🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място в София | Obred

Здравословното, домашно приготвеното и българското са приоритет в пекарната за бейгъли с квас на ул. "Искър" в София

   ©  Габриела Грозева

Американската бейгъл мечта в София оживява в "Обред" на улица "Искър". От pop-up събития до собствена локация, концепцията на Габриела Грозева и Александър Чистовски извървява нелекия път на новия бизнес, за да намери своя постоянен дом в творческия квартал на стара София.

Собствената им рецепта за гевреци с квас - хибрид между класическите нюйоркски бейгъли (т.нар. водни) и примесени с печените на дървена пещ монреалски бейгъли, ги отличава от останалите подобни места. Вдъхновени от пътуванията и прекараното време в Ню Йорк и еврейската кулинарна култура в града, двамата собственици реализират общата си мечта да отворят автентично бейгъл място в София.

"Бейгълът е добре да се яде възможно най-близо до печенето. Препоръчваме на хората да идват сутрин" (работят до 16:30). Въпреки че идеята на Габриела и Александър била да направят бейгълите тук част от сутрешната рутина, на път към офиса, най-много хора в "Обред" има по обяд. "Хората в Ню Йорк отиват да си вземат бейгъл и филтърно кафе и бягат към метрото, докато тук го приемаме повече като обяд или брънч."

В локацията им, в която и кучетата са добре дошли, има два етажа - на първия етаж е кухнята и касата, на втория е пространството за хранене. Приготвянето на бейгълите отнема известно време, затова от кухнята известяват, когато поръчката е готова за взимане. Възможно е да се приготви и бейгъл по избор - пълнозърнест, със семена или без, с крема сирене или мисо и печен чесън, съобразен с алергиите на човека или пък веган опция. Цените са между 9.90 и 13.20 лв. за готовите предложения и 5.90 - 7.90 лв. за направи-си-сам бейгъл, а добавките са от 2 лв. за люто до 6.5 лв. за чернокоп.

Ферментацията, подготовката и правенето на бейгълите отнема няколко дни и изисква предварително планиране - причина, поради която не винаги е възможно да се уцели точната бройка за даден ден. Същевременно се стараят да не изхвърлят продукция - "Трима души в кухнята правим всичко и за нас е много важно да нямаме остатък на храна. Много е трудно да направим този баланс. След отварянето леко ни изненада търсенето, което има. Всеки ден все-по добре се адаптираме към количеството, анализираме седмица за седмица, ден по ден какво количество се е продало. Опитваме се всеки ден да увеличим капацитета и количеството." - споделя Габриела. Сами мариноват рибата си, правят домашна комбуча и имат собствен бленд кафе.

Гордеят се, че всички продукти, с които работят са от местни производители - яйца от ферма, кисело мляко на "Багри", зеленчуци от плод и зеленчук "Сезон", рибата е от Черно море. "Опитваме се да се подкрепяме [производителите]. Всички картини по стените ни са на български артисти. Мебелите са втора употреба, претапицирахме ги и реновирахме.

Идеята за името също е свързана с българското - "Много искахме да е българска думата заради това, че връщаме бейгълите в Източна Европа, но ще ги правим по наш си начин тук, с изцяло български продукти." Относно името обясняват: "Всичките неща, които правим тук, са във формата на кръг, затова и логото ни е неправилен кръг. Не са винаги перфектни, всичко се прави на ръка, така са си красиви." "Закуската е като обред, наслаждаваш му се. Хлябът също е обреден и се получава добра игра на думи "о-бред" (хляб на англ.)."

Габриела разказва разпалено за важността на здравословната храна - "Аз лично живея с хронично заболяване (диабет) и искаме нещата, които предлагаме, да са здравословни, спрямо сезона, с възможно най-чисти съставки. Използваме дива ферментация (бел. ред. - технология за ферментиране на продукти по естествен начин, без добавяне на конкретен ферментиращ агент), богата на полезни вещества и пробиотици, и квас (вместо мая), в който има много полезни дрожди и млечнокисели бактерии, въздействащи добре на чревната флора. Кръвната захар е по-стабилна, ако приемаш печива с квас, отколкото с мая. Глутенът се абсорбира по-бавно и не води до такъв рязък пик." В бейгълите си добавят също малц и мед.

Домашно приготвената газирана комбуча (4.50 лв.) правят със специално култивирана гъба, наречена SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts - Симбиотична колония от бактерии и дрожди), която "хранят" със зелен чай-сенча и захар. Преминава през две ферментации, за които са необходими поне седем дни. За добавяне на вкус използват сок от различни плодове и зеленчуци, а най-харесваната им комбуча досега е тази с домати, резултат на колаборация със "Сезон".

Следващият продукт, който планират да развиват, е кафе комбуча.

Специално изпеченият за тях собствен бленд кафе се доставя всяка седмица от Martines Specialty Coffee. Особено горди са с филтърното кафе - batch brew, автоматизиран начин за варене на кафе с машина в по-големи количества (цена 5 лв.). "Вече има хора, които се връщат специално за него, което ни харесва!", споделят двамата, които са любители на американското филтърно кафе.

Планират интерактивни събития с големи споделени маси - общ обред с техни партньори: "Искаме хората да си играят с храна, да им е вкусно и да пийват хубаво вино, както и да си купят ръчно правени керамични неща" (бел. ред., керамичните чаши на Маргарита Димитрова и M.U.P.).

В бъдеще искат да имат винаги вегетарианска и веган опция бейгъл и седмични предложения с достъпни в момента сезонни продукти. Ще предлагат и порция бейгъл - например с крема сирене и сьомга отстрани. Имат дългосрочна идея да продават и съставките за вкъщи.

ул. "Искър" 11

Работно време: понеделник, четвъртък, петък, събота, неделя 08:30-16:30 ч.; (вторник и сряда - почивен ден)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jeh531120059 avatar :-|
    conax

    Не предлагат класиката в бейгълите с пушена сьомга.
    Това е все едно да отвориш баничарница и да не предлагаш баница със сирене.

    Нередност?
Нов коментар