Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 споменавания в статии

Израелската ПВО: Огън, не ме следвай

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Вечерта на 13 април небето над израелския град Рамат Ган е спокойно. Сирените за въздушна тревога не се включват. Това означава, че "Железен купол" - системата за противовъздушна отбрана на страната, не е засякла насочена към района вражеска ракета или дрон и не се е задействала.

"Прочетох в онлайн новините, че от Иран към Израел летят ракети и дронове, но при нас нямаше извънредни събития. По принцип има разделение на сектори и щом няма някаква заплаха в периметъра, системата не сработва. Затова и нямаше сирени, въпреки че ги очаквахме. Даже спах тази нощ", казва пред "Капитал" 41-годишен жител на Рамат Ган, пожелал анонимност. Но споделя, че при нападението на "Хамас" на 7 октомври миналата година не е било така. Тогава в небето са се виждали десетки припламвания - знак, че "Железен купол" прихваща изстреляните от групировката към Рамат Ган ракети.
  • Как се разви иранската атака
Преди няколко дни Иран за първи път извърши удари по израелска територия. Посред нощ миналата събота в Израел се включват сирени, гражданите търсят убежище, а навън се чуват експлозии, когато противовъздушната отбрана се активира. Прихванатите обекти осветяват небето, а много дронове и ракети са свалени от израелските военни и техните съюзници, преди да достигнат територията на страната.

По информация на британската ВВС Техеран е изстрелял над 300 дронове и ракети - 170 дрона и 30 крилати ракети (недостигнали израелска територия), както и поне 110 балистични ракети (малка част от които са достигнали до Израел).
Според анализатора от USMEP Даниъл Лийви Иран е искал да демонстрира, че е способен да удари военна база в Израел, но не е търсел ескалация.
Най-малко девет държави са участвали в развитието на конфликта. От Иран, Ирак, Сирия и Йемен са изстреляни обекти към израелската държава. Израел, САЩ, Обединеното кралство и Йордания са ги свалили. Ливанската "Хизбула" също твърди, че е стреляла към израелска военна база в окупираните Голански възвишения.
  • Как реагира израелската отбрана
Според израелските власти 99% от баража е бил прихванат или извън въздушното пространство на страната, или над самата страна. Тъй като повечето от обектите са идвали от относително голяма дистанция, е имало време да се изпратят изтребители F-35, за да ги свалят, като 25 от 30 крилати ракети са били обезвредени извън страната.

За това, което е преминало през тази първа линия на отбраната, Тел Авив разчита на трислойния щит на системата си за противовъздушна отбрана (ПВО), който оперира от 7 октомври насам. Първата фаза е Arrow или "Стрела" - използва се за прихващането на ракети с далечен обсег и се смята, че именно тази система се е справила с повечето от изстреляните балистични ракети. Вторият етап е David's Sling или "Прашката на Давид" - предназначен за неутрализиране на балистичните ракети с малък обсег, крилатите ракети и дроновете.



Накрая идва прословутият Iron Dome или "Железен купол" - прицелващ се в безразборно летящи ракети, насочили се към населени места. Наскоро той е усъвършенстван, за да защитава и от дронове (въпреки че по информация на израелските сили нито един от 170-те изстреляни безпилотни апарата не е достигнал до въздушното пространство на страната). Очаква се новото лазерното оръжие Iron Beam или "Железен лъч", което ще бъде нов елемент от израелската отбранителна система, да бъде активно през 2025 г.
  • Как оперира "Железен купол"
Системата "Железен купол" е разработена след конфликта между Израел и "Хизбула" от 2006 г. Функционира при всякакви климатични условия и за първи път е използвана в битка през 2011 г. Разчита на радар за проследяване на ракетите и ги прихваща само когато се очаква те да ударят населени места. Състои се от батареи, разположени из Израел, като всяка има между 3 и 4 установки, които могат да изстрелят 20 прихващащи боеприпаса. Има както фиксирани, така и мобилни версии на системата.
  • Какви са пораженията
Седемгодишно момиче е тежко пострадало от шрапнел близо до южния град Арад. Няколко балистични ракети са уцелили израелска територия, по данни на британската ВВС, като една от тях нанася леки поражения по военновъздушна база в пустинята Негев. Пред CBS американски правителствени представители казват, че пет балистични ракети са избегнали ПВО и е имало попадение на израелска територия. Четири са ударили базата, където се намират израелските F-35 и за която се смята, че е основната цел на иранската атака, но са попаднали върху пистата и празни хангари. Петата е била насочена към радар в Северен Израел, но е пропуснала целта.

Според Даниъл Лийви, президент на U.S./Middle East Project (USMEP), няма нищо случайно в това развитие на ситуацията. "Разбира се, това не беше неуспешна иранска атака. Иранците, както е признато от всяка разузнавателна агенция и се намеква дори в публично оповестени материали, не са възнамерявали това да бъде опустошително действие, предварително са подали на всички предупреждение, излъчвали са кога, какво и как ще направят", казва Лийви пред "Капитал". И допълва, че Техеран е искал да демонстрира, че е способен да удари военна база, но не е търсел ескалация. "Ако това не беше случаят, американците и другите израелски съюзници нямаше сега да призовават за въздържане. Това беше внимателно изчислен ирански отговор", посочва президентът на USMEP. Според него в резултат съществена част от израелските съюзници сега гледат на Техеран като на по-отговорната страна в конфликта и се притесняват докъде ще стигне Тел Авив.

Намерен е 1 резултат.

19 апр 2024 Марина Станева
<b>Израелската</b> <b>ПВО</b>: <b>Огън</b>, <b>не</b> <b>ме</b> <b>следвай</b>
// Свят /

Израелската ПВО: Огън, не ме следвай

окупираните Голански възвишения. Как реагира израелската отбрана Според израелските власти 994840 прочитания

    Още от Капитал
    Трудното събуждане на трудовия пазар

    Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

    Новият син папа

    Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

    Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

    Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

    Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

    Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

    Хелзинки вместо Холивуд

    Отварянето на салоните и галериите носи възможност да се потопим в киното на финландския режисьор Аки Каурисмаки (и да го разберем)

    20 въпросa: Петър Грудов

    Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години