Кино | "Момичето на Милър" с Джена Ортега и Мартин Фрийман

Неуместна връзка в училище като психотрилър на излъганите чувства

Оценка: 3 от 5

Miller's Girl

Сценарист и режисьор: Джейд Бартлет

С: Джена Ортега, Мартин Фрийман, Гидиън Адлън, Дагмара Доминчик, Башир Салахудин

Времетраене: 93 мин.

Miller's Girl е дебют на младата режисьорка, но преди всичко сценарист и драматург Джейд Бартлет. През 2016 г. е селектиран в престижния Black List на все още нереализирани качествени сценарии. Независимият продуцент и актьор Сет Роугън вади проекта на бял свят на вълната на MeToo и интереса към женската перспектива в отработени жанрове.

Корените тук са еротичните трилъри от рода на "Фатално привличане" от края на миналия век и специално тийнейджърските им разклонения (Wild Things, Poison Ivy, Crush, Fear), наложили актриси като Алиша Силвърстоун, Дрю Баримор, Денис Ричардс, Нийв Кембъл. В "Момичето на Милър" еротиката е само подтекст, на преден план е литературната ерудиция на авторката. Модерната днес властова динамика между половете е защитена главно във формата и без задълбаване в съдържанието. Нормално за дебют.

Разрушителната сила на съблазнителка олицетворява Джена Ортега (дъщерята Уендсдей в "Семейство Адамс" и едноименните тв серии на Тим Бъртън). Завръщането на жената-дете едва ли е комплимент за времето ни, Набоков от висините сигурно се усмихва сардонично. Но във филма нещата са смъртоносно сериозни.

Кайро Суит на Ортега е литературен гений в последния клас на гимназията, живее в среда на готическа приказка. Сама в богатско южняшко имение, посещавана от отворената си бисексуална приятелка Уини (Адлън). В облог от скука двете започват флиртове с учители.

Кайро избира Джонатан Милър (Фрийман), новодошлия по творческо писане. Той сам е неуспял писател с книга романтични разкази. Дава ѝ домашно в стила на друг Милър, Хенри. Кайро предава порнографски разказ, в който тя и учителят са героите. Уплашен, той отхвърля и нея, и разказа. За отмъщение тя праща текста на директорката. Доказва си така, че е пораснала и готова за Йейл. Всичко остава в капсулата на красивата литературност, въздух от реалността не влиза.

Още от същото: Poison Ivy"с Дрю Баримор.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар