Ново място в Пловдив | Cork.Fork

Енотека за тематични дегустации и корпоративни събития с мезета от кухнята на "Атлас"

Енотеката предлага над 300 етикета на български изби и винени проекти. Представени са петте винени региона на България.
Енотеката предлага над 300 етикета на български изби и винени проекти. Представени са петте винени региона на България.
Енотеката предлага над 300 етикета на български изби и винени проекти. Представени са петте винени региона на България.    ©  Георги Куманов
Енотеката предлага над 300 етикета на български изби и винени проекти. Представени са петте винени региона на България.    ©  Георги Куманов

След построяването му през 1911 г. грандхотел "Молле" в центъра на Пловдив е бил най-престижният и изискан за годините си. Това налагало в ресторанта му да се предлага голям избор от вина. "Молле" не разполагал със собствена изба, затова след 1923 започнали да използват подземно помещение на съседната сграда, построена през тази година.

В наши дни тук се помещава ресторант "Атлас", а на мястото на бившата изба от съвсем скоро работи Cork.Fork - енотека, която ще предлага около 300 етикета вина на 100 български винарни от петте региона в страната. Чрез тях са представени най-характерните сортове и стилове вина, като акцентът е поставен върху местните, които имат собствен кът.

Идеята на мястото е да функционира като винен бар. Ще се консумират вина както на чаша, така и на бутилка. "Всяка седмица ще има селекция на седем-осем вина на чаша, които ще се сменят", разказа за "Капитал" Гергана Тодорова. Тя и Красимира Кодукова от winetours.bg (онлайн пътеводител за винен туризъм) разработват концепцията и подбират вината. Ще има тематични седмици на конкретни винарски изби или конкретни сортове. Бутилки ще може да се купуват и за вкъщи или за подарък.

Другата функция на Cork.Fork е "да бъде своеобразна регионална енотека, макар и да се представя цяла България", разказа още Тодорова, която има WSET diploma. Собствениците на двете заведения, семейство Садъчеви, искат посетителите на Пловдив да получат възможност за дегустация, представителна за вината от Тракийската низина, която е един от петте лозаро-винарски района. Мястото ще посреща индивидуални туристи, но и организирани групи, като идеята е тук да се провеждат тематични дегустации и корпоративни събития. Женя Садъчева освен собственик е и автор на дизайна на енотеката.

Тъй като вино на гладно не се дегустира и пие, в кухнята на ресторант "Атлас" ще се поддържа специална селекция от продукти на малки ферми. Ще има различни видове сирена и месни деликатеси, както и гурме хапки. В същия момент винената листа на ресторанта ще се обогати с разнообразието на Cork.Fork. Така двата обекта ще си взаимодействат.

Една от мисиите на енотеката е да запали интереса на хора, които все още не са познавачи, но търсят доброто качество. Според Тодорова и Кодукова в Пловдив е рядкост да се намери заведение, което да предлага хубаво вино на чаша.

Пловдив, ул. "Александър Батенберг" 41

всеки ден - 12:00 - 23:00
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар