Цената на биткойн проби 24 600 долара след увеличение с над 11%

Компании, свързани с крипто, също отчетоха ръст в цените на акциите си - с близо 20%

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Биткойн се търгува на най-високата си стойност от две седмици след увеличение с над 11% за последните 24 часа.
  • Ръстът дойде след повишен апетит за рискови активи, породен от данните за инфлацията в САЩ.
  • Капитализацията на USDT на Tether нарасна с 1 млрд. долара и вече е почти 70 млрд. долара.

Цената на биткойн скочи над 24 600 долара, най-високата му стойност от две седмици, след забележително увеличение с над 11% за последните 24 часа, като днес по обед цената проби и 24 600. Това процентно увеличение е най-голямото след скока на BTC с 10.5% на 9 септември. Преди ръста на цената най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгуваше под 21 600, тъй като инвеститорите са все по-загрижени за крипторегулациите, особено във връзка с пазара на стейбълкойни и бъдещите действия на централната банка в САЩ за борба с инфлацията. Ether, втората по големина криптовалута, също поскъпна, макар и с по-скромните 9% до 1684 долара.

Този скок на пазара се отрази и на цените на акциите на компании, свързани с крипто, като тези на криптоборсата Coinbase (COIN) и Marathon Digital Holdings (MARA), компания за добив на биткойни, се увеличиха с над 18%. Компанията за бизнес софтуер MicroStrategy (MSTR), основен притежател на bitcoin, също се повиши с повече от 10%. В допълнение, токените на блокчейните на Solana (SOL) и Matic (MATIC) също добавят по 10% към стойността си през последните 24 часа. Други токени като Fetch (FET) и AGIX, които са фокусирани върху изкуствения интелект, също продължават да нарастват, следвайки тренда, и добавят нови 13% към цените си. В допълнение към причините за покачване на цените, хашрейтъд на Bitcoin днес отбелязва най-високото си ниво някога - над 320 EH/s.

Лукас Оутумуро, ръководител на изследванията във фирмата за анализ на блокчейн IntoTheBlock, коментира пред Coindesk, че инвеститорите са намерили причина за оптимизъм в индекса на потребителските цени в САЩ (CPI) от вторник, който показа лек спад на инфлацията до 6.4% на годишна база, въпреки че не успя да отговори на очакванията на анализаторите. Според Оутумуро, "тъй като реакцията на пазара към CPI беше положителна, дори и да беше по-висока от очакваното, аз вярвам, че това се възприема като знак за сила за ралито при рисковите активи да продължи изцяло".

Търговците, които залагаха на спад в криптопазара, бяха хванати неподготвени, тъй като по-широкото възстановяване през последните 24 часа доведе до ликвидиране на над 185 млн. долара от шорт позиции според данни от Coinglass. Ликвидация възниква, когато борсата принудително затвори ливъридж позицията на трейдъра поради частична или пълна загуба на първоначалния маржин.

USDT на Tether, най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация, се разрасна с нов 1 млрд. долара, тъй като криптоинвеститорите местят средствата си от конкурента Binance USD (BUSD), който беше подложен на регулаторен натиск тази седмица. Пазарната капитализация на USDT е нараснала до 69.5 млрд. долара. Това е най-високото ниво, наблюдавано от сътресенията на криптопазара през юни миналата година, когато търговците залагаха, че Tether ще депегне.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 3
    • + 3

    Нищото пак поскъпна. Докато има надежда, че по-голям fool ще даде пари за нещо, което е нищо, но си мисли, че е нещо - така ще е. Хора ще бачкат работа, която произвежда продукт или услуга, и ще си 'спестяват' парите в нещото, което е нищо. Stupidity is just... amazing!

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    Каквото и да се говори бъдещето в дигиталния свят е именно на дигиталните пари. В историята на парите винаги е имало съпротива от въвеждането на новости. Най-много тази съпротива отнася сега криптовалутата. Докато се окаже, че това ще бъде най-доброто разплащателно средство след т.н. златен стандарт, който държавите погребаха след Първата световна война.

    Нередност?
  • 3
    ltq471163679 avatar :-|
    ltq471163679

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    Спокойно, по същият начин по който продукта се купува с твоето физическо НEЩО (парите, все пак зад тях няма никаква стойност вече), по същият начин ще се купува и с 'НИЩО', което няма как да се напечата повече, за разлика от твоето НEЩО.

    Нередност?
Нов коментар