Мнения Daily : "Тютюн" 2016

На властимащите сегашната ситуация им е удобна. Хем лицата им угрижени, хем са с вързани ръце, хем далаверата си върви

Снимката е от <a href="https://www.facebook.com/Plovdiv/?fref=ts" target="_blank">фейсбук профила на град Пловдив</a>
Снимката е от <a href="https://www.facebook.com/Plovdiv/?fref=ts" target="_blank">фейсбук профила на град Пловдив</a>
Снимката е от <a href="https://www.facebook.com/Plovdiv/?fref=ts" target="_blank">фейсбук профила на град Пловдив</a>    ©  Reuters
Снимката е от <a href="https://www.facebook.com/Plovdiv/?fref=ts" target="_blank">фейсбук профила на град Пловдив</a>    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От текст на Иван Бедров за clubz.bg

Снимките от въздуха на изкормените тютюневи складове в Пловдив, от които огънят остави само външните стени, бяха точно като държавата България - отвън си има закони и институции, а отвътре нещата се случват все в интерес на мафията. Точно преди месец прокуратурата обвини главния архитект на Пловдив Румен Русев за това, че е допуснал "осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство". Става дума за тютюневия склад, който багерите започнаха да разрушават в почивните дни около националния празник 3 март. Обвинен бе и Георги Бранеков, представителят на фирмата собственик "Одрин 8" – че "организира или ръководи дейността, ако е знаел или предполагал, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство". Второто обвинение към Бранеков е, че "съзнателно се ползва от неистински или преправен документ". Става дума за онази бележка на Министерството на културата, която съществува в два варианта – в единия пише, че складът е паметник, в другия пише, че не е паметник.

Забелязвате ли нещо? Никой не е обвинен за фалшифицирането на този документ. В изредените обвинения към главния архитект са технически и административни пропуски, които не звучат като да е разкрит виновникът. В обвиненията към представителя на собственика пък се съдържат изразите "ако е знаел" и "съзнателно". Може пък да не е знаел, че има някакво разминаване в документите... И още нещо за забелязване: прокуратурата сама определя единия обвиняем като "представител" на собственика. А кой е собственикът?

В града се говори за подставени лица, за бивши кметове и областни управители, за депутати... Всички говорят за умишлен пожар и каквото и да заключи разследването, нищо не е в състояние да промени мнението на хората.

Да притежаваш сграда, която е паметник на културата, е твърде натоварващо удоволствие. Законът те задължава да спазваш многобройни изисквания, но абсолютно всички разходи са само за твоя сметка. Държавата и общините не дават знак да се чувстват неудобно в този модел – пишат на хартия някакви предписания, които после никой не изпълнява. Ако са достатъчно нахални и безнаказани, собствениците тръгват директно с багерите. Ако не са чак толкова нахални и безнаказани, могат да пробват с огън. Ако пък са обикновени наследници, които нито са нахални, нито безнаказани, просто чакат сградите сами да се срутят. И това се случва.

Тези дни един министър и един кмет ще са често пред камерите. Демонстрират загриженост, оправдават се с правомощия, прехвърлят отговорност към други институции. И нито един няма достатъчно сърце и политическа смелост, за да каже: "Моделът очевидно не работи! Дайте да го сменим." Няма да го кажат, защото сегашната ситуация им е удобна. Хем лицата им угрижени, хем са с вързани ръце, хем далаверата си върви. Затова никак не е случайно, че хората започнаха да споделят в социалните мрежи размишленията на стражаря Чакъра от романа "Тютюн" на Димитър Димов:

"Имаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата. Имаше някакъв съюз от много богати хора, от търговци, индустриалци и банкери, който беше подчинил правителството, полицията, войската, който решаваше и направляваше всичко, който нямаше милост и не се спираше пред никакви средства, за да запази властта и грабителството си. ...Над околийския началник стоеше областният, над областния — министърът, над министъра — правителството, а над правителството — мафията — невидима, всемогъща и безчовечна!"

Facebook

@Иво Мирчев

Най-големият пожар в историята на Пловдив. Да залееш с нафта и запалиш 4 тютюневи склада, паметници на културата. Да поставиш под риск околните къщи, живота на хората в тях и пожарникарите. Заради инвестиция за няколко милиона да сложиш петно върху града - културна столица на Европа през 2019, и само за ден да заличиш част от историята му...

Това е резултатът от нашата пасивност, да позволим в обществото ни да доминират мутрите и мутренското мислене. Трябва да изтикаме мутрите и техния манталитет от правителство, бизнес, съдебна система, медии, от всекидневието ни.

@Assen Assenov

"Самозапалилият" се склад в Пловдив е най-ярката метафора за това, че България днес гори, а ние се държим сякаш това е кадър от красив игрален филм, получил номинация за "Оскар" в категорията "специални ефекти". Време е да осъзнаем, че ни остана само една нестабилна фасада, защото всички подпори вече изгоряха.

Усилието, щедростта и родолюбието на един велик българин - дарил тези красиви сгради на общината в името на общественото благо, беше обявено за нищожно. България обяви пред света, че не просто не цени културното си наследство, а го изпепелява.

@Manol Peykov

Най-красивият склад. Запален, по всяка вероятност - умишлено. Неподдържан е от години, навярно повече от десетилетие. В държава с по-сериозно отношение към старините на собственика щяха да бъдат наложени драконовски глоби, навярно дори биха му отнели собствеността. В Тютюневия град има десетки сгради в подобно състояние, включително поне десетина склада с умишлено съборени покриви, които мълчаливо очакват съдбата си. Ако общината продължава да се мае, до няколко години това безценно наследство ще бъде безвъзвратно изгубено.

Позиция

Турция в ЕС? Прекратете тази недостойна игра!От текст на Кристоф Хаселбах за Deutche Welle Ако обстоятелствата не бяха толкова сериозни, човек можеше да приема изявлението на турския посланик в ЕС за виц. Селим Янел заявява за Die Welt, че Турция искала до 2023 г. да стане пълноправен член на ЕС, което добре пасвало на 100-годишнината от основаването на републиката. За коя Турция става дума? През 1923 г. основателят на републиката Кемал Ататюрк въведе лаицизма. Сегашният президент Реджеп Ердоган е на път да постави религията над всичко. Днешна Турция е страна на политически чистки, потискане на медиите и според оценката на германското вътрешно министерство "централна платформа за действия на ислямистки групировки". И тази държава иска да стане пълноправен партньор на Брюксел?

Да, ЕС може да поддържа тесни връзки с Турция във всички сфери. Но претенциите, които произтичат от едно пълноправно членство, веднага биха взривили целия ЕС. Самата перспектива за пълноправно членство само насърчава политическия екстремизъм в страните членки. Затова е крайно време ЕС да излезе с открити карти и да прекрати тази недостойна игра.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал