Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 споменавания в статии

И през март не се вижда следа от охлаждане в кредитирането, падат нови рекорди

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Двуцифрените темпове на растеж на банковото кредитиране се запазват и през март, като при жилищните заеми увеличението на годишна база достига ново рекордно ускорение от 22.68%. Към края на тримесечието данните от паричната статистика на БНБ показват увеличение на обемите предоставено финансиране във всички сегменти както на годишна, така и на месечна база, като нарастването е най-високо именно при ипотеките. Бурният им ръст стана причина още от есента на 2021 г. регулаторът да предупреждава за опасност от прегряване на пазара, която опитва да неутрализира с различни надзорни мерки.

По ръба на рекорда

Само за март портфейлите в жилищния сегмент се увеличават с 411 млн. лв., което, ако се изключи ноемврийският рекорд от близо 417 млн. лв., е най-висока номинална стойност от 2008 г. насам. Средномесечно от началото на годината ръстът е с по 344 млн. лв. при 183 млн. лв. за първото тримесечие на 2023 г. На фона на повишаващите се обеми в процентно изражение годишният ръст също продължава да се покачва, като именно през ноември 2023 г. за първи път надхвърли 20%, за да достигне 22.68% през март, спрямо 22.03% месец по-рано.

В номинално изражение статистиката също отчита нови и нови върхови стойности - през декември 2023 г. за първи път беше прескочена и границата от 20 млрд. лв. ипотечни кредити, а към март тази година обемът вече е почти 21 млрд. лв.

При потребителските заеми портфейлите също продължават да чупят рекорди, като в края на тримесечието достигнатата обща сума е 17.4 млрд. лв. Само за последния месец обемът им расте с 233 млн. лв., а средно от началото на годината увеличението е с по 201 млн. лв. месечно. За сравнение, през 2023 г. средномесечното покачване беше с по 153 млн. лв., като през декември дори беше отчетен минимален спад с 5.8 млн. лв. В процентно изражение към март 2024 г. нарастването на годишна база е с 13.23%, при отчетени 13.11% през февруари и върхови нива от над 14% през миналата година.

В корпоративния сегмент картината традиционно е по-шарена, тъй като данните често се изкривяват от отделни големи сделки, което прави месечната динамика по-волатилна. Така на пръв поглед номиналният ръст през март е "едва" 224 млн. лв. на фона на близо 545 млн. лв. за февруари. Погледнато средномесечно от началото на годината обаче, се вижда тенденцията за запазване на високите обороти - за трите месеца на 2024 г. средната сума е почти 300 млн. лв. в сравнение със 166 млн. лв. за същия период на 2023 г. и 250 млн. лв. за цялата минала година.

В очакване на охлаждане

На този фон преди дни представители на сектора коментираха в рамките на организирана от Асоциацията на българските банки (АББ) конференция, че ръстовете на кредитирането не са прекомерни и се движат в синхрон с развитието на икономиката и покачването на доходите. Според прогнозите на банкерите към края на 2024 г. годишният ръст при ипотечното финансиране ще се свие до 10.7%, а в номинално изражение портфейлът ще от порядъка на 24.4 млрд. лв. При потребителските заеми аналогично се очаква забавяне на ръста до 8.7%, а при фирмените - до 6.8%.

БНБ от своя страна засега все още не предприема стъпки за въвеждането на мерки, насочени към клиентите, но все по-настойчиво препоръчва банките да използват такива - обикновено това са тавани на показатели като дълг към стойност на обезпечението (LTV), дълг към дохода на клиента (LTI) и др.

Междувременно данните от паричната статистика показват, че ликвидността в системата остава висока. Спестяванията на домакинствата се увеличават с 11.5% на годишна база до 81.6 млрд. лв., като ръстът дори се ускорява леко спрямо отчетените 10.8% месец по-рано.

При вложенията на бизнеса успокояването е минимално - с 5% за последния месец при 5.1% през февруари, до 43.3 млрд. лв. Общо за неправителствения сектор ръстът на депозитите към март е с 8.3% на годишна база (8.5% месец по-рано) до 128.8 млрд. лв.

    Още от Капитал
    20% лято

    Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

    Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

    Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

    Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

    20 въпросa: Петър Грудов

    Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години

    Благодарност без граници

    Philadelphia Museum of Art показва онлайн изложба с творби, посветени на медицинския персонал през последните сто години