🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вино и ваканция

Няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен (или бирен) туризъм в България

Изба "Телиш"    ©  Минко Минев

След дълги месеци на лишения и стрес заради пандемията хедонизмът сякаш превзема преотварящата се след ваксинациите Европа. Надеждата за постковид минимализъм засега е оставена настрана - хората търсят начини щедро да наградят телата и сетивата си и живеят с пълни шепи, позволявайки си удоволствия, които преди по-често са пренебрегвали.

Туризъм с много вино, храна, комфортнo настаняване, може би и СПА, културни и природни забележителности звучи като правилна комбинация за целта, особено в ранния летен сезон, преди морето да ни е призовало безвъзвратно. В България за щастие има пребогат избор от места за винен (а вече и бирен!) туризъм, и то от различен тип.

Ето и няколко идеи за опияняващи дестинации, подходящи за еднодневни посещения, за уикенд или по-дълго, с деца, с голяма компания, по-близо или по-далече.

УИКЕНД В ИЗБАТА

Почитателите на комплексите тип винена изба с хотел и ресторант вероятно познават добре най-популярните места - комплексът "Старосел", който в последните няколко години се разрасна до миникурорт, но пък виното там е на все по-заден план, "Мидалидаре" - особено харесвана дестинация за сватби и събития, но и за релакс уикенд, хотелът към избата на Едоардо Миролио или пък романтичното "Шато Копса" до Сопот.

Няколко по-нови комплекси от последните 2-3 години обаче вече допълват и надграждат списъка.

Zaara estate до село Галван, близо до Гълъбово, е един от най-новите проекти с концепция и за винен туризъм. Това е бутикова винарна с хотел в живописната Сакар планина, от който се открива широка, зелена и успокояваща гледка към Тракийската низина. Идеята на комплекса е да бъде остров на спокойствие сред природата и да предлага удоволствия за сетивата. Сред тях са топли и плътни южняшки вина, които могат да бъдат дегустирани, купени за вкъщи или консумирани в ресторанта. Той от своя страна претендира за гурме кухня с чисти продукти, част от които се произвеждат в стопанство към комплекса - имат например собствена млекарница, градина с малини и свежи подправки, ферма с агнета, а друга част от продуктите идват от малки фермери в региона. Комплексът има и релакс водна зона, а стилът на хотела е изчистен, модерен и ненатрапчив.

Zaara estate има две серии вина - DOGMA и Zaara Estate. Те ще допаднат на тези, които харесват плътните и богати червени вина, каквито се раждат в Сакарския край. За най-запалените фенове на виното пък е предлаганият от избата винен тур "По пътя на сакарското вино" с посещения в 4 или 5 изби в региона около Харманли и Любимец, където се създават едни от най-вълнуващите български вина. За по-активния тип хора комплексът предлага велосипеди, а в района има и интересни забележителности като Александровската гробница, Узунджовската църква, крепостта и гробницата "Мезек", тракийски долмени и т.н.. Сакарският край като цяло е едно от най-непознатите и мистични места в България и със сигурност е интересен за посещение.

Uva Nestum, в периферията на град Гоце Делчев (долината на Места), е друг сравнително нов и модерен винен комплекс, който залага основно на формулата вино и СПА, но предлага и забележително широка гама туристически услуги. Тук е, меко казано, просторно - има лозя и градини, голям СПА център с външен и вътрешен басейн, фитнес, тенис корт, футболно игрище и други спортни съоръжения, езеро-развъдник на риба и симпатичен зоокът, голяма детска площадка и парк, което пък го прави идеален за семейства с деца. Още повече че комплексът осигурява и детска анимация с тематични работилници. На гостите се предлагат и велосипеди, с които могат да се посетят крепостта "Никополис ад Нестум", живописните Лещен и Ковачевица, град Гоце Делчев и др.

