🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Дюн: част втора" на Дени Вилньов с Тимъти Шаламе

Картинен спектакъл с въздействащ екшън, романтична нишка и актуални идеи

Dune: Part two

Оценка: 4½ от 5

Режисьор и съсценарист: Дени Вилньов

С: Тимъти Шаламе, Зендая, Ребека Фъргюсън, Хавиер Бардем, Джош Бролин, Кристофър Уокън, Флорънс Пю, Остин Бътлър

Времетраене: 166 мин.

Dune: Part two е средната част на трилогия, следва "Дюн: Пророкът" (част трета в изданието на "Галактика" от 1989 г.). Футуристичният опус на Франк Хърбърт стартира през 1965 г., разтеглен е в шест книги, материал за кинематографична сага с продължения има достатъчно. Дени Вилньов е точният човек за реализацията, по стъпките на Джордж Лукас и Питър Джаксън.

Въображението му е колосално, изграден е автентичен свят с атмосфера и физически детайли. Историята продължава, годината е още 10191, Пол (Шаламе) и бременната му майка (Фъргюсън) са пустинни воини срещу завладелите Аракис (бивша Дюн) фашизирани поданици на клана Харконен. Лидерът (Бардем) на свободните туземни жители (фремени) вярва, че Пол е пратеният им божествен месия. Скептична към това, но пък влюбена в Пол, е свободолюбивата Чани (Зендая).

Вторият филм е с повече битки, екшънът смазва сетивата под йерихонските звуци на Франк Цимер. Обяздени са гигантските червеи на Аракис с размерите на товарен влак. Монетата на вярата е видяна откъм двете й страни - път към спасение и освобождаване, но и заробващ фанатизъм. Пол (Муад'Диб, Куизац Хадерах) вижда в бъдещето си на реализиран месия фанатични орди да потапят в кръв вселената с неговото име на уста. Личната му дилема е по-тежка от всякаква корона или смъртоносен ръкопашен дуел.

Лагерът на "лошите" е разширен с достойни за Пол антагонисти. Бойното острие на Харконен е садистичен психар (Остин Бътлър от "Елвис"). Императорът (достолепен Кристофър Уокън) е политически въжеиграч. В "Дюн" жени плетат съдбата. Лагерът на "черните" жрици допълват Флорънс Пю и Леа Сейду, съответно като принцеса и баронеса. Обявена е "свещена война", апотеозът с "Дюн III" предстои. В романа на Хърбърт думата "джихад" е допусната, във филма тя разбираемо е спестена.

Още от същото: "Властелинът на пръстените: Двете кули".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар