🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Одесос": Новите градски винари от Варна

Малката крафт изба впечатлява със свежите си тероарни вина от хладния Североизток

Владислав Ванков (вляво) се занимава с мениджмънта, а брат му Георги Ванков (вдясно) е уайнмейкърът в екипа
Владислав Ванков (вляво) се занимава с мениджмънта, а брат му Георги Ванков (вдясно) е уайнмейкърът в екипа
Владислав Ванков (вляво) се занимава с мениджмънта, а брат му Георги Ванков (вдясно) е уайнмейкърът в екипа    ©  Цветелина Белутова
Владислав Ванков (вляво) се занимава с мениджмънта, а брат му Георги Ванков (вдясно) е уайнмейкърът в екипа    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Последните почти две години с пандемия, често затворени заведения и слаби посещения на чужди туристи не бяха лесни за винените изби в България. Въпреки това точно в този период в сектора се появиха няколко нови, свежи и нетрадиционни инвестиции, които зададоха тон към по-модерна стилистика и по-съвременен имидж на българското вино.

Сред тях е варненската крафт изба "Одесос", която отвори врати през 2021 г. Оттогава за винарната и нейните млади и симпатични собственици - братята Георги и Владислав Ванкови, се говори много във винената общност. Причините са в откровения подход на избата, която залага на свежи и пивки чистосортови вина с типичния характер на Североизтока. Но "Одесос" печели почитатели и заради ентусиазма и чара на собствениците си, както и с красивата визия на бутилките.

По-различни винари, по-различно вино

Около "Одесос" има доста интересни факти. Като начало Георги и Владислав Ванкови са модерни млади хора, представители на съвсем ново поколение винари, които не са обвързани с консервативните подходи и традиционализма на по-старото поколение уайнмейкъри. Те залагат на модерна стилистика - вина, в които изпъкват отличителните черти на сорта и на района, в който се намира лозето. Така например, опитвайки едно от най-популярните вина на "Одесос" - каберне фран от лозе до Каварна, дори не толкова опитните потребители биха усетили, че това е вино, което идва от по-хладен, морски климат. То не е така пищно, мощно и "топло", каквито са представителите на сорта в по-южните части на страната, но за сметка на това е пивко и елегантно.

"Опитваме да правим вино, което е съобразено основно с тероара и климатичните особености на региона. Ако опитате всичките ни вина в поредица, ще установите, че те спазват една линия, която има общ характер - изцяло в свежата гама. Не опитваме да правим червено вино, както го правят в един топъл южен район, съобразяваме се с даденостите. Това ни различава и мисля, че се оценява от потребителите и професионалистите", казва Георги Ванков.

В тандема той е човекът, който се занимава с винопроизводството, докато брат му Владислав е поел мениджърската работа в младата компания. Двамата на практика са израснали около виното - родителите им имат семеен бизнес с инвентар и добавки за винопроизводство. Така че логично решават да направят следваща крачка и да създадат собствена изба след няколко години на учене, трупане на опит и търсене на стил и подход в изби в така наречения Нов свят - Нова Зеландия, Австралия, Чили. Точно там осъзнават и нещо важно, което ще бележи и бъдещата им работа. "Няма особено голяма разлика в правенето на вино в Чили, Австралия или България, техниките са еднакви навсякъде. Разликата идва основно от лозята, от местоположението, от тероара", казва технологът.

Свободата да правиш тероарно вино

"Одесос" е крафт изба с капацитет едва 10 хил. бутилки. Продажбите й са насочени основно към специализирани магазини и барове и по-малко в ресторанти, тъй като производството е твърде ограничено, за да поддържат винени листи на много обекти. Избата реално е разположена в града - в индустриалния квартал на Варна "Владиславово". Това я отличава, тъй като най-често винарните са насред или в близост до лозята. "Одесос" обаче няма собствени лозя, а изкупува грозде от няколко внимателно селектирани масива само в Североизточния регион.

Да имаш собствени лозя във винарството се смята за най-добрата практика, защото позволява пълен контрол над суровината, но подходът на "Одесос" и малкият й мащаб също имат своите предимства. Като начало не се изисква голяма инвестиция - Ванкови влагат в бизнеса си собствени средства. Това позволява и известна пазарна свобода. "Понеже не сме притиснати от големи банкови кредити, можем да си позволим да изчакаме, а не да пускаме не съвсем готово вино на пазара, както често се случва в България", казва Владислав Ванков. И нещо друго - могат да си позволят да правят вина, каквито те самите харесват, а не задължително каквито диктува масовият вкус на пазара, гонейки само продажби.

Липсата на собствени лозя също дава и свобода на избор. Братя Ванкови в момента работят с няколко масива в общините Провадия, Дългопол, Бяла и Каварна. Тези лозя, от една страна, носят общите черти на Североизтока - прохладния климат, солените бризове, по-ярките дневни и нощни амплитуди, които позволяват създаването на леки и свежи вина с по-нисък алкохолен градус. На фона на глобалното затопляне има засилено потребителско търсене на такива вина, а от тази гледна точка виненият Североизток е регион с огромен потенциал и тепърва ще бъде преоткриван.

В същото време всяко лозе носи и тероарните и климатичните особености на микрорайона си. Резултатът е вина, които имат обща стилистика, но и локален отпечатък (повече за тях в карето). Окончателният им характер се формира от технологичния стил на избата, който е ярко повлиян от Новия свят и стремежа към елегантни бели вина с много свежест и пивки червени със запазена плодовост.

Финален щрих

Красивите етикети са естествен завършек на елегантните вина на изба "Одесос" и лесно привличат вниманието. Идеята е да презентират японската техника за възстановяване на счупена керамика "кинцуги" - слепване със злато. Изображенията пък разказват истории, свързани със сорта, или пък преживявания на Георги и Владислав Ванкови.

Плановете на "Одесос - поне засега, са да запазят и развият облика си на бутикова крафт изба, която предлага разпознаваеми, свежи и модерни тероарни вина от Североизтока в лимитирани количества. Братя Ванкови възнамеряват да продължат да работят с настоящите лозя и сортове, но обещават и нови изненади в близко бъдеще. Със сигурност обаче ще следват строго концепцията си да работя само с лозя на не повече от 100 км от Варна.

Вината на "Одесос"

В портфолиото на "Одесос" има общо осем вина. Ризлингът, совиньон бланът и сирата са от лозя в с. Венчан, община Провадия. Пино ноарът, от който освен червено вино се прави и розе, е от с. Блъсково в същата община. Димятът идва от гр. Бяла, а каберне франът е от два различни масива - бутилката със синия етикет е от лозе до нос Калиакра, а гроздето за червения етикет идва от с. Цонево, община Дългопол.

Ризлингът е сред най-популярните вина на избата (почитателите обаче трябва да чакат следващата реколта, тъй като настоящата в серия от едва 500 бутилки е вече разпродадена). Той се отличава с дълбочина и потенциал за развитие и стареене.

Совиньон бланът е стегнат, минерален, но и ароматен - със свежи акценти на тропически плодове и тревисти, зелени нотки.

Димятът е сорт, който в миналото е бил силно разпространен в Североизточна България, но днес с малкото останали насаждения работят предимно в Пловдивския регион, където димятът е по-пищен и зрял. Този на "Одесос" пък се отличава с лекота, минерална свежест и ефирност.

Розето от пино ноар (червеното е изчерпано) е сочно, с блед цвят и с типичните за сорта аромати на червени плодове и билки.

Сирата е елегантна по северняшки, но сочна и плодова.

Сред най-вълнуващите вина на избата пък са двата каберне франа, тъй като през тях най-добре може да се усетят и разликите в тероара. Виното от "студеното" каварненско лозе е стройно и с по-леко тяло, а в него се усеща ясно хладният морски климат. Според Георги Ванков точно това вино изразява най-добре характера на региона и концепцията на избата. Каберне франът от "топлото" лозе до яз. "Цонево" пък е по-мек и зрял, с по-пищни аромати и по-плътно тяло.