Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Снимка

Да

Димитър Ленков

главен секретар на УС на Българския лекарски съюз

Средствата, които обществото е съгласно да задели, не са достатъчни, за да могат медицинските услуги да бъдат заплатени на съответните специалисти. България е една от страните в Европейския съюз с най-ниски осигурителни вноски. Освен това в много други страни има допълнително здравно заплащане. Тук обществото е решило, че с по-малък финансов ресурс ще може да си позволи лукса да се лекува качествено.

Основна теза
Снимка

Не

Теодора Захариева

председател на УС на федерация "Български пациентски форум"

Мнението ми е коренно различно от това, което се тиражира в публичното пространство. Българският лекарски съюз (БЛС) отвоюва своята позиция да се заплати на болниците и докато правеха всичко в името на пациента някакси отстъпленчески започнаха да мислят само за себе си.

Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

40%36 гласа
 Благодарим за вашия глас!
60%53 гласа

Люба Йорданова

Модератор
Идеята за доплащане в болниците беше камъкът, който спъна предишния министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова и я принуди да извади оставката от джоба си. Вторият здравен министър на премиера Бойко Борисов беше включила доплащането в концепцията си за развитие на здравеопазването през следващите пет години, но изпълнителната комисия на ГЕРБ така и не прие стратегията.

Въпреки това новият здравен министър Стефан Константинов на практика също е привърженик на идеята. Новото в неговите предложения е, че болниците трябва да бъдат разделени на два типа - стуктуроопределящи и други болници. Първите по думите му ще са около 120, ще получават повече от здравната каса и в тях доплащането от страна на пациентите ще е забранено. Другите болници ще получават по-малко пари от касата и ще има официално доплащане от пациентите.

Всъщност доплащане в болниците има и сега - за избор на лекарски екип или стая, за закупуване на консумантиви, за изследвания и т.н., макар и досега държавата да не е правила точна статистика точно колко се доплаща. Така че ако идеята бъде приета, това доплащане просто ще бъде легализирано и може би ще доведе до конкуренция между лечебните заведения и подобряване на качеството на услугите. Въпросът е дали това може да се случи в хаоса, в който се намира здравната система в момента - неясни стойности на клиничните пътеки, твърде голям брой лечебни заведения, липса на електронна здравна карта.

Поканихме две от страните по темата да вземат участие в дебата на "Капитал". Позиция "за" защитава д-р Димитър Ленков, главен секретар на УС на Българския лекарски съюз. Срещу него дебатира председателят на УС на федерация "Български пациентски форум" Теодора Захариева.

Какво е вашето мнение по въпроса? Съгласни ли сте да доплащате официално за лекарски услуги и при какви условия?
Снимка

Димитър Ленков

Позиция Да
Средствата, които обществото е съгласно да задели, не са достатъчни, за да могат медицинските услуги да бъдат заплатени на съответните специалисти. България е една от страните в Европейския съюз с най-ниски осигурителни вноски. Освен това в много други страни има допълнително здравно заплащане. Тук обществото е решило, че с по-малък финансов ресурс ще може да си позволи лукса да се лекува качествено.

Първата крачка е да има реално остойностяване на всички дейности в медицината. В момента за преглед при специалист касата плаща 14 лв., като реално на пазара тази услуга струва 20-30 лв. Кой ще доплати разликата? Решаването на този проблем е въпрос на политическа воля, но явно, че сегашните управляващи я нямат.

Когато човек доплаща той започва да цени лекарската услуга и значимостта на лекарския труд и така ще се злоупотребява по-малко с ходенето на лекар. Това има и дисциплиниращ ефект защото хората трябва да знаят, че навсякъде по света медицината е скъпоструваща дейност. В момента излиза, че е по-евтино да отидеш на лекар, отколкото да закараш колата си на майстор. Вследствие на хаоса, който цари в системата на здравеопазването, всеки ден все повече лекари напускат страната в търсене на по-добро професионално развитие в други европейски страни. Това рано или късно ще доведе до сериозна криза в българското здравеопазване. Ето защо, обществото трябва да реши иска ли в България да останат добрите лекари или предпочита да се строят спортни зали...

Доплащането не трябва да се прилага едностранно, трябва да върви успоредно с реформа в здравеопазването. Трябва да се започне от анализ на броя на болниците в България, като преди това се обърне внимание на спешната помощ. Това е приоритет на държавата и там, където ще се преструктурират лечебни заведения, хората ще се чувстват по-добре когато знаят, че на мястото на болницата ще се разкрие модерен спешен център, който при нужда ще осигури достъпа им до медицинска помощ. А така наречените високотехнологични болници трябва да поемат пациенти, които не могат да се лекуват в общинските болници, но там доплащане не може да има. Поне такава е идеята на новия министър на здравеопазването. За всички останали болници доплащането трябва да бъде регламентирано така, като е регламентирано на лекарите по дентална медицина, например. И двете съсловия извършват дейност по един и същ закон, но засега лекарското съсловие е ощетено.
Снимка

Теодора Захариева

Позиция Не
Мнението ми е коренно различно от това, което се тиражира в публичното пространство. Българският лекарски съюз (БЛС) отвоюва своята позиция да се заплати на болниците и докато правеха всичко в името на пациента някакси отстъпленчески започнаха да мислят само за себе си. Излиза, че разликата между реалната стойност на лекарската услуга и цената, която плаща здравната каса ще бъде поета от пациента.