Дегустациите са част от цялото изживяване - все пак това е комплекс за винен туризъм, и могат да се правят в ресторанта или във винения бар. Избата разполага със 23 дка собствени, натурално чисти лозя със сира, рубин, каберне фран, мерло, каберне совиньон, тамянка и мускат отонел. Вината са типични за региона - по-пищни и ароматни бели и екстрактни и мощни червени, а розето е звездата на селекцията.

Дълго чаканата чисто нова винарска изба на "Драгомир" в пловдивското село Брестник впечатлява с архитектура и дизайн и е подчинена на идеята за винен туризъм. "Драгомир" създават едни от най-висококласните и качествени червени вина на България, а акцентът е, разбира се, върху типичния за района сорт мавруд, както и рубин - най-често в купажи.

Избата предлага няколко пакета винени турове с разходка по пътя на виното и дегустации, които се правят на различни места в зависимост от групата и предпочитанията - в дегустационната зала с гледка към бъчвите и резервоарите, сред самите бъчви, в магазина на избата, а също и навън - под колонадата на фасадата или на озеленената тераса.

Истинският чар и същност на комплексните и дълго отлежавали червени вина на избата обаче се разкрива с храната. Затова и в новата си изба "Драгомир" продължават традицията си да предлагат специални винени вечери с гост-готвач за организирана група гости, която трябва да се заяви предварително. Вечерите са в просторната и стилна дегустационна на избата и са с капацитет 12 до 14 души.

Единственото, което изба "Драгомир" няма, е хотелска част, но не е и нужно - от и до центъра на Пловдив спокойно може да се пътува с такси.

За кратко време след създаването й изба "Царев брод" в едноименното село недалече от Шумен се превърна в една от любимите винарни на почитателите на вината от по-хладните тероари. Совиньон бланът на избата е свеж и тревист, шардонето е стегнато и с потенциал, а пино ноарът е елегантен и деликатен. Тук работят и с интересни сортове като ризлинг, почти изчезналия български ароматен сорт "Гергана", както и редкия евмолпия. Имат и вкусен Pet-Nat - естествено пенливо вино, а резервите са впечатляващи. Те могат да бъдат опитани в няколко вида дегустации на място.

"Царев брод" няма хотелска част, но си сътрудничи с местни собственици на места за настаняване. Избата предлага уикенд пакет за групи с дегустация и шестстепенна вечеря с избор от две тематични менюта във вила "Сейнт Мишел" в Мадара. Вариант за нощувка също е и чаровната "Вила Булгара Еко" в селото.

Регионът е по-трудно достъпен от София, съответно и по-слабо посещаван, но точно това пък го прави привлекателен - повод да си припомним задължителните ученически забележителности като Мадарския конник, Старите български столици, Шуменската крепост, Томбул джамия - най-голямата в България, или помпозния мегапаметник "Създателите на българската държава" и да ги съчетаем с добро вино.

Хотелският комплекс "Вила Синтика" в Сандански е новата придобивка към винарска изба "Синтика" - наследник на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в Сандански. В нея в течение на десетилетия са развивани множество клонове и вариации на винените сортове. Тук са създадени например ранната мелнишка лоза (Мелник 55), мелнишкият рубин, санданският мискет и други.

Хотелът е на крачки от старата изба и опитната станция, където, разбира се, можете да дегустирате вина. Вината на "Синтика" не се срещат често в търговската мрежа, но ценителите ги намират за интересни и вълнуващи - те са предимно едносортови, червените са мощни и концентрирани, а белите са по-плътни и ароматни, както може да се очаква в горещия южен климат.

Самият комплекс разполага с 23 стаи и 3 апартамента, уелнес център, ресторант и е подходящ за почивка с деца - има външен басейн и красива градина около хотела. Фактът, че се намира в града, пък дава възможност да разгледате и градските забележителности.

