Спорни финансови операции и злоупотреби с клиентски средства доведоха до краха на FTX

Новият изпълнителен директор и надзорник на FTX - Джон Дж. Рей, обяви, че никога не е виждал толкова хаотично управлявана компания.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Новият изпълнителен директор и надзорник на FTX - Джон Дж. Рей, обяви, че никога не е виждал толкова хаотично управлявана компания.
  • С пари на платформата са купувани имоти и лични вещи без никаква отчетност и с одобрение в чат с емотикони
  • FTX може да има повече от 1 милион кредитори, според актуализирана декларация за несъстоятелност

Преди няколко седмици никой дори не си позволяваше да мисли, че третата по големина тогава борса за криптовалути FTX може да фалира. Концептуалната идея на създателя й Сам Банкман-Фрийд чрез нея да улесни и премахне недостатъците на останалите платформи, да наложи ниски такси, като елиминира посредниците при търговия с крипто и техните деривати, му спечели много почитатели. Топ имена от фондовата индустрия на Уолстрийт станаха негови инвеститори през последните две години, което оцени борсата до 32 млрд. долара.

С идеите си за регулации в сектора, алтруистичните си каузи, спасяването на закъсали компании и дарения от печалбите на FTX Фрийд си създаде ореол, символизиращ бъдещето и новата вълна криптопредприемачи.

Затова и шокът от изненадващият фалит в края на миналата седмица беше толкова голям, както и от разочарованието и срива на доверието в SBF, както сам се нарича Фрийд. А вторичният продължи да отеква през тази седмица, когато започнаха да излизат информации как се е управлявала борсата, какво се е случвало с парите на клиентите и какво седи в балансите на компанията. Голяма част от машинациите очевидно са ставали възможни и поради факта, че компанията е частна, базирана е на Бахамите, но оперира чрез плетеница от дружества в различни юрисдикции. И реално не е под никакъв регулаторен и финансов контрол, нещо, в което далеч не е уникална на криптопазара.

Фалитът на FTX, нейния маркет мейкър Alameda Research и още над 130 свързани компании стана много хаотично. Дори в петък, 11 ноември, когато те подават документи за защита от несъстоятелност по Глава 11 в съда на Делауеър, това е станало в папка с около 30 страници, в които, според адвокати пред Bloomberg, е имало оскъдно малко информация и липса на всякаква стратегия и план за преструктуриране. Затова и към момента много от данните, които излизат, са на база източници, които започват да работят, свързани са по делото или са провокирани от фалита регулатори.

Сам Банкман-Фрийд подаде оставка по съвет на своите адвокати, а за изпълнителен директор е назначен Джон Дж. Рей III. Нещо, което може да донесе малка утеха сред кредитори и клиенти на FTX - Рей е бившият надзорник на фалиралата енергийна компания Enron, който успя да върне 20 млрд. долара на кредиторите й или, по 50 цента на долар. Сега според различни източници FTX може да има между 100 хиляди и 1 милион кредитори - клиенти и инвеститори, с които е имала взаимоотношения, а недостигът е 9 млрд. долара.

В четвъртък Джон Рей III даде показания пред съда в Делауер, които са повече от смущаващи. Той обяви, че компанията е злоупотребявала с клиентските средства, имала е неясни отчети и почти никакъв вътрешен контрол. "Никога в кариерата си не съм виждал такъв провал в корпоративния контрол и липса на надеждна финансова информация", казва той цитиран от Financial Times и допълва, че това е най-лошия фалит, който е виждал в 40-годишната си кариера.

Освен това компанията не е имала списък с точния брой на собствените си банкови сметки, имоти и лични вещи са се купували със служебни пари, а покупката им била одобрявана в специален чат с eмотикони. Не е имало и протоколи кой и как взима и одобрява решенията в компанията. Джон Рей III директно казва, че не може да разчита на отчетите за 2021 г.

Фалитът на FTX доведе до вълна от тегления и прехвърляния на средства от и до други борси. Някои дори ги спряха - като кредитното поделение на крипто инвестиционната компания Genesis Global Trading и борсата Gemini Trust. Добрата новина е, че ликвидните проблеми не се прехвърлиха върху фондовите борси.

Какво точно доведе до фалита

Най-просто казано, FTX и нейните компании изпаднаха в ликвидна криза и несъстоятелност, тъй като борсата и нейните лидери са използвали неправомерно клиентски пари, за да финансират други бизнеси на групата, което е включвало и размяна на активи. По-сложно и подробно обяснение ще може да се направи, след като щатският съд обяви фалита и защитата по Глава 11.

Проблемите започнаха миналата седмица, когато специализирания сайт CoinDesk публикува критичен материал на база добити от него финансови отчети и документи на Alameda Research, инвестиционното и търговско звено на FTX, както и на самата борса. Според документите от 15 млрд. долара в баланса на Alameda само 130 млн. са в долари, а по-голямата част от активите са в "отключени" FTT токени с 3.6 млрд. долара стойност, и "FTT обезпечение" около 2.2 млрд долара. Накратко, по-голямата част от нетния капитал на Alameda Research е от собствени токени, срещу които е взимала и заеми. Много от тези заеми са давани от FTX и реално гарантирани с токени без голяма стойност. Освен това в изтекли финансови документи се вижда, че едни и същи активи са били вкарвани и в балансите на Alameda, въпреки че от FTX са твърдяли, че тя работи независимо.

В същото време по документи, FTX държи само 900 млн. долара в бързо ликвидни активи, 5.5 млрд. долара по-малко ликвидни - криптотокени, и 3.2 млрд. долара в неликвидни частни капиталови инвестиции. Срещу тях стоят 9 млрд. долара пасиви в деня, преди да фалира, според екселски файл, публикуван от Financial Times. Предположението е, че този своеобразен "баланс" е изготвен от самия SBF в опит да презентира ситуацията пред потенциални спасители, които да налеят капитал.

В допълнение в деня на фалита FTX претърпя хакване, в резултат на което клиентски цифрови активи са изтеглени от портфейлите на борсата. Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей признава, че борсата е била "компрометирана", и казва, че предприема "предпазни стъпки за смекчаване на щетите при наблюдение на неразрешени транзакции". Hacken, компания за киберсигурност на блокчейн, установява, че някой е източил около 400 милиона долара от борсата. Уликите сочат към вътрешен човек на високо ниво, който е извършил аматьорска грешка, която може неволно да е разкрила самоличността му.

Хората започнаха да се тревожат за платежоспособността на Alameda Research и борсата FTX и това започна домино ефект, като само за 72 часа от публикуването на документите бяха изтеглени над 5 млрд. долара. Сред тях има и големи инвеститори и борси с експозиции към FTX или техния токен, като особено впечатление правят coinbase и crypto.com - с по 5 млрд. и 1 млрд. долара, но те са били изтеглени месец или останали с по няколко милиона преди фалита

Седмица преди фалита главният изпълнителен директор на Binance - Чанпън Джао, който се нарича CZ, обяви в Twitter, че борсата ще ликвидира всичките си притежания на FTT токени поради "скорошните разкрития". По това време той притежава 23 млн. FTT токена на стойност около 500 млн. долара. Това е доста голяма позиция, която съставлява около 17% от общото циркулиращо предлагане на FTT токени.

Методите на Сам Банкман-Фрийд

Тези дни, официално или нe, започнаха да излизат документи, които доста красноречиво показват методите на управление на Фрийд и вътрешния му кръг.

От тях става явно, че един от приближените му е променил счетоводния софтуер, което е позволило на Банкман-Фрийд да скрие прехвърлянето на клиентски пари от от FTX към Alameda. Според Reuters скрийншот от счетоводната система на FTX показа, че дори след масовото теглене от клиенти остават около 10 милиарда долара депозити плюс излишък от 1.5 млрд долара. Това накара служителите да вярват погрешно, че FTX е на стабилна финансова основа. Освен това платформата е превела и около 400 млн. долара софтуерни награди на Alameda през годините, които тя е използвала да закупи цифровата монета FTT на FTX. По този начин е намалила предлагането на монетата и поддържала нейната цена.

През второто тримесечие на тази година FTX е отчела загуба от 161 млн. долара, докато създателят й е похарчил 2 милиарда долара за придобивания. В последните дни преди фалита SBF трескаво е търсил спасителни инвестиции от свои стари партньори, но повечето са отказали след шокиращите разкрития за колко големи суми става въпрос.

Паниката, която води пазара

Изненадата е още по-голяма, тъй като през тази година FTX се превърна в кредитор от последна инстанция, спасявайки други криптокомпании, които фалираха, засегнати от колапса на Terra LUNA. Алгоритмичната стабилна монета достигна пазарна капитализация от 41 млрд. долара в своя пик през април 2022 г. FTX, действайки чрез Alameda Research, се появи като рицар на бял кон, купуващ най-големите провалени играчи като Celsius, Voyager Digital и BlockFi. Причината за тези покупки отчасти е, че FTX остава дълбоко ангажиран с тези играчи от страна на кредитиране и пълният им крах би навредил на FTX още повече.

Черната дупка, отворена от Terra, трябваше да бъде затворена по някакъв начин. За да направи невъзможното, Alameda Research създава свой собствен токен, който използва като обезпечение. Освен това FTX очевидно е използвал и клиентски средства, за да покрие недостига си.
Съмнителните активи на FTX

Най-големият актив на компанията е криптовалута наречена Serum на стойност 2.2 млрд.долара. Предполага се, че притежанията на FTX ще струват много по-малко, ако бъдат продадени на пазара. Протокола Serum е създаден и рекламиран от FTX и Alameda Research. FTX е централизирана криптоборса, но много хора в крипто не се доверяват на централизирани борси и предпочитат да търгуват на децентрализирани такива. Serum, можем да приемем, е децентрализираният обмен на FTX върху Solana. В кръгли числа FTX държи около 60% от пълната пазарна капитализация на Serum, което е приблизително 20 пъти над основната пазарна капитализация.

В криптовалутата пазарната капитализация е общата пазарна стойност на предлагането на криптовалута в обращение - аналогично на капитализацията на свободното движение на фондовия пазар, докато пълната пазарна капитализация е капитализацията, ако максималното предлагане беше в обращение на свободния пазар. Например, ако някоя компания създаде токен и каже, че може да има 10 млрд. от токена и ги запази всички за себе си, а след това продаде 1 млн. от тях на външни инвеститори за 1 долар всеки, тогава пазарната капитализация на този токен е 1 млн. долара (1 долар по 1 милион циркулиращи токени), докато пълната пазарна капитализация е 10 млрд. долара (1 долар по 10 млрд. общо токени).
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Криптарите сега разбират, това което ние знаем още от 1997 г. Когато оставиш една финансова система без надзор и контрол, това е покана за чудовищни злоупотреби.

    Както прочетох: децентрализираните финанси успяха да централизират на едно място всички лъжци, измамници и мошеници.

    Нередност?
Нов коментар