна операция общо загубите за Червената армия са 352 475 души, от които безвъзвратни(загинали) 78 291. Данните са взети от "Россия и СССР в войнах XX века". За загуби се числят всички, които не са на разположение непосредствено след операцията- това са убитите и ранените. Жертвите от историческа гледна точка обаче са само загиналите в операцията. Ето защо ако въпросът е какви са жертвите на Червената армия в Берлин , отговорът е : 78 291.

2. Паметникът на Съветската армия във Виена е открит на 19 август 1945г в памет на 18 000 съветски войници, които са загинали за освобождаването на Виена. Преди неговото построяване на това място е бил поставен боядисан в златно първият...

Прочитане на целия коментар
съветски танк, влязъл в австрийската столица. 12-метровата бронзова статуя на съветски войник, държащ съветското знаме се издига на висок 20 метра мраморен постамент. В полукръг зад него на стената са изписани имената на съвестки воини, участвали в борбата против фашизма.

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 02:59 176
- +Оценка
-1 +13

Малко справка и факти. А междудругото всеки един може да се убеди и сам, като потърси информация в дълбокия океан на интернет - или отиде на място да разгледа, или направи справка с приятели :)


В споровете за това, да има или няма паметник на съветската армия в България, много често привържениците на паметника изтъкват като пример Германия и Австрия, където има такива. Каква обаче е обективната истина, която те упорито отказват да съобщят като ни дават този пример.

1. Паметниците на съветската армия в Германия – четири на брой са съсредоточени в бившия Източен Берлин, построени са веднага след края на войната от Съветското комендантство и техни архитекти, с техни средства и по техен проект. Един от тях – този в Трептовер парк е мемориал костница.
В Берлинската стратегическа настъпателна операция общо загубите за Червената армия са 352 475 души, от които безвъзвратни(загинали) 78 291. Данните са взети от "Россия и СССР в войнах XX века". За загуби се числят всички, които не са на разположение непосредствено след операцията- това са убитите и ранените. Жертвите от историческа гледна точка обаче са само загиналите в операцията. Ето защо ако въпросът е какви са жертвите на Червената армия в Берлин , отговорът е : 78 291.

2. Паметникът на Съветската армия във Виена е открит на 19 август 1945г в памет на 18 000 съветски войници, които са загинали за освобождаването на Виена. Преди неговото построяване на...

Прочитане на целия коментар
това място е бил поставен боядисан в златно първият съветски танк, влязъл в австрийската столица. 12-метровата бронзова статуя на съветски войник, държащ съветското знаме се издига на висок 20 метра мраморен постамент. В полукръг зад него на стената са изписани имената на съвестки воини, участвали в борбата против фашизма.
Освен това следва да се отбележи, че Австрия е единствената държава, на която съветската армия заедно с освобождението от Хитлеризма е донесла свобода, само защото си е тръгнала. Навсякъде където е останала, не е донесла свобода, защото тя самата не е била свободна!

3.От 2008 година прибалтийската република Литва приравни всички комунистически символи към нацистките и ги забрани със закон. Забраната обхваща също знамената и химните на Съветския съюз и нацистка Германия, червената петолъчка и пречупения кръст. Забранени са и портретите на Михаил Горбачов, Борис Елцин и други.

4.В Унгарската столица Будапеща има създадени два музея – музеят на открито „Мементо парк” и „Къщата на терора”. В първия са пренесени единствено произведения на тоталитарното комунистическо изкуство, като централен експонат е паметника на Сталин отрязан от възстаналия срещу комунистическия гнет народ през Октомври 1956, до коленете.
Къщата на терора, събира експонати и снимки от Хитлеризма и Комунизма.

5.През Декември 2009 в Грузия започна разрушаването на 46 метровия Мемориал на падналите във Втората световна война в грузинския град Кутаиси. Близо 300 000 грузинци загиват като войници от червената армия в годините на Втората световна война. Основната монолитна част на паметника е взривена на 21 Декември – Рожденния ден на Сталин. Запазена е само бронзовата скулптура и е пренесена на друго място.

6. Полша забрани комунистическите символи.През Ноември 2009 полският президент Лех Качински подписа закон, който предвижда, че всеки притежател на комунистически символи може да бъде глобен и дори хвърлен в затвора. Законът предвижда до две години затвор за всеки гражданин, който притежава, купува или разпространява предмети или записи, съдържащи комунистическа символика.
Междувременно е в построен музей на комунизма под земята, в който на площ от 7500 кв. метра са поместени паметници, портрети на вождове, снимки на жертвите на системата и техните палачи, агитационни плакати и книги с доноси, както и всякакви други експонати, разказващи за епохата.

7. На 21 август 1991 Латвия обявява своята независимост след 46 години съветска окупация. На 6 септември 1991 Русия признава независимостта на балтийската държава и Рига официално става столица на втората независима латвийска република. Всички спомени от комунизма в Рига под формата на имена са заличени след масово преименуване на улици и обществени сгради, а всички паметници на социализма - премахнати.

8.През Април 2007 властите в Естония демонтираха паметника на Съветския войн в столицата Талин. Монументът – бронзова статуя на съветски войник, издигнат през 1947 г. бе разрязан и изнесен на части, а после отново монтиран в гробищата.
Както се вижда от кратката справка, навсякъде, където са построени такива паметници, те са свързани с многобройните жертви дадени от съветската армия, което уви не важи за България. Въпреки това, тук съветски паметници има под път и над път, във всеки град стърчи по един такъв символ на победеното достойнство на българите, посрещнали окупаторите си с хляб, сол и цветя и получили за благодарност освобождение от свободата си!
Справките за съдбата на съветските паметници за всяки една от бившите соц страни са взези от различни медии, официални интернет сайтове на техни институции и културни министерства.


 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 826 "Не"
20 яну 2011 04:31 177
- +Оценка
-12 +5

До коментар [#140] от "Sioux":
кога сме имали фашисти? ами от преврата 1923 до 02.02.1945 официално, след туй останаха наврени в миши дупки за много дълго време, сега пак заподскачаха... какво е фашисти, ако не знаеш, може и наистина да не знаеш, прочети в историята...
В съвременният свят не може само да стрижеш купони, да събираш наеми и да претакаш, трябва и да се произвеждат СТОКИ. За тази цел от край време служат заводите. Рестипутството въведено в България 1991 и 1997 само не може да движи страната напред, трябва и ПРОИЗВОДСТВО, на УСЛУГИ го докарваме донякъде, ама да внасяме всичко, включително и чесън от Китай и Турция, извинявай.....
------------------------------------------
В горното паметникът на Съветската армия не е мешан....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 Неутрална
20 яну 2011 04:48 178
- +Оценка
-1 +8

До коментар [#177] от "boby1945":

"кога сме имали фашисти? ами от преврата 1923 до 02.02.1945 официално"

-------------------

Фашизъм:

а) Отричане
1. Анти-либерализъм
2. Анти-комунизъм
3. Анти-консерватизъм
б) Идеология и цели
1. Създаване на нова националистическа авторитарна държава, която не се основава на традицията
2. Нов вид регулирана, мулти-класова национална икономическа структура, която може да трансформира обществените отношения, независимо дали синдикалисти, корпоративни или национални социалистически
3. Стремеж към империя
4. Идеалистично кредо, обикновено за постигане на нова модерна, самостоятелно определена светска култура
в) Стил и организация
1. Естетична структура на митинги, символи които подчертават романтични и мистични аспекти
2. Масова мобилизация с милитаризацията на политическите отношения и стил, с целта за масова партийна милиция
3. Положителен поглед върху използването на насилие
4. Силно наблягане на мъжкото начало
5. Екзалтация на младежта
6. Авторитарен, харизматичен стил на управление

-----------------------------

Е, имало ли е такова нещо в България...

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 05:08 179
- +Оценка
-1 +14

Първоначалната ми реакция по отношение на избора на "експертите" беше негативна, но след всичко казано от тях се убедих, че това е бил правилният избор на редакцията.

Благодаря на Капитал, че показа срещу кой трябва да се изправи групата от "случайни" граждани за да постигне целите си. Съжалявам, обаче, че тяхната реакция бе да "свирят отбой" чрез оттеглянето си от "дебата" вместо да приемат предизвикателството. Въпреки това резултатите са в полза на демонтирането.

Трите "стожера" срещу които трябва да се преборят "случайните" хич не са за пренебрегване. А именно:
1. Традиционнта опозиция на БКП/БСП и нейните "уонабийс" апаратчици, които в момента се упражняват върху тях.
2. ДС в лицето на "президента" (в т.ч. и повечето началници на дирекции в МВР)
3. "Медий" в лицето на гражданина Стефанов.

Този "дебат" показа ясно с какво ще се сблъскат "случайните" при опитите си за промяна. Ако в първата им проява ги оставиха "на спокойствие" то в следващата ще им лепнат една футболна агитка, която да инициира насилие над "защитниците" за да има повод да бъдат "смазани" от полицията.

За разлика от опонентите си, Вие не сте обучени в изкуството на манипулацията, конспирацията, саботажът и демагогията, но това не трябва да Ви отчайва. Битката за полагането на този...

Прочитане на целия коментар
символ в историята (сиреч в музея) тепърва започва, а Вие вече се оттегляте! Така паметникът/символът на победата над България/позорът ще си остане завинаги в настоящето. Не се предавайте и не търсете оправдания в лицето на Капитал. Имайте бистър ум, емоционална дистанцираност и най-вече запознайте се "интимно" с опонентите ви и техните методи! "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо" - народна сентенция.

Пожелавам ви успех и знайте, че когато истината и правдата са на ваша страна, няма кой да ви спре. Тя (истината) е най-силният Ви съюзник.

