Европейският парламент: преговорите за ТПТИ трябва да продължат

С 447 гласа "за", 229 "против" и 30 въздържали се, парламентът прие създаването на нова правна система

Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.    ©  Vincent Kessler
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.    ©  Vincent Kessler
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На заседание в сряда Европейският парламент гласува препоръки към Европейската комисия, която води преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Евродепутатите подкрепиха продължаването на преговорите, но и се обявиха за по-прозрачен процес и промяна на арбитражния механизъм, който предизвиква най-много спорове в общественото пространство. С 447 гласа "за", 229 "против" и 30 въздържали се, парламентът прие създаването на нова правна система, която да замени "механизма за уреждане на споровете между инвеститорите и държавните органи" (ISDS).

В текста, приет от депутатите, те настояват ISDS механизмът да бъде "обект на демократичните принципи и контрол", а търговските спорове да се разглеждат "по прозрачен начин" от "публично назначени професионални и независими съдии" и "в публични изслушвания". Настоява се и за създаването на механизъм за обжалване. Според текста споровете между инвеститори и държави от национално значение не могат да бъдат оставени на частни съдебни изпълнители.

Десетият кръг на търговските преговори между ЕС и САЩ относно ТПТИ е насрочен за идната седмица. За да бъде одобрено, веднъж изготвеното от преговарящите споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС и чак след това - ратифицирано.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал