🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По е-пътя

Армандо, Мелъни и ванът Морк, или как живеят дигиталните номади

Да пакетираш живота си за 3 часа. Да напуснеш зоната на комфорта и да заживееш на колела – няколко наглед сложни решения, за да станеш дигитален номад.

Работим много повече часове от колко преди, не можем да си позволим да откажем поръчка, но и мотивацията ни е много по-силна

Съвременните номади са пътешественици, които работят на свободна практика от където и да е по света, стига да имат интернет връзка с клиенти, колеги, други номади. Дигиталните технологии позволяват голяма част от професиите да бъдат практикувани дистанционно, само част от тях са журналистите, специалистите social network, фотографи, преводачи, програмисти, дори преподаватели и психолози. Най-модерната консултация с психолог е онлайн консултацията – нищо чудно терапевтът ви да е на трекинг в Хималаите, докато ви дава съвети.

Армандо Константино (38) и Мелъни Кандеа (40) са дигитални номади от година и половина. Тя е американка от щата Монтана, която известно време преподава английски език в Прага и пише статии за онлайн издания. Той е италианец, родом от Милано. Като режисьор работи по различни проекти за телевизии и италиански филмови продукции в България в продължение на 10 години.

Двамата се запознават преди 4 години в квартална кръчма в Прага. Армандо попада там, докато пътува из Европа, а Мелани пие бира с приятели. Оттогава поддържат връзка и споделят мечтата си да пътуват. Един ден, преди малко повече от година, той звъни по телефона – взел е ван, в Бърно е и след 3 часа да е готова, защото потеглят. "Нямахме време за съмнения – докато се усетя, вече вечеряхме в Будапеща на брега на Дунава", спомня си Мелъни.

Първоначално тя си мисли, че ще прекарат няколко дни в Чехия, но, уви, не. На Армандо му се обаждат за снимки в България и той има 2 дни да стигне до киноцентъра в Бояна. Така първото им пътуване като дигитални номади се случва от Прага към София. Сега те са отново в България, а София им се струва много по-приветлива. Силно впечатлени са от красотата на българската природа и откриват нови интересни неща, за които не са предполагали – алтернативни арт пространства в столицата, минералната вода на Рупите и впечатляващите според тях камбани от "Асемблея на мира".

Аз пък откривам Армандо и Мелъни на тяхна лекция в платформата creative talk в "Сохо" – coworking пространството, в което са поканени да говорят за дигиталното номадство. Срещата започва интерактивно, хората в препълнената зала веднага са разпределени на малки групи за дискусии. Мелъни и Армандо не пестят и не пазят информация само за себе си и споделят практични детайли в помощ на потенциалните номади, полезни интернет страници за фрийлансъри (www.peopleperhour.comwww.odesk.comwww.elance.comwww.craigslist.org,

http://create.demandstudios.comwww.guru.com и др.), от които имат добър опит и не са били излъгани. Армандо разказва за опита си със stock фотографията и от кои сайтове е възможно да се печели от фотографии (http://www.istockphoto.comwww.shutterstock.comwww.morguefile.com,

www.thinkstockphotos.comwww.123rf.com и др.). 

Пътуваме из красиви места, живеем както си искаме. Сами си разпределяме времето между работата и разходките. Заслужава си, защото знаем защо го правим

"Когато става въпрос за печелене, понякога е по-добре да не слагате конкретна цена на труда си, а да го предлагате като размяна. Научихме се да се свързваме с хостели, хотели и заведения, които са ни по път и да им предлагаме например уебсайт срещу нощувки, ревю за тях срещу душ и храна - и така всички са доволни", обяснява той. "Важно е в имейла, който изпращате, да сложите в заглавието "trade" и винаги ще следва отговор."

Мелъни пък споделя как, работейки от едно кафене, собственикът сам я заговаря и й предлага да напише статия за заведението му срещу безплатна консумация. "По-късно разбрах, че в същия момент и Армандо снима ястия за различни ресторанти, и така решихме да обединим работата си в един проект – Food and Mood."

Но всяка монета има две страни. Двойката се оплаква от трудностите по европейските пътища – разказват как са ги ограбили в Чехия и са им откраднали фотоапарата, на сръбската граница не искали да ги пуснат да преминат с чешката регистрация на вана им или за странните дни, които са прекарали с италиански цирк, а околните са ги третирали като крадци и бездомници.

След като дискусията в "Сохо" приключва и въпреки че са видимо уморени, с Мелъни и Армандо се оттегляме в съседен офис, където продължаваме да си говорим.

Те самите, разбира се, нямат офис, но все някъде се намират физически, докато се шляят в интернет пространството – любопитствам къде е любимото им място за работа и къде е бил най-красивият им офис. "Аз съм по-скоро интроверт и работя затворена във вана Морк, рядко изкарвам лаптопа навън. Предпочитам да съм на вътрешно тихо място, където да свърша повече работа концентрирано. Не ми липсва веселата глъчка на офиса, срещите с колеги и твърде много социализиране. Даже след 13-те години преподаване на английски исках да си почина от това да съм център на внимание и да работя с хора", обяснява Мелъни. "И все пак, докато бяхме в Южна Франция, нощувахме в една органик ферма и прекарвахме доста време навън. Собствениците имаха нужда не от нашия интелектуален, а от физическия ни труд и ние им помагахме. Когато трябваше да върша другата си работа и пиша статии за блога на мой клиент, работех на слънце в градината, а фермерът ми носеше чаши с младо вино за дегустация", припомня си американката и посочва с усмивка Армандо - "но той е мистър Social, сигурно вече има 40 нови приятели от тази вечер".

Те могат да работят откъдето си пожелаят – трябва им само интернет, но това лесно се решава с мобилния модем. Двамата с Армандо леко се присмиват на наложената от рекламите представа за работещия фрийленсър с лаптопа на плажа. "Не бих занесла лаптопа на плажа да се напълни с пясък", шегува се Мелъни.

Разказва как правят всичко с ентусиазъм и всеки нов проект, който започват, изпипват до последния детайл – сега са решили да се занимават с онлайн стрийминг от интересни места и да създадат книга, наречена Coffee table book. Когато работят сами за себе си и градят репутация, не могат да си позволят грешки и недоизпипани детайли, а и не искат – та те се занимават с нещата, които обичат. "Работим много повече часове, отколкото преди, не можем да си позволим да откажем поръчка, но и мотивацията ни е много по-силна. Пътуваме из красиви места, живеем както си искаме. Сами си разпределяме времето между работата и разходките. Заслужава си, защото знаем защо го правим."

"Нямате работно време и шефове, но имате крайни срокове и клиенти", злорадствам аз. "Да, и това е едно от най-големите предизвикателства – да се сдържаш, искайки да обикаляш из Алпите например и да продължиш да работиш. Да останеш фокусиран и да спазиш крайния срок", твърди номадката.

Армандо е щастлив, че, работейки повече, е натрупал много опит и е придобил нови умения. "Вече мога да правя уебсайтове, занимавам се с онлайн стрийминг." "Аз пък изведнъж открих страстта си към фотографията и станах фотограф на свободна практика и се оказа, че съм social network manager, без въобще да съм знаела, че съм добра в това", допълва Мелъни. И двамата публикуват находчиви съвети за пътешественици и дигитални номади, снимки и видеоблог от цяла Европа, съвети за пътуване с "много икономичен бюджет", как се търсят клиенти онлайн и впечатления от пътуванията си и т.н. в блога си – westfaliadigitalnomads.com.

Изборът на Мелъни и Армандо да осъществят мечтата си да пътуват и по този начин, независими да си изкарват прехраната, ги сблъсква и с редица стереотипи и предразсъдъци. "Много се забавлявахме от реакцията на едни хора, с които се запознахме в Истанбул. Когато им казахме, че живеем във ван, те съвсем спонтанно отговориха – "ама не сте мръсни и не приличате на бездомици", смее се Мелъни. Армандо допълва: "Новите хора, с които се срещаме са крайни в преценките си и или ни смятат за бездомници и мързеливци, или за тях сме "суперкуул" хората на новото поколение на бъдещето."

Интересно ми е какви са техните собствени предразсъдъци, които са надскочили. "Отношението ми към виетнамците много се промени след живота ми в Чехия, обяснява Мелъни – там има голяма емигрантска вълна от виетнамци, така че и имах възможност да опозная много от тях. Човек трябва да пътува, за да разширява хоризонтите си и да се така се освобождава от предразсъдъците си".

Виждам, че са много уморени и не искам да удължавам разговора. "Много ни се насъбра напоследък – сватбата преди 2 дни, семинара, срещи, а и продължаваме да работим по 12 часа на ден." Армандо и Мелъни току-що са се оженили. Сред всички красиви места, които са посетили по света, са избрали да се оженят тук, в София. Естественият въпрос, който следва, е "а, като имате деца, ще продължите ли да номадствате". Единодушни са – да, децата им ще бъдат "нейтив дигитални номади".

Ще останат в България само още няколко дни, докато привършат с уреждането на всички документи и после продължават пътя си, твърдо решени, докато пътуват, да предоставят същото качествено съдържание за интернет – снимки, видео, текст. Планират да издадат книгата си – Coffee table book. "Опитвам се постепенно да се отделя от работата си като фрийлансър и да се концентрирам изцяло върху собствени филми и проекти", казва Армандо. Мелъни не е толкова крайна: "Аз искам да напиша собствените си книги, но бих искала да продължа да отделям 30% от времето си за чужди проекти, защото ми харесва интеракцията с чуждите идеи и виждания."

westfaliadigitalnomads.com

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abcdefj avatar :-|
    abcdefj
    • + 9

    много интересна история. ако обичаш да пътуваш. и да съвместяваш с работа........но това е хубава идея. имах един колега, който казваше "колко е голям света и колко малка заплатата", но зависи от гледната точка. това е чудесен избор. браво .......

    Нередност?
  • 2
    suq1579803484636359 avatar :-|
    khuman beldar

    Thank you, I have gone through the article, I have found few online remote work platforms, I am also using similar platform which i would like to highlight here to use more people.

    Here i would like to emphasize the people who want work online , remote work, freelance work, working from home or any other career want build.

    Why we are writing here, because as we the responsible employer and would be like to employed more people through our platform.

    Here in this platform below skills are continues improving and more and more remote freelance hiring

    hire freelance php developer,
    hire php freelancer,
    hire php developer

    Also people can direct start to connect from here to hire php developer

    https://www.phpworkplace.com/find-php-jobs

    There are many other options for online freelance work and remote job but we are sharing our experience here. write me more platform to compare this one.

    thank you.

    Нередност?
Нов коментар