🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Заседнали" на Александър Пейн с Пол Джамати

Прочувствена драма за съзряването и простите важни неща в живота

The Holdovers

Оценка: 4½ от 5

Режисьор: Александър Пейн

С: Пол Джамати, Доминик Сеса, Да'Вайн Джой Рандолф, Кери Престън, Нахим Гарсиа

Времетраене: 133 мин.

The Holdovers е в програмата на вървящия в момента "София филм фест" и с "Оскар" (за поддържаща женска роля) от раздадените в началото на седмицата академични награди. Събира Пейн и Джамати двадесет години след знаменателния "Отбивки", "химията" и тук е пълна. Напоследък Джамати нямаше централни роли по мярката си, за тази взе "Златен глобус" и остана с номинация на оскарите. Във всяка друга година без "Опенхаймер" и Килиън Мърфи той щеше да е със статуетката.

Героят му не е от привичните "вдъхновяващи учители" като в "Обществото на мъртвите поети" или "Добрият Уил Хънтинг". Той е опак и затворен, с навици на самотен стар ерген и едно реещо се встрани око, обект на подигравки. Строг в оценките, стриктен в правилата, искрено мразен от учениците. Той им отмъщава с латински сентенции и цитати от Цицерон, нарича ги "малки варварчета".

Времето е около 1970, в саундтрака са Чет Бейкър и Кет Стивънс. Гимназията е елитна, в двете коледни седмици в кампуса остават само "наказаните". Кой от живота като учителя на Джамати; кой от разбитото си семейство като дългокосия гимназист, бунтар и умник (Доминик Сеса); кой от съдбата като тъмнокожата готвачка на училището, загубила току-що сина си във Виетнам, но запазила практичния си оптимизъм (Да'Вайн Джой Рандолф с въпросния "Оскар").

Тримата събират тъгите си в несретно "семейство" по принуда. Търсят надежда в разговори, просветлени споделяния и забранени пътувания с кола до Бостън и важни за тях хора. Пейн работи с мек хумор и проникваща човечност. Три ранени сърца се лекуват взаимно. Плащат цената на идеализма. Дават си примери на стоицизъм срещу несправедливостите - класови, расови, житейски. Доказват, че "не само за себе си живее човек" (по началния цитат на Цицерон). Филмът е актьорски излят, "новодошлите" Сеса и Джой Рандолф са на нивото на Джамати.

Още от същото: "Небраска".

Все още няма коментари
Нов коментар