🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Семейна романтика ООД"

Вернер Херцог за ролята "човек"

Оценка: 4 от 5

Още от същото: "Алпи" на Йоргос Лантимос

Всички сме актьори на житейската сцена, но в последния филм на Херцог това е съвсем реален бизнес. Family Romance, LLC е токийска компания, която повече от 10 години предлага услугата "роднина, приятел или колега под наем". С обучени актьори, репетирали чертите и характера на отсъстващия. Нейният собственик Юичи Ишии играе себе си в сценария на германския маестро, останалите участници са също непрофесионалисти. Филмът е в програмата на "София филм фест online", също в HBO GO и MUBI.

Херцог обича териториите, където никой друг не влиза. В случая сам е зад подвижната видеокамера, един всевиждащ антрополог, улавящ граничните измерения на човешкото, на копнежите и липсите, които ни определят. Смесвайки фикция и реалност, Юичи разиграва случаи от собствената си практика (и такива, измислени от Херцог). Драматични, смешни или просто странни примери на утеха и емпатия в механизирания ни и отчужден свят.

Спойващата линия е Юичи като липсващия баща на 12-годишната Махиро (Махиро Танимото). Когато майката му поръчва да повтори и лицевия тик на отсъстващия, Юичи отказва, защото това ще му попречи да бъде истински. Разбираме, че той запълва емоционални празнини не само у "клиентите", но и свои. Самите случаи са шарени като живота. На сватбата на дъщеря "играе" постоянно пияния баща. На самотна жена, спечелила някога от лотария, възстановява единствения щастлив миг. За момиче, което иска да бъде харесвано в Instagram, наема фалшиви папараци.

Хората знаят, че ситуацията е измислена, но благодарността в очите им е истинска. Херцог неусетно качва нивото на обобщенията. Илюзиите увличат, но в правилата на компанията влюбването е забранено. Юичи започва да се пита дали сам не живее във филм, дали собственото му семейство не е "наето", за да направи живота му по-поносим.

Все още няма коментари
Нов коментар