Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9015 споменавания в статии

Афганистан

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Афганистан е държава в Югозападна Азия без излаз на море. Граничи с Иран на Запад, Пакистан на юг и изток, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан на север. Стратегическо й географско разположение предопределя централната роля, която страната има в региона, а негостоприемният релеф и войнствените жители в продължение на няколко века държат потенциалните завоеватели надалеч. Афганистан има 34 милиона души население, а столицата е град Кабул.

Само преди 30 години, Афганистан беше една сравнително просперираща и стабилна страна. Началото на размирните времена е през 1979 г., след инвазията на съветските войски, която предизвиква остра реакция както сред самите афганистанци, така и сред близките им съюзници - САЩ и Пакистан.

Последното десетилетие е особено бурно и разрушително за страната, управлявана от талибаните, които се показаха доста гостоприемни към терористичната групировка "Ал Каида" и нейния водач Осама бин Ладен. Именно това гостоприемство провокира и инвазията на САЩ и съюзниците им след атентатите от 11 септември 2001 г. Благодарение на международните сили талибаните бяха отстранени от власт. За съжаление, подпомогнати от богатите печалби от отглеждането на опиум и натрупаното недоволство от корумпираното правителство, талибаните успяха до голяма степен да възвърнат позициите си, особено в така наречените пащунски региони в южната и източната част на страната, където е и люлката на талибанското движение. Талибаните, които взеха властта през 1996 г. са екстремистко ислямистко движение.

От началото на 2010 г. международната операция в Афганистан навлезе в нова фаза. Американският президент Барак Обама изпрати допълнителни 30 000 войници в Афганистан. Контингентите си в международната мисия ИСАФ увеличиха и други страни, като общият брой на войниците вече достига над 100 000. Беше приета и нова стратегия за Афганистан, която предвижда преговори и привличане на по-умерената част от талибаните, както и по-ускорено обучение на местна афганистанска войска и полиция, които да поемат контрола от международните сили. Според предварителните планове, местните полицейски и армейски сили трябва да наброяват 300 000 души до края на 2011 г.

Една от основните пречки пред реализирането на този план е слабото правителство на президента Хамид Карзай, който спечели нов мандат на изборите миналия август при ширещи се съмнения за манипулации на гласуването в негова полза. След изявлението на президента Барак Обама, че американските войски ще се изтеглят от Афганистан през 2011 г., Карзай каза, че страната му няма да е в състояние да издържа сама собствената си армия и полиция преди 2024 г.

Няма намерени резултати за Афганистан


Още от Капитал
20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Хелзинки вместо Холивуд

Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

Кино: "Фарът"

Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост