🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Роберт Влах: Успешните фрилансъри са и добри бизнес мениджъри

Авторът на бестселъра "Пътят на фрилансъра" споделя дългогодишния си опит

Роберт Влах работи като фрилансър повече от двадесет години, а през 2005 г. основава една от най-големите фриланс общности в Европа, прераснала във Freelancing.eu. Фокусът му се променя - от разработване на сайтове преминава към бизнес консултации в сферата на IT. През 2012 г. сформира първия в Европа мозъчен тръст за хора на свободна практика с регулярни срещи в Прага и други градове по цял свят. Влах написва книгата "Пътят на фрилансъра", която излезе на български неотдавна, за да сподели опита си. Целта му е да помогне и професионалистите, които днес решават да поемат по този път, да не повтарят неговите грешки. Самият той казва, че никога не е искал да има собствен бизнес.

След падането на комунистическия режим в Чехия родителите на Влах влагат всичките си спестявания в отварянето на пекарна. "Когато видях колко време и грижа, колко извънредни смени и работа през уикендите изискваше техният бизнес, аз се заклех, че никога няма да стана предприемач. По време на разговора ни Роберт Влах няколко пъти подчертава, че фрилансър е различно от предприемач и предупреждава да не взимаме наготово съвети, предназначени за стартъпи или за развиване на бизнес - те не работят за хора със свободни професии.

"Пътят на фрилансъра" веднага се превръща в бестселър, защото авторът щедро споделя приложими техники от практиката си, преразказва важни стратегии, ценни книги по темата, отсявайки най-полезното. Също така, съвестно предупреждава читателите, когато някое издание или автор не си заслужават времето и парите. Роберт Влах цени и двете, затова и провеждаме дълга кореспонденция, преди да успеем да се чуем за интервю. Все пак го хващаме, докато работи по голям проект, разположил се на хлад във вилата си в планината Бескиди в Чехия, част от Карпатите. С чаша кафе в ръка, тъкмо върнал се е от разходка с децата край реката и книга на Нийл Геймън на масата пред себе си, Роберт Влах е широко усмихнат и готов да ни открехне вратата към живота на фрилансъра.

Кой е най-ценният урок, който сте научили като фрилансър за всички тези години?

Да ценя и пазя независимостта си - свободата да работя според собствените си условия, без да завися от нито един клиент или източник на доходи. Това е урок, който научих по трудния начин: заминах в края на 90-те години, работейки като изпълнител за един клиент в Испания. Харесвах проекта, но също така се претоварих и в крайна сметка стигнах до бърнаут. Трябваше да си взема една година почивка от работа с клиенти, като постепенно стигнах до заключението, че това, което наистина искам, е повече свобода и разнообразие от клиенти. В моята консултантска практика често наблюдавам, че предприемачите подценяват важността на независимостта, тъй като нейната стойност може да бъде определена само когато бъде приложена в някакъв момент в бъдещето. Ето защо истинският урок за мен беше, че независимостта е изключително ценна и винаги трябва да я защитавам.

Казвате, че фрилансърите стават все повече и могат да са все по-печеливши, защото живеем в условията на т.нар. икономика на създателите (creator economy). Какво представлява тя?

Бих я описал като нов етап в света на технологиите, в който авторите запазват много по-голям дял от приходите от съдържанието, което са създали. В по-ранните етапи на социалните мрежи много автори публикуваха съдържанието си онлайн безплатно в замяна на по-голяма видимост, платформите продаваха реклами и запазваха повечето печалби. Това се променя. Днес услуги като Substack или Patreon позволяват на авторите да събират абонамент или финансова подкрепа от своите последователи, съществуват платформи за продажба на ноу-хау като онлайн курсове или свързване на инфлуенсъри с рекламодатели и т.н. Трябва да се отбележи обаче, че creator economy и фриланс икономиката са две напълно различни понятия. Малко работещи на свободна практика хора са творци и много творци не биха се идентифицирали като фрилансъри, защото например създават съдържание само като хоби.

Коя е най-добрата държава за работа на свободна практика?

Това са държави с широка подкрепа и осведоменост за работата на свободна практика. Тези страни имат добри условия за малкия бизнес като цяло, предлагат качествени ресурси за фрилансъри (уебсайтове, книги, блогове, подкасти и т.н.), процъфтяващи платформи и общности за фрилансъри, коуъркинг пространства, добър избор от курсове и пр.

