🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и седмицата

Следващата седмица: премиерата на спектакъла "Той е дяволът!" по Себастиан Тиери
Следващата седмица: премиерата на спектакъла "Той е дяволът!" по Себастиан Тиери
Следващата седмица: премиерата на спектакъла "Той е дяволът!" по Себастиан Тиери
Следващата седмица: премиерата на спектакъла "Той е дяволът!" по Себастиан Тиери

11 - 13.09

Най-вкусната рибена чорба. Кулинарни шатри на някои от най-добрите бургаски морски заведения ще се разположат във Фестивалната зона около Експоцентър "Флора". По време на Фестивала на рибата и виното готвачите им ще приготвят пресни морски деликатеси директно пред вас. Ако пък кулинарията ви влече, дори ще можете да вземете участие в конкурсите за любители, а ако имате малко повече опит в кухнята - да се впуснете смело и в конкурса за най-вкусна рибена чорба. Бургас, Експоцентър "Флора", вход свободен.

11 - 13.09

Големичко, червеничко. Розовият домат е толкова вкусна храна, че заслужено си има собствен фестивал. Четвъртото му издание ще предложи неочаквани досега доматени превъплъщения в авторски ястия и напитки, приготвени от шеф готвачите на "МЕТРО академия" Юри Велев и Веселин Дойков, както и разнообразие от рецепти за домашната лютеница. Ще има занимания и за най-малките посетители на фестивала - детска карвинг работилница и здравословни зеленчукови творения. В Quartal Food Park, всеки ден от 11:00 до 22:00 ч.

11.09

И сам войнът е войн. Музикантът Борислав Димитров-Бобо, познат ни от формацията Bobo and the Gang, представя дебютния си соло албум "22" за първи път на живо. Специални гости на промоцията ще бъдат Ицо Хазарта, NDOE, Wosh MC, Yoko, Jahmmi, Барабаните на живо са от Росен Ватев, Wagwangang ще подгрее с горещ сет, а партито продължава с DJ Cass. В бар "Петък", вход: 10 лв., вход с диск: 15 лв.

11.09

Винаги възможната диктатура. "Какво се случва днес? Какво очакваме да бъде утрото на нашето утре? Възможно ли е да живеем без завист, алчност, мързел, страх? И породените от тях жестокост, глупост, подчинение? В Англия, България, Русия, Китай, Америка, навсякъде, сякаш нещо ново предстои?" - пита екипът на постановката "Фермата на животните", алегорична новела от Джордж Оруел. Режисьорката Десислава Шпатова събира многопластовата актриса Снежина Петрова със силен ансамбъл млади изпълнители - Верджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов. Южен парк II, зад музея "Земята и хората", 20:00 ч., билети:

единични - 15 лв., за четири билета - 10 лв.

11.09

Гала танц. Много красота, финес, страст и вдъхновение в галавечерта на балет "Арабеск", откриваща новия сезон за трупата. Програма ще се състои от спектакли на чужди гост-хореографи от Германия, Израел, САЩ и Обединеното кралство, работили с танцьорите през последните години, както и от специална селекция спектакли на български хореографи. НДК, откритата сцена "Платформа A6", 20:00 ч., билети от мрежата на Eventim., EpayGO, на касите на Музикалния театър и билетния център на НДК.

12.09

Кажете си, момчета. Sofia Summer Fest представя един от последните концерти на открито по случай настъпващия край на лятото - добрият съвременен български хип-хоп с позиция и послания в лицето на Жлъч, Григовор и Гена от So Called Crew. Южен парк II, зад музей "Земята и хората", билети на място и в мрежата на Eventim и Urbo, от 20:00 ч.

12 и 16.09

Литературни маршрути през септември. Започват с новия детски тур на Зорница Христова (12 септември, 15:00 ч.), посветен на българския куклен театър. Той ще отговори на въпросите: кой е победил - марионетките или петрушките (куклите за ръка); кои български куклени пиеси са обиколили света и как децата могат да си направят сами кукла за куклен театър. На 16 септември от 18:30 ч. литературният теоретик и историк, критик и редактор Лора Шумкова ще разкаже за живота на софиянци през първите години на Втората световна война; за класическия български роман, който документиратова противоречиво време; за възстановяването на опустошената столица. Пред Народния театър "Иван Вазов", вход свободен.

13.09

За необходимостта от приключения. Вечер на планинарското и приключенско кино с филмова програма на едни от най-добрите международни заглавия на тази тема. Вижте едни от най-големите катерачи на нашето време, търсещи най-трудните и отдалечени стени, приключенията им в Мексико и Ниагарския водопад с каяк, а също и постиженията на скиора Анджей Баргиел, направил първото спускане със ски от осемхилядника К2. Парк "Военна академия Г. С. Раковски", отваряне на вратите: 19:30 ч. Вход: 10 лв. от https://banskofilmfest.com>

13.09

Забавна неделя. Повеселете малките с "Караоке с Маргаритка" и образите на Мими, Биби, Бухалче и Маргаритка, с които да изпеят най-любимите български детски песни. Ще има и официално представяне на новата поредица детски книжки на "Маргаритка" и издателство "Сиела", посветена на полезните навици и по-лесното им научаване от децата. "Кино Кабана", 17:00 ч., вход свободен.

13.09

Всичко за навън. Нови модели кемпери от водещи марки - Hymer, Laika, Hobby и др., екипировка за спорт, свободно време, преходи и оцеляване, соларна техника и санитарни решения за къмпинг, технически решения за кемпери и каравани, шатри, шезлонги, книги за приключения и свободно време на специални цени в Outdoor & Camping - есенното издание на единственото в България изложение, посветено на къмпинга, караванинга и активностите сред природата. На паркинга на хипермаркет "Метро София 1" на бул. "Цариградско шосе" 7-11 км, 10:00 - 0:00 ч., вход свободен. Информация на www.expo.camping.bg и www.camping.bg.

14.09

Литературни понеделници. Софийският клуб "Перото" стартира серия от срещи с български писатели. Всеки първи ден от седмицата публиката ще има възможност да прекара време с водещи имена от съвременната литературна сцена, с които да обсъжда теми както от литературата, така и от живота. Първият литературен понеделник е отреден за Теодора Димова, а следващата среща - на 21 септември, е с Алек Попов. Модератор е ръководителят на сектор "Национален център на книгата" Светлозар Желев. Билети: 10 лв., от касите на Билетен център НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

15.09

Смях пред залата. Премиерният спектакъл на Театър "София" - комедията "Няма да платим! Няма да платим!" от Дарио Фо с режисьор Теди Москов се завръща след лятната пауза. Спектакълът ще се играе отново на открито - на сцена "На стълбите" пред Театър "София". Билети: 10, 12 и 16 лв., за ученици, студенти и пенсионери: 7 лв.

16.09

Кой е дяволът? Премиерата на спектакъла "Той е дяволът!", чийто автор е Себастиан Тиери - известният и изключително успешен френски актьор и драматург и едно от най-актуалните име в света на театъра, киното и телевизията във Франция. Режисьор на спектакъла е проф. Здравко Митков, а в актьорския състав на комедията са Михаил Билалов, Рашко Младенов, Мая Бабурска и Веселина Конакчийска. В Младежкия театър, билети на касата на театъра, както и онлайн на адрес www.mlt.bg.

17 - 19.09

Виненото градче. Деветото издание на "Балкански винен фестивал" започва с Празника на София и най-добрите вина и деликатеси, които Балканите могат да предложат. Специалните национални павилиони ще съберат с най-любопитните и вълнуващи етикети от страната и региона, а за първи път ще има и кулинарна зона с разнообразни предложения и място за почивка. Пред НДК, петък вечер (17:00 - 22:00 ч.) и уикенд (13:00 - 22:00 ч.). Билети от мрежите на ЕpayGO, Bilet Bg и Eventim.

Ние сме каквито сме

Номинираният за "Оскар" режисьор и сценарист Лука Гуаданино, станал популярен с проектите си "Аз съм любовта" и "Призови ме с твоето име", пренася стила си и на телевизионния екран в ексклузивен сериал. Осемте епизода представят историята на две американски деца, които живеят в американска военна база в Италия и изследват приятелството, първата любов, търсенето на идентичност и всички вълнения, тъга, върхове и спадове, свързани с това да си тийнейджър.

Премиера по HBO GO, 15.09 и HBO, 15.09 от 22:00 ч.

Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател

Втори сезон на поредицата, в който шеф-готвачът изследва седем нови региона - Тасмания, Южна Африка, Индонезия, Луизиана, Норвегия, Индия и Гвиана. Под наставленията на местни експерти и кулинарни легенди той взима участие в кулинарни обичаи и научава повече за уникалните за регионите деликатеси и свежи вкусове.

Премиера по National Geographic, 13.09. в 22:00 ч.

Третият ден

Сериалът с участието на Джуд Лоу в главната роля е разделен на две части - "Лято" и "Зима", всяка от по три епизода. В първата Лоу е мъжът, който отива на мистериозен остров и открива група островитяни, решени да запазят дома си на всяка цена. В "Зима" упоритата Хелън пристига на същия този остров в търсене на отговори, но присъствието й разбунва духовете на мястото...

Премиера по HBO GO, 15.09 и HBO 15.09 от 21:00 ч.