🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино: "Където пеят раците" (Where the Crawdads Sing)

Романтична мистерия по световния бестселър на Дилия Оуенс

Дейзи Едгар в ролята на Кая в "Където пеят раците" (Where the Crawdads Sing)
Дейзи Едгар в ролята на Кая в "Където пеят раците" (Where the Crawdads Sing)
Дейзи Едгар в ролята на Кая в "Където пеят раците" (Where the Crawdads Sing)
Дейзи Едгар в ролята на Кая в "Където пеят раците" (Where the Crawdads Sing)
★★★☆☆

Още от същото: "Нел" с Джоди Фостър.

Дебютният роман на Дилия Оуенс (1952), биолог и естествоизпитател, е читателски феномен от появата му през 2018 г. Where the Crawdads Sing е продаден в над 15 милиона екземпляра, 168 седмици е в бестселърния списък на в. "Ню Йорк таймс". Българското издание ("Лабиринт", 2019) е част от вълната. Към излизането на екранната адаптация (само в салоните) това е най-търсената книга в Amazon.

Творческият екип е изцяло дамски. Рийз Уидърспун е откупила филмовите права и е продуцент. Режисира Оливия Нюман, за нея това е втори филм след спортната драма First Match (2018). Чувствителната камера е на Поли Морган, сценарият на Луси Алибар ("Зверовете на дивия юг"). Силата на независимата жена, съюзена с тази на дивата природа, е актуалната тема.

В центъра е Кая (Дейзи Едгар - Джоунс от Normal People), изоставено дете, израсло в колиба сред мочурищата край малко градче в американския юг. С баща насилник и пияница, прогонил майка, сестри и брат, после сам изчезнал. Пораства, слята с влажния мъх, черупките, светулките и чайките, в красива девойка. Влюбва се в русо момче с добро сърце, което я учи да чете и пише, но заминава в колеж. Харесана е от богаташки син и капитан на местния футболен отбор, но с него получава бащиния нрав. Един ден го намират убит.

Рамка на филма е съдебният процес, в който Кая е заподозряната. С печата на аутсайдера и различния. Манталитетът на малкото градче е намерил своята вещица и дивачка за мразене. Само благороден пенсиониран адвокат (Дейвид Стратърн) й вярва.

Сантименталната жилка на романа е облечена красиво в образи. Характерите са черно-бели, добрите са много добри, лошите - много лоши. Талантливото изпълнение на актрисата спасява Кая от пълна идеализация. Моралното послание - отстраняване на хищника за спасяване на вида - е допустимо в природата, но спорно при хората.

"Където пеят раците" е по кината от 19 август.

Все още няма коментари
Нов коментар