🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Боб Марли: One Love" с Кингсли Бен - Адир

Две години от живота на реге легендата в емоционална драма

+ + + и ½ от 5

Bob Marley: One Love

Режисьор и съсценарист: Рейналдо Маркъс Грийн

С: Кингсли Бен-Адир, Лашана Линч, Джеймс Нортън, Антъни Уелш, Надин Маршал

Времетраене: 107 мин.

Bob Marley: One Love те оставя в ритъма на парчетата и желание за още реге. Продуциран е от Брад Пит и живите наследници на Марли и желание за навлизане в рискови територии (като някои зависимости и седемте извънбрачни деца) няма. Акцентът е раждането на музиката и красивата идея за мир и единство в един разделен от омрази свят.

Такава е родната Ямайка на Марли през 1976 г. Следколониален хаос, банди се стрелят по улиците, две враждуващи партии водят народа към гражданска война. Обявеният помирителен концерт "Усмихни се, Ямайка" изглежда утопия. Два дни преди него убийци нахлуват в семейната къща, ранени са Марли, съпругата му Рита, мениджърът му и най-близък приятел. Въпреки всичко музикантът е на сцената, показва раните си и пее за мечтаната One Love.

Филмът е емоционална хроника на следващите две години, включващи творчески продуктивно изгнание в Лондон. На фона на местната пънк сцена (Clash) Марли се връща към ска и реге корените си. Събира старата група (The Wailers) и съпругата си Рита като беквокал, избистря стила си в пробивния албум Exodus (номер едно за ХХ век според сп. Time).

Централното изпълнение извисява филма над стандартната музикантска биография. Кингсли Бен-Адир постига сливане като онова на Рами Малек в "Бохемска рапсодия". Еднакво добър и в делириума на сцената, и в моментите на човешко колебание. В тях достоен партньор е Лашана Линч (новият 007 от последния Бонд) като съпругата, доживотна морална опора Рита. Гласът на Бен-Адир е миксиран на места в оригиналните парчета.

В полудокументален стил и с поетични детайли режисира Рейналдо Маркъс Грийн от "Методът Уилямс". Филмът е познавателен по отношение на раста - религията и философията на Марли за "естествената мистика" и братството с човека до теб ("Аз и Аз"). Но главният ефект е музиката с ритъма на сърцето , изтъкана от жизненост и свобода.

Още от същото: "Бохемска рапсодия".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар