🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Инвеститорите имат някои резерви към Tether

Противоречията в миналото на най-големия стейбълкойн продължават да поддържат притеснения за начина, по който оперира

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Tether (USDT) е най-големият стейбълкон със стойност 66.5 млрд. долара, чийто най-голям клиент беше Alameda Research.
  • Някои порочни практики в миналото и фалитът на фирмите около FTX през ноември повдигат нови притеснения за стабилността му.
  • Компанията зад USDT - Tether Limited, не се слави с голяма прозрачност и инвеститорите продължават да се притесняват за покритието на токена с резерви.

Tether, известен още с името на тикера си USDT, е гръбнакът на ликвидността на криптопазара. Най-големият стейбълкойн, той е един от основните инструменти, чрез които се купуват криптовалути, което го прави лидер по обем на търговия, изпреварвайки дори биткойн. Ако Тether изчезне, цялата тази ликвидност също изчезва, а рискът е цената на всички криптовалути да се срине. През пролетта на 2022 г. колапсът на алгоритмичния стейлбълкойн Terra повлече след себе си целия криптопазар, създаде проблеми на криптокредитори като Celsius.

За кратко Tether също загуби връзката си с долара, а от тогава досега това се случваше няколко пъти макар и с минимално отклонение. За разлика от Terra, USDT трябва постоянно да поддържа доларови резерви, които да покриват емитираните токени. Именно съмненията, че това не се случва, кара много инвеститори да са притеснени, още повече че преди няколко години главната прокуратура на Ню Йорк проведе разследване, с което дoказа това и последва споразумение за милиони с Tether Ltd, която издава койна и вече е длъжнa регулярно да пуска отчети за резервите си. Кoлапсът на борсата FTX в края на 2022 г. и съмненията за манипулации на пазара от нейните създатели, касаещи и USDT, отново повдигнаха притесненията.

FTX чрез Alameda беше най-големият клиент на Tether с милиарди в базираната на Бахамите фалирала борса. Обменът е ставал с бахамската банка Deltec, но тя, както и създателите на стейбълкойна твърдят, че нямат експозиция към FTX. В момента тече делото по несъстоятелност на FTX и нейните компании, но все още не се знае колко от активите са в USDT - ако те трябва да бъдат продадени по искане на синдиците, това ще е и първият тест за издателя на Tether, тъй като той е длъжен да ги изкупи обратно и да плати всичко в долари.

Първият стейбълкойн

Тether Limited е компанията, която издава USDT от 2014 г. Наричат го стабилна монета и той винаги трябва да струва точно 1 долар, макар да имаше и няколко случая, в които тази връзка вече се скъса. Технически стабилните монети могат да бъдат привързани към всичко - евро, злато или за всеки актив с доказана стабилна стойност.

Те са полезни по много причини - позволяват да се заобикалят регулации, по-лесно да се държат пари в брой на чуждестранни криптоборси и да се търгува с тях. През последната година те се използват и като полезно средство за застраховка от високата инфлация.

Освен това при рязък срив на пазара много по-лесно може да продадете дадена криптовалута срещу стейбълкойн, отколкото срещу фиатни пари - просто я изтегляте в борсата, а когато нестабилността на пазара премине, отново инвестирате в крипто.

На теория, ако дадете на Tether Limited 1 долар, те ще създадат (минтнат) един tether, който след това може да похарчите за крипто или нещо друго, а след време, ако желаете да го осребрите в издателя, той трябва да ви върне вашия долар. Когато го върнете, Tether Limited е длъжен да изгори този ваш токен, така че той вече да не е в обращение. По този начин се поддържа точният баланс в резервите към броя на USDT, които са били издадени. Приходите на Tether limited идват от начисляване такси за транзакции за нови фиатни депозити на тяхната платформа в размер на 0.1%, като минимална сума на депозита е 100 000 долара. Също така се начисляват такси за обратно изкупуване на техните токени, както и такса за проверка, за нови акаунти, за да преминат през своя KYC процес.

За това колко е важен USDT говори и неговата пазарна капитализация през годините - в края на 2017 г., когато един биткойн струва 20 000 долара, приблизително колкото и днес, пазарната капитализация на Теther е 1 млрд. долара. А днес е над 66 млрд. долара. От създаването й до 10 ноември 2022 г. компанията Теther Ltd е издала USDT за над 108 млрд. долара, а е изкупила обратно над 30 млрд., като основната част се държат от маркетмейкъри, по-малка част от компании и фондове и с най-малък дял са индивидуалните клиенти, по данни на изследователската медиа Protos.

Alameda Research е с най-голям дял получени USDT, но това е обемът с натрупване, без да се знае какво е крайното салдо. В списъка е и българската криптобанка Nexo с далеч по-скромните 2.6 млрд. USDT.

Първият червен флаг

Това, което винаги е притеснявало инвеститори и криптообщността, когато става въпрос за стейбълкойните, е доколко те поддържат резервите си 1 към 1 спрямо своята капитализация. На теория днес Tether Ltd трябва да притежава резерви под формата на парични средства, еквиваленти и книжа за 66.5 млрд. долара. Ако резервите са по-малко, това може да означава, че издателят печата токени без покритие чрез свързани компании, което след това да раздува цените на други криптовалути чрез покупката им.

Друго притеснение на потребителите е, че компанията издател не е длъжна да спази обещанието си да изкупува обратно своите токени.

В публични документи на компанията пише, че "си запазва правото да забави обратното изкупуване или изтегляне на тетъри" и "Tether си запазва правото да изкупува тетър токени чрез обратно изкупуване на ценни книжа". С други думи, ако решите, че вече не искате тези тетъри и искате те да бъдат изкупени от Tether Limited, както винаги е било предвидено, те не се задължават да ви върнат парите.

По отношение на резервите и използвайки Google Wayback Machine, виждаме че през 2017 г. Tether обещават, че техните запаси и транзакции ще се публикуват ежедневно и ще подлежат на чести професионални и независими одити. Десетилетие обаче това не се случва, а вместо това Tether Limited многократно променя уебсайта си, като изтрива обещанията си и предварително споделена информация, която е целяла да създаде сигурност сред потребителите. Разбира се, мениджмънтът на Tether уверява, че няма причина за притеснения и тревога, но и признава, че може и по-добре.

"Съгласен съм, че може да се справим по-добре, но всичко, което мога да кажа, е, че пари има. Парите са там. Обещавам ви това", казва Фил Потър съосновател на Тether, в интервю пред What Bitcoin Did в Youtube преди 3 години.

Фил Потър загатва и истинската причина за липсата на професионален одит, като казва: "Не е толкова лесно. Знаете, че има толкова много негативизъм около USDT и че никой не иска да го докосне. Одиторите не искат да работят с него. Искам да кажа, че е като принципа на неопределеността на Хайзенберг. Всеки, който го гледа, всъщност влияе на системата."

Съотношение на неопределеност на Хайзенберг е принцип в квантовата физика, според който мястото и импулсът на дадена частица не могат да бъдат точно определени едновременно. Тоест, ако погледнете твърде внимателно средства, с които Tether Limited разполагат, те може просто да изчезнат.

Твърдението, че не могат да намерят одитор, което Потър прави, е спорно. По информация на Coindesk те всъщност са имали одитор, готов да работи с тях - Friedman LLP, но през 2018 г. Tether се отказва от одита, оплаквайки се, че Friedman също е изисквал прекалено подробна информация. Впоследствие одиторската компания беше глобена и от щатските регулатори за нарушения на щатски закони и небрежни счетоводни практики.

Оправдания с атестация

Все пак, преди да се случи това, за да отговорят на огромните критики, от Тether Limited решават да пуснат атестация от трета страна, за да покажат, че наистина имат достатъчно резерви, които да подкрепят техните USDT. Тази атестация е за 400 млн. тетъра, или 400 млн. долара. Одитът е подробен преглед на сметките, а атестацията може да бъде просто надникване, когато парите са там за много кратък период от време. Около всичко това има доста въпросителни и непрозрачни дейности.

От разследване на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, започнало през 2019 и публикувано през 2021 г., се разбира, че Tether е убедил трета страна да извърши атестация на 15 септември 2017 г. - Noble Bank. На 14 септември, ден преди това да се случи, Tether дори няма сметка в Noble Bank. Става ясно, че в деня на прегледа е отворена банкова сметка, а борсата Bitfinex - компанията, за която по това време от Tether Ltd твърдят, че нямат нищо общо, е прехвърлила 382 млн. долара в тази сметка. Впоследствие се оказва, че двете компании са свързани, а днес имат общ собственик.

Атестацията e извършена успешно и всичко изглежда наред, но никой не знае, че средствата, за които се предполага, че подкрепят Tether, са пристигнали там едва в същия ден. Подозрително цената на биткойн внезапно пада с около 50% в предходните две седмици, а след атестацията веднага се възстановява. Това повдига подозрения, че Bitfinex е продавала десетки хиляди биткойни от сметки на свои клиенти, за да осигури стотиците милиони долари за атестацията. Според прокурорското разследване между Bitfinex и Tether са прехвърляни и пари на клиенти, с което са прикрити и загуби за 850 млн. долара. Получава се така, че Bitfinex и Tether всъщност смесват средства подобно на FTX и Alamedа.

От разследването се разбира, че през 2018 г. Tether Limited решават, че се нуждаят от още една атестация, за да покажат, че резервите им са солидни. И се нуждаят от нова банка, която да има прилично мнение в очите на обществото. Така намират Deltec и получават следващата си атестация. На 1 ноември 2018 г. Tether кара Deltech да направи публично съобщение, което да потвърди, че Тether има баланс 1.8 млрд. долара в резерва си.

По вече играната схема на 2 ноември Tether връща на Bitfinex 475 млн. долара и запушва дупката, която преди това се е отворила в баланса на Bitfinex. Нищо от това не беше публично до момента, в който главната прокуратура на Ню Йорк публикува своето разследване. Което означава, че Bitfinex и Tether са успявали да заблуждават клиентите и поне на 2 ноември 2018 г. и неясно колко дълго Tether не е бил обезпечен изцяло с щатски долари, както твърди.

Приказка с познат сюжет

През 2019 г. уебсайтът на Tether отново внезапно се променя без предупреждение. След пет години, през които твърдят, че са 100% обезпечени с щатски долари, те го променят на "всеки Тether токен е 100% обезпечен от нашите резерви, които включват традиционна валута и парични еквиваленти и от време на време може да включват други активи и вземания от заеми, предоставени от Тether на трети страни, които могат да включват колективни резерви на свързани лица. Всеки токен на Tether също е обвързан едно към едно с долара".

Проблемът е, че след разследването на прокуратурата не може да се има много доверие на онова, което казват хората зад USDT. Офисът на главния прокурор на Ню Йорк разследва Тether в продължение на две години и като част от споразумение през февруари 2021 г. са глобени с 18.5 млн. долара, забранени са в Ню Йорк, а главният прокурор казва следното: "Bitfinex и Tether безразсъдно и незаконно са прикрили огромни финансови загуби, за да поддържа схемата си и да защитят печалбите си. Tether твърди, че нейната виртуална валута е била изцяло обезпечена с щатски долари през цялото време, което е лъжа."

А главният съветник на Tether Ltd Стюарт Хогнер просто коментира, че офисът на главния прокурор не е направил никакви отрицателни констатации и реално признава, че USDT наистина не са напълно обезпечени и връзката с долара им не е била напълно подкрепена.

След споразумението си с главния прокурор на Ню Йорк те са принудени да публикуват тази информация на всеки 3 месеца, считано от март 2021, като последната е от 31 септември 2022 г., а такава към 31 декември все още липсва, макар да може да се очаква това да стане през февруари. Например септемврийският беше публикуван на 10 ноември 2022 г.

От разбивката се вижда, че основна част от активите са в краткосрочни американски държавни облигации (до 1 година), инструменти на паричния пазар, корпоративни облигации и други (виж таблицата). Последната атестация е от одиторската фирма BDO Italiа, която обаче в своите бележки към доклада споменава, че може да удостовери само резервите само към избрания ден на паричните резерви (CRR), но не и за всеки друг ден преди или след този час. В случая избраният ден е 30 септември.

Според Tether сривът на FTX, Genesis, Alameda, 3AC и Celsius не е оказал абсолютно никакво влияние върху стейбълкойна. Компанията твърди, че не е претърпяла загуби от прекратяването на притежаваните от нея търговски ценни книжа за повече от 24 млрд. долара. Паоло Ардуино, главен технологичен директор на Tether, коментира в свой туит, че последната атестация "демонстрира здравословното финансово състояние на компанията и ангажимента към прозрачност".

USDT падна за кратко под своя "фиксиран" долар именно на 10 ноември, тъй като имплозията на криптоборсата FTX разбуни криптосектора и много хора разменяха тетър за други стейбълкойни, които не са толкова свързани с Alameda, срещу която в момента в САЩ тече делото по несъстоятелност. Ако компанията тръгне да осребрява своите USDT, това може да бъде истински стрес тест за Tether. С времето е имало подозрения FTX да е платила само малка сума, за да получи 37 млрд. USDT токени за няколко години. Не е ясно какво е крайното им салдо в момента.

От делото по фалита стана ясно, че в компании около FTX има активи за около 5 млрд., които могат да бъдат осребрени и върнати на кредиторите, при задължения за над 10 млрд. долара. Още в края на миналата година Ардоино обаче призова за спокойствие, като разкри, че фирмата му е обработила приблизително 700 млн. долара обратно изкупуване на USDT за 24 часа. "Без проблеми. Продължаваме", каза той в туит. Накъде - бъдещето ще покаже.

Офшорна печатница за цифрови долари

Нещо, което събуди притеснения около USDT, още повече след краха на FTX, са връзките на Tether Limited с криптоборсата Bitfinex, която през 2015-2016 г. е най-голямата и популярна платформа за търговия. Скоро след създаването й клиентите й стават подозрителни за връзки с Tether, тъй като там е мястото, където USDT се листва за първи път и се търгува. Опасенията са, че ако най-голямата криптоборса по това време и най-голямата стабилна монета са една и съща компания, това би било много, много лошо.

Това е така, тъй като борсата може да се договори с издателите на стабилната монета да се печатат безкрайно много Tether-и, които пък да се използват, за да се изкупуват биткойни на собствения им пазар в неограничени количества и по този начин изкуствено да се завишава цената, без зад нея да стоят реални активи. Така се формира балон, контролира се пазарът, а зад издадените стейбълкойни може стоят кухи резерви.

По това време две криптоборси - японската Mt. Gox и Quadriga CX, вече са успели да се сринат и да завлекат със себе си парите на много клиенти, което прави инвеститорите много подозрителни. Тогава Bitfinex и Tether отричат всякакви връзки помежду си, а главният стратегически директор на компанията - издател на стейбълкойна, Фил Потър твърди, че ако има такава, то тя е единствено, че Тether и Bitfinex по случайност банкират в една и съща банка.

В нерегулирания свят често всеки си говори каквото пожелае. През 2017 г. истината излиза наяве след публикуването на Райските досиета (Paradise Papers) - един от най-големите лийкове за документи, свързани с офшорки. В тях излиза името на Tether Limited и се оказва, че всъщност Bitfinex и Tether са собственост на едни и същи хора.

Имената Фил Потър и Джанкарло Девазини присъстват при учредяването на компанията, стояща зад USDT. След като изтича информацията, Потър казва: "Ние, Bitfinex, сме мажоритарни собственици на Тether. Това е вярно, но Тether е напълно отделна компания. Всички долари са там."

Bitfinex е основанa през 2012 г. от Рафаел Никол, който през деня е програмист, а през нощта прекарва времето си в търсене на биткойн схеми, в които може да участва. Известно е, че той губи огромна част от своите биткойни в понцито на Трендън Шейвърс. След това е опитва да започне своя собствена програма за кредитиране с висока доходност, където хората могат да му заемат своите биткойни, за нещо, което нарича арбитраж, за да им гарантира по 2% на седмица.

След като хората не се интересуват от схемата, той решава да стартира Bitfinex. По-късно към него се присъединява и Джанкарло Девазини, които в момента е действащ главен финансов директор както за Bitfinex, така и за Tether. За него се знае, че е осъждан за пиратство на софтуер на Microsoft.

Фил Потър също официално заема позиция. Той дълго време е главен стратегически директор на Bitfinex и идва от финансовите среди на Ню Йорк. Известен е със статията си в New York Times, където се хвали за богатството си и това колко пари прави, след която губи работата си в Morgan Stanley.

Иначе първоначално Tether се създава от Брок Пиърс под името Real Coin. Mонетата e изкупена от Bitfinex и се превръща в гиганта Tether, а зад кулисите има същия изпълнителен екип като Bitfinex. Самия Брок е известен с 2 неща - че е известен детски актьор, който участва във филми като The Mighty Duckс, и че е арестуван в къща, пълна с детска порнография.

Паоло Ардуино няма такова цветно минало. Той и съпругата му Клаудия, която е главен оперативен директор на Bitfinex, се присъединяват през 2015 г. Двамата имат история като компетентни финтех разработчици. Най-интересното за Пауло е, че в един от изтеклите документи на Bitfinex става ясно, че той е един от директорите за Dell Chain, което е фокусирано върху криптовалута разклонение на Deltec Bank, където Tether банкира сега, което може да е показателно за това колко дълбоко е свързан Паоло с USDT.

Следва Стюарт Хогнер, главният съветник Bitfinex и Тether. Той също има дълбока история в криптовалутата, а също и в онлайн хазарта. Той е директор в Exscapa, бивша онлайн покер компания, най-известна с това, че е компанията - майка на Ultimate Bet. Същата компания имаше проблеми, защото даваше на някои от своите играчи да виждат картите на другите участници. Интересно е, че главният регулаторен директор на FTX Дан Фридберг също беше свързан с подобен онлайн покер скандал. Днес вече официално Тether Limited и Bitfinex имат общ собственик - регистрираната в Хонконг компания iFinex.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    balada avatar :-P
    balada

    Инвеститорите имат някой резерви не само към Tether.

    Нередност?
  • 2
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348

    Тетър е най-голамата финансова измама в истрията

    Нередност?
Нов коментар