🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

16.10

Поразените. Книгата на Теодора Димова, спечелила наградата "Роман на годината", се адаптира за пръв път за сцена във Варна от актьора Стоян Радев Ге.К., за да продължи разговора за това кои са поразените и докъде се простират пораженията. Варна, Градска художествена галерия "Борис Георгиев". Билети: 15 лв., от ТМПЦ - Варна, ФКЦ, bgbileti.com.

17 и 18.10

Бакхус FISH Fest 3. Да, това е най-добрият момент за прясна риба. Третото издание на фестивала ще предложи разнообразие от риба, морски дарове и селектирани питиета в сготвен, пресен, суров, течен, ароматен и "изяж ме" вид. Пазар "Ситняково", от 10:00 ч. до 22:00 ч.

17 - 24.10

АСТ Фестивал за свободен театър. Десетото, юбилейно, издание на фестивала събира десет български спектакъла, една международна копродукция и шест чуждестранни представления в над десет алтернативни театрални локации. Очаквайте уъркшопове с Михал Муалем и Олга Алварез, сетивно градско пътуване, концерт на Иво Димчев, лекция-пърформанс с Антони Райжеков, обсъждания на Международна работна среща "Топлоцентрала" и др. В ДНК, сцена "Дерида", НСД, Театър "Азарян", Goethe-Institut, Дом на киното и др.

17 - 19.10

Varna Jazz Days Festival. Варненският тромпетист Нейко Бодуров с джаз имровизации, бийтове и електроника; арфата с нов модерен облик от френско трио, зад което стои българката Росица Милевска; певицата Лина Никол, съчетаваща арендби, поп и сол в авторска музика и стил, и българската етно-джаз формация "Аутентик", избрала да търси и развива своя индивидуален стил отвъд определени музикални граници, са концертите, съставящи програмата на фестивала. Варна, Народно читалище "Отец Паисий (Маяковски)". Билети: 15 лв. отделен концерт и 20 лв. за фестивален ден.

18.10 - 8.11

CineLibri. Кино-литературният фестивал отваря за пръв път Зала 1 след карантината с ефектен музикален пърформанс-изненада за публиката. Продължението на вечерта е с прожекцията на "Кръстницата" - свежа комедия с участието на френската актриса Изабел Юпер. Шестото издание на CineLibri ще се състои под мотото "Възпитание на чувствата", ще предложи 45 филма (акцентите - на стр. 76), повечето от които с национални и световни премиери у нас, и ще се проведе в София и още седем български града. Всичко на www.cinelibri.com. НДК, Зала 1, 19:00 ч., билети: 12 - 15 лв. от epaygo.bg.

18.10

JP3 - Change the Way. Триото JP3, или Живко Петров - пиано, Димитър Карамфилов - контрабас, и Димитър Семов - ударни, представят премиерно за Варна своя четвърти студиен албум с 12 авторски композиции, провокиран от появата на новия член на групата, контрабасиста Димитър Карамфилов, и записан в края на юни тази година. Варна, Операта, билети: 15 - 35 лв. от касите на ТМПЦ - Варна, и ФКЦ.

19.10

Закуска в "Тифани". Премиерен спектакъл за България на едноименния текст на Труман Капоти. Зад него стои екипът, създал на пловдивска сцена представленията "Дебелянов и ангелите", "Вълци" и "Одисей", а именно Александър Секулов и Диана Добрева. В Драматичен театър, 19:00 ч.

19 и 21.10

Тест. По време на интервю за работа всеки въпрос е шок, а всеки отговор - глътка въздух. Пита се - ще има ли победител в тази игра. Премиера на пиеса на Елин Рахнев в "един различен жанр", а това означава да очакваме комичен, саркастичен и замислящ текст. Режисьор е Лиза Шопова, а в ролите са Христо Шопов и Асен Мутафчиев. На 18.10 в Габрово, зала "Възраждане", от 18:30 и 20:00 ч. и на 21.10 в Бургас, Гарнизонен военен клуб, 19:00 ч.

19.10

Ре-тур: Кураторският разказ среща разказа на публиката. Това е нещо лично и различно - авторът или кураторът на актуална изложба ще се срещне с публиката и ще я разведе из залата, за да дискутират, но публиката с помощта на агент-провокатор - специалист в съответното поле, ще задава въпроси, ще изказва мнения и ще търси нови прочити. Тазседмичната изложба е "След 11 септември: Образи от Кота нула" на големия фотограф Джоел Майеровиц. От 14.30 ч. е турът с куратора Гергана Мудова, а от 15.45 ч. - Ре-тура с Георги Лозанов. В Софийска градска художествена галерия.

20 и 21.10

Кино и Класика. Мултимедийният концерт съчетава популярни класически инструментални пиеси и любима филмова музика, която също вече се е превърнала в класика. Ще видим кратки видеоклипове с откъси от филмите и други визуални ефекти, а на сцената ще излязат цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин, Оркестърът на "Класик ФМ радио" и диригентът Максим Ешкенази. В зала "България", 19:30 ч. Спектакълът ще гостува и в Пловдив на 22 октомври в ДК "Борис Христов", 19:00 ч.

21.10

Евита. Първата му премиерна дата е разпродадена, говорим за втората. В мюзикъла от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, продукция на Опера - Пловдив, ролята на Евита е поверена на Юлия Йорданова-Керана, позната ни от последния сезон на "Гласът на България". Диригент е Константин Добройков, режисьор - Нина Найденова, а хореографията е на Боряна Сечанова. В Дом на културата "Борис Христов", 19:00 ч. билети от мрежата на Eventim.

21 - 25.10

Стройко експо. Най-голямото и дългогодишно българско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане тази есен обединява всички иновации за хармонично взаимодействие между хората и техните жилища, представяйки пълен цикъл на устойчиво живеене в хармония със зелените технологии и иновации и през 2020 развива две нови направления - Future и Safеty. Богата съпътстваща програма, която в дискусия с водещи архитекти, строители и проектанти ще се представи визия за високотехнологичен дом и град. За повече информация - www.stroiko2000.com> В НДК, вход свободен, от 10:00 до 19:00 ч.

До 29.10

Озонови знамена. До края на месеца имате възможност да повдигнете поглед и да откриете нетипично и специално място за изкуство - пилоните на Националния дворец на културата. Точно там в продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена. До НДК.

Бьорнстад

Шведският драматичен сериал, адаптация по едноименния бестселър роман на Фредрик Бакман, разказва в пет епизода историята на жителите на малко шведско градче, чиито надежди за развитие са съсредоточени единствено в успеха на младежкия отбор по хокей. Сериалът проследява събитията, довели до изнасилването на 15-годишната дъщеря на треньора на отбора - Мая, от 17-годишния Кевин - звездата на младежкия хокеен отбор, и последиците от това.

Премиера по HBO, 18 октомври

The Trial of the Chicago 7

Една от най-интересните ленти, които ще се появят тази година. През 1968 г. в Чикаго, по време на националната конвенция на демократите, мирна демонстрация срещу войната ескалира в сблъсък с полицията и националната гвардия, масови безредици и прояви на насилие. Седем души са обвинение в конспирация за подбуждане на бунт. Следва процес, останал в история Режисьор и сценарист на филма е Арън Соркин("Кешбол", "Войната на Чарли Уилсън", "Доблестни мъже", "Западното крило", The Newsroom), в ролите са Еди Редмейн, Саша Барън Коен, Джоузеф Гордън-Левит, Майкъл Кийтън и др.

Премиера по Netflix, 18 октомври

My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman, Season 3

Летерман се завръща за нови, задълбочени интервюта с някои от любимите на публиката звезди - Дейв Шапел, Робърт Дауни-джуниър и др.

Премиера поHulu,16октомври

Все още няма коментари
Нов коментар