Като пациенти категорично се разграничаваме от тази позиция, защото по този начин се забравя фактът, че самоосигуряващите се работодатели вече са платили грубо два милиарда лева. И сега никой не ни казва защо ще плащаме отново въпреки тези два милиарда. Никой не коментира въпроса - тиражираме нещо в пространството, но не гледаме в детайли нещата и така се създава напрежение у хората. Никой не говори за това какво ще се случи с хроничните заболявания - например с диализата или онкологията. На един човек на диализа му сега налага три пъти в седмицата да се подлага на терапия. Държавата заплаща грубо казано 60 лв. В същото време обаче диализата е недофинансирана и реално струва 200 лв. Кой ще доплати остатъка от 140 лв.? Клиничната пътека по химиотерапия е недофинансирана по същия начин.

В момента се правят опити отново да се вменява вина на пациента за това, че се е разболял. Не можем да толерираме това в никакъв случай и ще настояваме тези два милиарда да бъдат преразгледани, защото когато се подписа споразумението между БЛС и министър-председателя ние не бяхме потърсени за мнение.

Освен това в момента в болниците има и нерегламентирани плащания. Точно тук е мястото на синдикатите и БЛС да вземат отношение по въпроса защо допускат колегите им да взимат пари под масата. Стигаме до парадокса, че и да узаконим и да не узаконим доплащането, пациентът пак е потърпевш, макар всички говорят, че именно той е в центъра на тази реформа.

Реформата в здравеопазването трябва да тръгне от остойностяването на клиничните пътеки и създаването на единна информационна система. Също така еднодневните хирургии трябва да бъдат извадени в доболничната помощ, което автоматично ще намали хоспитализациите и нещата ще се саморегулират. Тези два милиарда трябва да влязат в здравната система за това, за което са събирани. С тях могат да се направят много неща, като например профилактични прегледи.

Не можем да говорим за доплащания просто така. Трябва да е ясно какво точно доплащаме, на каква основа и какъв е основният пакет в дадената сфера. Ако пациентът не знае тези неща, администрацията много лесно може да го подхлъзне по който и да е параграф.

Едно самоцелно въвеждане на доплащане също би демотивирало тези, които редовно си плащат осигуровките. Струва ми се, че ако споразумението, което беше подписано миналата седмица, стане реалност, много от хората наистина ще престанат да си плащат здравноосигурителните вноски, което е лошо за самата система.

Резултати от гласуването на този етап

40%36 гласа
 Благодарим за вашия глас!
60%53 гласа
Този етап е приключил

49 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил kolevski Рейтинг: 1211 "Да"
26 окт 2010 16:45 1
- +Оценка
-9 +10

доплащане и сега има и всяка болница и доктор си решава колко за какво. по-добре да го изкарат на светло и да се регламентира цената на услугите.

 
Преглед на профил plamen shopov Рейтинг: 1316 "Не"
26 окт 2010 16:46 2
- +Оценка
-6 +12

Винаги доктори са зимали пари под масата. това никой неможе да предодврати.....за жалост...

 
Преглед на профил Джеймс Маршъл Рейтинг: 8 Неутрална
26 окт 2010 16:54 3
- +Оценка
-6 +13

Основният проблем на всяко правителство и парламент (според мен) трябва да бъде повишаване (непрекъсвано от нищо) на доходите на населението. Факт е, че в последните 20 години става почти само обратното. От мизерните доходи каквато и част да отнемеш за здраве - все ще е много за потърпевшия. Тоест всички да мислят по въпроса как да влязат (и се завъртят многократно, разбира се) едни пари у нас. А че лекарите заслужават за труда си повече няма спор. А инженерите, които определено време са работили върху себе си, за да изградят квалификацията си? Те с какво са по-лоши като съсловие? Преди време ме питаха по телефона за някакво проучване - бих ли приел 2% увеличение на здравната вноска (от 6 на 8 %). Отговорих - не 2%, а 20% бих приел, ама да ми увеличат дохода 10 пъти. Е, не искат да го увеличат ...

_____

Джими Хендрикс
 
Преглед на профил Валентина Рейтинг: 8 Неутрална
26 окт 2010 16:57 4
- +Оценка
-6 +20

Напълно против съм това, да се доплащат медицинските услуги!!За какво има здравна осигуровка от цели 8 %, за да си плащаме за всичко, ако ни се наложи да ползваме медицинска помощ?!?! Пореднният, пълен, безмислен абсурд!!!!!

_____

ВИлиева
 
Преглед на профил Pux4o Рейтинг: 426 Неутрална
26 окт 2010 16:59 5
- +Оценка
-1 +13

Двете страни говорят за едно и също нещо: оразмеряване на плащанията за медицинските услуги и в следствие доплащане за някои от тях. Според мен спорът 'за' или 'против' доплащането е безмислен -- доплащане има сега, има назапад и ще има за в бъдеще ако системата се реформира. Въпросът е как ще се регламентира това. Управляващите трябва да разберат, че без оценка на медицинските услуги и без конкуренция на пазара на здравните каси, нищо не могат да постигнат. Административните реформи са един порочен кръг с неизменяема корупционна вратичка в ъгъла. Преди време ИПИ публикуваха няколко статии за шестте важни стъпки на реформата, за съжаление никоя от тях не се дискутира, а само се хвърля прах в очите на хората с подобни сензации-кьорфишеци.

_____

Всичко се решава с чука и майката!
 
Преглед на профил Gaikata23 Рейтинг: 218 "Да"
26 окт 2010 17:19 6
- +Оценка
-3 +12

Еми те хората са си измислили решение и то се казва частна здравна осигуровка. При тях, дори клиентите на различните компании да внасят една и съща вноска, то би могло на едните да е безплатна диализата, но платена химиотерапията и така всеки да внася за това, от което има нужда. Най-добрият вариант е всеки да си внася по собствен договор, където е написано каква услуга би поела неговата осигуровка, защото сега един може да внася 10 години, а като му потрябва примерно скъпа операция да трябва да си я плати, а какъв е смисъла от осигуровката тогава. Трябва да може всеки осигуряващ се да може да избира, за какво да го лекуват безплатно и за какво не.

_____

NapsterEps
 
Преглед на профил За да останат ХОРА в България. Рейтинг: 688 "Да"
26 окт 2010 17:39 7
- +Оценка
-6 +26

Аз съм твърдо ЗА доплащане, но в някакви минимални, разумни граници и то по съвсем други причини, които повечето българи е трудно да разберат в момента. Ще се опитам да я опиша, дано вникнете в проблема на бъдещето в здравеопазването.

Живея в САЩ, и честно казано в някои отношения се нядявам България никога да не достигне начина на правене на бизнес в медицината тук. Знам, че звучи абсурдно, но само, който е опитал американската здравна система може да ме разбере.

Доплащането е необходимо като някаква форма на допълнителен контрол от страна на пациентите върху процедурите и сумите, които са им извършвани. Когато плащането на здравните услуги се поема изцяло от Здравната каса или застрахователите, тогава контрола на това какво е направено или е трябвало да се направи е минимален. Редовна практика ще стане се надписването на процедури, осчетоводяването на дейности, които не са били необходими или са с такива раздути цени, че ум да ти зайде. Когато пациента доплаща, той може да проследи и да каже - чакайте - това аз не го искам, това не са ми го правили, това не беше нужно. В противен случай, пациента е безотговорен и рано или късно болничната администрация ще започна да източва касата все повече и повече, и пари за здраве пак няма да има. Корупцията под една невидима и арогатна форма от най-високо ниво ще придобие такива размери,че ще се чудите какво стана с парите за здраве, които никога няма да стигат. А няма да стигат защото днес поставянто...

Прочитане на целия коментар
на една инжекция ще струва напр. 10лв, след 1 година 30 лв, а след 5 години - 200 лв.. Щом няма адекватен контрол, и то от самия пациент - няма да сработи системата. И сега има мноо оплаквания за източване на касата с несъществуващи процедури, а какво ще бъде без пациентски контрол (защото ако той не плаща, на него няма да му пука кое колко струва -"Е , нали държавата плаща!" ).
Пациента трябва да плаща някакъв минимален процент от общата сметка - това е решението!

 
Преглед на профил За да останат ХОРА в България. Рейтинг: 688 "Да"
26 окт 2010 17:43 8
- +Оценка
-7 +10

До коментар [#6] от "Дамян Бойчев":
Категорично не съм съгласен с индивидуалните пакети и натруване на самостоятелни сметки. Обществата в нормалните държави са организирани на солидарен принцип, и особено при застраховките прионципа е, че събитията са случайност и събраните суми се разпределят към тези, които имат нужда.
Ако с еприложи индивидуална сметка - ами то тогава направо да минем на директно спестяване в банките, без здравна каса - и само когато си болен - вадиш от специалната си собствена депизитна сметка и готово. Ама тогава за какво ми е здравна каса и здравна застраховка?


 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1316 Неутрална
26 окт 2010 17:53 9
- +Оценка
-7 +24

За да вземем решение кой и колко да плаща/доплаща, трябва първо да знаем кое колко струва. В това отношение съм съгласен с Теодора Захариева - нека първо видим сметката. Разни подхвърляния като това на Димитър Ленков "за преглед при специалист касата плаща 14 лв., като реално на пазара тази услуга струва 20-30 лв" не могат да са аргумент на това си ниво - не само, защото не виждам пазарното проучване, което да ги подкрепя, а и защото между 20 и 30 лв има 1/3 разлика, което е твърде бегло, за да си правим сметката по него.

Нека аз пък да тръсна една такава кръчмарска сметка на масата:
2 прегледа на час х 14 лв = 28 лв
х 8 часа = 224 лв ден
х 20 работни дни = 4480 лв на месец бруто заплата. На мен това ми се вижда повече от прилична заплата и то изчислена въз основа на най-простата услуга - обикновен преглед. Кое точно му е недостатъчно на Димитър Ленков?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил xunap Рейтинг: 426 Неутрална
26 окт 2010 18:01 10
- +Оценка
-5 +15

Градинко,
човекът всички лекари, няма значение колко са работили и колко са учили, да карат мерцедеси и волвота. Заебали са тотално хипократовата клетва и са обърнали здравеопазването на бизнес. А, да, сравнението между автосервиз и болница е идиотско. Човек може да живее преспокойно и без кола, докато някак си от време на време се налага да отидеш на лекар. Последното няма как да се избегне.

_____

http://xunap.wordpress.com/
 
Преглед на профил Gaikata23 Рейтинг: 218 "Да"
26 окт 2010 18:05 11
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#8] от "bestbuy":

Нямам предвид парите да остават по собствена сметка, но когато ти потрябват на теб, да има пари, за това, за което имаш право да ти бъде платено.

_____

NapsterEps
 
Преглед на профил aleks2007 Рейтинг: 8 Неутрална
26 окт 2010 18:15 12
- +Оценка
-1 +17

Парите в здравната каса няма да стигнат никога при това източване. На два пъти получавам талон от личноя лекар. Отивам при специалист кожто ме пренасочва при такъв в София. За единия ми казаха че направлението е за изследване ане за преглед и за да се направи този преглед трчбва да платя 30.00 лв. Платих но не ми издадона касова бележка, а картонче платено. Прегледаха ме казаха че няма нужда от това изследване, взеха ми направлението а до лекаря кожто ме изпрати написаха нещо на хвърчащ лист. Не се върнах повече и при лекаря, просто са комбина и ........................
Втори случай по същия начин само че още непрегледали ме с направлението ми казаха да доплатя 35.00 лв. Не платих. влезе един лекар и каза за да ми направят изследване трябва да платя вече сумата беше 165.00 лв. Нямах толкова пари не платих, не ми върнаха направлението и т,н.......
мога да ви опиша истински случаи с мен колкото поискате. А до м. юни
работех и внасях месечна здравна вноска от 160.00 лв. Спрях да работя тъй като не се чуствувам добре, работола съм 44 години.
Господа управници и лекари - медицинска помощ в България получават само управници, лекари и техните близки, другите забравете, преди избори ни се дават обещания, но после обикновения човек е никой. Съжалявам че толкова години съм била добросъвестен платец, така съм възпитана и такава е душата ми и не мога по друг начин, но разберете така повече не може да се живее. Съжалявам за младите хора, те и за това...

Прочитане на целия коментар
напускат страната ни. Затова помислете. Накрая в България ще останем само болните, старците и част от ромите. Това не е живот.

 
Преглед на профил stg Рейтинг: 1185 Неутрална
26 окт 2010 18:57 13
- +Оценка
-2 +11

Не виждам какво се обсъжда правилния въпрос е да се регламентира ли допълнителното заплащане или да не се. Може би начина е следния всяка здравна услуга трябва да има цена, и то не измислена а реална и касата твърдо да каже какво плаща и какво не. Сега никой не знае нищо това е положението и за някой то е доста изгодно.

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил Adi Рейтинг: 8 Неутрална
26 окт 2010 19:01 14
- +Оценка
-1 +9

Не искам да доплащам когато имам нужда от лечение, защото в момента плащам висока сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНА здравна осигуровка.
Да доплащат тези, които плащат ниски осигуровки, за да имат качествено лечение.
А най - добре, всеки от нас да има право да си избира здравно осигурителна каса, което би означавало, край на монопола на НЗОК!
Нали държавата поема вноските на деца, пенсионери и безработни. Защо все още има монопол?

_____

Adi Petrova
 
Преглед на профил ямх Рейтинг: 426 "Да"
26 окт 2010 21:29 15
- +Оценка
-11 +9

До коментар [#9] от "gradinko": ами СМЯТАЙ- в Австрия- 38 милиарда годишен бюджет, в лева, Швеция- 40 милиарда в лева, Германия- 500 милиарда в лева, годишно. Това е БЕЗ БАЗАТА И ОБОРУДВАНЕТО, БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЯТА! Случайности НЯМА- виж Германия-82 млн. население, Австрия-8 млн., България- 8 млн....Е, как е, сметката излиза ли? КОЛКО Е РАЗЛИКАТА от 40 МЛРД.ЛВ. БЕЗ 2,4 МЛРД= ........? Колко не достигат за европейско качество? Коя европейска страна заделя 3,9% от БВП освен БГ? Колко е средно 8,6 % от 77 млрд.лв от данъци? Колко е 15% здравна вноска и къде е 8% в БГ от нея? И 8,6% ОТ БВП + 15%ЗО = ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА БГ! ...........................
фРАНЦИЯ- свободен достъп и фиксирани цени от касата - 29 евро тясна специалност и 22 евро общата медицина и това връща касата на пациента, прегледа средно 80 евро и доплащаш разликата.................
МЕДИЦИНА НА ЛОБИТАТА, ТОВА Е БГ- диабетици- 148 милиона годишно инсулин плюс консумативи!????? Паркинсон....?, Хипертония?...Астма...?....др? Знаеш ли колко са 148 милиона лева дадени на диабетиците.....това са всичките пари в доболничната помощ за цялата специализирана мед. практика за ЕДНА ГОДИНА - кардиология, ендокринология, очи, уши, АГ, хирургия, ортопедия.......ВСИЧКО!!! Няма ЗДРАВНА КАСА в ЕС, на която бюджета и за лекарства да е над 18 % с изключение на БГ! Няма здравна каса която заплаща консумативи- глюкомери, тест ленти....Няма правителство в ЕС, КОЕТО НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА...

Прочитане на целия коментар
М/У ДАНЪЦИ/с тях плаща спешната помощ и социално слабите неосигурени/ и ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ! Колко струва здравеопазването в БТ? ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПАЗАР Е 18% ОТ СИСТЕМАТА ГОДИШНО И Е = НА 1,5 МЛРД ЛВ..., ЕДИН ЛЕГЛОДЕН В ГЕРМАНИЯ Е 876 ЕВРО.......СМЯТАЙ и не прави дилетански изказвания!

 
Преглед на профил BlueWater Рейтинг: 950 Неутрална
26 окт 2010 21:49 16
- +Оценка
-1 +13

Трябва ли да има доплащане в болниците?

Този въпрос е безсмислен защото е общ, неясен и отговорът зависи от отговорите на много други въпроси!

Колко струва това което да се доплаща?
Как ще се определи цената?
Всичко ли да се доплаща дейности, консумативи, апаратура, заплати, престой, храна и т.н.?
Какъв процент да се доплаща?

Според д-р Ленков "Средствата, които обществото е съгласно да задели, не са достатъчни, за да могат медицинските услуги да бъдат заплатени на съответните специалисти."

Нека да бъде направена данъчна ревизия на имуществото и доходите на всички лекари и тогава ще стане ясно дали това твърдение е вярно и за кого.

За легализираният рекет наречен "избор на екип" няма да пиша защото на всички е ясно как се прави и защо.

 
Преглед на профил За да останат ХОРА в България. Рейтинг: 688 Неутрална
26 окт 2010 22:23 17
- +Оценка
-6 +4

До коментар [#11] от "Дамян Бойчев":

ОК,
Сега те разбрах.
Но дори и при частните фондове, когато всеки сключва индивидуален, пак възниква абсурна ситуация -

"Иван се осигурява за всичко и плаща 1000 лв месечно, Петкан - се осигурява само за някои неща и понеже работи - плаща 400 лв месечно, Драганка , която има 2 деца, неграмотна е, социално слаба е и е мързелива не плаща нищо - държавата я осигурява .. за всичко"

При едно и също ситуация - напр., счупена ръка, Застрахователя плаща всичко на Иван, застраховката от държавата плаща всичко на мързеливата Драганка, а Петкан , който е средностатистически българин (но здравната му вноска плаща някои неща), затова че работи и редовно си плаща здр. застраховка ... се налага да плаща пак .

Е, що за соц. справедливост е това?

 
Преглед на профил Oshte edin doktor Рейтинг: 8 "Не"
27 окт 2010 08:41 18
- +Оценка
-2 +9

Mislia che niama znachenie dali si doplashtash ili ne. Istinata e che kakvoto i da doplashtash niama da bade dostatachno zashtoto v meditzinata moje 2 i 200. Vinagi shte se harchi poveche otkolkoto e predvideno. Edna solidarna sistema kakvato vsichki polititzi ot 1989 nasam sa se borili e nevazmojno da pokrie razhodite na edna parvoklasna meditzina. Tova koeto mojem da se pouchim ot drugite, koito imat solidarni sistemi ne e v prostoto sravnenie na biudjetitie, a v upravlenieto im i vav vazmojnostite da badesh otdelen ot solidarnata sistema, ako iskash. Taka che, vijdaiki situatziata v Bulgaria az sam protiv da se doplashta na edna bolna sistema. Neka sama si se sruti.

 
Преглед на профил Bear Force One Рейтинг: 1211 "Да"
27 окт 2010 13:37 19
- +Оценка
-4 +4

Резултатите дотук ясно отразяват "капиталистическото" мислене на читателите. Браво :)

 
Преглед на профил tub Рейтинг: 426 Неутрална
27 окт 2010 13:39 20
- +Оценка
+4

Да!
Трябва да е примерно 10%! Но да е документирано и след проверка от страна на касата, тя да реимбурсира по банков път платеното на пациента, ако всичко е нормално!
Това е един вид обратна връзка!
Така от една страна ще се спре източването на касата.
И ще е ясно на всички колко ще платим и чрез касата!

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1316 Неутрална
27 окт 2010 13:46 21
- +Оценка
-2 +9

До коментар [#20] от "tub":

Защо 10%? Защо не 5 или 15 или 50? Дайте сметките и тогава ще видим. Но под сметки не разбирам несвързано бръщолевене като на [#15] за някакви бюджети на някакви държави, чиито икономики нямат нищичко общо с България. Ако лекарите искат повече пари, нека като за начало да видим разбивка на себестойността на услугите, които предлагат.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
27 окт 2010 13:49 22
- +Оценка
-6 +2

До коментар [#14] от "Adi":

Колко е висока здравната вноска? А колко ви е застраховката на колата на година? Кое е по-ценно?

Ако има едно плащане например на 10% от цената на лекарската услуга, нещата биха били много по-добре. Всеки ще знае колко му струва реално здравето и лекуването.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 804 "Да"
27 окт 2010 13:53 23
- +Оценка
-9 +4

В мезицината нещата не стават "само със сметки", както това става при продажбата на кебабчета на панаир....
В медицината трябват парета, много парета!
Така че освен минимума осигуряван от бюджета, всеки трябва да плати за да си ГАРАНТИРА (той на себе си, а не Барабойко чрез бюджета да му гарантира), че по скоро ще отиде на море догодина, отколкото ще гушне "букета"....
---------------------------
В медицината всичко се върти около "гушването на букета", щото е "еднократно, невъзвратимо събитие"........
и за докторите и за пациентите..... останалото са али бали......
---------------------------
Така че докторите, четете, работете, мислете по въпроса а пациентите работете и кътайте парета за да не се срещнете с попа.....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 "Не"
27 окт 2010 14:01 24
- +Оценка
+13

Ето ви още една кръчмарска сметка. Безработен брои на касата 202 лв годишно. От тях касата плаща наджипито му 12 лв/год. Останалите пари отиват в болничната помощ предимно. А ако е с доходи около 500 лв, човек брои 576 лв/год, от които джипито му взема все същите 12 лв, а останалите се пилеят в болничното здравеопазване. Ако човек постъпва в болница един път преди 50 годишна възраст, това са невероятно много пари. Аз не съм се лекувал никогаш в болница, през последните 45 години.
Оказва се, че нашите вноски, отиват на 95% в болничното здравеопазване и нищожна част в доболничното, където на практика се лекуваме постоянно.
Ако парите не стигат, тоя "експерт", да ги търси другаде, не от хората. Да ги търси от шефовете на болници, дето ги пилеят, от касата, дето не е в състояние да контролира надписването.

 
Преглед на профил anna Рейтинг: 8 Неутрална
27 окт 2010 16:32 25
- +Оценка
-2 +7

Абсурдо е да доплащаме за лечение, здравните вноски са достатъчно високи!!!!! Проблема не е в липсата и недостига на пари, а в некомпетентното им управление и алчната безотговорност на управляващите парите!

_____

angiii
 
Преглед на профил За да останат ХОРА в България. Рейтинг: 688 "Да"
27 окт 2010 17:10 26
- +Оценка
-10 +6

До коментар [#25] от "dofelia":

Кой здравни вниски са високи? Българските ли? Ти знаеш ли колко е добра здравна застраховка в САЩ за семейство например - 1000$ + . НА МЕСЕЦ!!!! И пак има доплащане.

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
27 окт 2010 17:27 27
- +Оценка
-5 +3

До коментар [#24] от "napbon":

Колко пари давате за каско на колата и колко ползвате от тях?
джипи-то, взима 12 лева на година без да се ходи при него, когато обаче се отиде при него за лечение касата плаща отделно. Проблемът с болниците е, че човек дълго време не ходи.. но започне ли да ходи.. после трудно спира... /И когато е здрав, не мисли за другия вариант/

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
27 окт 2010 17:37 28
- +Оценка
-1 +5

Всъщност всички граждани на БГ трябва да имат здравни кредитни сметки към БНБ да речем с малка лихва. Когато отидат на доктор - болниците и докторите трябва да си вземат от там необходимие пари за лечението - толкова колкото струва в съответната болница. Здравната каса, пък до седмица трябва да върне тази част от парите която се покрива от нея. Останалата част остава да се плати от гражданина. Ако не си плати до речем година - НАП му почуква на вратата. Разбира се за хронично болните може да има специален фонд за подпомагане.

Така всеки ще знае колко струва здравето му, че даже и спешната помощ. И всеки ще си решава дали да се осигурява или да си плаща всичко сам. Тогава естествено здравната каса няма да му покрива нищо. Даже ще може да има и частни здравни фондове.

 
Преглед на профил gk Рейтинг: 8 Неутрална
27 окт 2010 17:46 29
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#23] от "boby1945":

Браво Боби, ставаш ми симпатичен.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1316 Неутрална
27 окт 2010 17:57 30
- +Оценка
+3

До коментар [#27] от "mick":

Въпреки, че на онлайн анкетите на въпроса за доходите винаги отметвам най-високия вариант, не мисля, че на този етап мога да си позволя кола (не каруца) и затова каското ми е 0 лв. В същото време здравната ми вноска гони 2000 лв на година. Измисли моля те по-адекватно сравнение.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
27 окт 2010 18:50 31
- +Оценка
-2 +5

До коментар [#30] от "gradinko"

Колата я казвам защото е рядкост, човек с голяма заплата да няма такова нещо. Както и да е. В крайна сметка здравното осигуряване е солидарно. Даваш според доходите си и потребяваш когото му дойде времето - пък ако не му дойде времето - супер, здрав си значи/както с каското плащаш си застраховката, пък ако не я използваш толкова по-добре/. Друг е въпроса, че в момента здравеопазването е разбито.. за 10 години му разказаха играта. Една от причината е, че лесно се краде и надписва от там - защото този който потребява въобще не го интересува колко реално струва услугата. И лекарите си надписват това онова и така до 3.5 милиарда на година. Но ако се иска някакъв процент от цената на услугата - хората ще се замислят, ще питат къде е по-евтино, или защо тук е скъпо пък пак съм болен.. ей такива неща.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1316 Неутрална
27 окт 2010 19:39 32
- +Оценка
+8

До коментар [#31] от "mick":

Значи, ако схващам твоята логика, хората трябва да платят още, за да осъзнаят, че здравеопазването ни излиза скъпо. И чак тогава да се сетят, трябва да поискат сметката от лекарите. А тия - като мен - които и сега го осъзнават, и сега искат да видят сметката - да го духат.

Но не е ли по-логично да обсъдим цената и тогава да платим, отколкото да платим и после да се чудим абе защо толкова много платихме?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил BohrMottelson Рейтинг: 616 Неутрална
27 окт 2010 20:47 33

До коментар [#26] от "bestbuy":

Това няма нищо общо с темата.

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
27 окт 2010 22:38 34
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#32] от "gradinko":

Да, трябва да платят още - и то само ако наистина отидат на лекар, и то някакъв минимален процент от реалната цена на лечението.

Всъщност, по-важното е да има доплащане и то да е някакъв процент 10% например от цената на услугата. А вноските могат да се намалят съответно.

А ако се въведе и кредитна сметка - мисля би се получило добре. Няма да се плаща в кеш като на пазара, а и неосигурените, задълженията ще им се трупат в сметките и ще знаят какво значи да не се осигуряват.

 
Преглед на профил Rado Рейтинг: 217 Неутрална
27 окт 2010 23:08 35
- +Оценка
+8

Когато прочетох темата за дебат, за секунда не се замислих даже коя позиция е моята. После обаче, прочетох тезите и на двамата "гост-експерти". Леле майко! Объркан съм. Не защото ме убедиха в каузите си. А защото много набързо ме отказаха от тезите си и от усещането че са "експерти" в областта, която защитават. Единият, като разглезен лигльо ми обяснява "ми като обществото не ни оценява колко сме велики, ние пък ще отидем в чужбина, вие тука си мрете, кво ме интересувате". Другия пък обяснява колко струвала една пътека и колко невъзможно много трябвало да доплати пациента ... Все едно, че разликата ще доплаща. Мъка.
Не, Ленков! Тия 100 млн. лв. за спортна зала предпочитам да идат за спортна зала. Щото в мътния бюджет за здраве я спасят някого за година, я не. Щото ще потънат у храстите покрай нечия клинична пътека. Така поне има шанс някакви деца да се палят по някой спорт и да го спортуват, вместо да затъпяват пред монитора, маайки снаксове. И да оттърват твойте грижи.
Да, Захариева! Като не доплаща пациента, трябва някой да го доплати, то от въздуха няма да стане. Не виждам да предлагаш кой да е този.