ПП. А по отношение на това какво ще се случи с терена на въпросния паметник, понеже съм почитател на Франк Гери, бих искал някой ден да видя бъдещето и в София:

http://www.hdwallpapers.in/walls/guggenheim_museum_bilbao_spain-wide.jpg

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 388 Неутрална
20 яну 2011 05:28 180
- +Оценка
-1 +11

Нито хората,нито комунистите не могат и не искат да разберат,че ПСА не е комунистически,не е политически,идеологически,а окупаторски. Никой не чете Нотата на Съветското правителство за обявяване на войната срещу България. Тя е основния документ0факт, от който трябва да се тръгне. И да се постави въпроса,защо СССР обявява войната. Ако не се отговори на този фундаментален въпрос,дебатите нямат смисъл. Има истрически събития и факсти,за които има документи. Както стана ясно,че комунистическа революция и въстание не е имало,трябв ада стаен ясно,че и никакво освобождение не е имало и ЧА не е ограла освободителна роля по отношение на България. И чак след това да се стигне до строителството на паметника и мотивите за това.Повечето от спорещите тук нямат преки спомени към окупацията на страната,затова нека хората да извдят документи от онова време и да ги предоставят на комунистите за изучаване,и чак тогава да се води диспут. И е добре,желаещите разрушаването на ПСА да отправят искане до Руското посолство за коментар на акта на СССР от 5 септ.1944г. Не би могло да се очаква млади руснаци -дипломати,политици,учени и др. да смята едно обявяване на война за акт на освобождение. Сеаг, в началото на 21-век,когато са се минали почти 20г. от смъртта на окупатора.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 388 Неутрална
20 яну 2011 05:33 181
- +Оценка
-1 +10

И друго,ПСА не е символ на тоталитаризма,нито на комунистическата диктатура,нищо подобно. Той е символ само на ЧАрмия,окупирала безпричинно една мирна страна. Какво е станало след окупацията,това е друг въпрос,да,свързан с окупацията,но има съвсем други измерения. Ако след обявяването на войната не е имало преврат,хипотетично казано и установяване на комунистическа диктатура,това съвсем не променя агресивния акт на обявяване на войната и окупацията на страната.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 388 Неутрална
20 яну 2011 05:40 182
- +Оценка
-1 +12

Боби1945г,Боби,жална работа си... При диктаторските режими не са познати преврати и избори. Александър Цанков губи властта само две години след преврата. И ти смяташ Андрей Ляпчев за "фашист". В нито един комунистически документ и учебник той не е определен за фашист,а как ти знаеш,че е такъв. Или П.Златев,и той ли е фашист.ами проф. Филов? Нали по време на комунизма беше издаден неговия дневник. Ти смяташ,че БКП е позволила да се печати фашистка литература по време на комунистическия режим,нещо не си в час. А Добри Божилов,Багрянов,Муравиев и те са фашисти ама нямат фашистки партии иникой от тях не се е определял за фашист. Ти фашист ли си все пак,я кажи,че засега личи,че си комунист.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 388 Неутрална
20 яну 2011 06:01 183
- +Оценка
-1 +12

Факта,че съвременна България не е тоталитарна и диктаторска държава,ствсем не променя смисъла на окупацията й през 1944г от ЧА. Както и наложента след това диктатура. Окупацията си е окупация,диктатурата си е диктатура,да, окупацията дава начален тласък за създаване на диктатурата,ама българите после си водят работите. Т.е. българските комунсти,под диктата на Съюза,ама са си бългри. И след 1947г.,когато съветските войски напускат страната,кой е виновен за комунистическия режим,"червеноармейците" ли,или българската комунистическа сган? Сганта,разбира се.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 388 Неутрална
20 яну 2011 06:14 184
- +Оценка
-1 +13

Специално за червения Белалов. Комуноидчо,а знаеш ли ,че Сталин е поканил чрез Молотов лично в Кремъл,в своята канцелария Българския посланик в Съветския Съюз ,Иван Стаменов да изрази благодарност към Българското правителство и Държавния глава Цар Борис ,за незабавнообявения "пълен неутралитет " на България към Германо-Съветската война. И е помоли Стаменов веднага да изпрати шифрограма до София. Та кой е бил толкоз верен на несъществуващата "хитлеристка коалиция"??? И на 25-ти август,когато и Правитеслтвото на Багрянов обявява такъв неутралитет и това ли е "вярност" към коалицията. И обезоръжаването на германските войски и то ли е вярност към Хитлер. Бре мухльовци,бре харсъзи. А Съветския Съюза бил ли е верен на Хитлер ,или не до сутринта на 22 юни 1941г.

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 09:10 185
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#184] от "petkanka":

"petkanka", Сталин е бил един крайно подъл съдист, той е финансирал и подпомагал преди да ни окупира всичките тези БКП и сродните й нелегални терористични организации в България, дефакто е чакал с нетърпение Вермахта да се изтегли, България да обяви неутралитет, и подготвя окупаторския настъпателен план за да ни прегази - преди това договаря разбира се плановете за преврата срещу 9ти с българските комунисти - когато пристигат червноармейците в у нас е нямало нито един германски крак, те доброволно са се оттеглили отдавна преди това.

Питайте и възрастните и те ще ви го кажат, макар че комунистите строго забраняваха да разказва за тези факти до 89 г. Много добре точно от БСП са наясно даже, и то как - забележи кои гръгове се обявяват в негова защита, като почнеш от МО на БСП, Че Гевара България, РМС (последните две знам че са световно обявени за терористични), ето това са последователите на онази човеконенавистна идея.

И точно комунистите да нямат хабер в какъв контекст са построили този 50 м огромен мегаломански червеноармеец, олицетворяващ Сталин, и силата на оръжието над непослушните срещу комунистическия концлагер с картечницата Шпагин - ти вярваш ли в това. На базата на документи днес всичко отдавна не е тайна. Та нали благодарение на точно тази съветска армия българските (братоубийците и предатели) комунисти, не чрез нормално...

Прочитане на целия коментар
проведени парламентарни избори, а след избиването за броени дни на десетки хиляди невинен български народ, (предимно държавния и интелектуалния елит) и много пролята кръв взимат и управлението на страната, понеже сами не са били способни да вземат властта:

Из архивни документи:
"След "Освобождението" политическият живот в страната съществува под сянката на насилието. До 1944 г. има четири държавни процеса, но нито един от тях не може да се сравнява по жестокост и брой на жертвите на провелият се през 1944- 1945"

http://news.ibox.bg/news/id_267781795

Издигането на Вълкочервенковия мегаломански топоним ознаменува на практика окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение (едно от много антикомунистически движения), като чрез изграждането му публично легитимира и признава външния фактор, който на практика й осигурява и победата за завземане на властта.

Правилно би било надписа върху постамента да гласи:

"От признателната БКП на съветската армия окупаторка".

Е те комунистите досега как ли не се опитаха да го спасяват ПСА, как ли не с е чудиха по кой параграф да го защитят, тъй като стана на всички известно че не е издигнат в ничия памет, не е на армия освободител защото е издигнат едва 54та., няма нито художествена, нито пък историческа стойност, не е държавна собственост, дори се намира върху парцел пригоден поначало за детска градина, парк и природа наоколо - единствено надписа му е идеологизиран (фалшиво измислен) - за епохата на престъпния режим това бе нещо нормално да се идеологизира - но при демократични условия на управление е просто неспасяем.


Червената армия освободител ли е или окупатор? Ако е освободител – тогава да го има. Ако е окупатор – да го няма!

Из книгата на инж.Вълко Червенков "Светоустройство, бит, а ако е нужно-и пребит":

"След вдигането на паметника в чест на нашите Освободители столицата ни най-сетне доби завършен съветски вид, за което мечтаехме още през време на монархо-фашизма, когато на това место имаше храсталаци и сгурия, а разни келешчета слушаха проповедите на своите фашистки даскалици със свастики на ръкавите. Сега там гордо извисява снага вечния гранитен израз на нашето преклонение пред ребятата от трети украински фронт, които ни освободиха от колаците и немските агенти, дадоха ни съветска власт и трактори и си тръгнаха с нашите влакове (халал да са им,то нали всичко наше си е техно, както каза и др. Сталин) и поставиха нас, българските комунисти да наглеждаме техната територия на Балканите и да гласуваме правилно в ООН..."

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 09:30 186
- +Оценка
-11 +6

До коментар [#155] от "Yard":

Ако предположим, че има референдум между гражданите на София, или ако сега решението трябва да се гласува наново от общинския съвет, много е възможно вашата позиция за премахване на паметника да спечели. Както всъщност прави и в гласуването на настоящия дебат.

Аз не съм някакъв анархист - уважавам и бих се съобразил и подкрепил демократично взетите решения, независимо, че за мен те биха били грешка. Просто казвам как, ако се стигне до такова решение, трябва да се извърши демонтирането по един цивилизован начин, за да не страда града след това от неуредици. Защото аз досега ако не забелязахте не оспорвах вашите исторически аргументи, даже се съгласих с тях. Оспорвам само методите ви да оценявате и да се разпореждате с града, средата му, контекста му и с изкуството (архитектура или скулптура) без да мислите за бъдещето.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
20 яну 2011 09:54 187
- +Оценка
-1 +16

До коментар [#107] от "weinlock":

И на какво базирате твърдението си, че "за половината българи" СА е била освободител? При изборите за XXV Народно Събрание (работило до преврата от 9.IX.1944 г.) БРП(к) печели точно 10 места (от 160), или 6%.

Това са били хората, гласували за комунистите, които теоретично биха приели СА за освободител. Остават 94%!

