Кино | "Бързия Чарли" на Филип Нойс с Пиърс Броснан

Здрав гангстерски трилър със сърце

Оценка: 3½ от 5

Fast Charlie

Режисьор: Филип Нойс

С: Пиърс Броснан, Морена Бакарин, Джеймс Каан, Шарън Глес

Времетраене: 90 мин.

Fast Charlie се гледа на един дъх и с киноманско удоволствие. В него е последната поява на ветерана Джеймс Каан, Сони от "Кръстникът", и изпращането е достойно. Режисира майсторът в занаята Филип Нойс ("Патриотични игри", "Тихият американец"), а основа е романът Gun Monkeys (2003 г.) на автора на комедийни кримки и комикси Виктор Гишлър.

След The Killer на Дейвид Финчър и Hit Man на Ричард Линклейтър очевидно сме в сезона на наемните убийци с екзистенциални дилеми. Пиърс Броснан е идеалният избор тук, с излъчването на джентълмен и патината на досегашните си екшън герои (включително Бонд). Неговият Чарли е с посребрени коси, но със старите умения. От три десетилетия решава проблемите с неудобните на гангстер от старата школа (Каан), който вече губи паметта си. Отношенията им са като баща и син, оттеглянето и на двамата предстои, остава им една последна задача.

Гангстерската война е за малко градче до Мисисипи, новите брутални изместват старите с код на честта. Декор са гробищата за коли до блатата с алигатори, тъжните кръчми с отчаяни типове в тях. В саундтрака е блус без илюзии. В тази среда Чарли е последният оцелял от своята "армия". С дипломата на стената от морската пехота, набора от пистолети и проспектите с вили за едно евро в Тоскана срещу ремонт и обновяване. Служил е в Италия, гурме готвач е в италианската кухня. Но какво ще прави там сам.

Явява се красивата гангстерска вдовица Марси (Морена Бакарин от Deadpool). Срамежливият флирт между двамата, в който премълчаното е повече от показаното, става по-важен от цялата криминална интрига. Две човешки същества, преминали през цялото зло и жестокост на света (тя препарира животни като професия), напипват проблясък за надежда и ново начало. Гледка, увличаща колкото и свистенето на куршумите.

Още от същото: "Американецът" на Антон Корбийн

Все още няма коментари
Нов коментар