Друг признак за напреднала фриланс икономика е високото социално положение и медийното присъствие на утвърдени независими професионалисти, които също са по-малко склонни да се гледат един на друг като на конкуренти и са готови да споделят своето бизнес ноу-хау. Когато фрилансърите учат повече един от друг, имат си доверие и си сътрудничат, те също са склонни да плащат данъци и да се усъвършенстват като предприемачи. Като цяло повечето страни от ЕС имат добри условия за свободна практика. Можете да добиете представа на Freelancing.eu/countries.

Защо кръстихте книгата си "Пътят на фрилансъра", къде се намирате в момента по този път?

Идеята ми е, че управлението на бизнеса на свободна практика е доста различно от, да кажем, управлението на малък бизнес със служители или стартъп. Другата идея е разкрита в последната глава: кариерата на свободна практика като отворено пътуване. Но няма да развалям края за читателите, които искат да го открият сами. Що се отнася до собственото ми пътуване, аз съм някъде в отворения финал и достигам до необходени територии в ролята си на писател.

В книгата си пишете, че успешният фрилансър трябва освен да е много добър в областта си, да е и бизнес мениджър. Бихте ли препоръчали добро бизнес училище или курс, къде бихте записали децата си?

Преди година и половина публикувахме проучване кои университети в Европа биха оказали подкрепа на хората на свободна практика. Успяхме да намери няколко десетки университетски програми, но като цяло подкрепата на ниво университет или колеж в Европа все още е доста минимална.

Ситуацията е много по-добра, когато става въпрос за книги, както и за онлайн курсове, много от които се водят от опитни фрилансъри. Това е фантастично, тъй като фрилансърите обикновено се учат най-добре от други активни хора на свободна практика в тяхната област. Моят съвет (дори и за децата ми) би бил точно такъв: потърсете курс, воден от известен специалист на свободна практика във вашата област. И ако не намерите такъв, вторият най-добър вариант би бил общ курс за фрилансъри, базиран на нещо повече от индивидуален опит, иначе казано, обобщаващ най-новото по отношение на пазарните условия в различните индустрии.

Какви други уроци предавате на децата си, за финансовата грамотност, работната етика, свободата?

Децата ми са още малки: седемгодишният ми син Ричард е кръстен на учения Ричард Файнман, имам и двегодишна дъщеря Оливия. Съпругата ми Ленка също работи на свободна практика - тя е дизайнерка, създава лога, така че естествено от време на време обсъждаме бизнес, пари и лична свобода. Но вярвам, че има по-важни предмети за малки деца. В къщата ни има тонове детски книги и Ричард вече чете много. Учим ги да живеят здравословно и те прекарват много време на открито, дори от време на време се занимават с градинарство. Западната и европейската култура са централни за нашите семейни ценности. Искаме децата ни да живеят така, затова и пътуваме много. Прекарваме всяка зима през последните 9 години в Лас Палмас де Гран Канария, нашият втори дом, мястото е смесица от европейски фрилансъри и дигитални номади. Преди Ричард да навърши една година, пътувахме из цяла Западна Европа с него.

Пишете, че родителите ви са работили толкова много покрай развиването на собствения си бизнес, че не са имали много време за вас. Вие самият как успявате да балансирате между работата и личния живот?

Това беше периодът на бума на 90-те години. Когато Желязната завеса падна и Чехословакия, точно както България, отново стана свободна страна, родителите ми обединиха спестяванията си с друга двойка и започнаха бизнес. Тогава бях тийнейджър, така че нямах нищо против да не ги виждам по цял ден. Ако бях по-млад, сигурно щяха да ми липсват, но на тази възраст отсъствието им ми даде по-голяма свобода за собственото ми развитие.

С нашите деца е съвсем различно. Те са още много малки и се нуждаят от нашата любов и внимание. През годините развих здравословни работни навици и разделяме грижите така, че и двамата да прекарваме качествено време с децата си всеки ден. Естествено, обсъждаме родителството и споделяме съвети с други хора на свободна практика, които също са родители, и ставаме все по-добри в това, докато децата ни растат. Определено има какво да се научи.

Коя е най-голямата ви грешка като фрилансър?

Досега не съм допускал фатална грешка благодарение на това, че съм израснал в семейство на предприемачи, но със сигурност има неща, за които съжалявам. Едно от тях е, че можех да започна да инвестирам печалбите си десетилетие по-рано. Когато започнах със свободната практика, бях едва на 20, а до 25-годишна възраст имах доста значителни приходи. Ако бях харчил по-малко и инвестирал повече, дългосрочните ми резултати щяха да бъдат значително по-добри. Както казах, не е грешка, върху която се спирам, но това е най-честният отговор, който мога да дам.

Интересно и в какво бихте инвестирали?

В нашето семейство аз съм човекът, който отговаря за цялостното управление на средствата. Помагам на родителите си да управляват инвестициите си, откакто продадоха бизнеса си и се пенсионираха преди няколко години, а също управлявам семейния ни капитал.

Инвестирал съм предимно в акции, пряко или непряко, чрез пасивно управлявани ETF или активно управлявани хедж фондове. Също така, притежаваме малко биткойни и няколко други крипто активи. Не съм заклет крипто фен, но смятам технологията за достатъчно вълнуваща, за да се инвестира в нея. Рядко продавам акции, които притежаваме. Имам S&P500 ETF, Berkshire Hathaway на Бъфет, Google и други компании, но също и някои малки компании, в които съм инвестирал преди години.

Наблюдавате ли разлика в третирането на мъже и жени фрилансъри, и тук ли жените получават по-ниско заплащане, както в корпоративния свят?

Във всяка държава е специфично. Като цяло в проучванията мъжете са малко по-представени от жените сред работещите на свободна практика и в някои случаи има видима разлика в доходите. Но всичко зависи от това как е проведено проучването, каква е извадката от данни и как са определени фрилансърите за целите на изследването. Няма общоприето определение за фрилансър, знаете, както обяснявам в моята лекция "Европейски фрилансъри и къде да ги намерите" (достъпно в YouTube).

Въпреки че проучванията са малко неубедителни в това отношение, собственият ми опит от личните срещи със стотици, дори хиляди фрилансъри от цяла Европа показва, че жените са забележителни независими професионалисти. Обикновено те са по-добре образовани, което е важно за работещите на свободна практика. Ако имат спад на доходите, когато създадат семейство или ако са по-меки в бизнес преговорите в началото, после обикновено наваксват. Жените са превъзходни в изграждането на мрежи от връзки и общности, което е много важно предимство за фрилансърите. Като цяло в Европа няма съществено предубеждение към жените фрилансъри. Много от тях са били мои клиенти в консултирането и виждам от първа ръка колко са забележителни в генерирането на печалби.

Можете ли да ни разкажете за някои от тези забележителни примери, за които говорите?

Много от тези истории са добре документирани от Илейн Пофелд, Тя се е специализирала в писането за соло предприемачи, които печелят над 1 милион долара. Много от тях са жени, живеещи в Ню Йорк например като копирайтърката Лора Белгрей, която прекрачи прага от 1 милион долара, след като се сбогува с работата с клиенти за 1450 долара на час. Има и жени, които са успели, защото притежават печеливш малък бизнес с няколко служители, който се основава изцяло на тяхната личност и безупречна репутация.

Например клиентката ми Зузана Билкова, която спаси традиционен цех за производство на вълнени завивки и спално бельо, който беше пред затваряне в родния й град, и го разви в много успешна марка Besky. Междувременно спечели редица престижни награди. Не на последно място, цифровата икономика е пълна с жени консултанти, които са много търсени.

Кои са най-успешните професии за фрилансъри?

Всичко, свързано с IT, особено дивелъпъри и техническа поддръжка. Още в маркетинга, продажбите, бизнес консултанти, творчески професии и дизайн.

Устойчива ли е работата на свободна практика в моменти на криза, например като ковид пандемията или войната в Украйна и настъпващата висока инфлация?

Да, защото това е доста гъвкав подход за правене на бизнес. Отделните компании могат естествено да се провалят при големи спадове на приходи, особено ако не са изградили силни резерви и едновременни потоци от приходи. Професионалистите на свободна практика обаче обикновено не завършват с лични фалити, тъй като фрилансърството не изисква големи капитали. Ако фрилансърите не успеят да поддържат своите бизнес операции, те обикновено се връщат към това да бъдат служители на трудов договор. Като се има предвид техният широк набор от умения, те са склонни да бъдат търсени и като експертни служители.

Фрилансърите се справят изключително добре с различни пазарни кризи. Те са склонни да бъдат много бързи при въвеждането на нови услуги и преоткриването на себе си като професионалисти, постижение, което съм наблюдавал с възхита безброй пъти през последните няколко години и по-рано, по време на кризата от 2008-2009 г.