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 10:07 188
- +Оценка
-1 +13

Иво Димитров
Дебата ме и радва и натъжава. Радва ме, защото аргументите на хората искащи демонтажа на ПСА са изчистени, ясни и документално потвърдени. Доказателство за това е еволюцията на схващанията на експерта Тодоров, който влезе в дебата с тезата за запазване на ПСА, а излезе – декларирайки личната си подкрепа за Демонтирането му.
Тъжното е, че от този дебат става ясно колко малко се познава новата ни история от гледна точка на документираните процеси, а не от митологемите на тоталитаризма.
Напр. Един от „силните” аргументи за запазване на мястото му на ПСА е „ че в цяла Източна Европа има такива паметници”. Да. Има. Но няма държава в Европа където да е влязла СА и да не е дала жертви. Факт. Но в България и на българска територия няма нито една жертва. Вкл. и от битки с хитлеристките войски. Няма. Но има паметник и неговите размери и местоположение говорят и днес на посещаващите София чужденци, че...СА е дала между 50-100 хил. жертви в страната. /вж.Ч.Стефанов/.
Да не говорим, че отново се споменава думичката фашизъм и като заклинание и като оправдание. Но...определението „фашизъм” от онова време е понятие включващо абсолютно всички обществени и политически обществени структури, които не подкрепят безрезервно сталинският тип болшевизъм и диктатурата на Вожда на всички народи /вж.документите на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти конгреси на Коминтерна/. Което определя и България от 30-тте години като фашистка. А документалният сравнителен прочит на...

Прочитане на целия коментар
историята от онова време доказва, че политическата система установена в България 30-тте годиин на ХХ-ти век е идентична с тази в Кралство Белгия от онова време!
Но мощта на манипулативните тоталитарни догми на историята, която се учи в учиилща и ВУЗ-ове е такава, че се стига до шизофренични положения, които като че ли не правят впечатление никому. Всички знаят за „фашистките” преврати от 20-тте и 30-тте години. Всички знаят, че в основата им е К.Георгиев. И тук идва шизофренията. Политици, които са имали последователни позици срещу 2-ат вида тоталитаризъм – национал-социалисттически и национал-болшевишкият са избити след 9-ти като „фашисти”, а автора на двата фашистки преврата, К.Георгиев става МП, а в последствие министър в българските 100% просъветските болшевишки правителства от 40-тте и началото на 50-тте...
Казват „памет” привържениците на ПСА. Де да беше памет. Но не е. ПСА е активна манипулация на българското общество и неговото бъдеще. Той е видим опит за виктимизация на българското общество. Той е безспорното доказателство за подчиенното положение на България на СССР. Той е видимият апотеоз на смачканата Независимост на България.
Така че истинската памет изисква Демонтажа на ПСА и преместването му на единственото логично място за съхранение на паметта за онези години. Музея на комунизма.

 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 10:17 189
- +Оценка
-2 +12

До коментар [#186] от "Павел":

Е Павел, сега вече ме принуди да ти отговоря :Р Понеже вече какви ли не ни нарекоха, на тебе на какви ти наподобяваме през цялото време, кажи ми..

А решенията вземани в ОС, това малък референдум ли ти изглежда на теб, с чии гласове са излъчени всички тези местни общински съветници според теб, нима не от обикновенния гласоподавател..?

Казваш че подкрепяш, ама един път досега не съм те видял да изразиш непринудена гражданска позиция и да кажеш с чисто сърце, "ДА" покрепям общата гражданска воля за демонтирането и съхраняване паметта на окупаторския паметник в музей на комунизма - ами с хиляди увъртания и съмнения! :)

Не че не беше достатъчно ясно, че паметника рано или късно няма да е там, ами на правилното му място в музей, ако наистина уважаваме себе си, и искаме правилно да съхраним народната историческа памет.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 826 "Не"
20 яну 2011 10:39 190
- +Оценка
-12 +2

До коментар [#178] от "Yard":
точен си готин, много точна систематика, точно това го имаше в България в указаният период- доказателства.....
а) Отричане
1. Анти-либерализъм - война с САЩ и Англия съюз Италия и Хитлер
2. Анти-комунизъм - гонене и убиване на комуняки и партизани
3. Анти-консерватизъм - война с евреите и демократичните партии
б) Идеология и цели
1. Създаване на нова националистическа авторитарна държава, която не се основава на традицията - принципът Велика България
2. Нов вид регулирана, мулти-класова национална икономическа структура, която може да трансформира обществените отношения, независимо дали синдикалисти, корпоративни или национални социалистически - превратът 1934 и управление без партии, щото корумпирани
3. Стремеж към империя - окупирането на части от Югославия и Гърция в стремежа към Велика България (надписът още стои тука и там)
4. Идеалистично кредо, обикновено за постигане на нова модерна, самостоятелно определена светска култура - Тука чети Николай Райнов, Елин Пелин, Щъркелов, който още се сетиш
в) Стил и организация
1. Естетична структура на митинги, символи които подчертават романтични и мистични аспекти - парадите на барнници, ратници, полиция и въобще здравите сили
2. Масова мобилизация с милитаризацията на политическите отношения и стил, с целта за масова партийна милиция - замена на...

Прочитане на целия коментар
партизанщината преди 1934 с легиони, ратници, Миховци....
3. Положителен поглед върху използването на насилие - за това осъдиха 25 ОНС, жандармерията, парета за рязани глави, убийствата 1923-25, П.Д.Петков, Гео Милев, шпицкомандажиите и т.н.
4. Силно наблягане на мъжкото начало - трите ККК вкарани и у нас, мъжете в кръчмата жените в кухнята
5. Екзалтация на младежта - ратници, бранници, легионери ...
6. Авторитарен, харизматичен стил на управление - превратът 1934 прави добрият цар единственият сайбия заобиколен от послушковци и натегачи Кьосеиванов, Филов.....,


_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 Неутрална
20 яну 2011 10:58 191
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#91] от "boby1945":
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
До коментар [#32] от "Николай_1":
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
И толкова. Защо няма комнентар бе Фасулчо1945??
Изплаши ли се ? Подканям те за комнентар !!
---------------------------->>>>
Фасулчо1945 , други неща по-лесно влизат , ама как да ти се вкара акъл в черепната ти кутия , като се има предвид напредналата ти възраст – доста трудна задача.
Ето защо ще ти обясня някои прости неща , като на не особено „бързоразвиващ се”:
1„Паметника” е създаден , както и на други места , по заповед от Москва , за да напомня на българите , кой е истинският господар в страната ни. Посланието , което е трябвало да носи е просто – страхувайте се от Червената армия , защото пак може да дойде при вас /справка – ГДР , Унгария , Чехословакия/.
2.Вие комунягите не се итересувате да ли ви уважават , симпатизират или ви искат - вие се интересувате само от едно – да ли се страхуват от вас. Но вие самите изпадате в ужас , когато разберете , че вече никой не се страхува от вас – спомням си как изглеждахте през 1990 и 1991 – като смачкани домати бяхте. Всъщност такива сте и сега.
...

Прочитане на целия коментар
3.Любимото ви и „могъщо” СеСеСеРе се разпадна и отиде ........... .. не ми е удобно , да ти кажа точно къде .
В момента - ДНЕС , Русия е жалка картинка в сравнение с вашето СеСеСеРе , което беше заличено от картата на света и чиито грозен символ е този "Паметник". Днес Русия вече никого не стряска.
И няма кой вече да спре напълно естествения ход на събитията – всички остатъци от развалините на рухнали империи , „родини на комунизЪма” и прочие идеолигически боклуци , се отправят към бунището на Историята.
4.Така е фасулчо1945 – времето ви изтече , силиците ви и те.
Иди да поплачеш на рамото на Станишев. 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 10:59 192
- +Оценка
-11 +6

До коментар [#189] от "stoyan711":

Стоян, не сме тук, за да даваме квалификации и да се съдим едни други какви сме :-). Аз не го правя за останалите участници в дискусията и не искам и те да го правят за мен. Това са основни правила на дискусия, които всеки би трябвало да спазва.

Решенето на СОС от '93 е взето в съвсем друго време. Време, в което комунизмът и поддръжниците му са имали реална възможност да пордължат да съществуват под една или друга форма. Тогава е било нужно дефинитивно дори с премахване на физически символи да стане ясно на хората, че този период е свършил и неговите престъпления ще бъдат осъдени. Сега, 20 години след това, надявам се нещата са се променили и не е нужно да премахваме нищо физически, за да е ясно че комунизмът е осъден и приключил.

Както вече дадох пример много неща през тези 20 години са били разрушени без да имат пряка връзка с тоталитарния режим. Мозайките на Дечко Узунов от мавзолея, вратите му, статуите на български художници около НХГ и т.н. Независимо къде са стоели и от кого са построени тези неща, те са изкуство и сега ги няма. Те са изкуство, правено от хора-артисти, не от убийци, те са култура. За мен запазването на българската култура и памет става именно чрез запазването на изкуството, не чрез премахването му. Не съм привърженик на горене на книги, били те и пропагандни, не съм привърженик на демонтажи и разрушения. За съжаление пак...

Прочитане на целия коментар
казвам, че с демонтажа на паметника не се гарантира запазването му, т.е. не се гарантира запазване на никаква памет. Много неща в София са премахнати с идеята да бъдат запазени и никога не са били. На 29 съм и вече съм го видял достатъчно пъти, за да не повярвам, че ще се случи и този път.

