Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4642 споменавания в статии

Топлофикация-София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

"Топлофикация София" EАД е най-старото и най-голямото топлофикационно дружество в страната. То разполага с мощности за над 3000 MW топлинна и 280 MW електрическа енергия.

Крайните потребители на дружеството са над 410 хил., от които над 365 хил. са домакинства. В момента топлопреносната мрежа в столицата е с дължина 900 км, а абонатните станции са 15 хил.

"Топлофикация София" разполага с две топлоелектрически централи - ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София изток" за топлинна и електрическа енергия, с две големи отоплителни централи - "Земляне" и "Люлин" - само за топлинна енергия, и седем временни отоплителни централи.

В последните години дружеството се тресе от скандали. То има около 200-300 милиона лева несъбрани дългове на потребители на топлинна енергия, които не си плащат сметките, и периодично изпитва затруднения да се разплаща с доставчиците си (основно "Булгаргаз"). Дружеството вече работи в условия на конкуренция със "София газ", което предоставя на домакинствата възможност за отопляване с природен газ. 

През 2003 г. приключи въвеждането на системата за дялово разпределение в сградите - етажна собственост. В резултат - между абонатите и дружествата се вмъкнаха посредници - т. нар. топлинни счетоводители - фирми за дялово разпределение на потребените от абонатите количества топлинна енергия. Оттогава обтегнатите отношения между съседи, между клиенти и топлинни счетоводители станаха практика. Причината е в трайно настанилото се убеждение у хората, че плащат за нещо, което реално не са потребили, но им е било начислено от топлинните счетоводители, или пък - за нещо, което не желаят да потребяват и са свалили радиаторите си, но въпреки това дължат пари на топлофикационното дружество за общите части и за тръбите, които минават през апартаментите.

Повод за конфликти са и променящите се формули, по които се разпределят количествата топлинна енергия за общи нужди, които в крайна сметка натоварват в най-голяма степен хората, които са пестили или изобщо не са потребявали топлинна енергия. Съществува и непрекъснато недоволство заради липсата на прозрачност как точно се изчисляват дължимите суми, тъй като топломерите в домовете на хората отчитат потребени единици, но изчисленията колко точно дължи абонатът са сложни и неясни.

Допълнително недоволство у потребителите създаде и лошия мениджмънт на столичното дружество. През април 2006 г. тогавашният директор на "Топлофикация" -  Валентин Димитров (станал известен като Вальо Топлото) бе отстранен от поста, а в началото на юли същата година бе арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци. През май 2008 г. Софийският районен съд осъди на пет години затвор бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про Марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

През юни 2009 г. Димитров получи втора ефективна присъда на първа инстанция за длъжностно присвояване в особено големи размери.Състав на Софийски градски съд постанови 14 години затвор за бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София". Освен това той бе осъден на конфискация на цялото му имущество. Съдът лиши Димитров от правото три години да заема ръководен пост. Подсъдимият обжалва присъдата.

След скандала с Вальо Топлото, се смениха двама директори на дружеството.

В последните години периодично се обмисля възможността общината и държавата да излязат от софийската топлофикация и да оставят управлението й на частни мениджъри, които имат желание и опит да инвестират и да развиват дружество като пазарен играч. Но до конкретно решение не се е стигнало. В момента компанията е с мажоритарен собственик държавата и е с принципал Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Хронология

- Началото на дружеството е поставено през март 1949 г. с въвеждането в експлоатация на първата топлофикационна електрическа централа в България - ТЕЦ "София". Изграждането на топлопреносна мрежа започва през 1952 г.
- През 1978 г. Общинското стопанско предприятие "Топлофикация " се преименува на Стопански енергиен комплекс (СЕК) "София".
- През 1993 г. СЕК "София" става еднолично акционерно дружество - собственост на Столичната община.
- През 2002 г. Столичната топлофикация стана акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон, като собствеността бе разделена между Столичната община - 58%, и Министерството на икономиката и енергетиката - 42%.
- През 2009 г. Столичната топлофикация стана еднолично акционерно дружество, след като общината прехвърли на държавата своя дял.

Няма намерени резултати за Топлофикация-София


Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

Нито един път не води към сараите на Доган

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Хелзинки вместо Холивуд

Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

Кой се страхува от Джеймс Болдуин

Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му