🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Прекрасни дни" на Вим Вендерс

Поетично наблюдение над приемането на живота в пълнотата му с Коджи Якушо

Perfect Days

Оценка: 4 от 5

Режисьор и съсценарист: Вим Вендерс

С: Коджи Якушо, Токио Емото, Ариса Накано, Юми Асо, Саюри Ишикава

Времетраене: 124 мин.

Perfect Days е със заглавие по песента на Лу Рийд, с подчертаване повторяемостта на дните. Най-добрият игрален филм на Вендерс (на 78) в новия век, с личащата мъдрост и яснота на опита. Японското предложение (прецедент с неяпонски режисьор) сред петте номинации за международен "Оскар" и в програмата на "София филм фест". Със "Златна палма" от Кан за централното изпълнение на Коджи Якушо. Ветеран от "Змиорката" (1997) на Шохей Имамура (също "Златна палма") и лице с печата на слети радост и тъга.

Един мъж е избягал в себе си. От какво ще разбираме на проблясъци в хода на дните му, през мимолетни срещи и фрагменти от сънища в черно-бяло. Името му е Хираяма като в "Токийска история" на Ясуджиро Одзу, също и филм на Вендерс от 1985 г. В почит към Одзу са почти квадратният (4:3) формат на кадъра, аскетичните интериори с гледна точка на коленичил човек, играта на сенки и светлини.

Хираяма чисти тоалетни и е щастлив да го прави. Посреща деня с усмивка и благодарност. С прошарени мустаци и гащеризон с надпис The Tokyo Toilet (проект за дизайнерски паркови тоалетни от 16 световни архитекти). Живее в аналогово минало с музика от касетофон (Пати Смит, Нина Симон), настолна книга вечер (Фокнър, Патриша Хайсмит) и лентов фотоапарат. Полива малки дървета в саксии и снима листата и върховете на парковите клони в небето.

Тук Вендерс е минималист на недоизказаното. Нарицателното му "усещане за място" е с ефект на визуална медитация (оператор Франц Лустиг). Хираяма приютява избягалата си племенница и открехваме едно тревожно семейно минало. Само надникване през вратата на редовния му нощен бар към съдържателката издава възможни чувства в настоящето. Споделена бира на нощния кей с непознат и после детска игра с настъпване на сенки с него открива пластове емпатия. Живеем живота на Хираяма по мигове заедно с него като наш собствен. Още от същото: "Криле на желанието".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • + 1

    Прекрасен филм! Майсторска работа от най-висока класа! Толкова оригинален сюжет, поезията на миговете, лекота на повествованието, камера, ритъм и всичко друго, което прави филма шедьовър. Играта на Коджи Якушо придава универсалност на героя, извън японския контекст. Очарован съм и ме е яд, че за странната, претенциозна френска боза " Анатомия на едно падане" се изприказваха куп хвалби и взе награди, а добре че журито в Кан му се откъсна от сърцето само "Златна палма" за главна мъжка роля на Якушо! Знам , че във форумите на Икономедия културните събития са 0,1% от публикациите, а 1 на 20 000 коментара във форумите е за нещо свързано с изкуство и култура! Благодаря на Янко за представянето!

    Нередност?
Нов коментар