Ако ми се наложи да гласувам, гласувам против. Ако няма референдум СОС трябва да прегласува решението. Ако демократично се реши демонтаж в този момент, с днешното мислене на гражданите и СОС, ще го продкрепя само при условията, които вече съм споменал - гарантиране на запазването на скулптурните групи в музей, гарантиране на реабилитация на празното място в градината ПРЕДИ демонтажа. Гарантиране значи документи и срокове, в които това ще се случи, поети ангажименти от определени политици. Всичко останало е популизъм и решения на парче без идея за бъдещето на града, на които съм се нагледал достатъчно.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 11:04 193
- +Оценка
-2 +10

За чужденците като Боби е неразбираемо,че България граничи със свои земи в почти всички направления на сегашните си граници,и като така не може да се говори за окупиране на части от Гърция и Сърбославия през 40-те,а за връщане на ОКУПИРАНИ от споменатите две страни български земи...Дали това окупиране и отнемане на наши земи от съседите ни тогава е било фашизъм?Дали логиката на Бобитата е същата в тоя случай,или тук вече е избирателна?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1366 "Да"
20 яну 2011 11:04 194
- +Оценка
-7 +11

Как е възможно изобщо да има дискусии и дебатати по този въпрос като че ли има полемика някаква?!
Цялата тая дискусия е нагалсена работа.
Ако излезнете и питате тоя оня на улицата в София всички ще искат да се премахне паметника.
Площта е на софиянция тука, защо допускате аграри измътили се с махмурлук от вчерашното заседание на клуба на БСП (или ДПС) във владо тричково например като лицето Градинко, да гласуват изобщо?
Темата не е национална а общинска и като такава не може някой от Павликени да решава какво да има и какво да няма в центъра на града ми!
Осъзнайте се докато е време.
А тъй наречения паметник ще си иде - ос или без несъгласните но ще си иде, а с него и спомена за него.
И не само той а всички паметници на руската армия във Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и Шумен.

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 11:09 195
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#192] от "Павел":

Практичеси в България комунизма нито е оъсден нито си отишъл.
В учебниците още си стоят, макар и леко здавоалирани, митологемите на тоталитаризма.
Навсякъде в науката и ВУЗ си стоят и си се възпроизвеждат елитите назначени от комунистическата олигархия.
носталгията по тотаилтаризма е целенасочена политика и на управляващата олигархия и на бкп/бсп.
Никой от хората които довеодха страната до трета национална катастрофа не бе нито осъден, нито - по собствена воля- потърси прошка...
Шизофренично е това, че никой не отрича /засега/ наличието на тоталитаризм в България или факта, че тоталитарният режим от първият до последният си ден бе пряко зависим от решенията на Москва. Тоталитаирзъм има, тоталитаристи - не...
Именно затова е толкова важен един материален символ на отричането на тоталитаризма какъвто ще е Демонтирането на ПСА и преместването му в музей на комунизма.

 
Преглед на профил Десен Рейтинг: 1366 "Да"
20 яну 2011 11:10 196
- +Оценка
-6 +5

И... още нещо г-н Дерменджиев!
Точно много добра дискусия се получи, нищо че не е във вашата концепция за тон и аргументация.

_____

Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 
Преглед на профил angel.slavchev Рейтинг: 8 "Не"
20 яну 2011 11:19 197
- +Оценка
-18 +3

Човеците Български винаги са викали „Ура“ за своето бъдеще и У-у-у-у… на своето минало.

Така е и при днешната ни най-нова и „най-демократична“ история – всички предишни години са У-у-у-у…

Но има едни 45 години, които са най-Ууу.През тези 45 години сме били с онези, които освободиха България от „османското присъствие“ и Европа от фашистка диктатура.

За първото, признателна България им издигна паметници.

Издигна им и за второто.

Днес обаче се оказва, че двадесетте милиона загинали руснаци не заслужават паметник в София, че и в България.

Защо ли?

Е,ми защото вече сме демократи, а онези които са мрели в боевете срещу фашизма са били комунисти.

Комунистите са ЛОШИ и даже 20 милиона убити им е малко за паметник.

Паметник заслужават само демократите, като ония американски летци, бомбардирали София в борбата срещу фашистка България.

За тези демократични американски летци, дашна България издигна паметник в София, като благодарност за разрушената ни столица и избитите „фашистки“ мирни софиянци.
Колко пошло, усукано, промито, просташко и (вие допълнете) може да е човешкото съзнание, та да издига паметник на убийците си, а да събаря този на освободителите си.

Или ще кажете, че Съветската Армия не ни е освободила от фашисткия режим?

Не, сигурно не ни е...

Прочитане на целия коментар
освободила…

Те са имали ИНТЕРЕСИ в България, която са ОКУПИРАЛИ за 45 години, както преди това изгониха турчулята, пак за собствения си интерес.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 11:22 198
- +Оценка
-3 +8

Геле,ако си по-дърт от 14 години-много лошо...Не знам кой може да ти помогне.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 11:23 199
- +Оценка
-8 +4

До коментар [#195] от "kalva4":

Хм, да тук съм съгласен. Обаче май не действаме в посоката промяната в образователната система и истинското осъждане на комунизма да се случат. Признаването на Пражката конвенция от февруари 2010 примерно и действията според нейните предписания би било доста по-полезно, ако това са ни целите http://www.ustrcr.cz/en/international-conference-crimes-of-the-communist-regimes

В декларацията от нея също не се споменава нищо за разрушения и демонтиране на паметници като мерки за осъждане на комунистическите режими.

 
Преглед на профил Alien Рейтинг: 1094 "Да"
20 яну 2011 11:27 200
- +Оценка
-4 +15

"Темата за паметника на Съветската армия в София не е в дневния ред на българското общество."
Пусти български комунисти, и млади и стари - така и не се научиха, че НЕ СА говорители на обществото. Никой, никога, по никакъв повод не им е давал пълномощно да говорят от негово име. И много мразят гражданските инициативи - как така ще има "Инициативни комитети"?!? Партията дето го е раждала Славчев разрешила ли е? Как така някакви си "граждани" ще изразяват желанието си нещо да се случи, като Славчев и другите отговорни другари не са преценили така? Ами че те казват какво е история, какво трябва да стои в центъра на София и какво - не. Не "частни лица".
Аз не мога да разбера и нещо друго - защо продължава това лицемерие? И за малките деца е ясно, че защитниците на тезата паметникът да стои в центъра на София, срещу сградата на университета чиито възпитаници са пострадали най-много от червения терор (да Славчев - червения терор, наложен от тази армия и изпълнен от дедите Ви, това са фактите - принципна позиция) всъщност защитават заявката на една североазиатска деспотия за вечни права над България, а не някакви абстрактни "принципи". Защо просто не си го признаят и да водим дебата на това ниво? Очевидно е, че издишат по всички останали линии на дискусията. То всъщност в първоначалната им позиция беше загатнато - демонтирането щяло да ни скара с Русия, а ние, видите ли, трябвало да сме "на равно разстояние"...

Прочитане на целия коментар
от Москва, Брюксел и Вашингтон. Изключвам обикновената човешка глупост да сравняваш изостанала държава от Третия свят с общност (евро-атлантическата) обхващаща около 800 милиона души и даваща около 50% от БВП на света - това го отдавам на генетически заложената вяра у българските комунисти, че "кат Русия няма втора, тъй могъща на света". Самият факт, че някой си позволява да поставя под съмнение про-западния цивилизационен избор на България вече говори, че позицията му въобще не опира до конкретния паметник, а до желанието да върне държавата в орбитата на азиатската деспотия, мизерия и страх. Та в това отношение размаханият "Шпагин" е символ точно на това - свободните хора да знаят, че другарите не са забравили и с радост пак биха стъпили на вратовете на останалите с чужда помощ. Именно поради тази причина, монументът трябва да се демонтира и да се премести в музея - за да знаят Славчев и Сие., че това време е в историята, а не е реалността н центъра на София, както те искат.

 
Преглед на профил Цецо Рейтинг: 1378 Неутрална
20 яну 2011 11:32 201
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

Венче, паметници на руската армия колкото щеш. В съседство е и "царя". Все по този повод. Това е паметника на окупатора наложил мракобесния комунизъм в страната. Чиито слуги (а през 44-5 и съвсем пряко са участвали агентите на кгб) са избили елита на страната ни. Няма какво да почитаме.
И по тезата ти за останалото. Разходи се до Германия и сподели колко нацистки паметника ще видиш. Те също са били част от историята им. Но са премахнати. Защото паметника е знак на почит и признателност. С него учим децата си да почитат делото на тези за които е построен. Аз не искам децата ни да почитат касапницата на комунистите.

_____

Covid live matter. Stop the genocide.
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 225 Неутрална
20 яну 2011 11:35 202
- +Оценка
-4 +13

Този паметник не само е опасен за душите на хората, не само, че е паметникт на лъжата и е сатанинско дело, но статуята е пропукана в краката на тройката с шпагина. Да не дава Господ да се срути върху младите социалистки, които го почистват безплатно (или срещу хонорар от Позитано 20?). Сакън, некой млад живот тъй ще си отиде. У нас се взема решение, когато стане нещастие или бедствие. Затова СОС да си изпълни решението за демонтаж. А лицето Павел еди кой си да престане да си прави пиар с глупотевините, които пише. Ако почнем да оспорваме решения от близкото или далечното минало, тогава БСП може да поиска народното събрание да отиде на Позитано 20, а БСП да се върне в бившия партиен дом и да си сложи отново петолъчката на комина.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 Неутрална
20 яну 2011 11:36 203
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#197] от "angel.slavchev":
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
..........Днес обаче се оказва, че двадесетте милиона загинали руснаци не заслужават паметник в София, че и в България. ..........
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Тези " двадесетте милиона загинали руснаци" е можело да бъдат 4 ПЪТИ ПО-МАЛКО , ако не е била страхливостта и некадърността на съветските дебели маршали и генерали.
Повечето жертви от страна на Червената армия , са дадени в НАСТЪПАТЕЛНИЯ период на войната.
Докато Вермахтът за целия период на войната 1939-1945 е загубил 5 и половина милиона войници , воювайки на ТРИ ФРОНТА. 
Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
20 яну 2011 11:36 204
- +Оценка
-11 +3

До коментар [#132] от "Sioux":

Добре де, като проблемът, според теб не е в самият паметник, а в надписът и посланието което носи, не е ли по-добре този надпис да бъде променен и всички да мирясат? Ето, след като няма паметник на българската армия, нека го направят такъв, толкова ли е трудно? Или задължително трябва да се махне и после да се строи друго не същото място?

