🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

октомври

Национален рибен фестивал. Амбициозно събитие в няколко български града, по време на което ще може да си купите българска риба и аквакултури, представени на 1000 кв.м площ, от производители на риба, рибари и преработватели. Ще има рибен ресторант за пресни морски деликатеси, демонстрационен щанд и кулинарна програма; детски кът и музика. 11 октомври - София, ул. "Оборище", до "Св. Александър Невски"; 13 октомври - Пазарджик; 15 октомври - Пловдив; 17 и 18 октoмври - Бургас; 20 октoмври - Стара Загора, от 11:00 ч., вход свободен.

9 - 11.10

Мини детски филмов фестивал. Децата над 4-годишна възраст са поканени на специално създадено за тях киносъбитие - селекция от късометражни и пълнометражни филмови истории, създадени у нас и в Европа. Късометражни филми, пълнометражните "Лодките", "Лили рибката", "Славеят на императора", "Плоуи, сам не ще летиш" и "Синият тигър" ще се прожектират от 12:00 до 17:00 ч. В Културен център G8, билет за дете или за дете с придружител: 5 лв.

От 10.10

"Мрежи от независими пространства: Токио". Изложбата, част от 31-ите Дни на японската култура в България, разказва за общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детски игри, клубове и квартални общности в Токио. В парк "Заимов".

10.10

R&B, бейби! Свързваме Top Shelf Music с качествената селекция на черна музика и организирането на партита, за които се говори дълго. След успешните концерти през 2017 и 2018 г. новият проект събира едни от най-добрите български музиканти, певци, DJ и танцьори, които ще представят съвременни R&B хитове. По време на The R&B Secrets: New School Edition в специален аранжимент ще прозвучат парчета на Крис Браун, Бруно Марс, Дрейк, Риана и много други. На сцената ще се появи и гост хип-хоп изпълнител, но кой е той засега организаторите запазват в тайна. В Sofia Live Club. Вход: 20 лв.

10.10

TEDxTriaditza #BuildingBridges. Темата на първото издание на събитието е посветена на мостовете като възможност за свързване. Осем лектори от различни сфери - бизнес, предприемачество, дигитални технологии, психология и изкуство, ще засегнат актуални и вълнуващи теми и чрез презентациите си ще "построят" мостове - Десислава Дамянова, основател на "Академия за емоционална интелигентност" - "Мостът между поколенията"; Милена Стойчева, изпълнителен директор на "Джуниър Ачийвмънт България" - мостът към създаването и реализирането на идеи; Емануил Алберт, режисьор и фотограф - "Изкуството като мост", и др. В клуб City Stage, от 9:00 до 17:00 ч. Билети и информация на http://tedxtriaditza.com.

10.10

Толерантността като култура хепънинг. Няколко галерии ("Астри", "Интро") и духовни пространства като Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука", 134 СУ "Димчо Дебелянов", Derida Dance Center ще повдигнат въпроса за толерантността - културата на общуване, емпатията, интересът към различието и различните, към хората, животните и природата - танци, лекция, изложби, спектакъл, дискусия. Вижте програмата на събитието на страницата му във фейсбук. Улица "Цар Самуил" в отсечката между "Солунска" и "Денкоглу", от 12:00 до 18:00 ч., вход свободен.

10.10

Икебана - символ на щастие и хармония. Специална демонстрация за изработване на композиция икебана, част от културните събития на 31-вите Дните на японската култура в България, на която ще можете да научите повече за вековните традиции и философията на изкуството, как някои от техниките са се съхранили и до днес, както и да се включите в специален уъркшоп за направа на своя първа композиция с помощта на учители. Столична библиотека, вход свободен, 11:00 ч.

10.10

Апокриф. Режисьорът Иван Добчев се завръща към българските апокрифи, провокиран от сполетялата ни пандемия, която има своите аналози в народните предания. В този премиерен спектакъл той се описва като "режисьор/сънувач, който влиза и в ролята на педагога, "въвеждащ" 20 млади актьори и студенти във вселенската битка на Доброто и Злото". Театрална работилница "Сфумато", 19:00 ч.

10 и 11.10

На горния рафт: базар за бижута и аксесоари В рамките на два дни шестото издание на специализирания базар за ръчно изработени бижута и аксесоари ще откриете селекция от бижута, изработени в различен стил от над двадесет местни автори. Централен военен клуб от 10:00 до 19:00 ч., вход свободен.

12.10

Завръщане у дома. Премиера на новата постановка на Явор Гърдев по текст на Харолд Пинтър. С участието на Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Една пиеса за дома, който остава някъде там, в необозримата далечина и само от блудния син зависи ще се завърне ли някой ден пак в него, или ще го остави тихо да изтлее в паметта, и за блудния син, който след дълго и изнурително пътуване застава отново до прага на бащината си къща... Малък градски театър, 19:00 ч.

До 18.10

Copy/Paste. Ще успеете ли да различите оригинална световноизвестна картина от нейната реплика? Вижте с очите си отличните копия на 20 известни картини, сред които "Играчи на карти" от Пол Сезан, "Портрет на доктор Гаше" от Винсент ван Гог, "Портрет на Адел Блох-Бауер I" (Златната Адел) от Густав Климт, "Писъкът" на Едвард Мунк, "Сънят" от Пабло Пикасо, "Тюркоазената Мерилин" от Анди Уорхол и др. На място ще научите и повече за творците и историята зад техните творения от куратор. Арт галерия в "Сердика център", вход свободен, понеделник - четвъртък: 16:00 - 20:00 ч., петък - неделя: 12:00 - 20:00 ч.

14.10

50 години Васко Василев. Цигуларят Васко Василев отбелязва 50-ия си рожден ден с ексклузивен концерт - саундтрак към биографичния му фотоалбум "Живот зад сцената" с музикални спомени от любимите му дестинации: България, Англия, Япония, Испания. Освен че изявата ще е единствената за него тази година на българска сцена, той ще предложи изненадващ репертоар. Клуб Joy Station, 20:00 ч., билети в мрежите на "Фантастико" и Eventim.

15 - 18.10

Varna Restaurant Week. Осем ресторанта със специално създадени за фестивала менюта. Тази година той ще се проведе в две последователни седмици, като през първата ще може да дегустирате менютата на 4 от избраните ресторанта - "Клуб на Докера", "Ресторант 59", "Петте кьошета", "Долче Амаро Морска гара", а през втората седмица (22 - 25.10) другите четири - "Марше", бар "Гастроном", "БМ Сити", "Веге Джой". Избор от две тристепенни менюта, на меню: 37 лв. Вижте ги на https://restaurantweek.bg/varna/bg/restaurants.

15.10

Среща с Деди Йожи. Тромбонистът Вили Стоянов представя концерт промоция на албума "Онзи вятър от първата среща" по музиката на Йосиф Цанков, съдържащ едни най-красивите мелодии на композитора, пресъздадени в бигбендови аранжименти от Михаил Йосифов. Sofia Live Club, 21:00 ч. билети: 15 лв. предварителна продажба от мрежата на Eventim и URBO, на място: 20 лв.

Домашно кино

Създаване на райски остров

Как един изоставен индустриален остров се превръща в луксозна дестинация? Трите едночасови епизода представят удивителна история на пълна трансформация - от полагането на основите до тържественото му откриване.

Премиера по National Geographics, 11 октомври, 23:00 ч.

Достойнство

Германски сериал, който представя култа Колония Дигнидад, малтретиращ деца, изтезаващ и убиващ затворници в тайната си база. След като чилийският диктатор Пиночет вече не е на власт, млад прокурор трябва да изправи лидера на култа пред правосъдието.

Премиера по HBO2, 22:35 ч.

Social Distance

Заснета по време на изолацията, тази антология съдържа истории за хора, които усилено се опитват да останат свързани, докато са изолирани, с техните както мрачни, така и забавни моменти.

Премиера по Netflix, 15 октомври

Говори сега

Най-новата част на награждаваната и знакова документална поредица HBO Latino включва интервюта с героите на деня, вдъхновяващи знаменитости или лидери на мнение от латино общността от всяка сфера на живота.

Премиера в HBOGO