🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място | Meat the Greeks

Потомствени ресторантьори от Халкидики предлагат качествен фаст фууд в центъра на София, до много късно

Завитите сандвичи като дюнера, гироса или буритото отдавна са се наложили като артефакт на глобалната улична храна, затова появата или изчезването на места, в които ги правят, не е особена новина. Новина е, когато отвори по-добро и по-различно, и случаят на Meat the Greeks е такъв.

Основата на менюто са бургерите - телешки или смес със свинско, сувлакитата и гиросите - свински и пилешки, и телешкият кебап. Има и два вида салати, и няколко вегетариански предложения, но тук работата е много месна, а оказва се - и изцяло местна, защото месото идва от Гърция, и е с чувствително по-добър вкус от този, с който сме свикнали при бързите храни. Гарнитурите и сосовете се правят на място, а пържените картофи и лучените кръгчета, бланширани, но с по-добро качество, също са гръцки. Това е решението на екипа на Meat the Greeks, който е семейство от Халкидики, потомствени ресторантьори и месари. Дано не го променят.

Добавките към месата са обичайните дзадзики, тиросалата, майонеза със зеле и моркови - и те са си това, което трябва да очакваме. Сетих се, че всъщност тук месото много губи пред рибите, с които вървят по-интригуващите сосове като древната скордаля, правена още от древните гърци с хляб, чесън и зехтин, или по-съвременната фава от бакла с лук и маслини, или така семплото и вкусно авголемоно, но на фона на тези всъщност излишни разсъждения дойде утехата.

Името й е сос Meat the Greeks и както се оказа, строго пазена семейна рецепта. Сос с дълбок и наситен кафяв цвят, в който сладкото и тръпчивото са събрани от добре премереното люто. По невероятен начин партнира на месото, представям си го и поднесен със сирена, въпреки че тук ги няма. Специално внимание заслужава и карамелизираният лук, в който лукът е достатъчно омекнал, но и запазил структурата си.

Комбинации може да правите всякакви, а менюто основно е организирано около сандвичите, които са повече за из път, отделните порции и менюта, подходящи за на място в закусвалнята, и специалните оферти, сред които са пилешките хапки, свинският котлет и хот-догът Meat the Greeks с много вкусна и сочна наденица с праз.

Винаги бих минала за две-три свински сувлакита само с червен лук, зелена салата и сос Meat the Greeks. Всичко друго би било излишен шум. Изключителен бонус на Meat the Greeks е работното време: от неделя до четвъртък са до 12 през нощта, а петък и събота - до 4 сутринта.

Здравата работят гърците и запълват както една празна градска ниша, така и празните стомаси на изгладнелите след бар в малките часове.

ул. "Христо Белчев" 6

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt
    • + 4

    Авторът на статията очевидно няма представа какво е "качествен фаст фууд". Прехваленото месо (свинското) в Meat the Greeks е абсолютно безвкусно и няма общо с това в Солун.
    Както, впрочем, и месото (пилешко или свинско) във всички дюнери/гироси в София. В София все още нямаме качествен дюнер, освен може би Дьонерстаг, който, за съжаление, е в индианско-хипстерския квартал на София.

    Нередност?
Нов коментар