ВИНЕНИТЕ ПЪТИЩА НА МЕЛНИК

Ако в България има истинска винена дестинация - такава, която позволява да се впуснете във вълнуваща обиколка между избите - дори на велосипед, да дегустирате, да слушате истории и да се приберете с багажник, пълен с вино и спомени, това е Мелник. Регионът е само на два часа от София по магистралата, има чудесен климат и интересни гледки и е дом на над 15 изби, разположени много близо една до друга. Можете да нощувате или просто да дегустирате цял ден и да се приберете в София (разбира се, ако намерите шофоьор трезвеник).

Zornitza Family Estate Relais & Châteaux е бижуто на региона - един от най-луксозните комплекси в страна изобщо. Намира се в село Зорница и е разположен между лозови масиви. Това е първият обект в България, станал част от световната група за туризъм Relais & Chаteaux, която се фокусира изключително във високия сегмент и набляга на тероара като част от преживяването.

Комплексът предлага настаняване в самостоятелни вили или в хотелска част, има СПА център, гурме ресторанти с биопродукти от собствено стопанство и винотека с много голяма и забележителна селекция от световни и български вина.

Zornitza има и собствени лозя - около 50 дка на хълмовете около имението и малко собствено производство на червени вина от местни и международни сортове.

По-бюджетна опция за настаняване е хотелът на винарска изба "Златен Рожен" в с. Рожен, непосредствено до Роженския манастир. Той е в традиционния за региона възрожденски стил.

Която и отправна точка да изберете, лесно и бързо можете да посетите колкото на брой изби желаете и да дегустирате, а мелнишкото вино няма нужда от реклама.

"Вила Мелник" е сред най-гостоприемните изби в региона. Тук винаги има екип, който ще ви посрещне и изнесе беседа - ако трябва, и на няколко езика. Можете да разгледате впечатляващите тунели под избата, издълбани в глинестите почви, където отлежават вината, да се разходите сред лозята и да дегустирате в залата с хубава гледка или пък на открито. Около "Вила Мелник" винаги нещо се случва - празници, фестивали, сватби. Близкото събитие е посрещане на July morning на широките поляни до избата.

На няколко километра - в село Кромидово, е изба "Орбелус", една от малкото изби у нас с биосертифицирани лозя, която впечатлява с дизайна си във формата на бъчва. Забелязва се отдалече и кара мнозина импулсивно да поемат към нея. Дегустации предлагат още близката изба "Орбелия" в село Коларово, винарната на "Златен Рожен" в Капатово, където са и красивите градини на Капатово, както и изба "Рупел" в с. Долно Спанчево. Тук също се стараят да развиват усърдно винен туризъм и предлагат дегустации сред лозята и още няколко места на открито.

БЯГСТВО ОТ ТЪЛПАТА

Посещенията с нощувки във винарните могат да бъдат и по-интимни и индивидуални. В България има няколко изби, които предлагат цели вили или къщи под наем - добра опция за големи компании от винени почитатели, няколко семейства с деца, както и за тези, които имат притеснения да ползват публични пространства заради пандемията.

"Вила Юстина" в с. Устина в полите на Родопската яка, близо до Перущица, е добре позната и на софийските винени пътешественици и корпоративните търсачи на интересни опции за тиймбилдинги и семинари заради хубавото вино, гостоприемството, близостта до София, добрата база и опциите за спорт и разходки сред природата. От 2019 г. избата вече има и хотелска част, като апартаментите на първия етаж са просторни и удобни за големи фамилии. Отделно е и напълно самостоятелната къща за гости за шест души.

Хубавото във "Вила Юстина" е, че тя предлага простор за занимания на открито. Комплексът има и козеферма, където се отглеждат кози от единствената в света месодайна порода "Боер", зоокът, рибовъдно стопанство, парк, където лятно време обичайно се провеждат музикални събития, пикници, сватби, и т.н. Деликатеси с козе месо и още фермерски продукти могат да се опитат в ресторанта на комплекса, който има и външна зона с място за игри за деца.

