🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преговорите за свободна търговия между САЩ и ЕС продължават

Бизнесът, синдикатите и гражданските организации също ще могат да представят позициите си в десетия кръг на разговорите

Десетият кръг от преговорите започна в понеделник в Брюксел и ще приключи в петък
Десетият кръг от преговорите започна в понеделник в Брюксел и ще приключи в петък
Десетият кръг от преговорите започна в понеделник в Брюксел и ще приключи в петък    ©  FRANCOIS LENOIR
Десетият кръг от преговорите започна в понеделник в Брюксел и ще приключи в петък    ©  FRANCOIS LENOIR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда ЕК организира и среща с акционери и предприемачи, на която ще се обсъждат и теми като земеделие, пазарен достъп, публични услуги, инвестиции.

Десетият кръг от преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС започна в понеделник в Брюксел и ще приключи в петък. В този кръг преговорите ще са фокусирани върху развлекателната индустрия и свободата в интернет, съобщи изданието New Europe. Главните преговарящи от двете страни са Игнасио Гарсия Берсеро за ЕС и Дан Мълани за САЩ. Междувременно ЕК организира и среща с акционери и бизнесмени в сряда, на която ще се обсъждат и други въпроси, включени в ТПТИ, като земеделие, пазарен достъп, публични услуги, инвестиции, енергийни източници и др. На събитието ще присъстват и неправителствени организации, синдикати, бизнес асоциации.

Преговорите между САЩ и ЕС започнаха през юли 2013 г., като първоначалната цел беше споразумението да се приключи до края на 2015 г., но предвид големия брой въпроси, които засяга, най-вероятно преговорите ще продължат и следващата година. Ако ТПТИ бъде подписано, то ще се превърне в най-голямото търговско споразумение в историята, ще засегне 60% от производството в света и ще създаде коридор за свободна търговия от Хаваите до Литва.

Публичен съд вместо частни арбитражи?

Най-трудни са преговорите по отношение на т.нар. механизъм за разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който дава правото на инвеститорите да заведат дело срещу дадена държава в специални арбитражи. Подобна клауза за такива арбитражи съществува и сега. Страните от ЕС имат повече от 1400 споразумения с такава клауза с други страни, включително САЩ, но целта на ЕК е да предоговори и подобри условията по тези споразумения.
Миналата седмица европарламентът гласува препоръките си за ТПТИ, в които се настоява ISDS механизмът да бъде "обект на демократичните принципи и контрол", а търговските спорове да се разглеждат "по прозрачен начин" от "публично назначени професионални и независими съдии" и "в публични изслушвания". Настоява се и за създаването на механизъм за обжалване. Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия към Европейския парламент, заяви, че е "ясно, че частният арбитраж трябва да бъде заместен от публичен съд". Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира в прессъобщение, че вотът сигнализира, че "старата система на разрешаване на спорове инвеститор - държава не трябва и не може да бъде повторена в ТПТИ".

По всичко изглежда, че въпросът ще продължи да бъде в центъра на преговорите за ТПТИ, чийто успех до голяма степен зависи именно от него.

Различията в стандартите

Друга важна част от резолюцията на ЕП беше, че публичните услуги не трябва да се включват в споразумението. По отношение на стандартите евродепутатите предложиха да има взаимно признаване между САЩ и ЕС на тези стандарти, които са сходни. Един от най-често даваните примери е този за автомобилите, където САЩ и ЕС имат различни стандарти за сигурност, но които могат да се приемат като еквивалентни. Евродепутатите обаче настояват в областите, където разликите между европейските и американските стандарти са твърде големи, да няма такова взаимно признаване. Става дума преди всичко за стандартите за ГМО, използването на различни химикали и наличието на хормони в говеждото месо.

Резолюцията на Европейския парламент не е задължителна, но преговарящите от Европейската комисия ще имат предвид препоръките в нея. Резултатите от десетия кръг на преговорите ще бъдат обявени след приключването им в края на седмицата.