Например в ерата на пандемията много професионалисти, които са работили като организатори на събития, публични говорители, лични консултанти или преподаватели, преминаха към продуциране на онлайн сесии и съдържание. Ковид, парадоксално, също даде възможност на много хора на свободна практика да станат дигитални номади. Чувстваха се свободни да изследват нови работни места за първи път, видях го в Лас Палмас де Гран Канария. Един от управителите на имоти там каза пред испанския вестник El País, че делът на наемите за remote служители е скочил от 5-10% до 90%. Точно там можете да видите как ще изглежда фрилансърството в бъдеще.

Как ще изглежда?

На първо място, основното ядро на бизнеса на свободна практика е много по-консервативно, отколкото хората осъзнават, което означава, че естеството на традиционната работа и това, което очакваме от фрилансърите, не са се променили особено. Неща като професионализъм, опит, качество, надеждност, усърдие, коректност и отлични комуникационни умения може би никога няма да се променят. Но настава нова епоха: постоянно променящите се пазарни условия и нуждата да се адаптираме към тях. Някои технологии може да се окажат силно разрушителни за утвърдени професии в сферата на преводите (с автоматични програми за превод като DeepL) или визуалните изкуства (с AI инструменти като DALL·E 2 или Google Imagen). Фрилансърите трябва да прозрят настъпването на тези промени и да адаптират бизнеса си предварително.

А как успявате да се фокусирате, когато работите на някое красиво място, както в момента в Бескидите?

Лятната ни къща в планината всъщност е внимателно проектирана за задълбочена работа. Когато не я използваме, я отдаваме под наем през Retreat.cz на други фрилансъри, писатели, художници или разработчици, които трябва да се съсредоточат върху някаква изискваща работа. Вдъхновихме се от книгата на Кал Нюпорт Deep Work и от резиденцията за писатели в Bize-Minervois във Франция, която посетихме преди време. Има глобална мрежа от такива резиденции, от която ние също сме част, наречена Res Artis.

В Лас Палмас де Гран Канария е друга история. Първо, това е процъфтяващ испански град с 380 000 жители, а не курортен град за туристи, и ние прекарваме месеци наред там. Може да съм разсеян от плажния живот през първата седмица или малко повече, но след това се връщам към обичайната си работна рутина и се чувствам като у дома отново, само че е по-светло и по-слънчево от зимата в Централна Европа. Това всъщност повишава много производителността ми през зимата.

Разбирам, че се справяте чудесно, работейки от вкъщи, без значение дали домът вие е в Острава, Бескидите или на канарските острови, но от опита ви какво бихте посъветвали един фрилансър, да си наеме ли офис?

По-добре да проучат и изпробват коуъркинг опциите наблизо. Някои места за съвместна работа са невероятни, свързват хората лесно и членството е много по-евтино от наемането на офис, което също ги обвързва да стоят на едно място. Много от работещите на свободна практика всъщност предпочитат да сменят работното място (напр. домашен офис, coworking, кафене, обществена библиотека), да не говорим за дигиталните номади, които работят, докато пътуват.

Съществуват ли профсъюзи за фрилансъри?

Да, но не във всички страни. Най-голямата организация е Американският съюз на фрилансърите, основан от Сара Хоровиц, която е дъщеря на адвокат по трудово право. А и обикновено това са доста независими хора и не са склонни да се обединяват много. Освен това предпочитат по-малко институционализирани общности, в които да работят в мрежа.

Ако решите някой ден да се откажете от свободната практика, коя е позицията-мечта, която би ви накарала да работите в компания?

Ако някой ден искам да сменя ежедневието си и да не работя за клиенти, бих се отдал на писане или инвестиране.

Три практични съвета за фрилансъри

1) Научете повече за работата на свободна практика предварително. Прочетете книга. Говорете с фрилансъри във вашата индустрия или професия. Слушайте подкасти или интервюта. Запишете се на обучение. Ако това ще е първият ви бизнес опит, дайте си месец или два, за да проучите основните положения. Определено ще ви предпази от сериозни грешки. Търсете материали по темата без значение как ще бъдат наречени хората на свободна практика: фриленсъри, фрийленсъри, фрийлансъри и др.

2) Когато решите какви умения искате да предложите на свободния пазар като фрилансър, не се хвърляйте изцяло, вместо това използвайте стратегията за малки залози. Поемането на някоя поръчка паралелно с редовната ви работа или обучение може да ви позволи да изпробвате идеята си безопасно и да направите крачка назад, за да прецизирате офертата си, ако е необходимо.

3) Изяснете си добре върху какво ще се фокусирате през първите две-три години. Свържете се с други хора на свободна практика възможно най-скоро. Начинаещите фрилансъри понякога са склонни да се изолират, особено, ако работят за един клиент.
Все още няма коментари
Нов коментар