🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място| Плод и зеленчук "Сезон"

Зарзаватчийница за готвачи с фантазия и култ към качеството

   ©  Цветелина Белутова

Най-кратко "Сезон" може да се представи като зарзаватчийница с кухня.

Родното ѝ място е в отсрещната пекарна "&хляб", където някой задал въпроса "защо няма добро българско брашно и какъв е проблемът с пшеницата", а друг отговорил "е, колко да е трудно да си отглеждаме сами". И така, няколко момчета се захващат с идеята сериозно. Свързват се с акад. Атанасов от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който ги отвежда към новите и старите сортове балкански пшеници. Спират се на три и съвсем скоро първият тон ще е факт.

Следващата крачка от пшеницата към зарзаватчийницата идва от само себе си: след като вече успешно отглеждат пшеница, защо да не го правят и с друго? Насочват се към добри, но липсващи български култури: сортове домати, грах, цикория. Така се появява градината в с. Иваняне до Банкя, в която практикуват регенеративно земеделие (при него се използват техники, които възстановяват цялата екосистема, най-вече почвата).

Продуктите в "Сезон" идват предимно от тази градина, но може да попаднете и на салати от Негован или шамфъстък от Солун, да речем.

"Сезон" не се снабдяват от борсата и не е място с постоянство на зареждането. Тук се идва не когато нещо ни трябва, а на лов за нещо интересно. Аз попаднах на мизуна - японски листен зеленчук с лек вкус на горчица, който веднага "вдига" вкуса на всяка зелена салата. Шисо също са листа, идват от семейството на ментата, имат миризма на канела и стават за салати, супи или добавка към сурова риба. Листата от цвекло бяха с такъв вид и цвят, че първо си ги представих във ваза, а не в чиния.

Останалата "продукция" бяха добре познатите репички, пресен лук, алабаш, салатен фасул, рукола, кейл, моркови - всички с по-крехка текстура и с много по-интензивен вкус.

Преди да мине на всекидневен ритъм, кухнята в "Сезон" ще работи само през уикендите. Предстоят вариации на тема сарми, трахани, сандвичи, супи. Подразбира се, че със собствени продукти и с хляб от "&хляб".

Много радваща гледка в "Сезон" са наредените бутилки вина. Дори да нямате специално отношение към виното, няма как да не сте забелязали глобалното и стремително навлизане на натуралните вина. Трудно е за вярване, че все още представляват едва 1 процент от цялото световно винено производство.

Най-накратко, това са вина, правени с минимална човешка намеса. Вкусът им обикновено е радикално различен от този на традиционните, затова често ги описват като диви, неопитомени или вина без фотошоп. Засега в "Сезон" ще има само български натурални вина. А как да ги съчетаете със зарзавата следва да е въпрос на най-дивите ви и неопитомени фантазии.

Работно време:

вторник - събота - 9 до 20 ч.

неделя - 10 до 15 ч.

понеделник - почивен ден
Все още няма коментари
Нов коментар