Регулаторите в САЩ наредиха на Paxos да спре да издава стейбълкойна на Binance

Драмата с BUSD се разгръща на фона на натиска от SEC върху редица криптокомпании

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Тегленията от Binance се увеличиха, а токенът BNB претърпява спад, докато биткойн остава сравнително стабилен.
  • Делото на SEC срещу Paxos отново разпали съперничеството между BUSD, други стабилни монети и криптоконкуренти.
  • Paxos категорично отхвърли обвиненията на SEC, заявявайки, че BUSD не са ценни книжа и че ще се бори в съда.

Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, стана последната жертва на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ, която се активизира в последните месеци след случилото се с FTX. SEC обяви намерението си да съди Paxos, издателя на стабилната монета BUSD на Binance, която е обвързана с щатския долар и е с пазарна капитализация над 15 млрд. долара. Освен това регулаторът нареди на Pаxos да спре издаването на стейбълкойна.

BUSD e тясно свързана с цялостната екосистема на Binance и BNB токена, който е четвъртата най-голяма криптовалута с пазарна капитализация над 46 млрд. долара, според данни от Coingecko. Регулаторът твърди, че BUSD са нерегистрирани ценни книжа, предлагани като инструмент за доходност, и следователно трябва да бъдат предмет на същите разпоредби като традиционните ценни книжа.

Съобщението предизвика спад в цената на в екосистемата на Binance, като BNB падна с около 9.5% в най-ниската си точка в часовете след новината, а BUSD за кратко загуби връзката си с долара. Изпълнителният директор на Binance CZ коментира в туитър съмненията около BUSD: "Страхът, несигурността и съмненията са временни."

Paxos категорично отхвърли обвиненията на SEC, заявявайки, че BUSD не са ценни книжа и че ще се бори в съда, ако е необходимо. Въпреки факта, че Paxos спира изсичането на BUSD, от компанията твърдят, че ще продължат с останалите си ангажименти, свързани със стейбълкойна и Binance. Ходът на SEC предизвика шок в криптоиндустрията, тъй като всички минтъри на стейбълкойни могат и най-вероятно ще бъдат обект на подобни правни действия в бъдеще.

Според данни на фирмата за блокчейн проучване Dune Analitics Binance е претърпяла около 916 млн. долара нетни изходящи потоци през последните 24 часа. Действието на регулатора сериозно наранява борсата, тъй като с около 13.4 млрд. долара в BUSD на платформата това е най-големият актив в резервите на Binance след USDT на Tether, показват данните на Nansen. Тази сума представлява 22% от 60 млрд. долара активи на Binance.

Драмата около делото на SEC повлия на обемите на търговия на Binance. Тегленията от борсата нараснаха значително, а част от търговците и криптоинвеститорите безпроблемно местеха средствата си от Binance в други борси и попечителски портфейли. Това създаде значителна възможност за конкуренти на стейбълкойни като USDC и Tether, които се борят за пазарен дял в момент на регулаторната несигурност. Заплахата, надвиснала над сектора, и засиленият регулаторен надзор допринесоха за спада в цената на биткойн и етер. Инвеститорите са все по-притеснени от въздействието на данните за инфлацията и потенциалните действия на регулаторите върху стабилните монети, което може да доведе до повишена волатилност на криптопазара. Във вторник, 14 февруари, докато тече всичко това, Binance нае Ноа Пърлман, бившия главен оперативен директор на Gemini Trust, за главен директор по съответствието на борсата.

- Wu Blockchain (@WuBlockchain) February 14, 2023

Интересното е, че проблемите около стейбълкойна на Binance бяха подпомогнати и от Circle, издателите на UCDC още преди няколко месеца. Те подадоха жалба до Държавния департамент на финансовите услуги на Ню Йорк (NYDFS) срещу Binance, обвинявайки борсата в лошо управление на резервите за своите токени. Circle твърди, че много от активите на Binance са "масово недостатъчно обезпечени" и потенциално биха могли да доведат до значителни загуби за инвеститорите.

Стабилните монети стават все по-популярни през последните години, тъй като предлагат начин на търговците да прехвърлят средства между борсите, без да се налага да ги конвертират в традиционни валути. Липсата на ясни регулаторни насоки доведе до опасения относно тяхната "стабилност" и надеждност. Има вероятност съдебният иск на SEC да има лавинообразен ефект, а регулаторната несигурност около стейбълкойните може да има последици за протоколите за децентрализирано финансиране (DeFi), които разчитат на стабилни монети за улесняване на транзакциите.

