🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coinbase призова клиентите си да се откажат от Tether

Най-голямата регулирана криптоборса в САЩ предлага безплатен обмен към своя стейбълкойн USDC

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Борсовата платформа намеква, че Tеther Limited може и да не държи 100% доларови резерви за USDT.
  • Tether все още не е имал пълен одит, но твърди, че резервите му също са напълно обезпечени.
  • USDT в момента контролира 46% от общия пазар на стейбълкойни според CoinGecko.

Coinbase, най-голямата американска и регулирана криптоборса, не желае нейните клиенти да продължават да използват стейбълкойна Tether. Вместо това тя ги стимулира да я заменят за нейната собствена стабилна монета, USDC, което включва и временно намаляване на цените за обмена й. "Събитията от последните няколко седмици подложиха на изпитание някои стабилни монети", казват Coinbase в своя блог. И допълват: "Вярваме, че (USDC) е доверен и уважаван стейбълкойн, в силна капиталова позиция и масово теглене на средства е невъзможно."

Ходът е поредния удар срещу конкурентния Tether, който все още остава лидер при стейбълкойните по пазарна капитализация. USDC се емитира от Circle, компания, свързана с Coinbase, която е съосновател на стейбълкойна от 2018 г. Coinbase инициира трансфери без такси между USDT и USDC именно за да подтикне клиентите си да направят промяната.

Намаляване на таксите за превод на Coinbase

USDC осигурява прозрачност чрез месечни атестации от Grant Thornton LLP, една от най-големите американски одиторски, данъчни и консултантски фирми. CZ, главният изпълнителен директор на Binance, а и този на Coinbase се съгласиха, че стабилността и доверието са от първостепенно значение за клиентите повече от всякога. Пазарният дял на USDC нарасна за сметка на USDT през последната година според данни от Coingecko.

"USDC е уникален с това, че е 100% обезпечен с пари и краткосрочни съкровищни облигации на САЩ, държани в регулирани финансови институции в САЩ", се казва в сайта на Coinbase.

Tether все още не е имал пълен одит, но твърди, че резервите му също са напълно обезпечени. На 2 декември фирмата опроверга публикации, които твърдят, че тя не поддържа достатъчно покритие на койна си. Въпреки че пазарният му дял е намалял, USDT в момента контролира 46% от общия пазар на стейбълкойни според CoinGecko. В обращение има 65.7 млрд. USDT. USDC на Circle има около 42.8 млрд. монети в обращение, което му дава пазарен дял около 30%. Общата пазарна капитализация на всички стабилни монети е около 142 млрд. долара.

Coinbase е съосновател на USDC.

Данни от блокчейна показват, че USDT е третият най-търгуван дигитален актив на Coinbase, представляващ 5% от обема на борсата, където в момента се търгува за 99 цента. Дни след колапса на FTX Tether (USDT) се откъсна от фиксинга си с долара и се търгуваше до 93 цента. По-голямата част от търговските двойки на борсите се върнаха към 1 долар, въпреки че данните на CoinGecko показват, че продължава да се търгува на 99 цента за някои двойки в Binance.

В края на септември на Tether беше наредено от американски съдия в Ню Йорк да представи финансови записи, свързани с подкрепата на USDT. Това е отделно от делото пред Върховния съд на Ню Йорк, което иска от главния прокурор на Ню Йорк да пусне документи, събрани след разследването на резервите на Tether.

Coinbase следва примера на Binance, която въведе функция за автоматично преобразуване от USDC в BUSD през септември, за да подкрепи своя собствен стейбълкойн. Оттогава делът на BUSD на пазара на стейбълкойни нарасна значително.

Tether FUD?

Слуховете и спекулациите за недостатъчното покритие на USDT са стари почти колкото самия криптопазар. През последните няколко години мнозина се опитаха да докажат, че USDT е измама, макар да е и най-старата стабилна монета.

В блоговете на Tether твърдят, че има "координиран" заговор срещу тяхната компания. Техническият директор на Tether Паоло Ардуино все още не е коментирал лично решението на Coinbase.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pilgrim.epsylon avatar :-|
    pilgrim.epsylon

    Coinbase е аматьорска работа с огромни такси.

    Нередност?
  • 3
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 1

    Да се избяга от Tether е благоразумен съвет.

    Да се избяга от Tether, като се рекламира аналогичен инструмент, чието единствено предимство е, че обезпечението е в американски съкровищни бонове, е висша форма на тапигьозлук.

    USDT вони до небесата. Но с какво точно печатането на USDT се различава от печатането на USD?

    Целият замисъл на Bitcoin е да се избяга от банковата система и разплащанията да не се нуждаят от посредници. Но една посредствена менячница иска да обърне логиката и ни казва, че за "най-сигурно" е зашила тези активи обратно към тези на централната банка на САЩ.

    "Обменете при нас своите биткойни срещу нещо, което някой друг може да печата до безкрайност."

    Най-важните уроци все още не са научени.

    Нередност?
Нов коментар