🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily: Загърбва ли България Европа

И още: Пожарът на столичната "конспирация"

Кандидатът на ГЕРБ още не е ясен, но премиерът Борисов се включи в общия анти-ЕС тон
Кандидатът на ГЕРБ още не е ясен, но премиерът Борисов се включи в общия анти-ЕС тон
Кандидатът на ГЕРБ още не е ясен, но премиерът Борисов се включи в общия анти-ЕС тон    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кандидатът на ГЕРБ още не е ясен, но премиерът Борисов се включи в общия анти-ЕС тон    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От коментар от Полина Паунова за Deutsche Welle

Два месеца преди президентските избори дискусиите се въртят основно около два въпроса: под чие влияние е България и ще навлязат ли в страната хиляди бежанци, чиято едничка цел е да унищожат православния ни народ. Повечето партии изграждат предизборните си кампании именно около подобни разкази, а двете основни политически формации - ГЕРБ и БСП - демонстрират удивително единомислие.

И друго не е трудно да се прогнозира: на тези президентски избори ще има възход на националистическите нагласи. Формациите, които ги изповядват, направиха заявка за коалиция, издигнаха свои номинации и като цяло са готови да влязат в дебата за "съвременното иго", под което се намира страната ни. Така те ще изиграят необходимата подгряваща роля в предизборните геополитически дебати. От устата на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров вече сме чували неведнъж как България слугува на една или друга велика сила, как политиците коленичат пред САЩ, как нацията ни ще бъде претопена от бежанския поток, а православието ще облече бурка. Всички тези заклинания отричат като цяло европейското, а родолюбието, което проповядват, тласка привържениците на т.нар. патриотични формации към братска славянска Русия.

В същата посока работят и социалистите, които (дали в коалиция с АБВ или не) поеха курс "пълен напред към Москва" - за това говори издигането на бившия главнокомандващ на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. Ако той бъде избран, България ще е единствената страна, чийто държавен глава е генерал, излязъл от армията само преди няколко месеца. Той вече бе промотиран в руската "Правда", а в документа, предшестващ утвърдената му кандидатура, БСП записа, че трябва да работи за приятелски отношения с Русия. НАТО и ЕС също намериха място в документа, но изглеждат някак като вписани по задължение. А евентуалната номинация на Илияна Йотова за вицепрезидент на Радев съвсем би допълнила картината, тъй като нейната основна функция по време на агитацията ще бъде да разяснява "язвите на европейската политика" и опасностите, които дебнат страната ни.

В антиевропейското говорене се включиха, разбира се, и ГЕРБ. Макар да нямат кандидат-президент, партията на Борисов се намира в състояние на активна предизборна кампания, провеждана изцяло и съвсем самостоятелно от министър-председателя. При това тази кампания изглежда съгласувана с останалото антиевропейско говорене.

За да се "разграничи" от международните ни партньори, властта е избрала да използва проблема с бежанската криза. Така например на заседание на Министерския съвет премиерът Борисов обясни, че заради мигрантската криза и липсата на общоевропейско решение България трябва да поддържа максимално добронамерени и прагматични отношения с Турция.

Казано иначе, два месеца преди изборите за държавен глава изглежда, че няма да има кандидат-президент с евроатлантическа насоченост от големите политически сили. Нещо повече - дори тези, които на хартия са с такава насоченост, ще се обърнат към Анкара и Москва. А това е опасно съглашателство.

Има и още едно опасно единомислие между основните политически играчи по нашите си, български теми, които ще бъдат изместени от "международното положение". Партиите просто нямат сблъсък по някаква важна родна проблематика. Как да има дискусия за върховенството на закона например, когато никой не иска реална реформа? Затова и дебатът на тези президентски избори ще бъде съвсем друг - колко точно да се отдалечим от западния свят, който настоява в лицето на България да има адекватен партньор. А адекватност можем да постигнем само с реформи. Но за тях никой не желае да говори, камо ли да ги провежда.

Коментар+

Нашият премиер системно, все по-категорично, грубо и злостно напада, обвинява и окарикатурява ЕС. Той настройва общественото мнение срещу ЕС, изкарва го виновен за всичко, вече е намерил кого ние трябва да ругаем и на кого да прехвърляме отговорността за въпиющата ни неподготвеност за реагиране в сложни, кризисни, извънредни ситуации, за проспаното време миналата и в първата половина на тази година, да си преподредим къщичката, да запретнем ръкави и да си свършим нашата част от работата. Да не би да не сме разбрали, че нашият премиер вече е излязъл от ЕС? Защото така може да говори само не лидер на европейска държава - член на ЕС, а някакъв дълбоко чужд на ЕС и даже откровено понамразващ ЕС главатар на евразийски бантустан... Николай Слатински във Фейсбук

Едно към едно

Пожарът на столичната "конспирация"

От изказване на пловдивския кмет Иван Тотев пред журналисти по поводопожарените през уикенда паметници в тютюневото градче.

В последните дни се подведохме по някои медии и интелектуалци от София, които задават въпроса дали Пловдив заслужава титлата Европейска столица на културата, дали има капацитет да реализира този проект, дали градът опазва наследството си. Явно тази болка в сърцата на някои приятели от София за това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019, е незаличима и няма да спре до самата 2019 г. Ще получаваме още атаки, това е сигурно. Но самите ние, всички пловдивчани, трябва да опровергаем тези приказки. Пловдив заслужава тази титла и ще реализира проекта успешно.

Обичаме да се увличаме по теориите на конспирацията. В казуса с изгорелите тютюневи складове се търси огромна конспирация, но такава няма. Нямаме в общината входирани проектни намерения или дадени заявки за инвестиционни намерения, касаещи имотите на горелите тютюневи складове.

Не бива хората да се увличат по "лидери" на мнения и е много лошо, когато се водим по менстрийм културата, която идва от северозапад на Пловдив. Когато четем по сайтове и слушаме по медиите "лидери", които имат претенции, че имат познания в това кой как се отнася с културното наследство, да хвърлят кал по това, което прави град Пловдив, някак си не мога да го приема.

Гарантирам ви, че след години пловдивчани ще се разхождат в зоната на Тютюневия град и ще се гордеят с онова, което виждат. Тютюневият град ще бъде една от емблемите на Пловдив.

Пловдив е градът, който полага най–големи усилия в България за опазване на своето културно-историческо наследство. Това не са голи приказки, а са подкрепени с бюджета на общината, която всяка година отделя значителни финансови ресурси за тази цел. Всяка година в бюджета на община Пловдив имаме стотици хиляди левове, които отиват за укрепване и възстановяване на къщи в Стария град. Стигнали сме дотам, че в момента общината финансира археологически обекти в други общини - могилата в Брестовица, могилата в Маноле. Къде другаде в България се прави това, коя друга община инвестира в подобни проекти.

И когато говорим за град Пловдив и се правят карикатури точно в навечерието на Съединението, е някак обидно за нас, защото Пловдив се е отказал от това да стане столица.

Нахалство на деня "Бих могъл да бъда много по-полезен за България при промяна на конституцията към засилени президентски правомощия. И бих дал повече от това, което съм дал за двата ми мандата." Георги Първанов, лидер на АБВ, пред "Нова телевизия" по повод евентуалната му кандидатура за президент

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    Тази Паунова е забъркала за ДВ един буламач от полуистини, нейни си хрумки и измишльотини и го е поляла с изсмукани от пръстите назидателни изводи. В нито една от темите: бежанци, Борисов,Радев, национализъм - няма прчинно-следствена връзка. Вземете Радев: БСП-генепал-Правда, значи БГ сменя курса. Безпомощно глупаво.

    Нередност?
  • 2
    opu1446459400478658 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 1

    Пълни глупости защото не се прави разграничение между разказ ,пропаганда и реални интереси и намерения. Никоя от споменатите политически сили , дори Атака, нямат реално интерес България да напусне НАТО е Европа , защото тогава стават излишни . Говоренето е за да привлекат електорат като извадят плашилата и да оправдаят едни пари , които очевидно идват от Москва . Завой към Москва може да има дотолкова колкото да се пробутат някакви корпоративни интереси и проекти . Все пак 2/3 от българите си дават сметка ,че Европа е по-добрият избор и въобще друг просто няма . 70% от износа , ако не и повече е за ЕС, оттам идват парите които се крадат , от там идват и пари, които изкарват работещите из Европа и то доста пари . Спрат ли тези парични потоци бизнесът на много от другарите милиционерите милионери , мутри , патриоти идиоти просто умира . Да не са луди . БСП е милионерска партия и изобщо не е лява партия. Тя просто експлоатира и ще експлоатира простотията и деменцията на измиращият си електорат до последно . Нали Царят бе проект на ДС-тата и след това имаше тройка без кебапчета . Защо тогава не извадиха България от НАТО, а тъпото Соломонче дори рева . Именно царят довърши работата . Така че простотии всякакви само и само да не се върши работа и да се подреди кочината , да се докопа кокала и да се влезе в схемата ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ" , която е невъзможна и ще се срине без бизнес , данъци , европейски пари . какво ще дойде от Русия ?Клептокрацията не е толкова тъпа . Тъпи са избирателите ,които им се връзват вече четвърт век .

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал