20 въпроса | Надежда Джакова

Надежда Джакова
Надежда Джакова
Надежда Джакова    ©  Павел Червенков
Надежда Джакова    ©  Павел Червенков

Дългогодишната завеждаща филиала "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" към Националната галерия Надежда Джакова е новият комисионер на българското участие на юбилейното 60-о издание на Венецианското биенале (20 април - 24 ноември). България ще се представи с проекта "Съседите" на Красимира Буцева, Джулиан Шехирян и Лилия Топузова (с куратор Васил Владимиров), който вече беше показан пред публика в СГХГ, но ще бъде адаптиран и надграден за дебюта си на най-голямата международна сцена за изкуство - Венецианското биенале. Авторите виждат директна връзка с основната тема на тазгодишното издание, обявена от куратора Адриано Педроза - "Чужденци навсякъде", и препратката към миграцията, изгнанието и чуждестранния произход.

Д-р Надежда Джакова поема важната роля на комисионер от досега изпълняващата длъжността Яра Бубнова, директор на националната галерия в София. Изкуствовед, куратор и критик, Джакова е известна и с активната си изследователска дейност, свързана със съвременни художествени практики, съвременна живопис и фотография, сайт спесифик арт. Има сериозен опит в работа с публиките и арт мениджмънт в художествените музеи, а през 2019 защитава дисертация на тази тема в Института за изследване на изкуствата към БАН.

Организира и курира много изложби, сред които е и актуалната изложба в Квадрат 500 - "Магда Абазова (1923 - 2011)", която продължава до 10 март.

Инициатор на проектите "Автобиография", "Театър в музея" и "Пространство-публика", които предизвикват публиката в нетрадиционни формати на общуване с изкуството. Изнасяла е лекции за съвременно изкуство в България, Германия, Великобритания, Русия и Китай. Член на Международната асоциация на арт критиците AICA.

Като какъв човек се определяте?

Бързо мислещ и действащ, докато не се разсея. Човек е това, за което работи по цял ден.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В изкуството. Вярвам, че там няма граници.

Любимият ви момент от деня?

В 3 през нощта, тогава съм най-съсредоточена. Обичам и момента на ранна привечер, когато настъпва един особен момент на тревожност и тишина, преди да се стъмни.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Предусещането за новото - често дори преди още да е дошло.

Кое е най-голямото ви постижение?

Досега Музеят за съвременно изкуство, надявам се новото да е участието ни във Венецианското биенале за изкуство през 2024.

Как си почивате?

Обикалям по улиците. Пия кафе.

Какво ви зарежда?

Среща с интересни хора, а те са навсякъде.

Какво ви разсмива?

Почти всичко.

Какво ви натъжава?

Тъжна съм постоянно. Понякога виждам нещо красиво и за момент ме разсейва от тъгата, но това е само за миг.

Какво ви вбесява?

Вече нищо. Преди - доносниците, но сега по-скоро ги съжалявам. Както и цензурата - под всякаквата й форма, няма кауза, която да я оправдава.

Личност, на която се възхищавате?

Много са - колегите, хората на изкуството - не спирам да им се възхищавам за силата, енергията и постоянството, които влагат в работата си.

Кое свое качество харесвате най-много?

Смелостта.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Вечно критична, ако може да се намали наполовина.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Като малка си мечтаех да летя, а сега и да мога да плувам би ми било достатъчно.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарих музеен сувенир - шал от изложбата на Магда Абазова. Получих рокля - те никога не стигат.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Тук направо не мога да отговоря - много са.

Къде бихте искали да живеете?

Където съм в момента - в София.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Препрочетох "Флорентински истории" на Макиавели. Любопитни са времената на Медичите, а и той е в много особени взаимоотношения с тях.

Най-интересното място, на което сте били?

Обичам въображаеми места - любимите ми филми са "Мълхоланд драйв" и "Имагинериумът на д-р Парнасус". Също и къщата на баба ми. Тя е в Карловския Балкан и всеки път, когато се върна, откривам интересни неща - най-вече спомени.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Вие никога няма да решите проблема, ако продължавате да мислите по същия начин, който ви е причинил този проблем (Алберт Айнщайн).

Все още няма коментари
Нов коментар