Тема
LIGHT
LIGHT

Lightest 2023

Най-четените двадесет статии в Light / K3 през тази година

Представяме ви двадесетте най-четени статии в Light през изминалата година: тенденции, интересни хора, нови места, архитектура, хранене, фотография, живопис и литература.

1. "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе: първо айрянът, послe баницата

автор: Тамара Вълчева

Френската биохимичка Джеси Инчауспе с над 2 млн. последователи в Instagram, за които публикува рецепти и представя на достъпен език новите научни открития в областта на кръвната захар и храненето, разказа историята си за читателите на "Капитал". Тя доказва с най-новите научни открития, че е важно в каква последователност се храним.

2. Маминото синче Думисани Карамански

автор: Светослав Тодоров

Роденият в Германия, но израснал в България художник за първата си самостоятелна изложба "Мавзолеят на маминото синче". Думисани Карамански Завършва живопис в Националната художествена академия в класа на Андрей Даниел и Правдолюб Иванов през 2019 г.

3. Забранено за снимане: Лоте Михайлова, пионерка в голата фотография, разбива табута

автор: Тамара Вълчева

Лоте Михайлова, родена през 1925 г. в Перник, в началото е снимала в Студия за игрални филми "Бояна". Талантът и оригиналните ѝ идеи, както и фактът, че не се страхува обективът ѝ да улови еротичното и интимното, ѝ носят редица отличия. Tя получава две награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. със снимка "На тихия бряг", два златни медала на "Снимка на седмицата" в Мюнхен през 1973 и още над 40 български и международно отличия.

4. Как Анджела Родел превърна "Времеубежище" в Time Shelter

автор: Светослав Тодоров

"Времеубежище" на Георги Господинов, в превод на Анджела Родел, спечели Международния "Букър". Анджела Родел е родена в Минесота през 70-те, завършва езикознание в "Йейл", привлечена от силната репутация на славистиката там. Интересите ѝ към фолклора водят до докторант по етномузикология в Калифорнийския щатски университет, а когато започва да живее за постоянно в София, участва и в етно рок групата "Гологан".

5. "Генацвале": вторият живот на грузинския ресторант

автор: Марина Караконова

Грузия се е намирала на Пътя на коприната, в нея са оставили следите си маври, перси и османци, газена е от монголските орди и Червената армия. Затова и ястията й са истински "фюжън" доста векове преди терминът да се появи в кулинарията. Съчетава сладко, солено и кисело, сушено, прясно и ферментирало, студено и горещо.

6. За какво ни е "Ергенът": It's complicated

автор: Катерина Василева

Романтичното риалити е сеир за едни и шанс за социална революция за други. Форматът, в който жени търсят одобрението на мъжа и зависят от него, е сексистки, смятат наблюдатели. Добрата новина са по-нестандартните героини, които използват ефира, за да разбиват стереотипи и да защитават каузи. Шоуто повдига важни теми, по които българското общество не е свикнало да разговаря.

7. "Ваймар експрес" пристига с истината за Фани Попова-Мутафова

автор: Тамара Вълчева

Документалният филм на Милена Фучеджиева поставя въпроси за морала и отговорността на писателите. :Ваймар експрес" разказва за група писатели от 17 европейски страни, посетили Ваймар през октомври 1941 г. по покана на Йозеф Гьобелс. В групата е и Фани Попова-Мутафова, която е единствената от България, откликнала на поканата на нацистите.

8. Fake French - ресторант с истински френски вкус в София

автор: Марина Караконова

Fake French се намира на мястото на бистро "Бистрело". Топлата връзка между тях е Владимир Тодоров. Като по-голямата част от човечеството и той смята, че Франция е дала основите на кулинарната наука, и в известен смисъл с Fake French поднася почитанията си към нея. Но и с уговорката, че е "фейк", или нейна вариация. С други думи - има авторска кухня с френски техники и български продукти плюс малко заиграване с Азия.

9. Paradiso, или пица, каквато никога не сте опитвали

автор: Марина Караконова

Пицарят Алберто Морело избира пътя на смелите. Израснал в семейство на ресторантьори в Есте, Италия, през 2009 г. той отваря първия си ресторант в родния си град. Няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица майстор на Италия, а от няколко седмици се е посветил на новия си проект: Paradiso Pizza & Friends в София.

10. Какъв е проблемът с менопаузата?

автор: Тамара Вълчева

Жените над 50 са най-бързо нарастващата група, на която икономиката разчита. Те са и най-образованото, осъзнато и подготвено поколение в историята. Спокойният разговор за менопаузата в момента започва едновременно на много места: в лекарския кабинет, корпоративния свят, попкултурата, медиите. Октомври е обявен за месец на менопаузата от СЗО - повод да се запознаем с последните научни и медицински знания по темата.

11. 20 въпроса | Ивайло (Нойзи) Цветков

Ерудит, културен антрополог, политически коментатор, футболен маниак, провокатор с вид на рок звезда - списъкът с многобройните превъплъщения на един от създателите на култовото списание "Егоист" (1996 - 2003), Ивайло (Нойзи) Цветков, е с внушителна дължина. Възпитаник на НГДЕК, Цветков използва един от любимите си езици - латинския, дори в ежедневната си комуникация. След "Егоист" в редакторското му портфолио се прибавят Playboy, Maxim, "Една седмица в София".

12. Tеатър | Да видиш Джон Малкович

автор: Асен Терзиев

"В самотата на памуковите полета" е един добър спектакъл, който отиде при публика, която би могла да мине и без него. Гостуването на спектакъла на сцената на Народния театър е дългоочакваният акцент за столичния театрален сезон. То е събитие в няколко смисъла. Изключителна рядкост у нас е възможността да се види на живо спектакъл от такава класа малко след неговата премиера - София се нареди като втората дестинация след Атина, от която тръгва световното турне на излязлата през май миналата година премиера в театър "Дайлес" (Рига, Латвия).

13. Хубаво е. Точка.

автор: Студио "Комплект"

DOT Sofia, новата забележителност на Женския пазар, съчетава хотел, ресторант и галерия в едно. Това е от онези сложни и интересни концепции, които посрещат по фасадата, но изпращат по съдържанието - жилищна сграда, ресторант, галерия за съвременно изкуство и впечатляваща архитектура, която с лекота побира непопулярна за България идея. Зад нея застават емблематични за нашата визуална среда имена - проектирана от "I/O архитекти" (Вяра Желязкова и Георги Кътов).

14. Тюркян Севен от "Щипка серотонин" за Истанбул, любимите си рецепти и България

автор: Тамара Вълчева

Кулинарната блогърка сближава българската и турска култура чрез готвенето. Рецептите на български на Севен имат над 85 000 последователи в социалните мрежи. Родена в Разград, тя e сред онези 300 000 етнически турци, принудени да напуснат България през 1989 г., заради асимилационната политика на държавата. Продължава обучението си като зъболекарка и до ден днешен живее в Истанбул.

15. Всичко за зехтина

автор: Анна Петкова

Въведение във вкусовете, насоки и селекция от сертифициран сомелиер на зехтин. Характеристиките плодовост, горчивост и пикантност са задължителни за един качествен екстра върджин. Именно те се оценяват, за да се определи дали едно маслиново масло е екстра върджин (най-високата категория за качество), върджин (с някои дефекти, не е търговска категория в ЕС, а съставка на рафинираната търговска категория "маслиново масло") или лампанте (негодно за консумация от хората, за индустриални цели).

16. Галерията в Долно Камарци е архитектурно и културно събитие

автор: Светослав Тодоров

Изоставена училищна столова се превърна в пространство за изкуство към арт център "Вихрони". "Днес дойде група от близо 30 души - не мога да повярвам, че в свободното си време те са дошли тук, а не на планина, на море или в Гърция", казва художникът Вихрони Попнеделев. Заедно със съпругата си Аделина Попнеделева, художничка, той отдава дългогодишни усилия на развитието на арт център "Вихрони" в Долно Камарци, село на 40 км от София. На 30 април към арт центъра, съществуващ от 1998 г., отвори врати галерия за изкуство с изложбена площ 1000 кв.м.

17. Хорърът на българския фолклор, или защо "Мамник" на Васил Попов успя

автор: Тамара Вълчева

Автентичен фолклор и демонични същества без кич зад успеха на аудиосериала и книга "Мамник" на Васил Попов. Как се пише за травматични епизоди от българската истори, без да се залита по национализъм. Премиерата на новия хорър аудиосериал "Пермафрост" на Попов е на 21 февруари.

18. Ново място | "Сабале"

автор: Марина Караконова

Както указва името, тук сутринта и закуската, която започва в 8, са ключови за концепцията. Мисля, че всяко място, което готви от и за ранните часове, заслужава безусловни аплодисменти. Просто все още са много малко. На закуска фундаментът е хлябът, който е от хлебарница &bread, другата централна роля е за битото масло, което само обогатява вкуса на сладкото от кайсии и рохкото яйце.

19. Yum, или китайско 2.0

автор: Марина Караконова

Едно от качествата на китайската храна, въпреки цялата си изначална отдалеченост и екзотичност се оказва, че е много адаптивна към различните местни вкусове. Това нагаждане често води до унифициране на вкуса й. Такъв, къде в по-малка, къде в по-голяма степен, е и случаят с китайските ресторанти в България. И добре, че новият Yum по никакъв начин не влиза в рамките на тази картина. Нещо повече - предлага изключително съвестна и автентична интерпретация на превърнали се вече в класика китайски ястия.

20. Родители, станете, родители, мирно!

автор: Иван Димитров

Филмът "Диада" надниква в сложния свят на българските тийнейджъри. Историята е за умно и чувствително момиче в малък град, превърнало се в bully. Училищни психолози смятат, че филмът на Яна Титова може да бъде своеобразна превенция срещу агресията. Издателите наричат едноименния роман "Спасителят в ръжта" на днешните тийнейджъри.

Все още няма коментари
Нов коментар