Над селото тръгва екопътека, която е достъпна и с деца, има обособени места за отдих и пикник, а по нея се стига до Устинския водопад и до параклис, откъдето се открива красива гледка.

"Салла естейт" е един от модерните проекти в северния регион - в село Блъсково до Провадия. Освен приятна винена отбивка на път към Северното Черноморие избата е добър избор и за уикенд туризъм, тъй като има и голяма къща за гости с 23 места, която може да бъде наета и цялата, и ресторант. Базата е подходяща за празненства, частни партита, тиймбилдинги и приятелски срещи. Сред атракциите тук са и езда, тъй като в комплекса има и конна база и разходка с файтони, а също и спорт - има игрище за волейбол и футбол, също и закрита зала за тенис на маса.

Преди няколко години "Салла естейт" впечатли българското винено общество със своето каберне фран, като показа колко подходящи условия за този сорт предлага българският Североизток. Освен него в дегустационния избор задължителни са и ризлингът, совиньон бланът, шардонето, пино ноарът - елегантни вина с по-сдържан и свеж северен профил.

"Кастра Рубра" също е сред популярните отбивки в този жанр. Десетте стаи към винарската изба в с. Коларово, в Южен Сакар, се отдават за частни събития, тиймбилдинги, големи компании. Винарската изба и къщата за гости са в един и същ красив и модернистичен архитектурен стил. За гостите на къщата домакините могат да организират и гурме вечери, но те могат и сами да си направят винено барбекю парти.

Предлагат се, разбира се, и дегустации в дегустационната зала с "гледка" над бъчвеното помещение. Самата винарна "Кастра Рубра" в последните години мина през ред трусове и позагуби позиции на пазара, но вината й продължават да са отличителни и с високо качество.

Kъщите за гости на "Мидалидаре естейт" са удобни опции за по-големи компании и семейства с деца. Едната от тях се намира в градината на хотелския комплекс и има два етажа с по три спални за 6 души на всеки. Двата етажа са със самостоятелен вход и могат да бъдат наемани поотделно.

В градината на по-старата част от комплекса пък е разположена друга къща за гости с 4 двойни стаи за общо 8 души. Тук стилът е модерен и минималистичен, а голяма зелена градина в японски стил дава усещане за простор.

В Мидалидаре има общо три винарни, най-новата от които е за пенливото вино на избата, както и музей на виното. Всички те са спирки в дегустационния тур, който екипът предлага и който завършва в магазина на избата, където много от вината могат да бъдат опитани от диспенсър машината. Не пропускайте пенливите вина, сирата и каберне франа от серията Grand Vintage - едни от топ вината на България.

За ентусиастите, които искат да приготвят храната си сами - двете къщи са с напълно оборудвани кухни. За останалите на разположение е ресторантът на Мидалидаре, както и гастро пъбът, където акцент е... хм, бирата.

А ЗАЩО НЕ И БИРЕН ТУРИЗЪМ?

Възходът на крафт бирата е световен феномен, който за последното десетилетие намери свето място и в България. Нишата е малка, но се развива - в началото бяха единични магазинчета, после се появиха бирените барове, крафтът влезе и в менютата на ресторантите, а някои български производители вече затварят цикъла със собствени заведения към пивоварните си. И изведнъж стана възможно да се практикува бирен туризъм - с информация за пивоварния цикъл на място, с дегустации на различни стилове бира и подходяща храна, защото крафт бирата с различните си наситени вкусове позволява т.нар. food pairing, който е характерен за виното.

Hills е малка независима пивоварна в Перущица, където се прави бира в класически немски стилове - пилз, пшенична, пушена, бок, дабъл бок и сезонни бири, с висококачествени суровини от Германия. Собствениците са приятели от IT сектора, а инвестицията им е вдъхновена от командировките в Мюнхен и желанието да пият добра бира и в България. Рецептите са на майстор пивоваря Волфганг Траутнер, който има десетилетен опит в индустрията, а неговото ноу-хау се прилага от трима български технолози, които обещават, че спазват немския закон за чистота на бирата от 1516 г.

Hills обаче е не просто пивоварна, тя е цял парк-комплекс, който се нарича Hills Brеwery Park и включва модерен гастро пъб, както и огромен парк с езеро, спортни игрища, детски кът и зоокът. Мястото е изключително популярно за събития като сватби, тиймбилдинги, частни партита, така че резервациите са задължителни.

Rhombus в Пазарджик е семейната пивоварна на семейство Пампови, чиито корени са заложени в домашното пивоварство. "Ромбус" е създадена през 2016 г. и е истинска експериментална станция - идеята е да развива и показва най-различни стилове на крафт бирата - а те са десетки. До момента в пивоварната са произведени над 90 вида бира от стари и нови рецепти, като сред тях са и първите произведени в България стилове имперски портер, ечемичено вино, брут IPA, първите български кисели бири, както и такива с Lactobacillus Bulgaricus, с цветя, люти чушки и подправки.

От неотдавна пивоварната разполага и с бистро в модерен стил и с голяма градина. Можете да опитате много видове бира - някои постоянно поддържани, а други временно. Кухнята е семпла, вкусна и подчинена на бирата - основната част от менюто е храна, приготвена на огън и с локални продукти - като домашен суджук, кървавица, кюфтетa, свински ребра и др. Има, разбира се, и пържени картофи, няколко салати и десерти.

MetalHead е една от по-новите български крафт пивоварни - създадена е през 2018 г., и залага основно на IPA стиловете, пейл ейл вариации, портър, импириъл стаут и др.

Двамата собственици са горди бургазлии и музиканти - почитатели на тежката музика, както бързо става ясно и от името на бранда, и от провокативните етикети.

За кратко време MetalHead станаха популярни сред биреното общество както с добрата си бира, така и с базата си в парка на минералните бани в бургаския квартал "Ветрен". Пивоварната разполага и с просторен taproom - с места за сядане вътре и вън, където могат да се опитат много от бирите на MetalHead - наливни и пресни, включително може да се поръча и дегустационно меню с шест проби от 150 мл.

Но на практика посетителите на MetalHead разполагат и с целия добре уреден парк, в който има изградени и десетки места за барбекю - със зидани пещи, големи маси и детски площадки. Перфектно място за пикник с деца и големи компании.

Топ атракцията на пивоварната е Metalhead Beer Fest, който тази година ще се проведе за втори път в парка на 31 юли и 1 август - с много бира, зона с храна и (тежка) музика на живо.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sps0103 avatar :-?
    Svetoslav Stoyanov
    • - 1
    • + 1

    Много приятна статия, исках само да напомня, че ВИ Царев Брод е първата в България предлагаща дигитална услуга за посещения, дегустации и среща с енолога им Ники Кръстев, благодарение на иновативен софтуерен инструмент. Така и тези които не могат да стигнат до ВИ Царев Брод могат да се насладят на невероятните вина и хората зад тях. За повече информация на линка по-долу.
    https://visit.tsarevbrod.com/bg/600576ece16e8f74d198947c?lang=bg

    Нередност?
  • 2
    kodsine avatar :-P
    kodsine
    • + 1

    Metalhead brewery 🤘🤘🤘

    Нередност?
  • 3
    berillo avatar :-|
    Simeon Borissov

    Не лош материал, описващ добре утъпкани пътеки, приличащ на реклама.
    България е изключително атрактивна по отношение на ръста на малки , бутикови изби , които произвеждат софистицирани вина от най- висок клас. Северозападна, североизточна България, Търновско...

    Нередност?
  • 4
    cuf16271953751067520 avatar :-|
    decanter.bg

    Представяме ви един изключително добър магазин за вина, в който ще намерите вино от редки сортове грозде с гарантирано качество на добра цена и безплатна доставка https://decanter.bg/shop/

    Нередност?
Нов коментар