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил kirka80286 Рейтинг: 497 "Не"
20 яну 2011 11:37 205
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#172] от "jenia1":
"Живите последователи" се хранят от този "паметник".
Не схващате това, нали?
Еми, няма да Ви го обяснявам."
Не, не схващам и моля не ми обяснявайте с басни и метафори. Мисля, че се хранят с храна, а отстояват позициите си активно, защото са достатъчно много и действат активно (понеже не са паметници отпреди половин век).
Всички в интерес на мнението си го изкарвате този паметник егати структурата. Център на ежедневния, духовния, обществения, политическия, културния живот. От колко часа бяха ежедневните факелни шествия, че не знам?
"Но да потапяме децата си в контекст, който бълва разкъсано мислене - няма да стане." Брей! Ако се направи проучване и повече от процент от децата в момента знаят ама изобщо какъв точно е тоя паметник, ще аплодирам. Кого баламосвате?

_____

"Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 
Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
20 яну 2011 11:39 206
- +Оценка
-6 +9

До коментар [#177] от "boby1945":
"кога сме имали фашисти? ами от преврата 1923 до 02.02.1945 официално"
***********************

Бъркаш. Фашизъм е имало само в Италия по времето на Мусолини. И никъде другаде.

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 11:41 207
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#199] от "Павел":

Поставеният знак за раевнство на престъпленията на нацизма и комунизма, предполага еднакво отношение на недопускане за легитимираен в общественото пространснтво и на двата типа символика.
А че ПСА е пар екселанс комунистически символ е пределно ясно:
- СА нито е дала жертви на българска територия, нито български военни части са се били срещу СА по време на ВСВ.
- По време на обявяване война на България от СССР, страната ВЕЧЕ е във война с нацистка Германия.
Единствената прличина за окупацията е довеждаенто на власт на марионетно комунистическо правителство.

 
Преглед на профил Tracia Рейтинг: 1366 "Не"
20 яну 2011 11:45 208
- +Оценка
-7 +4

До коментар [#201] от "Цецо":

В Германия няма нацистки паметници, защото ги задължиха да ги махнат след войната. Иначе, ако поразпиташ обикновените германци, премахването им е било грешка. Затова и изложбата за Хитлер и неговото управление миналата година предизвика небивал интерес. Затова повтарям, че историята, добра или лоша, няма как да се промени, глупаво е да се опиташ да премахнеш и спомена за някои събития. На мен лично не ми харесва, че има джамии навсякъде из България, защото напомнят за Турското робство, но съм далеч от идеята да искам всички те да бъдат разрушени.

_____

"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 11:49 209
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#208] от "VеnRus 2008":

Хора, можете ли да ЧЕТЕТЕ?!?
Предложението е за демонтаж и преместване в Музей на комунизма!

 
Преглед на профил anihilator_jack Рейтинг: 553 "Да"
20 яну 2011 11:51 210
- +Оценка
-2 +13

"Темата за паметника на Съветската армия в София не е в дневния ред на българското общество."

А трябва. И никой нито е споменавал нито пък е искал да разрушава всичко построено от комунизма, но е крайно време да се се отървем от символите на този порочен режим. Според логиката на господин Славчев то и петолъчката, сърпа и чука на Партийният дом, статуята на Ленин и мавзолеят още трябва да си стоят, за да ни "напомнят". По тази логика и в Германия трябваше да си оставят свастиките и нацистките орли по сградите, за да им "напомнят". Има си начини и методи за "напомняне" и именно затова не искаме разрушаването на този паметник, а преместването му в музей, защото точно там е мястото на този социален строй - в музеите, в учебниците, във филмите, но не и във всекидневният ни живот!

пс: Не е зле от БК(С)Пто най-накрая да си признаят, че хората, които вършеха "рушенето" на построените през комунизма заводи и земеделски кооперативи си бяха в по-голямата си част техни партийни кадри.

_____

Veritas odium parit obsequim amicos
 
Преглед на профил Цецо Рейтинг: 1378 "Да"
20 яну 2011 12:02 211
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#208] от "VеnRus 2008":

В същата тази Германия има и закон за денацификацията. И още един действал доскоро. Забраняващ упражняването на определени професии от членовете на определени партии. И не бъркай интерес към изложба за част от историята им, предизвикала и доста спорове, с отдаването на почит към тази история. Национал-социалистите не са почитани от подавляващото болшинство от германците. Особено от малцината живи които помнят резултатите от тяхното управление.

_____

Covid live matter. Stop the genocide.
 
Преглед на профил LvM Рейтинг: 605 "Да"
20 яну 2011 12:17 212
- +Оценка
-2 +13

Абсолютно безпредметно е да се спори с комунист. По-интелигентната част от вас, товарищи, е съвсем наясно със смазващото превъзходство на аргументите на другата страна, само че поради личния си интерес, продължавате да празнословите, да наричате бялото черно (или червено, по ваш избор) и ще си пазите символа на заграбването на властта до последно.
А на редовите малоумници просто не им достига капацитет да осъзнаят мащабите на историческата трагедия, която този паметник символизира. И че самото му присъствие в историческия център на столицата е обида за паметта на безбройните българи, загинали за освобождението, обединението и НЕЗАВИСИМОСТТА на България. Най-малкото поради размера си, който имплицира, че влизането на неканените азиатски орди се явява най-основополагащото събитие в цялата 13 вековна история на държавата.

_____

"Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
20 яну 2011 12:21 213
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#149] от "Павел":

Щом имате проблем със зрението не правете такива обобщаващи и крайни изказвания тогава! Ако вместо "не можаха да кажат за 4 дни нищо конкретно с това какво ще се случва с мястото" бяхте написал че вие ЛИЧНО НЕ СТЕ УСПЯЛ УСПЯЛ ДА ЗАБЕЛЕЖИТЕ разумни предложения, това би било съвсем друго и не бих ви обвинявал в лъжа или в проблем с очите.

Дадени бяха множество предложения, включително и на вашия блог. Това, че "не сте чул СО да има планове" съще не знам как да го коментирам, при положение, че пак именно на вашия блог сте цитирали позицията на зам. кмета Христо Ангеличин по въпроса, т.е. определено сте "чул" позицията и плановете на СО.

Ето ги отново тук: http://www.vsekiden.com/80832

"За" ли сте или "Против" демонтажа при това положение?

 
20 яну 2011 12:28 214

Този коментар беше изтрит в 12:28 на 20/01/2011 от неговия автор.

20 яну 2011 12:28 215

Този коментар беше изтрит в 12:28 на 20/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
20 яну 2011 12:36 216
- +Оценка
-2 +10

Шифрована телеграма на министъра на външните работи проф. Петко Стайнов до българското политическо представителство в Москва:

No. 1882, 31.10.1945 г.

"Направете нова енергична постъпка в Наркоминдела да се удовлетвори молбата на българското правителство за връщане на параходите, а по-специално да не се взема плаващия 350-тонен док, който току-що е привършен от българската пристанищна работилница във Варна, а е пристигнал един съветски катер да го отведе в съветски води. Без този док не е възможно да се възстанови нашето слабо корабоплаване. Ние държим много да ни го оставят, толкова повече, че той се построи с материали от България, само с труд от българи, срещи който нищо не е заплатено от съветска страна. Генерал Бирюзов знае въпроса и ще нареди да се спре временно откарването на дока от Варна, но е необходимо от Москва окончателно да се уреди въпроса, като се остави дока на България, защото той е строен във Варна по поръчка на Българското правителство, при ръководството на една германска фирма, а от девети септемврий само от български средства с българско ръководство.
Другият изкаран пак от нас подобен док се зае вече от съветските морски части и те разполагат вече с него.
Очаквам бърз отговор."

Стайнов

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 12:39 217
- +Оценка
-11 +4

До коментар [#213] от "Sioux":

Позициите, които цитирате не са нищо конкретно. Разбирате ли думата 'конкретно', която сте цитирали. Тя има определен смисъл и той не е на приказки и пожелания, подхвърлени в публичното пространство. Виждам, че предлагате само позиции какво БИ МОГЛО да се случи там, а не конкретни ангажименти.

"Всичко може да има там" казва Ангеличин. Аз също знам, че всичко може да има там и точно това "всичко" ме притеснява. Когато казвам конкретно предложение имам предвид някой да е мислил по въпроса и да предложи нещо конструктивно, не да демонтираме и после всичко да приключи с това.

И какво точно подкрепям и как гласувам съм написал в 192 - четете.

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
20 яну 2011 12:44 218
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#164] от "marin8":

По тази тема не може да не се говори с емоции. Причината е много проста. БСП никога не си призна за зверствата, които бяха извършени с хиляди българи след окупацията от СССР. Жертвите и техните наследници така и не получиха поне извинение за страданията си. Чували ли сте израза „ние вината ги поемаме само с мезета” ? Принадлежи на Филип Боков (брат на Ирина Бокова) и беше изречен в народното събрание в отговор на призива към БСП да признае и поеме вината за престъпленията на комунистическия режим. Кой е бащата на Филип Боков можете да се информирате оттук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B2
Второ, г-н Славчев не е толерантен, той просто изисква от жертвите на комунизма да бъдат толерантни към своите палачи! Да приемат "гледната точка" на убийците - че е имало борба за освобождение на България и техните близки са били избити в името на това освобождение!
Трето, истината е само една, независимо от гледните точки и "интерпретациите". Крайно време е г-н Славчев и съпартийците му да престанат да живеят в лъжа (по собствените му признания) .

 
20 яну 2011 12:50 219

Този коментар беше изтрит в 12:51 на 20/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Srebrina Georgieva Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 12:52 220
- +Оценка
-1 +10


Трябва да бъде преместен.

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 12:52 221
- +Оценка
-1 +11

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=163&aid=4289

Жилището на бул. “Цар Освободител” е преровено и ограбено. Първо изчезва архивът на журналиста. Незнайно на-
къде заминават няколкото десетки ценни картини, които красят стените на жилището. Бижутата на Весела също влизат в нечии частни колекции, изнесени са дори дрехите на Алексиев...
Весела твърди, че голямата им дървена столова много скоро украсява дома на Антон Югов, министър на вътрешните работи по това време, а писателят Орлин Василев обзавежда жилището си с персийските им килими. Цялата покъщнина, дори съдовете са изнесени, а парите на в. “Щурец” са иззети от банката. Райко е откаран в Дома на слепите, превърнат от народната власт в затвор, а Весела се премества с децата в тесния си бащин дом. Петнадесет дни след ареста Райко Алексиев е неразпознаваем. 51-годишният винаги елегантен мъж прилича на сивокос старец с брада. Премазан от бой, едва-едва отлепва от устата си думите.
Райко Алексиев умира на 18 ноември 1944 г. в болницата на Червения кръст. В смъртния му акт като причина за кончината му стои диагнозата: язва на дванадесетопръстника.
Малко след смъртта на съпруга си Весела е арестувана и интернирана в град Дулово. Имуществото на семейството е национализирано. Разграбеният апартамент привлича партийните апетити. Писателят Крум...

Прочитане на целия коментар
Кюлявков, на когото Райко Алексиев дава хляб, като го взима на работа в “Щурец”, услужливо предлага на Трайчо Костов жилището на бившия си работодател.

Това са те, болшевиките, "освобождаващи" ни героично от "фашизма" - обикновени криминални престъпници със садистични наклонности.
Децата и внуците им днес защитават паметника на кървавите си господари.

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил веселин драгов Рейтинг: 388 "Да"
20 яну 2011 13:08 222
- +Оценка
-2 +14

да го махат!

_____

веселин
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 13:35 223
- +Оценка
-2 +9

Всъщност,ако толкова държат определени среди у нас на паметник на чуждата войска,то може и да се направи такъв,но само ако представлява съветски главорез на колене,молещ за прошка,а над него на стена-имената на десетките хиляди българи,убити от и по заповед на тази армия!Всеки друг паметник би бил гавра със жертвите и с поколенията след тях!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил baloncho Рейтинг: 8 "Не"
20 яну 2011 13:47 224
- +Оценка
-13 +7

с парите за разрушаването могат да се реставрират много по-важни и изоставени исторически и художествени стойностни паметници.

Националната художествена галерия има нужда от реставрация повече, отколкото пречи този паметник.
Типично по български обвиняваме режима, вместо конкретните хора, пречи ни паметника вместо липсата на самосъзнание. Пречи ни паметника вместо всички вандали, които са изподраскали цяла България с "к*р за някого си".
Пречи ви паметника, а не ви пречи, че съсипваме останките от древен римски град в продължение на един век :)...
Пречи ни здравия паметник, вместо дупките по улиците, или разпадащият се Паметник в градинката на НДК?
Мир на праха на всички жертви на комунизма.
Жалко за всички ограничени хора, които вярват с криворазбраната си свобода на мисленето.

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 660 "Не"
20 яну 2011 13:48 225
- +Оценка
-15 +5

Нещо ми се губи логиката на дискусията. Някакви бивши агенти, партийци и съветски възпитаници, като Инджев се обръщат към младежи, като Славчев на руски или на другарю и ги убеждават, че паметника пред който вероятно са пълзяли сега им пречи! За разлика от Инджев мен не ме приемаха в БКП защото дядо ми бил капиталист, а за академията в Симеоново /където е училББ/ ми препоръчаха да не си губя времето! Някаква петканка ме нарича червен, което е приятно, но и "комуноид", което ми е неизвестно и вероятно е някакъв неин собствин речник, но той затруднява диалога. Все пак дискусията ми прилича на баснята за агнето и вълка в която вълкът заключва - Нищо че пиеш вода след мен, мътиш ми я и ще те ям!

 
Преглед на профил bsp.varna Рейтинг: 8 "Не"
20 яну 2011 13:51 226
- +Оценка
-18 +2

Дори във Виена има паемтник на Съветската Армия и е разположен на цял площад! Превърнат е в една от забележителностите на града наред с дворците, операта и музеите. Време е да се научим да уважаваме историята си, тя е наша!

 
Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 225 "Да"
20 яну 2011 13:56 227
- +Оценка
-1 +12

Мястото на тая абоминация е остров Белене, като част от мемориал за жертвите на този зверски и предателски строй. А до балончо над мен - теб щом не ти пречи - добре, но я ми кажи примерно ако взема да туря един паметник на османския войн от благодарна България, така пак ли няма да пречи? Защото на практика пак е история и о- чудо - същата! Хем при османската власт не ни затриха религията и частната инициятива, ама нейсе!

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 14:06 228
- +Оценка
-1 +7

Лайбщандарт,това за паметник на османлиите питам и аз вече не знам колко дни,и не получавам отговор...Дано пък ти да си късметлия!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Georgi Angelov Рейтинг: 225 "Не"
20 яну 2011 14:07 229
- +Оценка
-12 +3

Колкото и да гнусно от политическа гледна точка паметника е част от историята. Така, че нека си стърчи! Нека да бъдем европейци и да възприемаме нещата каквито са, а не да прекоряваме историята по силата на соц. рефлексиите, който явно още са живи. В центъра на Виена си стърчи подобен паметник на "незнайния войн" и никой не иска да го маха. Що не унищожим и артефактите с византийски или турски произход, заради "робството", по същата логика? При едно добро планиране на околноста мястото може да стане чудно.

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
20 яну 2011 14:14 230
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#226] от "bsp.varna":

http://aig-humanus.blogspot.com/2009/10/blog-post_25.html

"Паметникът във Виена е в знак на благодарност за това, че Червената армия е минала оттам, но не е останала: Австрия се е спасила от комунистическо иго"
А. Грънчаров
Историята трябва да се познава, не да се уважава. Какво разбирате под "уважение" ? Аз се възхищавам на българските възрожденци и революционери, но не мога да уважавам турския башибозук, събирал кръвен данък от мирното българско население. Вие явно "уважавате" СА, завоювала доста територии за съветската империя, но като българка аз се прекланям пред съпротивата на българите срещу съветската инвазия. Въпрос на гледна точка :)

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 14:19 231
- +Оценка
-1 +9

Защото,ентусиасте,артефактите не са създадени с цел унижение и възхвала на собственото ни унищожение.Соц.рефлекс е примирението с този позор,който стърчи подобно на "черното бесило" преди 140 години.Именно при добро планиране след ДЕМОНТАЖА(пак ползвам главни букви за невиждащите)площта пред паметника би станала чудна градинка,нов паметник(този път в прослава на българските войни,паднали във войните за национално обединение,защото за срам на моя град подобен паметник не съществува вече повече от 30 години),фонтан или нещо друго,ползващо жителите на София...А този гнусен(както ти се изрази в политически аспект)паметник ще заеме местото си в музея на тоталитаризма,който следва да бъде създаден по подобие на този в Будапеща.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 225 Неутрална
20 яну 2011 14:26 232
- +Оценка
-1 +13

Първи февруари да бъде обявен за Ден на национална памет за жертвите на комунистическия режим - такова предложение са внесли вчера в Министерския съвет президентите (1990-1997) д-р Желю Желев и (1997-2001) Петър Стоянов. Двамата припомнят, че това е денят, в който през 1945 г. смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери и общественици, станали жертва на Народния съд.

Експрезидентите смятат, че той поставя началото на кървавите репресии на комунизма у нас. В писмото се казва и че “последствията и уроците от тези престъпления все още не са достатъчно осветлени и анализирани”. Денят в памет на жертвите може да даде по-вярно разбиране за събитията от близкото минало, “без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и европейска страна”, пишат още двамата.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 699 Неутрална
20 яну 2011 14:40 233
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#232] от "opashatko":

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Депутати на Путин: Време е да се погребе Ленин, това е извращение

От Дневник

Според депутата Мединский мумията всъщност е 90% конструкция, поддържаща съхранените 10% от тялото.

Време е тялото на Владимир Илич Ленин да се изнесе от мавзолея на Червения площад и да се сложи край на това извращение. Тази позиция изразиха двама депутати от управляващата партия "Единна Русия", на която председател е премиерът Владимир Путин. Мненията на Владимир Мединский и подкрепящият го Роберт Шлегел са публикувани на официалния сайт на партията.

"Смятам, че всяка година сме длъжни да повдигаме един и същ въпрос - за изнасянето на тленните останки на Ленин от мавзолея. На Червения площад имаме някаква нелепа, езически-некрофилска мисия. Там няма никакво тяло на Ленин, специалистите знаят, че са се съхранили някъде около 10% от тялото, всичко останало отдавна е изпотрошено и заменено. Главното не е тялото, а духът", заявява Мединский.

