Ел Салвадор иска да привлече криптоинвеститори с биткойн облигация

Емисията ще финансира инфраструктура за "копаене" на биткойн и инвестиция на криптопазара

Страната въведе биткойна като второ официално разплащателно средство освен долара през септември миналата година
Страната въведе биткойна като второ официално разплащателно средство освен долара през септември миналата година
Страната въведе биткойна като второ официално разплащателно средство освен долара през септември миналата година    ©  Reuters
Страната въведе биткойна като второ официално разплащателно средство освен долара през септември миналата година    ©  Reuters

Емисия облигации на Ел Салвадор, обвързани с биткойн, ще разчита да привлече криптоентусиастите, след като традиционните големи международни инвеститори приеха идеята скептично. Страната въведе биткойна като второ официално разплащателно средство освен долара през септември миналата година, а сега планира да набере 1 млрд. долара чрез издаване на 10-годишни облигации, обвързани с криптовалутата. С половината от средствата трябва да се финансира изграждането на Bitcoin City в подножието на вулкана Кончагуа, където геотермалната енергия ще бъде използвана за "копаене" на биткойни, а останалата сума ще бъде инвестирана на криптопазара. Очаква се облигацията да предлага купонни плащания от 6.5%, както и дивидент от натрупаната печалба от инвестицията.

Търсенето от страна на големите инвеститори на криптопазарите ще бъде от решаващо значение за успеха на емисията. Засега идеята се радва на голям интерес, разкри пред Financial Times Паоло Ардоино, главен технологичен директор в Bitfinex, платформата, на която ще бъдат пуснати облигациите. Необходими са обаче законодателни промени в Ел Салвадор, преди плановете да станат реалност. Оптимизмът сред криптообщността за първата подобна емисия от суверенен кредитополучател е в рязък контраст с недоверието на повечето традиционни инвеститори.

Криптонадежди

Облигацията, предлагаща годишен лихвен процент от 6.5% и дял от постъпленията от биткойн инвестицията, ще даде на страната изгодни условия за финансиране. Доходността на настоящите ѝ 10-годишни доларови облигации върви в порядъка на 20% и се покачи рязко след началото на биткойн експеримента, иницииран от президента Наиб Букеле. Действията са отдалечили Ел Салвадор от традиционните пазари на финансиране и от МВФ, който гледа с неодобрение на начинанието и няколко пъти призова страната да се откаже от биткойна. Последствията от приемането му като разплащателно средство е увеличило макроикономическите рискове за страната, без да донесе съществена промяна в начина на извършване на транзакции, смятат анализатори от банката Barclays. 86% от малките и средните бизнеси в страната не са извършили никакви продажби с криптовалутата според данни, цитирани от The Wall Street Journal.

Все още има неяснота относно правната рамка, носителите на облигациите, както и кое юридическо лице ще ги издаде. Най-вероятно емитент няма да е правителството, а малката геотермална компания LaGeo, която е дъщерно дружество на държавната електрическа компания CEL. Това ще спести натрупването на още държавен дълг, който вече достига 85% от БВП. Несигурността остава и по отношение на времевата рамка на проекта, след като емисията, която първоначално беше очаквана през март, беше отложена.

Макар според по-консервативните анализатори залогът на Букеле с биткойн да тласка Ел Салвадор към заплаха от неплатежоспособност, мнозина се надяват, че търговците на криптовалути ще дадат нов шанс на страната. Спекулира се възможността облигациите да бъдат достъпни и за малки инвеститори.