🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпросa: Петър Грудов

Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години

Този месец се навършват десет години от началото на "наръчника за момчета с добро възпитание" - сайтът за градска култура Boyscout, воден от Петър Грудов и Светослав Петров, съоснователи на проекта. През годините те разшириха концепцията и до организирането на концерти.

Грудов, за когото хореографията е все по-голям интерес през последните години, е част от танцовия филм "Поглед от ръба", който трябва да излезе по-късно през 2020 г. Той работи също така по сценарий на късометражен филм.

Като какъв човек се определяте?

Твърда обвивка с течен център.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Поставям всичко под съмнение, а и обичам сай-фай и леко ме изкушава хипотезата, че живеем в симулация. В реалността, която обитаваме, съм най-сигурен в това, че ако си в силна позиция, имаш отговорност да защитаваш тези, които са в по-слаба.

Любимият ви момент от деня?

Когато прегръщам някого, когото обичам.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Изисква много обща култура, време, усилие и постоянство, които рядко възнаграждава. Ако не беше главният ни редактор Светослав Петров, много вероятно нямаше да го докараме до 10 години.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Boyscout разказва за суперхора, идеи и играчки, за които няма да чуеш в детската градина. Иначе нишката, която минава през всичко, с което се занимавам напоследък, е общуване.

Как си почивате?

Усамотявам се.

Какво ви зарежда?

Движението. Добрият дизайн. Изкуството, което вълнува. Качествената музика. Добавяте слънце и вода и съм готов.

Какво ви разсмива?

Интелигентният хумор и провокация. Игри на думи и шеги, които са толкова лоши, че леко зашеметяват - на последното съм цар.

Какво ви натъжава?

Колко време имате? Медийната среда. Налагането на кофти стереотипи, бинарни избори и посредственост. Лайкът като мерна единица. Суайпът като начин на живот. Повърхностното общуване. Липсата на емпатия и солидарност. Експлоатацията. Все по-голямата пропаст между бедни и богати. Шестото масово измиране на видове. Ерозията на демокрацията и провалът на институциите. Поляризирането на хората на племена. Християни, които мразят различните от тях. Патриоти, които си хвърлят фасовете по вечно разбитите тротоари. Млади хора, които гордо се заявяват като расисти в социалните мрежи. Да продължавам ли?

Какво ви вбесява?

Несправедливостта и жестокостта.

Личност, на която се възхищавате?

Ноам Чомски. На 91 е и продължава да има ужасно бистър ум. Теорията му "произвеждане на съгласие" трябва да влезе в училищната програма в часа по критично мислене. Активно се притеснявам за деня, в който няма да е сред нас.

Кое свое качество харесвате най-много?

Старая се да ставам по-добър човек и с годините се освободих от нуждата да оправдавам чужди очаквания или да се състезавам с някой друг.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Непостоянен съм. Разпилявам се между прекалено много неща, губя интерес и твърде лесно се демотивирам. Не съм амбициозен. Трудно изключвам. Имам склонност към депресивни състояния. Цял списък стана май?

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Всичките! Израснах с комикси (X-Men) и ужасно обичам идеята за суперсили. Ако трябва да избера една, ще е да се вселявам в чужди глави и тела - искам да мога да излизам от себе си за малко, да повървя в чужди обувки, да погледна света през други очи, да поживея друг живот.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Не съм добър нито в правенето, нито в получаването на подаръци. Време, внимание и взаимност са ми най-ценни.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Извън Boyscout, най-често съм в Youtube (музикалният видеоклип е любим формат, но гледам и доста новини, анализи, всевъзможни лекции и експлейнъри), в пощата ми (не ползвам месинджъри и кореспонденцията ми е там) и в Twitter (eдинствената социална медия, която ползвам макар и пасивно - следя няколко журналисти и медии).

Къде бихте искали да живеете?

След няколко години се виждам в малка селска къща с двор и половин дузина кучета, близо до вода, някъде по европейското Средиземноморие.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Инцидентно последните две са излезли през 1956 - "Падането" на Албер Камю и "Стаята на Джовани" на Джеймс Болдуин. Кратки, но комплексни и лесни за четене. Открих малко от себе си и в двете. Препоръчвам.

Най-интересното място, на което сте били?

В главата ми.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Може ли да е песен? Waltz (Better Than Fine) на Фиона Eпъл.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evgenimomchilov avatar :-|
    evgenimomchilov

    Вълнуващо.

    Нередност?
Нов коментар