Най-печелившите взаимни фондове на 2023 г.

Дори фондовете на паричния пазар успяха да излязат на плюс, макар и с помощ от акциите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Доброто представяне на акции и облигации носи доходност по целия спектър на риска.
  • Лидерът с 40% доходност инвестира в американски Big Tech компании.
  • Дори фондовете на паричния пазар успяха да излязат на плюс, макар и с помощ от акциите.

Капиталовите пазари изпратиха една добра година - 2023 донесе 24% доходност на инвеститорите в S&P500, макар този ръст да беше движен главно от технологичните акции. В България Sofix се повиши с цели 27%, като е на най-високото си ниво от 2008 г. насам. Доброто му представяне се дължи основно на две компании: "Шелли" и "Софарма", които през годината нараснаха съответно от над 130% и 60%. Европейските акции, измерени през индекса Stoxx 600, поскъпнаха средно с 12.64%.

За повечето българи този свят изглежда далечен и неразбираем, но всъщност дори и хора без особени финансови познания имат подстъпи към него. Взаимните фондове са може би най-популярният начин непрофесионалните инвеститори да се възползват от тези повишения с уговорката, че тук освен печалби може да има и загуби. Известни като договорни фондове в България, това са инвестиционни пулове, които влагат парите на клиентите си във финансови активи. Срещу това емитират дялове, които ежедневно изкупуват и издават. Срещу всичко това налагат такси, които зависят както от вида на фонда (пасивен, активен, ниво на риск и т.н.), така и от срока на държане на инвестицията. Колкото по-дългосрочно е вложението, толкова по-голям е шансът за реализиране на доходност. В България таксите на взаимните фондове не са от най-ниските, така че при краткосрочна и непремерена инвестиция те могат да изядат значителна част от доходността.

Доброто представяне на пазарите през миналата година се отрази и в доходността на договорните фондове в България. В страната се предлагат над 100 схеми на български управляващи дружества. "Капитал" представя най-доходоносните от тях на база данните от Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Доходностите са на база нетна стойност на един дял - тоест преди такси и комисиони.

Технологичен растеж

Лидерът по доходност отразява най-добре тенденциите на международния фондов пазар през миналата година. "Компас глобал трендс" неведнъж е попадал в класацията - високата му доходност от 40% обаче не е гарантирана и тя е силно зависима от борсите. Например в трудната за пазарите 2022 той загуби над 32%, но от началото на публичното си предлагане той носи средногодишно 4.44%. Сега печалбата му отрязва поскъпването на технологичните акции в САЩ - развитието на изкуствения интелект и инвестициите в него ги направиха основните печеливши на Уолстрийт. Именно технологичните акции формират и 40% от портфейла на "Компас глобал трендс". Топ 5 на активите му са Alphabet, Meta, Microsoft, Adobe и Apple през ноември, показва последният публикуван отчет на сайта на управляващото дружество.

Доброто представяне на регионалните пазари се вижда и в представянето на втория по доходност - "Адванс възможности Нова Европа". Фондът на управляващото дружество на "Карол" инвестира най-вече в Унгария и Полша, а инвестиция номер едно е в австрийската Erste Bank. Следвана от полската Bank Pekao и унгарската OTP. Четвърто място е за енергийната PKN ORLEN, а петото е отново за финансовия сектор - полската компания за преструктуриране на дългове KRUK. Повишението на лихвите се оказа основен двигател за акции не само на западните банки, но и на регионалните и тези от Източна Европа.

На регионалните пазари залагат и следващите в класирането - "Селект регионал", който инвестира основно на българския пазар, но и на тези на Турция, Гърция, Румъния, Полша, Чехия и други. "Адванс инвест" е един от най-старите фондове, като основен фокус е българската фондова борса, но и Румъния, където са инвестирани близо 30% от активите му.

Доход и за по-малко смелите

Миналата година донесе много пазарни изненади и се оказа малък кошмар за анализаторите - малко от прогнозите им не се сбъднаха. Това, което малцина от тях познаха, беше синхронът, в който поеха акции и облигации - доходността и на двата класа активи тръгна нагоре.

Горната тенденция най-ясно си личи при доходността на смесените схеми (в акции и облигации) и на най-консервативните схеми, тези, които инвестират в облигации. Печалбите им за миналата година са между 7 и 11%. Тези нива са съпоставими с показателите при рисковите фондове, като подобно нещо не се е случвало досега. Тоест инвеститорите, които са заложили на облигационни фондове, са получили доходност като за такива в акции, но с много по-нисък риск. Подобна ситуация едва ли ще се запази и тази година, след като доходността по държавните облигации вече започна да се понижава, а с очакванията лихвите да падат тенденцията ще се засилва.

С най-висока доходност при консервативните фондове е "Елана еврофонд" - това е един от най-старите взаимни фондове в България, като залага основно на държавни и корпоративни облигации, инструменти на паричния пазар, като е заложено да инвестира малка част и в акции, но в зависимост от пазарните условия. През миналата година неговите портфолио мениджъри очевидно са се възползвали от тази възможност - към края на 2023 г. около 9% от активите му, които са 20.6 млн. лв., са инвестирани в български и чуждестранни акции.

Интересен е случаят и с "Тренд фонд консервативен" - това е фонд, който инвестира на паричния пазар. Очевидно скокът на доходността по цялата крива е донесъл доходност над 3% за неговите инвеститори - нещо, което досега не се е случвало. От данните за портфейла му обаче става ясно, че в него има и акции, което явно е помогнало за доходността, но и малко го отдалечава от идеята за паричен фонд. Фондовете на паричния пазар се оказаха и основна алтернатива на депозита през миналата година, като през пролетта имаше засилено търсене, но основно на чуждите схеми, които се предлагат тук.

Настоящата година може да се окаже по-предизвикателна за фонд мениджърите - очакванията за понижение на лихвите вече се отразиха в доходността на държавните облигации, която тръгна надолу. Индексите пък са на исторически високи нива. И може да се окаже, че инвеститорите вместо към покоряване на нови върхове ще се отправят на дълга разходка по планинското плато.

Текстът има информационно-аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и финансови продукти.

Все още няма коментари
Нов коментар