 
Преглед на профил Adi Рейтинг: 8 "Не"
28 окт 2010 05:45 36
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#22] от "mick":
Ако се осигуряваш на максимума от 2000 лв. на месец, здравната осигуровка, която плащаш сам(ако се само осигуряваш) е 8%. Ако си на трудов договор, тези 8% се разделят между работника и работодателя.
Това са 160 лв. на месец, което на година прави 1920 лв.
Какво кола трябва да кара човек, за да плаща такава застраховка?
А знаете ли, каква е разликата между застраховка и осигуровка? Нещата по принцип не са сравними!

_____

Adi Petrova
 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
28 окт 2010 09:11 37
- +Оценка
-2 +3

До коментар [#36] от "Adi":

Разлика между здравната осигуровка и застраховката има, но в крайна сметка принципът е същият. Даваш едни пари в общ кюп. И ако се случи лошо събитие ти плащат от общия кюп. И се разчита на това, че много повече хора дават пари в общият кюп, отколкото се изплащат за лоши събития. Пари отвъздуха не идват.

Проблемите при нас са два: 1. липса реален контрол върху разходите и 2. хората си мислят, че здравеопазването е евтино/щото сега нищо не плащат/. Като следствие от последното, много хора въобще не се осигуряват.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1105 "Да"
28 окт 2010 10:59 38
- +Оценка
-3 +1

bestbuy има добри аргументи. По-добре да се доплаща та да си следиш къде ти отиват парите.

 
Преглед на профил Peter Gospodinov Рейтинг: 8 Неутрална
28 окт 2010 11:14 39
- +Оценка
-1 +8

Осигурявам се на висока заплата над 1500 лв. и плащам статистически големи осигуровки. За съжаление по сегашната здравна система, ако утре ме блъсне кола, ще легна на съседното легло до мургавия събрат, който не е внесъл през живота си 1 стотинка и за него безплатното лечение е абсолютно в реда на нещата, и колкото - толкова. Проблема не свършва тук защото доктора (сестрата, санитарката и т.н.) ще се отнася с мен по същия начин както и с въпросния събрат, ще сърбам същата чорбица, и ще ми дават същите долнопробни лекарства.
Е да ама аз не искам така !!!
Както всички знаем държавата е лош стопанин на спестени пари, и вероятно вноските ни сега отиват за мургавия събрат, за магистрали, и т.н. Тогава защо е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА осигуровката ? Аз не искам да плащам на НОИ, искам да платя на Алианс, Генерали и т.н., те пак работят солидарно :))
Щом осигуровката е задължителна, значи лечението ще е безплатно !
Иначе разтуряме постата и даваме парите но някой който може да ги управлява, а чиновниците започват да си търсят друга работа !


 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
28 окт 2010 13:05 40
- +Оценка
-1 +9

Мик, забрави тая дума "солидарно". Ако един е плащал като поп 10 г големи вноски, а след това е останал беаработен, само след 3 месеца изхвърча от системата и се води неосигурен. Кое му е солидарното?

 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрална
28 окт 2010 13:17 41
- +Оценка
+7

Бедна ви е фантазията, колко се пилеят в болниците. Един шеф на болница, прави по един апартамрювнт + кола годишно. Какво смятате, че мотивира един лекар с добра практика и доходи, да заеме административна служба и да затъне в бумащина? Алтруиаъм навярно? Желание да помогне на затънало до гуша борчове търговско д-во, да излезе от киреча? Трябва да е много наивен, ако смята, че може да го направи без никакъв опит в мениджмънта.
Ако пък е толкова добър самарянин, че си жертвал рахатлъка, как му идва на акъла да ремонтира цяло отделение, като в резултат на ремонта, се получили 19 бани на 20 легла? (Детското в Шуменската). Или ремонт за по 500 лв/м2 в мазе за стерилизация?
Комисионните от ремонти, от доставки на лекарства, папо, отопление, са яма бездънна.

 
Преглед на профил mickmick Рейтинг: 542 Неутрална
28 окт 2010 15:25 42
- +Оценка
-1 +5

До коментар [#40] от "napbon":

Ако всеки започне сам да си плаща доктора... се връщаме 100 години назад/само, че тогава е нямало толкова скъпоструващи лечения/. Това, че в момента сте здрав, и имате голям доход, не значи че ще ви стигнат парите да си платите всички разходи при един по-сериозен здравен проблем. Още повече, че тия здравните проблеми когато дойдат идват на групи...

Проблемът не е в приходите, а в разходите, как се харчат парите от здравната каса - няма никакъв контрол. Всички си правят разходи на корем. То и затова имаме 400 болници - ама от тях само няколко са добри, всички останали едва кретат. Ако контролът се затегне - ще има добро/не луксозно/ лечение за всички, за роми и за българи. Но който иска лукс би трябвало да може да си доплати и да го получи.

Всъщност и сега има вариант да не се осигурява човек, и да си плаща като отиде на доктор/защо ли обаче гледат да се измъкнат без да платят/?

 
Преглед на профил acarid Рейтинг: 610 Неутрална
28 окт 2010 16:42 43
- +Оценка
-1 +11

Чудя се защо не легализират и "доплащането" на пътните полицаи? Така или иначе и то си е масова практика, като докторската:(

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1107 "Не"
29 окт 2010 19:30 44
- +Оценка
-1 +6

Какво значи здравеопазване? Най-общо казано това е предлагането на здравни услуги.
Следователно, доколкото търсенето на здравни услуги ВИНАГИ е конкурентно, тъй като зависи от индивидуалните нужди на всеки пациент, докато и предлагането на здравни услуги не се постави на конкурентен принцип не може да се постигне никакъв положителен ефект от каквото и да е доплащане при сегашната система. От това следва, че днешната система е сбъркана и въвеждането на доплащането с нищо няма да помогне да се подобри. Ефекта ще бъде следния - здравните услуги ще останат същите но докторите временно ще спрат да стачкуват под прозореца на министъра.
Не, мерси, от спирането на стачките няма да станем по-здрави. Системата трябва да се промени из корен. Стига социализъм.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил birdman Рейтинг: 847 "Не"
29 окт 2010 23:42 45
- +Оценка
-1 +7

Да доплащам за нещо , което плащам ? Тва е нещо като да ида в магазина и да си купя нещо на цена 1лв. и на касата да искат да доплатя 20 стотинки още (например) ! Проблемът в здравопазването не е в парите ,а в тяхното НЕефективно използване , липсата на каквато и да е било конкуренция между болниците , липсата на ясни правила за разпределение на парите . На каква икономическа логика отговаря съществуването на болници в малки населени места на ръба на оцеляването ? Изобщо на здравната ни система Господ здраве да и дава , че да не си иде ... от толкоз много "реформи" !

 
Преглед на профил За да останат ХОРА в България. Рейтинг: 688 "Да"
30 окт 2010 02:40 46
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#45] от "ямболия":
Парите винаги ще се използват неефикасно, докато няма достатъчен контрол. А контрол, има само тогава, когато пациента/клиента му се бърка в джоба. Когато той смята, че някой друг (държавата, НЗОК, застрах. комп.), само плаща .. на него не му пука. И съответно контрол няма. Рано или късно се стига до класически социализмо-комунизъм, където се пилееше чуждото, но се тачеше личното.

 
Преглед на профил Димитров Рейтинг: 897 "Не"
30 окт 2010 03:38 47
- +Оценка
-1 +5

Не трябва човек да плаща веднъж осигуровки и втори път лечението си. Това е абсурдно. Няма лошо човек да плаща дребни сметки от джоба си, стига те да му се възстановяват лесно след това. И изцяло. А ако се докаже, че здравеопазването струва повече, нека видят откъде и как може да се спести и тогава да вдигат вноската. За всички.

 
Преглед на профил Музар Рейтинг: 1316 "Не"
30 окт 2010 12:23 48
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#18] от "Oshte edin doktor":

За мен това е най-смисления коментар до тук!

Съгласявам се и с всички, които наблягат върху реформирането на системата, а не върху начините за ДОплащане при сегашната система - тя НЕ РАБОТИ за здравето на хората.

В този дух съм ПРОТИВ доплащане под каквато и да е форма.

Примерът от тезата на секретаря на ЛС - еднаква сума ще доплащат както осигуреният на МРЗ, така и осигуреният на максималния доход. От където и да го погледнеш е несправедливо.

Освен това така наречените "осигуровки" в здравната система работят като "гражданска отговорност", т.е. застраховка година за година. Разликата е, че първите се внасят на порции 15 месеца, а вторите - наведнъж. Приликата е, че когато изтече срокът на застраховката, парите се губят за застрахования. Е, с едни 3 месеца "толеранс" при първите...

_____

Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 
Преглед на профил Музар Рейтинг: 1316 "Не"
30 окт 2010 12:30 49
- +Оценка
-1 +6

Въпрос към г-н секретаря на ЛС:
"България е една от страните в Европейския съюз с най-ниски осигурителни вноски."

Можете ли да направите сравнение на моделите на здравно осигуряване у нас и другите страни в ЕС? Начини на плащане, собственост върху средствата, степен и вид на риска, степен на солидарност и най-важното: какви услуги като количество и качество се получават срещу тези осигурителни вноски?

Омръзна ми да слушам мантрите, че у нас данъчната и осигурителната тежест били най-най-най-малки. Няма такова нещо. Сравнението не може да бъде само по стойност на процент върху дохода, а единствено като ефективност на вложените средства. Когато получаваш НУЛА услуга, дадените пари са 100% загуба.

При такива 100% хврълени на вятъра пари, за какво допълнително заплащане говорите?

И още нещо - срамота е ЛЕКАР (ако господинът е лекар) да сравнява собствената си професия с монтьорските услуги. Както и да прави "пазарни" аналогии с каквито и да е материални блага и услуги.

И да го попипам още нещо: на този пазар на здравни услуги, колко ще получа АЗ, ако реша да си продам здравето? Възможно ли е?

_____

Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващите етапи с мнение ще се включат гост експерти по темата. Очакваме вашите позиции в анкетата и форума.

Още по темата

Пациент в критично състояние

Промяна в здравния сектор трябва да има, но на пазарен принцип

Милиарди за нищо

Обещаните повече пари за здраве всъщност не са повече

Здравен министър v. 3.0

С липсата на политика, ГЕРБ забави задължителните промени в сектора