🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как може да се инвестира с малки суми и редовно

Взаимните фондове и доброволните пенсионни схеми са подходящо начало за млади инвеститори

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпросът за първата инвестиция в живота е много важен и колкото по-рано бъде намерен отговорът му, толкова по-добре. Често обаче един от първите проблеми е липсата на достатъчно капитал, особено за хора, които са в началото на трудовия си живот или са още в университета. Това е и една от основните заблуди - много хора си мислят, че инвестициите изискват сериозни спестявания.

Добрата новина е, че с развитие на финансовите технологии и навлизането алтернативните форми за спестявания всеки може да инвестира минимална сума - от порядъка на 50 - 100 лв. всеки месец, което е съвсем поносимо за младежкия бюджет и не само. Именно равните малки вноски, но правени за целия трудов живот, се считат за една от най-добрите стратегии за инвестиции. Има и най-различни варианти - от консервативни до рискови възможности. Правилото е, че колкото по-рано и по-млад е инвеститорът, той може да си позволи по-рискови инвестиции. С напредване на възрастта е добре те да стават по-балансирани, а малко преди пенсия да бъдат преструктурирани към по-консервативен тип. Защото на млади години загубата се възстановява с времето, но на стари това е по-трудно.

В България освен това има изключително либерален режим на данъчно облагане на инвестициите във финансови инструменти, което е добре за крайната доходност. При директно инвестиране в ценни книжа - акции и облигации, има два режима. Ако сделките са извършвани на регулиран пазар в Европейското икономическо пространство, те са освободени от данък. Ако са на извънборсов или нерегулиран пазар, те подлежат на данъчно облагане. Известен недостатък в България все още са високите такси по някои продукти като взаимни и пенсионни фондове, които налагат управляващите ги дружества.

Доброволни пенсионни фондове

С пенсионната реформа от 2000 г. бяха въведени частните пенсионни фондове, които са задължителни за всеки работещ. Управляващите дружества предлагат към тях и доброволни схеми. Всеки навършил 16 години в България може да се осигурява в такъв доброволен фонд, като сам избира месечната вноска в него, която може да се внася и на друг период или еднократно. Предимствата на доброволното осигуряване са, че вноските по него са освободени от данък, а с до 10% може да се намалява и годишната данъчна основа.

Пример: Ако днес мъж, роден през юли 2002 г. (сега на 21 години), започне да се осигурява в доброволен фонд с месечна вноска от 100 лв., която увеличава всяка година с 3%, а средногодишната доходност се приеме, че е 3.5%, то при пенсионирането си на 65 години (осигуряване 44 години) той ще притежава малко над 200 хил. лв. по своята партида. Пожизнено може да получава около 870 лв. на месец след пенсиониране. Ако избере срочна пенсия, която да получава 10 години след пенсиониране, то сумата на месец ще е по 1890 лв. Това ще са суми над държавната пенсия от НОИ и от задължителния частен пенсионен фонд. Тези изчисления са условни и няма гаранция за постигане на резултатите, посочват от пенсионното дружество на "Алианц", в чийто калкулатор са направени. Такива имат на сайтовете си всички пенсионни компании.

Трябва да се има предвид, че затова, че управляват парите ви, компаниите начисляват такси, които в България никак не са малки - нормативно удръжката от всяка вноска е максимум 3.75%, като почти всички дружества са на тавана. Отделно дружествата налагат и инвестиционна такса до 0.75% от общите активи на фонда. Проблем е, че не може да се избира и рисков профил на доброволния фонд - това е заложено в идеята за т.нар. мултифондове, които така и не бяха въведени в България.

Така всеки, който избере доброволен фонд, ще разчита на еднакъв рисков профил инвестиция, без значение от възрастта си. В България има десет пенсионни дружества, които са регулирани от Комисията за финансов надзор. Това са "Доверие", "Съгласие", "ДСК Родина", "Алианц България", ПОК ОББ, "ЦКБ Сила", "Бъдеще", "Топлина", "Пенсионноосигурителен институт" и "ДаллБогг: Живот и здраве". За да започне осигуряването в доброволен фонд, трябва да се отиде и се подпише договор в офис на пенсионното дружество.

Взаимни фондове

Това са най-разпространените алтернативни форми на инвестиции по света, а в България трендът при тях също е възходящ - активите им вече са за близо 9 млрд. лв. Взаимният фонд е пул от инвестиции във финансови инструменти, който се структурира от професионален мениджър - управляващо дружество. В този пул влизат различни ценни книжа, които определят и риска му - от високорисковите фондове в акции, през балансирани в акции и облигации до нискорискови и най-консервативните в държавни бондове и инструменти на паричния пазар. В България се предлагат над 1000 взаимни фонда на местни и чуждестранни компании.

Повечето от тях също нямат ограничение за минимална сума на инвестиция, така че всеки може да сключи договор с управляващо дружество, където да прави инвестиция.

Пример: Има едно правило, свързано с взаимните фондове, което не е измислено в България, но в пълна сила е валидно и тук. То гласи, че ако човек на 20 години започне да инвестира по 100 долара всеки месец във взаимен фонд, то когато се пенсионира след 40-45 години, той ще има 1 млн. долара. За да го проверим, взимаме пример с договорния фонд "Елана България", който е с високорисков профил - инвестира в акции с фокус българския фондов пазар. В калкулатора му слагаме инвестиционен хоризонт 44 години, колкото е в примера с доброволния фонд. Месечната вноска е по 100 лв. без промяна в годините. Така калкулаторът изчислява, че на 44-ата година по сметката на инвеститора ще са се натрупали 955.7 хил. лв. при инвестирани 52.9 хил. При същите параметри в консервативния "Елана еврофонд" например след 44 години ще има 125.6 хил. лв. И тук тези изчисления са условни и не са гарантирани. Почти всички управляващи дружества предлагат спестовни продукти във взаимни фондове с малки вноски, сред тях са и някои от най-големите и стари като "Карол Капитал", "ОББ Асет мениджмънт", "Елана фонд мениджмънт" и други.

Доходността на взаимните фондове е силно зависима от представянето на финансовите пазари, освен това трябва да се имат предвид и таксите, които те начисляват - за емитиране, обратно изкупуване, както и мениджърска такса върху общите активи. При всяка управляващо дружество и фонд те са различни, като зависят и от инвестираната сума и срока на притежаване на дяловете във фондовете.

Директно инвестиране на пазарите

Това е най-рисковият вариант за инвестиране, тъй като управлението на парите ви изцяло зависи от вас. В предните два те се ръководят от професионални мениджъри. С развитието на финансовите технологии вече всеки има достъп до фондовите пазари - платформи като Revolut и Robinhood (с американска сметка) предлагат инвестиции във фракции от акции - не се купува цял дял, а част от него. Освен това са без такси до определен брой сделки, но може да има по-високи спредове между купува и продава. Това дава възможност да се влагат дори и по няколко долара в акции. За начинаещи и млади инвеститор, които не следят и не разбират в дълбочина пазарите, най-добрият вариант е да се инвестира месечно малка сума - 100 - 200 лв., в борсово търгуван фонд върху индекс на западен пазар - S&P 500, DAX, FTSE и други.

За активни инвеститори платформи като Rеvolut не са най-подходящите заради по-високите спредове и таксите. Всеки месец обаче има по една безплатна транзакция, от която вложителят с малки суми може да се възползва, купувайки ETF. За по-напреднали инвеститори подходяща платформа е Interactive Brokers - в България тя се предлага от "Карол", но може и директна регистрация. Другите инвестиционни посредници също предлагат свои платформи за чуждите и български пазари. Там е добре да се видят и следят условията като такси и комисиони, които те налагат.

Real estate crowdfunding: С малки порции в имоти
За българите една от най-популярната инвестиция е тази в имот. За това обаче се иска още по-голям капитал, което за начална инвестиция е още по-непосилна цел. Развитието на финансите обаче дава решение и на този проблем. От години за хората с по-малко средства, които биха искали директно да купят имот с инвестиционна цел, има вариант, която се казва Real estate crowdfunding (REC). При него най-общо - множество инвеститори финансират проект за изграждане на сграда или заем, обезпечен с ипотека, с който се изгражда например къща с цел продажба. Доходността идва след реализирането им, което формира освен капиталова печалба и печалба от лихвата по отпуснатите средства.


В зависимост от проекта доходността започва от 4% и може да надмине 15%, като това е свързано с риска. При тази алтернатива обаче може и да е малко по-трудно да се инвестира всеки месец по 100 или 200 лв/евро, тъй като може да има по-малко или изчерпани възможности. По-големи и известни платформи са германската Exporo, Reinvest24, Bulkestate, EstateGuru, EvoEstate, които са с балтийски корени, чешките BrikkApp, Occoloo, холандската Max Crowdfund и много други. В България такава е Spotifinance, но при нея минималната сума за инвестиция е 2000 лв.

Как да инвестирате в имот с малки суми вижте какви са таксите от България за инвестиции на чужди борси

Все още няма коментари
Нов коментар