Разопаковането на Център Кристо и Жан-Клод в Габрово

Центърът поетапно отваря врати, междувременно се планира архитектурен конкурс и години работа

Център "Кристо и Жан-Клод" през нощта по време на събитието "Нови тъкачи за Габрово" на 30 септември
Център "Кристо и Жан-Клод" през нощта по време на събитието "Нови тъкачи за Габрово" на 30 септември
Център "Кристо и Жан-Клод" през нощта по време на събитието "Нови тъкачи за Габрово" на 30 септември    ©  Rosina Pencheva
Център "Кристо и Жан-Клод" през нощта по време на събитието "Нови тъкачи за Габрово" на 30 септември    ©  Rosina Pencheva

Центърът в Габрово на името на родения в града визионер Христо Явашев-Кристо (1935 - 2020) и съавторката на проектите му Жан-Клод (1935 - 2009) отваря врати за поредица от събития между 6 и 9 октомври. Това ще бъде възможност да се надникне в миналото на сградата и как тя постепенно се трансформира в Център Кристо и Жан-Клод.

Той се намира на ул. "Брянска", в съседство до Музея на хумора и сатирата, в сградата на закритата през 2009 г. Професионална гимназия по текстил и моден дизайн. В изчистените през последните месеци пространства, отскоро с подновена електрическа мрежа, посетителите ще видят изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово, прожекции на документални филми, звукова инсталация от актьора Стефан А. Щерев и композитора Емилиян Гацов-Елби, отворени ателиета на вече нанесли се художници.

Какво всъщност предстои? "Работим с огромен екип от експерти и различни общности, от изкуство и образование, през екология до бизнес, за да сме сигурни, че това, което планираме е реалистично, с разумната доза риск", казва Маргарита Доровска, основна фигура в изграждането на центъра (както Instagram профилът на Центъра припомня: идеята за постоянна експозиция не е нова. Такова предложение прави местния в. "100 вести" през 1992 г.) Доскоро Доровска беше позната най-вече като директор на Музея за хумора и сатирата, който под нейното ръководство от 2016 г. насам, премина през динамичен период на привличане на нова публика, разширяване на дейността си и развиване на осъвременена програма (конкурс за нов директор предстои).

Пространството беше посетено от по-широка публика още на 30 септември като част от програмата на еднодневния фестивал "Нови тъкачи за Габрово" на фотографката Росина Пенчева (създателка на платформата Capturing Creativity) и музиканта Васил Хаджигрудев. Вторият етаж се превърна едновременно в изложбено пространство и музикална сцена. А намерените лозунги като "Ефективност и качество, качество и ефективност", станове, платове и учебници - в част от интериора.

Освен Музея на хумора в близост са и няколко неподдържани сгради, което превръща проекта във възможно обживяване на тази поизоставена част от централно Габрово. Първите събития съвпадат и с други движения в града. В края на септември община Габрово подава концепцията си за интегрирана териториална инвестиция, от която Център Кристо и Жан-Клод е част: тя включва крайречната алея на река Янтра, Музея на хумора и сатирата, спортна зала "Орловец", близките търговски площи. Преди това, в края на февруари тази година, се одобри безвъзмездното прехвърляне на сградата от Министерството на образованието и науката към общината.

Доровска и екипът на общината работят в партньорство и с общините в Пловдив и Бургас, разчитат на подкрепа от Министерството на културата, предстои и обща работа с места като софийската "Топлоцентрала". Партньори са вече и редица други организации - училища, музеи, неправителствени организации. Според Доровска съвместна работа и подобряване на институционалните модели са нужни и защото "концепцията за "център за съвременно изкуство" е все още нещо ново в нашата културна политика."

Предстои и анонсирането на международен архитектурен конкурс за реновирането на сградата. Очаква се той да бъде обявен в началото на 2024 г. Дотогава сградата ще продължи да се използва в сегашния си вид - новите идеи и събития ще съжителстват с постепенно разсейващата се призрачна атмосфера на изоставената гимназия.

"На езика на Кристо и Жан-Клод, след събитието връщаме се към софтуера на проекта, срещи, работа на компютър, умуване, планиране, казва Доровска. Отворихме сега, за да споделим докъде сме и накъде сме се запътили.Да чуем идеи и предложения. Надявам се да увеличим броя на помагачите и да намалим броя на скептиците. Защото центърът може да не е отворен за посетители всеки ден, но съществува, жив е - имаме хората, сградата и енергията."

Сградата е построена през 60-те години за нарастващите нужди на текстилната индустрия. Техникумът, започнал като средно трикотажно училище през 1946 г., се превръща в професионална гимназия за текстил и моден дизайн през 2003 г., но закрива през 2009 г.

Общата застроена площ е над 12 000 кв.м. "Пространството ще се ползва и от артистите, но и от занаятчии, майстори, инженери. Имаме отлично партньорство както с Техническия университет в Габрово, така и с Художественото училище в Трявна."

Доровска очертава бъдещите цели пред центъра като разширяването на международните сътрудничества, както и развитието на местни таланти и кадри - от куратори през мениджъри до координатори. "Тук слагаме на масата и темата за изкуство в публично пространство, за която дадохме ясна заявка със скулптурите и инсталациите на Невена Екимова, Стоян Дечев, Мартин Пенев, Ханс Хамъндс и Пия Рогнес." В това тя вижда приемственост. "Мисля, че проектите на Кристо и Жан-Клод са най-добрият "учебник" по етика и управление на изкуство в публично пространство."

В бъдеще центърът ще организира както изложби, посветени на Кристо и Жан-Клод, така и такива, които акцентират върху съвременни автори. "Но истинското предизвикателство е да го превърнем в място за интердисциплинарна работа, за среща между артисти, дизайнери, архитекти, инженери, еколози, филммейкъри. Място, в което се създават проекти, ново знание, колаборации."

Все още няма коментари
Нов коментар