Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9010 споменавания в статии

Афганистан

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Афганистан е държава в Югозападна Азия без излаз на море. Граничи с Иран на Запад, Пакистан на юг и изток, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан на север. Стратегическо й географско разположение предопределя централната роля, която страната има в региона, а негостоприемният релеф и войнствените жители в продължение на няколко века държат потенциалните завоеватели надалеч. Афганистан има 34 милиона души население, а столицата е град Кабул.

Само преди 30 години, Афганистан беше една сравнително просперираща и стабилна страна. Началото на размирните времена е през 1979 г., след инвазията на съветските войски, която предизвиква остра реакция както сред самите афганистанци, така и сред близките им съюзници - САЩ и Пакистан.

Последното десетилетие е особено бурно и разрушително за страната, управлявана от талибаните, които се показаха доста гостоприемни към терористичната групировка "Ал Каида" и нейния водач Осама бин Ладен. Именно това гостоприемство провокира и инвазията на САЩ и съюзниците им след атентатите от 11 септември 2001 г. Благодарение на международните сили талибаните бяха отстранени от власт. За съжаление, подпомогнати от богатите печалби от отглеждането на опиум и натрупаното недоволство от корумпираното правителство, талибаните успяха до голяма степен да възвърнат позициите си, особено в така наречените пащунски региони в южната и източната част на страната, където е и люлката на талибанското движение. Талибаните, които взеха властта през 1996 г. са екстремистко ислямистко движение.

От началото на 2010 г. международната операция в Афганистан навлезе в нова фаза. Американският президент Барак Обама изпрати допълнителни 30 000 войници в Афганистан. Контингентите си в международната мисия ИСАФ увеличиха и други страни, като общият брой на войниците вече достига над 100 000. Беше приета и нова стратегия за Афганистан, която предвижда преговори и привличане на по-умерената част от талибаните, както и по-ускорено обучение на местна афганистанска войска и полиция, които да поемат контрола от международните сили. Според предварителните планове, местните полицейски и армейски сили трябва да наброяват 300 000 души до края на 2011 г.

Една от основните пречки пред реализирането на този план е слабото правителство на президента Хамид Карзай, който спечели нов мандат на изборите миналия август при ширещи се съмнения за манипулации на гласуването в негова полза. След изявлението на президента Барак Обама, че американските войски ще се изтеглят от Афганистан през 2011 г., Карзай каза, че страната му няма да е в състояние да издържа сама собствената си армия и полиция преди 2024 г.

Няма намерени резултати за Афганистан


Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Кино: "Фарът"

Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост

Кой се страхува от Джеймс Болдуин

Прозата и мислите на афроамериканския писател отекват повече от 30 години след смъртта му