Биткойн падна под 20 хил. долара за първи път от януари

Докладите за инфлацията, крахът на Silvergate Bank и продажбата на биткойн, свързан с Silk Road, тревожат пазарите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от средата на януари. Въпреки голямото покачване, при което най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация увеличи стойността си с над 50% в средата на февруари до 25 000 долара, вълната от неприятни (мечи) новини надви възходящата тенденция. Последните данни от CoinGecko показват, че биткойнът струва 19 700 долара, спад от 9% през последните 24 часа. Ethereum падна до 1380 долара, което представлява 24-часов спад от 9.9%. Той идва в изключително неприятен за блокчейна на Ethereum момент, тъй като със следващия ъпгрейд се очаква още едно моментно понижаване на цените, причинено от продажбите на стейкнат Eth и стейкинг награди.

Една от причините за спада е докладът за инфлацията, който постави под въпрос твърдението на централната банка на САЩ от началото на 2023 г., че е започнала тенденция на преодоляване на инфлацията. Това породи опасения за лихвените проценти и несигурност относно следващия ход на Фед в САЩ. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира, че централната банка трябва "да свърши много повече работа", за да върне инфлацията до целта си от 2%.

В допълнение към инфлацията, пазарът преживя и срива на криптокредитора Silvergate Bank, което предизвика нови опасения за здравето на по-широкия криптопазар, а новината дойде като изненада за много инвеститори и повдигна въпроси относно устойчивостта на криптосектора. Освен всичко това криптомедиите Coindesk и Cointelegraph съобщават, че Министерството на правосъдието на САЩ е прехвърлило в нови портфейли 49 000 биткойна, конфискувани от незаконния сайт Silk Road, като се спекулира, че те ще бъдат продадени в най-скоро време, която би добавило към общата пазарна несигурност. Регулаторният натиск към основни криптоиграчи в индустрията също се засили и това предизвиква допълнително притеснения.

На фона на тези опасения капиталовите пазари също претърпяха затруднения, като банковите акции са обект на огромна разпродажба. JPMorgan Chase и Bank of America паднаха съответно с повече от 5.4% и 6.2% в четвъртък, докато фокусираният върху технологиите Nasdaq загуби 1.5%. S&P 500 и Dow Jones Industrial Average (DJIA) също паднаха съответно с 1.8% и 1.7%. Въпреки стегнатия пазар на труда, който натисна цените нагоре, лекото покачване на молбите за помощи при безработица добавя към пазарното безпокойство. Логиката е, че стабилният пазар на труда е източник на инфлация, което пък дава повече сигурност на Фед да вдига лихвите.

Криптотърговците също понасят огромен удар, като Coinglass отчита около 307 млн. долара ликвидации през последните 24 часа, докато криптопазарите се сриват. От ликвидираните търговски позиции около 282 млн. долара са дълги, залагащи на по-високи цени. Това е най-високата дневна дълга ликвидация за тази година след тази от 8 февруари, според данни от CoinGlass. Увеличаващите се дълги ликвидации предполагат, че внезапният спад на цените на криптовалутите е хванал инвеститорите неподготвени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkr051069990 avatar :-P
    Охо
    • + 2

    Робърт, мисля че е време за още една статийка "Как да си изберем крипто борса." Ти коя ползваше?

    Нередност?
  • 2
    the.polite.moose avatar :-|
    The Polite Moose
    • + 2

    Когато падне до 2 лв, може и да си купя за сувенир.

    Нередност?
Нов коментар