Той припомня, че самият лидер на болшевиките е искал да бъде погребан до майка си в Санкт Петербург, на същото са настоявали и роднините му, но волята им така и не е изпълнена.

"На комунистите им е било...

Прочитане на целия коментар
необходимо да създадат култ, подменящ религията, и да правят от Ленин нещо, заместващо Христос. Нищо не се получи. С това извращение трябва да се приключва", допълва Мединский.

С него е съгласен и депутатът Роберт Шлегел, според когото "другарят Ленин отдавна трябваше да е погребан и действително е непонятно какво прави той в този вид в мавзолея".

"Ако мавзолеят е историческо съоръжение със своя история (от него са приемали Парада на победата, например), то Ленин е крайно спорна фигура. На ръцете му има кръв и съсипани животи на милиони негови съграждани, той е символ на социални трусове и терор, символ на мъката на огромна страна. Така че си струва да бъде погребан някъде край Уляновск. Мисля, че болшинството наши съграждани споделят тази идея; освен това едва ли някой разбира защо в центъра на страната ни лежи мумия", казва Шлегел.

Колегата му Мединский припомня също, че всъщност Ленин е централна фигура на цял един некропол. "Мнозина са оскърбени от това, че (на площада зад църквата "Василий Блажени") се провеждат рок концерти, но не се и замисляме, че това е двойно кощунство - те се провеждат на територията на гробище. Това е някакъв сатанизъм, ходим по гробище."

Спорът за изнасянето на тялото на Ленин продължава вече две десетилетия. През 2009 г. въпросът дори бе обсъждан в Държавната дума. Тогава министърът на културата Александър Авдеев заяви, че "езика си не мога да обърна да нарека това обект на културното наследство", но и добави, че за мнозина в страната Ленин продължава да е нещо много голямо.

Балсамираното тяло на вожда на болшевишката революция е в Москва от началото на 1924 г., като след няколко години в два дървени варианта на мавзолея, то е преместено в днешната каменна сграда през 1930 г.

През март 1953 г. до него в мавзолея е положено балсамираното тяло на Йосиф Сталин, но през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември 1961 г. с решение на ХХІІ конгрес на КПСС то е изнесено и погребано пред стените на Кремъл.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 765 "Да"
20 яну 2011 15:10 234
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#217] от "Павел":

Ангеличин предлага две съвсем конкретни неща, два варианта за бъдещето (нищо, че сте решили да го цитирате толкова избирателно):

1. Да се осъществи проекта за военен паметник от преди 44-та;

2. Да остане парк за разходка.

Аз също предложих две много конкретни неща, свързани с бъдещето на това място:

3. Фонтан на Европа;

4. По-красив, истински, а и по-безопасен скейт-парк, от настоящите подпряни ламарини.

Какво ще кажете? Тези варианти (или комбинацията между тях) устройват ли ви или предпочитате паметника на окупаторите?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 15:16 235
- +Оценка
-1 +9

Интересно материалче,Николай 1,дано и нашите саблезъби комунари,които ореваха вселената след погребението на мумията от мавзолея,да го видят!
"На комунистите им е било необходимо да създадат култ, подменящ религията, и да правят от Ленин нещо, заместващо Христос. Нищо не се получи.С това извращение трябва да се приключва", допълва Мединский.
На нашите комунисти им е било необходимо също да създадат култ,но не с обожествен обект(знаели са си местото в йерархията все пак),а с опророчен такъв- Един е Ленин,и Димитров е неговия пророк...Пророк Гошо Тарабата,от славната "Ючбунар махала",биде погребан съвсем не в унисон с ореола си и това вбесява правоверните другари,разбираемо е.Сега искаме да им вземем от центъра и друг важен храм-този на ленинския бог на войната,издигнат в чест на покръстването на част от народа ни в правата комунарска вера,и това още повече ги вбесява.И това е разбираемо.Но не е ли време не само ние,стопаните на тази земя,да проявяваме разбиране?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
20 яну 2011 15:19 236
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#234] от "Sioux":

Не, Павел иска общината да изготви проект, да намери финансиране и изпълнител, която да свърши работата от 9 сутринта до 17 часа в неделен ден, всичко това да се финансира от частни лица, но градинката да остане общинска собственост, и тогава той ще подкрепи евентуално една дискусия трябва ли да се махне паметника от центъра.

 
Преглед на профил Димитър Димитров Рейтинг: 9 "Да"
20 яну 2011 15:21 237
- +Оценка
-1 +8

Както в момента в Русия тече програма за (уж) "реставрация" на историята, така и ние трябва да изхвърлим скелетите от гардероба. Аргумента, че за времето на прехода не са вдигани паметници, и че с махането на паметниците ще се премахне част от историята, макар и манипулирана, не може да оправдае това, че младите хора днес не осъзнават пропагандната стойност соц-градежите изобщо. Обзалагам се, че много от учениците в момента смятат, че тези паметници на съветската армия са издигнати в чест на руско-турската освободителна война.Факта, че досега ги има показва едно - ние не се стремим да обърнем на нова страница, и да продължим да пишем история, а се обръщаме към миналото...

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1094 "Не"
20 яну 2011 15:29 238
- +Оценка
-9 +5

До коментар [#236] от "Yard":

Почти ми четеш мислите. С изключение, че не е нужно да се бърза и не е задължително парите да са частни. Но факт, че една дискусия е редно да започне с предложения. Тогава освен върху история дискутираме и върху бъдеще. Логично, нали?

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 660 "Не"
20 яну 2011 15:32 239
- +Оценка
-14 +4

Австрийците Катя и Грънчаров считат, че "Паметникът във Виена е в знак на благодарност за това, че Червената армия е минала оттам, но не е останала: Австрия се е спасила от комунистическо иго". Нека считат, че и този в София е за същото. В момета в българия е останала сам войска на САЩ, но тя е пренебрежимо малко.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 826 "Не"
20 яну 2011 15:36 240
- +Оценка
-11 +2

До коментар [#193] от "dante":
гутик, с кого граничи България се определя за меродавно САМО от Великите сили. И те го направиха 1878, 1912, 1913, 1919 и 1947 и все горе долу по един начин.... така че забрави за "ревизии" да не плачкаш че някой те освободил зорлем.... определенията се дават от силният, а слабият слушка иначе яде бой и плаща репарации, а гяволетата директно къде на Католическото гробле.....


До коментар [#206] от "VеnRus 2008": ти бъркаш, виж историята и решенията на Великите сили и особено на Народният съд....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 15:36 241
- +Оценка
-1 +10

Не можем да считаме така,Белалов,защото просто не е истина,че съветската войска не е останала у нас!Я колко съветски войници има в парламента,пресата,сенчестата икономика,спорта,правосъдието...Да изреждам ли още?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 768 "Да"
20 яну 2011 15:38 242
- +Оценка
-1 +9

Боби,явно си от т.н. "шумадийски помаци" и поради това не е редно да коментираш темата.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Georgi Angelov Рейтинг: 225 "Не"
20 яну 2011 15:42 243
- +Оценка
-17 +2

Абе хора, хайде да свикнем веднъж завинаги с историята и нейните паметници и да спрем да я изкривяваме. Точно затова трябва да остане паметника където си е, за да се помни, че сме били окупирани и под съветско управление толкова години. Хайде да бутнем или да преместим и малкото останали от турско време конаци за да не не ни напомнят за робството. Да не говорим за така наречените "възрожденски къщи", който всъщност са образци на модерната тогава османска архитектура и мога да се срещнат от Албания до Анадола.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1395 "Да"
20 яну 2011 15:55 244
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#243] от "entusiast":

"Точно затова трябва да остане паметника където си е, за да се помни, че сме били окупирани и под съветско управление толкова години."

Фигурите и надписа показват, че сме освободени и признателни. Това ли трябва да помним?

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 15:58 245
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#243] от "entusiast":

Познайте драги ентусиаст, ако някой германец се провикне същото, като смени една думичка - съветски с нацистки- та, познайте какво ще му се случи?!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 714 "Да"
20 яну 2011 16:14 246
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#243] от "entusiast":

Помненето на история е за музеите. Паметниците имат по-друга функция.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
20 яну 2011 16:23 247
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#197] от "angel.slavchev":

Я обясни от какво точно ни е освободила СА? България не е била във война със СССР и са подържани нормални дипломатични отношение на ниво посланник. Чак на 5-ти Септември СССР обявява война на България.

През цялата война в България е нямало почни никакви немски войски, а до 5-ти Септември каквито е имало са се изтеглили от България. Единствените войски които участват по някакъв начин във войната са окупационните сили в Югославия, Македония и Гърция.

Правителството въвело ни във войната е сменено на 2ри Септември.

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
20 яну 2011 16:26 248
- +Оценка
-1 +15

Драги ми леви другари, комунисти и обикновени недомасленици.
Някак почва да ме дразни непрекъсваният ви вопъл за толерантност.
И бихте чукали в отворена врата, ако ми посоичте примери за НЕтолерантност последните 20 години.
Лустрирани ли сте?
Забранена е партията ви?
Де я нетолерантността??
Или пък ситуацията е такава, че като изповядате левите си идеи ви гонят от работа?
Де я пуста и нетолерантност, та рИвете за толерантност.
Къде?
Или обществото толерантно трябва търпи глезотиите ви русо-тоталитарофилски.
Та как да си толерантен към хора които в МИРНО време натикаха България в трета национална катастрофа - 10милиарда външен дълг, 26 милиарда лева вътрешен и една икономика която за да изнесе стока за 1 долар и трябват 1,25 долара за внос. Дето няма пазар дори в бившите соц страни, а руския ни търпи по чисто политически причини.
Толерантност ли?
Де един наказан бе на мама златните идиотчета?
Ами това, че докарахте България на ръба на гражданската война с "възродителния" процес?!? Де ги наказаните и репресирани виновници та рИвете за толерантност?
Каква толерантност към хора, които вместо да поискат прошка и да се покаят ... се гордеят с "епохата".
Срама нямате ли бе маскари та сте се дигнали да браните паметник на окупатора, а паметник на 35хил. убити във ВСВ когато воюват под съветско командване и използвани за пушечно месо - де го бре?...