Ходът на SEC срещу Paxos е само последният пример за регулаторния контрол, пред който е изправена криптоиндустрията. Докато правителствата по света се стремят да затегнат контрола си върху дигиталните активи и да изготвят свои дигитални валути, мнозина призовават за по-ясни регулаторни рамки, които да позволят на криптовалутите да процъфтяват както преди и с по-голямо приемане, като същевременно защитават новите и по-неопитни инвеститори. По-ясните и строги правила ще помогнат за насърчаване на иновациите и растежа в сектора.

Редица платформи за криптовалута, включително Kraken, Tether, Nexo и Coinbase, се оказаха под регулаторен фокус

Криптоборсата Kraken се съгласи да спре стейкинг услугите си и да плати 30 млн. долара глоба едва преди няколко дни. В обвинителния акт на SEC се твърди, че Kraken предлага инвестиционна програма за стейкинг, която обещава лесни за използване услуги и предимства, включително редовна възвращаемост на инвестициите без риск.

Tether, който издава стабилната монета USDT, беше подложен на наблюдение от офиса на главния прокурор на Ню Йорк, който обвини компанията, че използва стабилната монета, за да прикрие загуба от 850 млн. долара. Tether отхвърли обвиненията и постигна споразумение през февруари 2021 г., съгласно което прие да плати глоба 18.5 млн. долара и да осигури повече прозрачност около своите резерви.

Nexo, може би последната оцеляла платформа за криптокредитиране, след Celsius, BlockFi и Genesis също беше подложена на регулаторен натиск. През миналия месец Nexo се съгласи да плати глоба 46.5 млн. долара на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и да излезе от американския пазар, за да уреди обвиненията, че е предлагала нерегистрирани ценни книжа. SEC твърди, че Nexo е нарушила федералните закони, като е продавала своя лихвоносен продукт Earn, без да го регистрира като ценни книжа, както и че не е разкрила определена ключова информация на инвеститорите. От края на януари компанията спря и услугата си за стейкинг в САЩ. Споразумението стана в момента, в който офисите на компанията станаха обект на рейд от българските власти, а създателите й и двама мениджъри бяха обвинени, че са част от организирана престъпна група.

Coinbase, една от най-големите борси за криптовалути в света, също е въвлечена в регулаторни противоречия. През декември 2020 г. Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заплаши да съди Coinbase за нейната програма за заеми, която би позволила на клиентите да печелят лихва върху своите криптовалути. Наскоро SEC отново изрази опасения, че услугата за стейкинг на Coinbase може да се счита за ценна книга според законодателството на САЩ, тъй като включва обединяване на клиентски средства и разпределяне на награди. SEC все още не е предприела никакви официални действия срещу Coinbase.

Преди спада на FTT и фалита на FTX Сам Банкман-Фрийд беше изразил интерес към създаването на собствен стейбълкойн. Във вече изтрит туит от 2021 г. той заявяваше, че иска да "изгради най-добрия стейбълкойн в света" и че вярва, че има "място за иновации" в света на стейбълкойните.

Ripple (XRP) е криптовалута, която също е в центъра на шумен регулаторен спор. През декември 2020 г. Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заведе дело срещу Ripple, твърдейки, че XRP е нерегистрирана ценна книга и че компанията е събрала над 1.3 млрд. долара чрез продажбата на XRP в нарушение на законите за ценните книжа. Делото е наблюдавано отблизо от индустрията на криптовалутите, тъй като повдигна въпроси относно регулаторния статут на други криптовалути и как те могат да бъдат засегнати от бъдещи действия по правоприлагане. Очаква се резултатите от делото скоро да излязат.

Всичко това подчертава предизвикателствата, пред които е изправена индустрията на криптовалутите, докато се стреми да се ориентира в сложния регулаторен пейзаж. Случващото се със сигурност ще се отрази на доверието на потребителите. Докато някои компании успяха да постигнат споразумения с регулаторите, други като Binance се сблъскаха с по-значителни предизвикателства, а трети като Revolut едва сега обявяват новите си стейкинг програми, Visa тества плащания със стейбълкойни. Остава да видим как индустрията ще се развие през следващите години и каква роля ще играят регулаторите при оформянето на нейното бъдеще.
Все още няма коментари
Нов коментар