🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Банкман-Фрийд е арестуван, след като САЩ му повдигнаха наказателни обвинения

Задържането на създателя на FTX е първият голям ход на властите в разследването на многомилиардния фалит на криптоборсата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на фалиралата борса за криптотърговия FTX беше арестуван на Бахамските острови и се очаква да бъде екстрадиран в САЩ.
  • Неговият арест е първият конкретен ход от страна на регулаторите за задържане на лица, отговорни за многомилиардния фалит на FTX миналия месец.
  • Сам Банкман-Фрийд и компанията Alameda Research вероятно са замесени още във фалитите в криптосектора и са обвинявани в манипулация на пазара с цел лично облагодетелстване.

Сам Банкман-Фрийд, бившият главен изпълнителен директор и създател на криптоборсата FTX, e арестуван на Бахамските острови само ден преди насроченото свидетелстване пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ. Миналата седмица Фрийд коментира в Тwitter, че е прекалено зает, несигурен и не знае дали би могъл да се яви на свиделстването, преди да се запознае с всичко, което се е случило, което според него още не е могъл да направи.

Изненадващият арест последва след получаването на официално уведомление от САЩ, че са повдигнали наказателни обвинения срещу Фрийд и вероятно ще бъде поискано неговото екстрадиране."Бахамските острови и САЩ имат общ интерес да подведат под отговорност всички лица, свързани с FTX, които може да са предали общественото доверие и да са нарушили закона", каза министър-председателят Филип Дейвис в свое публично изявление.

Новината за задържането беше потвърдена от прокуратурата на Ню Йорк."По-рано тази вечер бахамските власти арестуваха Самуел Банкман-Фрийд по искане на правителството на САЩ въз основа на запечатано обвинение, подадено от SDNY. Очакваме да пристъпим към разпечатване на обвинителния акт."

Сам остана сам

Още преди да са ясни обвиненията, New York Times цитира източник, от който става ясно, че обвиненията включват финансови измами, измама с ценни книжа, конспирация за измама с ценни книжа и пране на пари. Миналата седмица главната изпълнителна директорка на Alamaeda Research беше забелязана в кафене в Ню Йорк, което предизвиква спекулации за свързано с FTX споразумение, което тя би могла да е приела.

Арестът идва 31 дни след като FTX подаде молба за банкрут. В интервю, публикувано от Fortune само часове преди да бъде задържан, Банкман-Фрийд казва, че не е мислил за наказателен процес или "нещо подобно" и е бил фокусиран единствено върху връщането на парите на потребителите."В момента не мисля толкова напред", казва той пред The Block в интервю от миналата седмица. "Ще дойде време, когато трябва да помислим по-напред за живота ми... но нямам представа какво ще правя в дългосрочен план."

SEC също повдига обвинения

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) също обвини SBF в измама на инвеститорите на неговата платформа. Обвиненията идват часове след ареста на Сам Банкман-Фрийд на Бахамите.Според жалбата на SEC, най-малко от май 2019 г. FTX, базирана на Бахамите, е събрала повече от 1,8 млрд. долара от инвеститори в акции, включително приблизително 1,1 млрд. долара от около 90 базирани в САЩ инвеститори. Коментира се, че в своите изявления пред инвеститорите Фрийд популяризира FTX като безопасна, отговорна платформа за търговия с крипто активи и специално рекламира сложните, автоматизирани рискови мерки на FTX за защита на клиентските активи.

В жалбата се твърди, че в действителност SBF е организирал продължила с години измама, за да прикрие от инвеститорите на FTX отклоняването на средства на клиенти на FTX към Alameda Research LLC, неговия частен крипто хедж фонд. Коментира се специалното отношение, предоставено на Alameda в платформата FTX, включващо практически неограничена "кредитна линия", финансирана от клиентите на платформата, и освобождаване на Alameda от определени ключови мерки за намаляване на риска от FTX. Разкрива се публично рискът, произтичащ от излагането на FTX на значителни притежания на Alameda от надценени, неликвидни активи, като свързани с FTX-FTT токени. Освен това в жалбата се твърди, че SBF е използвал смесени средства на клиенти на FTX в Alameda, за да направи неразкрити рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и големи политически дарения.

"Твърдим, че Сам Банкман-Фрид е построил къща от карти на основата на измама, като същевременно е казал на инвеститорите, че това е една от най-безопасните сгради в крипто", каза председателят на SEC Гари Генслер в свое изявление.На SBF се забранява да участва в емитирането, закупуването, предлагането или продажбата на каквито и да било ценни книжа, с изключение на личната му сметка, отнемане на неправомерно придобитите му печалби и гражданска санкция.

Пренатоварен и несигурен

Преди да бъде задържан, Банкман-Фрийд казва, че не може да пътува до Вашингтон и поради натоварения си график и опасения за своята сигурността."Аз съм доста претоварен и не планирах да давам показания до съвсем наскоро", коментира той в Twitter Spaces. "От гледна точка на сигурността...за мен е много трудно да се движа в момента и да пътувам, защото папараците са навсякъде."

По-късно през деня от Сената разкритикуваха Сам Банкман-Фрийд за отказа да се яви на отделно изслушване тази седмица, наричайки решението му "безпрецедентна абдикация от отговорност". "На практика всеки главен изпълнителен директор, финансов регулатор и служител на администрацията на републиканците и демократите се е съгласявал да свидетелства както пред Сената, така и пред Камарата на представителите, когато е призован - така работи надзорът на Конгреса", коментира председателят на комисията Шерод Браун.

Джон Рей, новият главен изпълнителен директор на FTX, назначен да наблюдава процеса на фалит на компанията, вчера изложи основните структурни недостатъци, довели до колапса на многомилиардната империя. Той отбеляза безпрецедентен "пълен провал на корпоративния контрол на всяко ниво на организацията".

Спорът за случилото се със сектора и манипулациите над USDT

Според Wall Street Journal, Сам Банкман Фрийд активно се е опитвал да дестабилизира стейбълкойна Tether-USDT преди колапса на FTX. За разлика от повечето репортажи на основните медии, които цитират хора, запознати с въпроса, журналистите от WSJ цитират съобщения от група за изпращане на сигнали като доказателство. Странното е, че тази група за сигнали включва не само Сам, но и изпълнителен директор на Binancе-CZ, бившият изпълнителен директор на Kraken Джеси Пауъл, техническият директор на Tether-Пауло Ардуино и дори основателят на Tron Джъстин Сън. Може да се каже, че това не е обикновения групов чат за сигнали и със сигурност разкрива много за криптоиндустрията

Според Ардуино Аламеда се е опитвала да намали цената на USDT, за да срине умишлено криптопазара. Той смята, че Сам прави това, за да намали стойността на пасивите на Аlameda, тоест нейните криптодългове. В интерес на истината има блокчейн доказателства, които доказват, че Alameda активно е продавала USDT. Сам казва в групата, че малките продажби не би трябвало да са проблем, но CZ отвръща, че многократните продажби на Аlameda могат да тласнат USDT под долар, което се и случва. Alameda започва да продава USDT на 10 ноември. USDT пада под прага си в същия ден, което плаши мнозина в криптообщността, като се има предвид, че Alameda е най-големият получател на USDТ.

На следващия ден FTX и Alameda подават молба за несъстоятелност, а USDT възвръща своята фиксирана стойност. Сам казва пред Wall Street Journal, че "доколкото ми е известно, нито аз, нито Alameda някога сме се опитвали умишлено да депегнем Tether или други стабилни монети. Втората част от цитата може да е фина препратка към регулаторите в Ню Йорк, разследващи участието на Сам в срива на стабилната монета TERRA UST през май.

Интересното е, че субектът, който първоначално е причинил UST дa се откъсне от връзката с долара, все още е неизвестен, поне според един от лидерите в блокчейн разследванията - Nansen. Разследването в Ню Йорк, съчетано с неотдавнашните коментари на Сам, предполага, че Alameda може да има пръст в тази криза, като съоснователят на Terra.

До Куон налива масло в огъня. Kуон твърди, че Genesis е предоставила на Alameda 1 млрд. UST, които впоследсвие са били продадени. В момента Genesis също са подали молба за фалит. Криптохеджфондът 3 Arrows Capital беше следващият , който се срина след Terra. Основателите на 3 Arrows също твърдят, че Alameda стои и зад техния неуспех. Дори съоснователят на Celsius Алекс Мачински заявива същото за провала на своята компания.

Очевидно е твърде рано да се каже колко точно участват Сам, FTX и Аламеда във всички тези криптокризи. В крайна сметка това може да има малко значение, като се имат предвид практиките, които бяха разкрити за Terra, 3AC, Celsius и Genesis. Именно тези практики са причината за гибелта им езависимо кой може да е помагал и кой само е гледал отстрани.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1

    Чета, намеци че Сам и криптоборсата му са замесени в мощни незаконни трансфери към Украина и препиране на милиони към топчленове на Демпартията.
    Нищо с документи, но ако социопатът случайно се задави със скариди/получи инфаркт/падне от самолет или се обеси на чорапите си в килията, дали няма да потвърди намеците?
    Всъщност на кого му пука?

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Ти не бери грижа за този Сам. Притеснявай се за Навални.

    Нередност?
Нов коментар