Прочитане на целия коментар

Не ви ли стига че ПСА е тотална ФАЛШИФИКАЦИЯ на българската история в полза на Русия, та сега наново искате още една фалшификация?
Ми кат рИвете за толерантност и сега някой ви чуе, утре с присъщата си "сскромност" ще поискате да пишем в историята, че то тоталитаризъм не е имало, а нЭкои забЭжки и грЭшки на малката правда и те са били изправени от смелите дуругари от ПБ!
Брей, осъзнайте се бе хора!
Толкова ли не можете да осъзнаете, че непрекъснатата ви наглост и нахалство са способни - пази Боже - да направят от опонентите ви врагове?

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 777 "Да"
20 яну 2011 16:33 249
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#243] от "entusiast":

Можете ли да ми отговорите къде в България бивш турски конак съществува като паметник на признателността ни пред османското владичество по нашите земи? И според Вас българските възрожденски къщи са строени не да живеят хора в тях, а за да се възхвалява Султана и неговото владичество по нашите земи, така ли? Браво бе хора, докъде се докарахте в опита да оправдаете съществуването на една лъжа.

 
Преглед на профил Автокомфорт Магазин Рейтинг: 388 "Не"
20 яну 2011 16:40 250
- +Оценка
-19 +5

Димо Господинов:
Абе, айде стига сте спекулирали с това, че не сме били във война със СССР и на 5-ти те са ни я обявили. България е съюзник на Тристранния пакт, с който СССР воюва. На 26-ти август, когато руските войски напредват от Украйна през Румъния и очевидно са се насочили към нас, Българското правителство обявява неутралитет във войната между СССР и Германия.
Но това е без такова значение. Вижте се - точно 5 човека в безделието си бълват 80% от всички коментари тук. Каква е тази тема, какъв е този дебат? На една шепа хора в държавата Паметника на СА им е трън в задника и си мислят, че могат да налагат мнението и личните си реваншистки настроения над мнозинството от хората. А хората не живеят с миналото, не живеят с някакви параноидни страхове и мании. За всички тях - нека остане паметника. Не като почит към СА, СССР, Русия, комунистите, антифашистите и т.н., а като почит към нашата история и най-вече по чисто прагматични съображения. Такова демонтиране е излишно и скъпо, както и, че на негово място няма да изникне нищо по-културно. Вижте какво стана с Мавзолея - днес там е кебапчийница. Какво постигнаха с разрушаването му? Аз съжалявам, че съм нямал възможността да го видя и да разгледам какво е било преди 89-та година. Това е.

 
Преглед на профил leibstandarte Рейтинг: 225 "Да"
20 яну 2011 16:58 251
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#250] от "marin8":"дъра, дъра нашата история..."
Ама другари вашата история, не е и наша. Нашата е маааалко по-инаква, така че, съобразявайте се.

Аз на СА съм също и точно толкова благодарен и признателен, колкото и на османската и по- преди на византийската. Така че, ако речете да е исторически правдив и демократичен към миналото паметникът, да турим и османлия и един византийски пехотинец, та така да им поблагодарим на всички окупатори. Защото така, сега е някак дискриминативно:)

 
Преглед на профил v Рейтинг: 442 "Да"
20 яну 2011 17:03 252
- +Оценка
-2 +12

Еничарите на османците бяха светци пред тукашните болшевики - нискочели безродници, убийци и обикновени садисти. Другарю marin8, вашата история на почит към червените азиатски орди НЕ Е НАША ИСТОРИЯ. Това е ПОДМЯНАТА на нашата история, която ние, гражданите на България, НЕ ЖЕЛАЕМ да продължава!

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил jayo Рейтинг: 8 "Не"
20 яну 2011 17:17 253
- +Оценка
-15 +6

Пак ли да хвърляме народни пари /от всякакви данъци/ за глупости. Все пак демонтажа ще струва нещо! Безсмислен дебат по време на криза, не мислите ли?

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2011 17:17 254
- +Оценка
-13 +3

До коментар#189 stoyan711:

"Не че не беше достатъчно ясно, че паметника рано или късно няма да е там, ами на правилното му място в музей, ако наистина уважаваме себе си, и искаме правилно да съхраним народната историческа памет."

ПРАВИЛНОТО място - точно така, като един истински демократ следвате Ленинския принцип за правилната линия на партия, а по-горе говорите и за 'единствена, истинска' интерпретация на историята.

Ура, Да живей и да пребъде ИК - Инициативния Комитет!!!

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2011 17:22 255
- +Оценка
-5 +6

До коментар #194 от "Десен":

Аз пък мисля, че трябва да има ценз за грамотност, когато се решават такива въпроси, а не за произход.

 
Преглед на профил Vassil Genchev Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2011 17:28 256
- +Оценка
-2 +17

До Коментар #226 от БСП - Варна

'Време е да се научим да уважаваме историята си, тя е наша! '

Много убедително. Като ходите до тоалетната уважавате ли си после продукцията или не я приемате за ваша?

 
Преглед на профил N.Yo. Рейтинг: 551 "Не"
20 яну 2011 17:43 257
- +Оценка
-13 +4

До коментар [#128] от "stoyan711":

"Въпреки че не съм живял тогава, знам, че примерно е имало много повече ред (най-вече по улиците) и хората са спазвали много повече правилата и законите, а престъпността не е била толкова висока".

Е не сте живял а пък знаете - малко смешно звучи не мислите ли.."

Това е все едно да ми кажете същото за Холокоста... Едва ли сте живели тогава, но съм сигурен, че знаете достатъчно за него...

Определено звучите на някой, на когото са му промили мозъка, както е ставало чрез пропаганда и прочее средства през въпросния комунизъм, за който говорим.
Още сте млад, но се надявам един ден да започнете да се чувате какво говорите и да не се превърнете в поредения герой от "Приказка за стълбата" на Смирненски. Крайните позиции, били те крайно-десни, или крайно-леви, винаги са вредили повече отколкото обратното. Не го забравяйте


 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 538 "Да"
20 яну 2011 17:53 258
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#257] от "N.Yo.":
"Това е все едно да ми кажете същото за Холокоста... Едва ли сте живели тогава, но съм сигурен, че знаете достатъчно за него... "

А вие не намирате ли разликата между холокоста и комунизма?
Малко са но съществени, едната е, че холокоста и борбата срещу него са отразени широко в учебниците, а комунизма не е, а другата че бившите окупирани от Германия страни и в Израел няма паметници с надпис "На Вермахта от признателния народ".

В моя пост под номер 122 ви цитирах някой факти относно вашите познания за онова възхвалявано от вас време, които обаче явно не ви изнася да коментирате.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
20 яну 2011 18:32 259
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#250] от "marin8":

Да но в момента паметника почита точно СА и СССР. Мястото му не е там, а в музей на комунизма където всеки който иска ще може да отиде и да го види.

 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 497 "Да"
20 яну 2011 18:39 260
- +Оценка
-1 +9

Някой може ли да ми отговори на следният въпрос:

Защо сте против ПСА да бъде преместен в музей? Защото дискусията не е за Кремиковци или Холокоста, дискусията е : да бъде ли пренеместен ПСА в музей.

 
Преглед на профил Vicomte Рейтинг: 8 Неутрална
20 яну 2011 18:48 261
- +Оценка
-7 +8

Специално до Kalva4, но и до другите – от Антоний Тодоров
Бях реши вече да не се включвам, но промених мнението си (за разлика от други във форума). Причините са следните:
- Kalva4 ми отправи нееднократно лични обиди, оставям това на съвестта му (ако я има). Прикриването зад анонимността улеснява това, още по-лесно става, когато се произнасяте за някого, за когото знаете твърде малко.
- Вие не четете внимателно позициите ми, Kalva4, иначе щяхте да забележите, че те не са се променили съществено. Именно затова смятам, се вие съзнателно манипулирате казаното от мене. Разликата между нашите с вас позиции е в това, че вие искате демонтиране на ПСА и толкова, докато аз смятам, че в София имаме нужда от място на паметта за жертвите във войната с нацизма, независимо от това, дали ПСА се демонтира или не.
- Описахте промяната в мнението ми като липса на принципност. Вероятно разбирате принципността като безусловно придържане към предварително мнение (без значение, какво се казва в дебатите). Това аз смятам за твърдоглавие в най-добрия случай, или за придържане към предразсъдъци, в по-лошия. Принципност според мене е придържането към важни, трайни начала в живота.
- Напомням на вас и някои други няколко факти:
o Не е еднаква отговорността на Хитлер и Сталин във войната. Техният „съюз” (1939-1941) и за двете страни е очевидно временен, за да си поделят Полша и Прибалтика. Но както това добре се вижда в „Майн кампф”, няма никакво...

Прочитане на целия коментар
съмнение, какво Хитлер смята да прави с Русия.
o На 7 юли 1941 г. Уинстън Чърчил изпраща писмо на Сталин, а не на Хитлер. Великобритания се съюзява със СССР, а не иска примирие с Германия. Макар да става въпрос за избор на по-малкото зло, изглежда то е именно по-малко, поне за англичаните и американците. Този избор е решаващ за края на войнат