🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Капитал" продава на търг две исторически NFT корици

Първите страници на вестника от началото и края на ерата "Пеевски" ще бъдат "подписани" с уникален блокчейн код и обявени за продажба на аукцион

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Две от кориците на "Капитал", които затварят в себе си последните осем години от историята на България, ще бъдат продадени на онлайн аукцион. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT. Спечелилите аукционите ще получат и високо качествен отпечатък на двете корици.

Колекцията може да видите тук.

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която позволява дигитално съдържание да има уникален подпис - цифров сертификат за автентичност. Това е сравнително нов начин за търговия с модерно изкуство. Той се появи през последната година, когато заради локдауните на много места по света създателите на различни произведения нямаха възможност да участват в изложби и други събития. Всеки дигитален обект, който се подпише по този начин, получава уникален NFT и така човекът, който го купи, може да е сигурен, че притежава цифровия еквивалент на "оригинала". Пазарът на NFT през последните месеци се развива доста бурно, като например Time успя да продаде три свои корици за 435 хил. долара.

"Капитал" винаги внимава да тича най-отпред - оттук се вижда най-добре какво се случва и какво предстои. Сега блокчейн услугите и криптовалутите променят ударно бъдещето не само на финансовите услуги, но и на всеки сектор, в който навлязат. Само за няколко месеца NFT е на път да предефинира пазара на дигитална собственост.

В "Капитал" вярваме, че създателите на цифрово съдържание трябва да има как да печелят от него. Въпреки че фокусът на медиата винаги е бил повече върху бизнеса и икономиката, винаги сме смятали, че изкуството е важно. Сега NFT дава още една възможност на хората, които са се посветили на него, да обърнат интелектуалната му стойност в пари. Организираме аукциона за кориците и за да обърнем внимание върху този начин за търговия, така че повече хора да могат да се възползват от него.

Избрахме две корици от хартиеното издание, които (надяваме се) затварят в себе си един мрачен период от историята на България. Първата е направена за началото на масовите протести срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. Втората е от съвсем скоро - от санкционирането на същата фигура по американския закон "Магнитски". Това е началото и (пак - надяваме се) краят на една срамна ера. В нея се случваше точно обратното на това, за което пишем по-горе - вместо прогрес допуснахме България да затъне в корупция и да пропусне много. В това време много бизнеси, възможности и хора бяха смазани.

"Капитал" - не. За нас тези две корици са също символ на лична и професионална гордост. Успяхме да запазим главата си цяла и високо вдигната. Вършихме си работата - показвахме това, което наистина се случва.

Предлагаме на търг тези корици и за да подчертаем - дори и този период да свърши, той трябва да се помни. Както някога се продаваха парчета от Берлинската стена, така че да не се забравя и да не се допуска нищо подобно повече, така е и с NFT кориците на "Капитал". Те заключват в себе си период, който не бива никога повече да се случва.

Аукционът ще се проведе на opensea.io и се очаква да започне сряда, 16.06.2021, следобед и да приключи на 22.06.2021 г - точно осем години (22.06.2013) от излизането на първата корица, която сега се продава като NFT.

Наддаването ще се осъществява чрез ETH - валутата на Ethereum блокчейна. Всеки може да участва по всяко време в рамките на продължителността на аукциона с една или няколко заявки "купува".

Как ще се случи аукционът

Офертите ще се подават под формата на Wrapped Ether WETH - това са етери в ескроу, което гарантира, че подадената оферта е обезпечена със средства. На самата платформа opensea.io при заявяване на оферта се предлага услугата за конвертиране на етери в WETH.

За целта участниците трябва да се сдобият с етери - ETH, ако не притежават към момента. Това може да стане на някои от лицензираните борси като https://www.coinbase.com/, https://www.kraken.com/, https://www.bitpanda.com/en/home-video. На някои от борсите отварянето на акаунт отнема повече време, така че започнете процеса от по-рано. ETH може да закупите и директно от човек, притежаващ такава криптовалута.

За да оперирате с вашата криптовалута, трябва да си откриете сметка на етериумския блокчейн чрез портфейл - най-разпространените са https://metamask.io/ и https://www.coinbase.com/. Вашата разполагаемост в крипто трябва да е малко повече от цената в крипто, която искате да платите на аукциона, тъй като сделките с NFT изискват заплащането на gas cost, което е цената за опериране на етериумския блокчейн и тя варира спрямо търсенето и предлагането. Повече за цените на "газ" може да видите тук: https://www.gasnow.org/

За въпроси по темата, моля, пишете ни на [email protected]

Какво е Ethereum може да видите тук.

Какво е NFT - тук.

Имайте предвид: цените на криптовалутите, включително и ETH, са силно волатилни спрямо долара и еврото. Пазете си добре ключовата фраза за вашия портфейл, не я споделяйте онлайн или в мейл, същото важи и за вашия private key.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boyanapopova avatar :-|
    boyanapopova
    • + 4

    Браво, Капитал! Както винаги -- zeitgeist.

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 3

    Поздравления за иновативния подход и то точно на тази знакова дата! И най-вече - за устойчивостта и достоверността на хората от Капитал през тези тежки години.

    Нередност?
  • 3
    kokoshkov avatar :-(
    Аскет
    • - 1
    • + 1

    Официално уведомявам Редакцията, че НЯМА да наддавам, поради което ме изключете от списъка...

    Нередност?
Нов коментар