Visa тества плащания със стейбълкойни

Компанията вижда потенциал и проучва интегрирането на блокчейн технологията в своята мрежа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Visa планира да създаде услуга за обмен на цифрови активи за фиатни валути, с фокус върху намирането на глобално решение за транзакции с криптовалута.
  • Очаква се интегрирането на голям играч като Visa в пазара на крипто кредитни и дебитни карти да донесе повече легитимност и стабилност на индустрията, което потенциално ще насърчи по-широкото приемане на криптовалутите за ежедневни транзакции.
  • Visa се стреми към използването на възможностите на CBDCs и частните стейбълкойни

Visa има за цел да създаде нова услуга, която да позволи на нейните клиенти да обменят цифрови активи за традиционни фиатни валути. Тази информация беше споделена по време на презентация от ръководителя на криптоподразделението на Visa Кюй Шефилд на конференцията, фокусирана върху Ethereum общността -StarkWare Sessions 2023. Въпреки че Visa проучва интегрирането на блокчейн технологията в своята мрежа, за да улесни по-бързите парични преводи, сделките в момента се обработват чрез системата SWIFT.

Според Шефилд намирането на глобално решение за сделки с дигитални валути е приоритет, в които Visa инвестира. "Вече тествахме как да приемаме плащания с USDC на блокчейна на Ethereum. Може да се каже, че това са плащания на голяма стойност. По същия начин, по който можем да конвертираме между долари в евро при трансгранична транзакция, би трябвало да можем да конвертираме между цифрови токенизирани долари и традиционни долари", коментира той пред журналисти от Cointelegraph.

This is huge! pic.twitter.com/CFniLLBq5C

- Starknet-Ecosystem.com ✨ (@StarkNetEco) February 5, 2023

По време на миналогодишната среща на акционерите на Visa бившият главен изпълнителен директор Ал Кели също обсъди плановете на компанията за CBDCs , както и за частни стабилни монети като Tether. Той заяви, че тези валути имат потенциала да окажат значително влияние в разплащателната индустрия и че компанията вече има няколко инициативи, по които работи.

Досега дебитните карти за криптовалута като тези, предлагани от Binance, Coinbase и Crypto.com, работят чрез свързване на портфейла за криптовалута на потребителя със самата карта. Когато потребител направи покупка, картата автоматично конвертира избрана сума криптовалута в местната валута на държавата, в която се прави покупката. Това позволява на потребителите лесно да харчат своята криптовалута по същия начин, по който биха харчили традиционната фиатна валута.

От друга страна, кредитните криптокарти са вид разплащателна карта, която позволява на потребителите да изразходват притежанията си в криптовалута по същия начин, както биха направили с традиционната фиатна валута. За разлика от обикновените криптокарти, предлагани от борси като Binance, Coinbase и Crypto.com, кредитните криптокарти предлагат възможността да печелите лихва върху депозирани криптоактиви и да вземате заеми срещу своите криптовалути. Тази комбинация от възможности за харчене и кредитиране прави кредитните криптокарти привлекателна опция за много притежатели на криптовалута.

Nexo и BlockFi бяха два от най-известните доставчици на кредитни криптокарти, които позволяваха на потребителите да харчат своите криптопритежания по същия начин, както биха направили с традиционната фиатна валута, като същевременно печелят награди и лихви върху депозирани активи. BlockFi наскоро подаде молба за банкрут, подчертавайки рисковете и несигурността, свързани с индустрията на кредитните криптокарти.

Въпреки рисковете много хора все още се интересуват от използването на кредитни криптокарти, защото те предлагат удобен и достъпен начин за използване на техните криптопритежания в реалния свят. Интегрирането на основен играч като Visa в пазара на кредитни криптокарти вероятно ще донесе по-голяма легитимност и стабилност на индустрията, правейки я по-привлекателна за по-широк кръг потребители. Освен това възможността за конвертиране на цифрови активи във фиатни валути на платформата Visa може да насърчи по-широкото приемане на криптовалута за ежедневни транзакции.

Все още няма коментари
Нов коментар